Е, остана само да ни изключат...

Брюксел ни спира всички пари, след като отне акредитациите на всичките ни агенции
18 юли 2008 14:01, Екип на Dnes.bg
188
Е, остана само да ни изключат...
Карикатура: Стоян Камбуров

Европейската комисия /ЕК/ забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

Това става ясно от проектодокумент на Комисията, разпространен от портала Europe.bg.

В три български министерства има Изпълнителни агенции по програма ФАР – социалното, икономическото и регионалното.

В правомощията им е изпълнение и управление на проектите по предприсъединителните програми.

Тези агенции играят ролята на Разплащателни агенции при усвояване на парите по оперативните програми, с които България усвоява средства като член на ЕС.

Четвъртата разплащателна агенция е Фонд "Земеделие", през който се извършват плащанията по САПАРД, и Програмата за развитие на селските райони, по която България има да усвоява почти 4 млрд.евро до 2013 г.

Финансовото ни министерство дава финално одобрение за всички разплащания, които се извършват от четирите агенции.

Общата сума на евро-средствата за България в периода 2007-2013 г. е почти 12 млрд.евро.

Сега с отнемането на акредитациите на 4-те разплащателни агенции най-вероятно проектите по оперативните програми ще бъдат одобрявани директно от Европейската комисия.

В интервю за Dnes.bg бившият регионален министър Евгени Чачев вече посочи, че най-рано след 2 години акредитациите ни могат да бъдат възстановени.

Въпросът е: Колко ли пари трябва да върнем на ЕС и какво ще остане да получим за три години.

Според Доклада за усвояването на еврофондовете, който ще бъде представен официално на 23 юли и с чийто неофициален превод редакцията ни разполага, са: "необходими спешни действия, защото крайните срокове за някои от сумите приближават, след което България ще изгуби тези средства".

Еврочиновниците констатират, че България среща трудности с много от програми на ЕК и трябва да демонстрира, че съществуват структури за разумно финансово управление, които да функционират ефективно.

"Разследванията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), свързани с управлението на еврофондовете от българските власти, доведоха до временно спиране на предприсъединителните фондове и замразяването на плащания по различни други финансови инструменти през втората половина на 2007 г. и първата половина на 2008 г", пише в документа.

ЕК ще прецени дали и кога да поднови плащанията, при положение, че получи нужната информация от българските власти, че са изпълнени коригиращите мерки и тази информация бъде потвърдена от независим одитиращ орган.

В заключение от Брюксел ни пишат, че европейските фондове, определени за България, са практически израз на солидарността на Съюза с гражданите на страната ни и допълват:

"България не е способна да се възползва в пълна степен от тези ползи заради критичната слабост на своя административен и съдебен капацитет. България обаче сама трябва да поеме ангажимента да прочисти администрацията си и да направи така, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, действително да достига до нейните граждани, а не тези средства да бъдат източвани от корумпирани чиновници, свързани с организирана престъпност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
0
 
! Отговори
dimo преди 15 години
So fucking what?Някой да чу нещо по улиците да се коментира? На никой не му дреме. Хоратаси казват ми то всички са такива, и си завират главатав . На всичкото отгоре комунистите ни обясняват как всичко това е нормално (нали все пак са минали някаква школовка от партията майка по време на пионерските си години).Друго: не очаквайте в някой да се обади болна съвест, защото комунист в Бог не вЕрва.Ей, знаете ли какво? Костов е виновен за всичко. Да го разстреляме, и от утре България ще се нареди в челните места по развитие. *** селяни такива!!!
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, знаете ли какво? Гарантирам, по следващия мандат, комунистите пак ще са на власт и пак ще съсипят държавата. През мандат ще си ги избираме за да задоволим проруското си чувство на мазохизъм.Защо мисля така ли, ами не знам последните 20 години има 3-4 примера
146
0
 
