Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма

Изказванията на столичния кмет провокираха реакцията на Българския хелзинкски комитет
31 окт 2008 20:53,
198
Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма
Снимка: БГНЕС

Оправдаването на целите на т.нар. възродителен процес е равнозначно на оправдание на престъпление.

Това се посочва в специално заявление на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратено до Dnes.bg.

Реакцията на правозащитниците е провокирана от „скандалните изказвания на генерал Бойко Борисов, кмет на София, водач на най-силната опозиционна партия и претендент за най-висши държавни постове“.

Твърдението, че е съгласен с целите, но не и с методите на т.нар. възродителен процес“, означава, че претендентът за висши постове у нас Бойко Борисов оправдава най-тежкото престъпление на комунистическия режим – насилствената смяна на имената на българските турци през 1985-1989 година. Престъплението се състои в лишаването на стотици хиляди хора от тяхната етнокултурна идентичност, изразена в имената им, против тяхната воля, заявяват от Българския хелзинкски комитет.

С тези изявления неформалният лидер на партия ГЕРБ по същество оправдава и „голямата екскурзия“ - насилственото изгонване от страната на над 200 хиляди български граждани с турско етническо самосъзнание.

Припомняме, че лозунгът „Който се чувства турчин, да си ходи в Турция“ беше основното „оправдание“ на това изгонване, пишат от БХК.

Българският хелзинкски комитет остро осъжда това невиждано през последните 20 години оправдание на най-тежкото за цялото време на комунизма нарушение на всички основни права на човека.

Ние смятаме, че е дълг на всички обществени и политически организации, които стоят на демократични позиции и са загрижени както за спазването на правата на човека у нас, така и за опазването на етническия мир, да осъдят най-остро безотговорните твърдения на ген. Борисов, които освен всичко друго, са и позор за човек, който претендира да ръководи страна, член на Европейския съюз, подчертават от БХК.

По-рано в петък президентът Георги Първанов призова столичния кмет да се извини за коментара за т.нар. възродителен процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напрежение.

"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дебати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Abe bokluci,koi da vi obiasni 4e bulgaria e samo za bulgari,bez zna4enie dali sa beli 4erni ili miusulmani..
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
14 не те знам къв си.... ама като пишеш на шлйокавица най ми приличаш на ***... или талибан... сам си избери
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
si4ki sme turski robi!I love turkey!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Догодина ще видим червени-те *** каде ще са.... аман от комунисти.... Комунизма е вреден.... и Опасен.... трябва да се забрани.... а хора като Станишев и Доган да се обявят за врагове на народа... за обществено опасни.... и онзи алчния Симеончо.... маминката му и на него... само се подиграват с хората.... *** !!!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nie sme turci Boiko,osuznai Gooooooo........
12
0
 
0
 
! Отговори
сарко преди 15 години
какво е възродителен процес? какви цели има? къде е съседна Турция в отношението си към кюрдите напр.?, какво прави тя с тях там? Доган философ ли е иили самопризнат корумпиран тип? като се е "самоубил"-а мъжката му секретарка, той утре дали няма да е от мъка разположен именно "така"? Няккаво отчаяние го е подгонило Доган - няякой му е влязъл под чаршафите - налудността достигна ниво "Летящи чинии".
11
0
 
0
 
! Отговори
Castor преди 15 години
ВСЕКИ ДА СИ НОСИ КАКВОТО ИМЕ ИСКА И ДА СИ ГОВОРИ В КЪЩИ НА КАКЪВТО ЕЗИК ИСКА. НО...КОИТО НЕ СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН ДА СИ ХОДИ В СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА!!! НА БЪЛГАРИТЕ ИМ ПИСНА ОТ ТОЛЕРИРАНЕТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЕТНОСИ. ВСИЧКО ЗА ТЯХ(КОЛКОТО Е ОСТАНАЛО СЛЕД КРАДЕНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ ПАСМИНА) А ЗА БЪЛГАРИТЕ _!_. ХАЙДЕ СТИГА ТОЛКОВА!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
maketo преди 15 години
такива като теб във нашия краи първо ги онождаме и после....дедо КОЛЕ,леко коле,4ервена подлого.
9
0
 
0
 
! Отговори
капитан петко преди 15 години
БОЙКО БОРИСОВ Е ЗАПАЗИЛ ДУХЪТ НА ЕДНО ПО-СТАРО И ГЕРОИЧНО ВРЕМЕ ДОРИ ПО-СТАРО ОТ СОЦИАЛИЗМА , НО БЪЛГАРСКО И РОДНО !!! БРАВО ГЕНЕРАЛЕ !!!
8
0
 
0
 
! Отговори
петричанецо преди 15 години
Ти от кай си бе? От кое место на Пиринско си? Оди па ти си зедай вазелин, бишко ниедна...
7
0
 
0
 
! Отговори
maketo преди 15 години
Грешка 2ри да отиде до общината,да си вземе и вазелин.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
грешка на правозащитниците. трябва да е "Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на национализма" защото комунизмът няма общо с Възродителния процес, а националимзът, който е жив и днес. комунизъм не трябва да се бърка с национализъм, а трябва да се разграничават. двете обаче може да вървят заедно както беше през 80-те на XX век
5
0
 
0
 
! Отговори
Цура преди 15 години
Е добре де, прав си шефе, но кой го насажда това прословуто етническо напрежение. Не сте ли вие тези, които непрекъснато настройвате хората един срещу друг. На натуралния българин му писна да го мачкате по тънката лайсна. Забивате ни все по-надолу и по-надолу, погребвате хората от които смучете и накрая нямя да има от кого. Турци, ***, българи-каква е разликата все хора нали, само, че ханъмките и ромките в много редки случаи остават с по-малко от две деца, докато българката започна да се замисля дали въобще има смисъл да създава семейство, поколение и наследници. Като гледа как превилигированите етноси взимат детски уж за децата си, а на нея не и се полага нищо. По повод самата тема съм съгласна, че никой и по никакъв повод няма право да те лишава от майчино-бащиното ти име.
4
0
 
0
 
! Отговори
иде ли? преди 15 години
Целите са - единна нация. Всичко се обърква от противопоствянето на исторически наслоени емоции. Това с оглед арогантността и криминалната злоупортерба с власт от страна на ДПКС /ДС - компания/
3
0
 
0
 
! Отговори
maketo преди 15 години
защо не отидеш утре до общината да му врътнеш едно филициио,промита 4ервена зелко.
2
0
 
0
 
! Отговори
maketo преди 15 години
каде беше този комитет когато *** убиха професора и скандираха "СМЪРТ НА БЪЛГАРИТЕ".Не трябва да се извинява,до сега трябваше да бъде осъден по-бързата процедура,не само тоя,а цялата *** за геноцид спрямо българският народ,4ервени ***.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз нали коментирах сутринта тука.Бойко в грешен път си.