0
 
! Отговори
закон преди 15 години
сега или малко по-късно, но в следващата ни държавна власт ,ако всеки дъжавен служител че : ПРИ КОРУПЦИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ МИН.5 ГОДИНИ ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ, БЕЗ ПРАВО НА АМНИСТИЯ, ЩЕ МУ БЪДЕ КОНФИСКУВАНО ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО И В СЛЕДВАЩИТЕ 20 Г. НЯМА ДА ИМА ПРАВО НА РАБОТА В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР - ГАРАНТИРАМ ВИ , ЧЕ ВЪПРОСИ КАТО "...мии кво ще праим сега?"- НЯМА да има и не само това.
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
I bez tova redovia Balgarin ni6to ne useti ot tia fondove,samo teslata na spekulantite...Izpukaite gadni troini bokluci
144
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
към 133симеон4о, хвани се засили в стената мойто момче, или си набутай главата под миризливия ботуш на казака, където винаги е била, комунист скапан!!!към 125Приятелю положението в България не си е майката от 89, а 50 години преди това, когато на власт идват селяните с каскети. Сега ни управляват същите хора или техните потомци, които превърнаха политическата си власт преди 89 (тъй като Тодор Живков в магазина пари не е давал), в икономическа такава след 89. В така наречената опозиция вкараха червени къртици като Бакарджиев, и сега на всички Костов им е виновен. Това е истината!!!Най-големия проблем на българина е, че помни като маймуните по 3 дни!А това дето го предлагате за разстрели и революции, само подчертава селския ви посткомунистически манталитет, тъй като трябва да разстреляте половината държава по тая логика.Айде приятно гниене!!!!
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
към 140 Браво, колко разумен, начетен и прозорлив човек си. Айде тогава да гласуваме за Бойко който въобще не е свързан с комунистите. О, чакай имам по добра идея, дай да гласуваме за Атака тая партия съставена от бай ганИОвци ще ни оправи. Е, поне сме единосушни, че коалицията трябва да си ходи!
142
0
 
0
 
! Отговори
Ognyan преди 15 години
e super, ako ni izkliu4at ot eu, az napravo se maham ot taq durjava! tuka e bazik!
141
0
 
0
 
! Отговори
Danny преди 15 години
Здравейте на всички,Стоя и гледам как се карате и наричате държавата с какви ли не епитети. Според мен единственото решение е да се гласува масово на изборите. Опитайте се да накарате всеки да гласува. Най-малко имате роднини които са на възраст да гласуват. Не стойте в изборния ден (неделя предполагам) по форумите само да разпъвате локуми.
140
0
 
0
 
! Отговори
емо преди 15 години
Заблуждавате се ,като мислите ,че тези от СДС и ДСБ са различни.Костов създаде здравната и пенсионна система и обрече всички българи пенсионери на глад и мизерия . За здравеопазването може да се каже , че няма такова още от негово време. Да си припомним БГА Балкан и 40 "приватизационни сделки" с които ограбиха най- безсрамно народа.Костов и неговите хора се бяха самозабравили също , като тези. Необходим е нов закон .Политиците които по един или друг начин са били във власттяа след 1989 г , трябва да не бъдат допуснати до властта.В закона е казано -ако с действията си или бездействията си причинил вреда , то ти си виновен.Не може да си седиш в Парламента , да си гласуваш , да си получаваш всички екстри и да си невинен, за това което се случва.Не е редно.Така , че СДС и ДСБ да си отидат от политическата сцена , като останалите пирати.Имаха шанс да оправят нещата , но не го направиха и никога няма да могат да го направят , защото по един или друг начин са зависими от специалните служби на България и от специалните служби в чужбина.
139
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
към 135Олег ето ти и решението мойто момче. На следващите избори гласувай за Костов, и ако много хора направят същия избор може би нещата не са загубени. Това обаче много ме съмнява, защото общественото мнение в България е така промито, че няма оправяне. Ако сините лидери са правили грешки, червените са правили грехове!!!!
138
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това което мисля е ,че незабавно трябва да се направи реформа в съдебната система ,нов наказателен кодекс адекватен на днешния ден, така ,че следващите управляващи, всички държавни служители ,сред които неминуемо ще има и помия да са наясно ,че ще бъдат съдени и то строго. същото важи и криминалните престъпници
137
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Време е ЕС след като спря 4 реактора да продължи в този дух като спре последните работещи два големи ядрени реактора! Така всеки съвсем добре ще разбере, че така се постъпва с послушковци и лакеи на големите. Празнувай народе, защото още "благинки" ни е приготвил Европейския съюз. Да живее Гърция, която беше най върлият враг на реакторите.
136
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
към 133симеон4о, хвани се засили в стената мойто момче, или си набутай главата под миризливия ботуш на казака, където винаги е била, комунист скапан!!!към 125Приятелю положението в България не си е майката от 89, а 50 години преди това, когато на власт идват селяните с каскети. Сега ни управляват същите хора или техните потомци, които превърнаха политическата си власт преди 89 (тъй като Тодор Живков в магазина пари не е давал), в икономическа такава след 89. В така наречената опозиция вкараха червени къртици като Бакарджиев, и сега на всички Костов им е виновен. Това е истината!!!Най-големия проблем на българина е, че помни като маймуните по 3 дни! А това дето го предлагате за разстрели и революции, само подчертава селския ви посткомунистически манталитет, тъй като трябва да разстреляте половината държава по тая логика. Айде приятно гниене!!!!
135
0
 
0
 
! Отговори
Олег Драгунов преди 15 години
С колегата преди няколко смени се скарах ме. ЗАЩО!!! Защото той твърдеше, че всички българи са крадливи, завистливи мизерници, аз не бях съгласен. След спор го убедих, че е прав за една голяма част от нас, т.е. една голяма част от нас наистина злобее, но в ежедневието тя не е по-различна от нашите управляващи, просто са умален техен модел, но аз твърдя, че също така една не малка част (казвам "не малка" защото според мен независимо от техния брой си струва да вярваш) са честни и толерантни. Това са хора които сигурно като мен са си казали "Родил съм се беден като ***, живея бедно като *** и ще умра беден като ***, но с чиста съвест", проблема ни обаче както винаги съм твърдял е, че ние самите позволява ме всичко това да ни се случи и то имено с нашето реално безхаберие и примеримост. Затова аз апелирам към всеки, който се смята за честен и достоен човек, да спре само да злобее във форума, а да дава конкретни идеи за действия от наша страна (за действия от страна на народа, а народа това сме ние) при всяка следваща тема, която го възмути. Постояно ви подканям, нека се съберем, от цялата страна, нека се вдигним към Софияград и нека пред "Великата ***" (Парламента) да викнем, че не можем повече да търпим това, и да го направим не само веднъж, а докато постигнем желаното. Тези от вас които смятат, че идеята е добра или имат още по-добра да пишат e-mail- те си. Моя е md_corp***mail.bg
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** съвет за прости хора: на изборите гласувайте за хора, или партии свързани с бившето СДС, и ДСБ в частност. Във всички останали случаи, ще чакате някакви месии (борисов, волен, царчо) да идват да ви оправят, и заедно с това комунистите ще съсипват държавата през мандат. Това е истината, който не я е проумял, да не реве, че е ***!!!
133
0
 
0
 
! Отговори
симеон преди 15 години
ЕС си е направил сметката. Те познаваха по-добре от нас нашите крадливи политици и са били убедени , че ще има кражби от гигантски размери, но им е било удобно . накараха ни да влезем в ЕС. Там членския внос е доста висок. Независимо от всичко ние ще го плащаме. Ще платим и откраднатите пари , но изпълнихме техните условия-затворихме си АЕЦ - Козлодуй.Разсипахме си селското стопанство, промишлеността, армията , полицията и природата.Това го направихме под тяхна диктовка и като условие за членство. Сега казват - има злоупотреби. вие ще си плащате членския внос и откраднатите пари , но нищо няма да получите от нас, нито за разсипаното селско стопанство , нито за пътищата , нито за промишлеността и армията.Утре други ден може да ни докарат отпадаците от Европа за обработка при нас и нашите политици ще се съгласят , защото са се *** до шията. АЕЦ Козлодуй е разсипана , тока ще поскъпне . Продадоха ел.енергията на чужденци и те се държат тук като мародери.Нито една държава не е спечелила от ЕС. Германия загуби много , че се отказа от марката и влезе в съюза, но най- много ще се окаже че сме загубили ние. Плащаме и не получаваме нищо , или получаваме само отпадаци , убийства , високи цени . Положението е безнадежно. не се чудете че има изчезнали цели народи и нации. ние ще сме следващия народ , който ще изчезне завинаги като народ и държава. Земята ни е продадена на чужденци ,остава ние да изчезнем, било от болести , било от емиграция и глад , но на там вървим.Това е благодарение на ЕС и най- вече на нашите политици.
132
0
 
0
 
! Отговори
kriminal преди 15 години
super yako 4e sa spreli parite,pone nyama da ima ko da kradat...
131
0
 
0
 
! Отговори
NOTORIOUS преди 15 години
Чрез референдум да се откажем от българската държавност и да обявят територията на България за международна зона към ЕС.- да повикаме германци за съдии и прокурори- да повикаме англичани за полицаи и следствие- да повикаме французи за адвокати- да повикаме швейцарци за правителство- да повикаме американци да управляват затворите- да се закрие българския парламент, а законодателната дейност да се поеме от ЕП.- президенството да се закрие.- да се закрият всички висши училища в България, бюджетът за образование да се разпределя за стипендии за обучение в ЕС- срещу 10% данък да се узакони имуществото на всеки гражданин на българия като се води публичен регистър. при несъответствие на декларираното и реалното имущество и доходи да се конфискува разликата
130
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 15 години
няма ли сега да разпени на ЕК ?
129
0
 
0
 
! Отговори
БЯС преди 15 години
До кога ще търпим ????????? Всички сме наясно какво се случва и само го пишем по тъпите форуми или като коментари под поредната пбачевна статия! Така нещата няма да се оправят скоро време ... Трябва някой да ги спре!