Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма

Изказванията на столичния кмет провокираха реакцията на Българския хелзинкски комитет
31 окт 2008 20:53,
198
Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма
Снимка: БГНЕС

Оправдаването на целите на т.нар. възродителен процес е равнозначно на оправдание на престъпление.

Това се посочва в специално заявление на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратено до Dnes.bg.

Реакцията на правозащитниците е провокирана от „скандалните изказвания на генерал Бойко Борисов, кмет на София, водач на най-силната опозиционна партия и претендент за най-висши държавни постове“.

Твърдението, че е съгласен с целите, но не и с методите на т.нар. възродителен процес“, означава, че претендентът за висши постове у нас Бойко Борисов оправдава най-тежкото престъпление на комунистическия режим – насилствената смяна на имената на българските турци през 1985-1989 година. Престъплението се състои в лишаването на стотици хиляди хора от тяхната етнокултурна идентичност, изразена в имената им, против тяхната воля, заявяват от Българския хелзинкски комитет.

С тези изявления неформалният лидер на партия ГЕРБ по същество оправдава и „голямата екскурзия“ - насилственото изгонване от страната на над 200 хиляди български граждани с турско етническо самосъзнание.

Припомняме, че лозунгът „Който се чувства турчин, да си ходи в Турция“ беше основното „оправдание“ на това изгонване, пишат от БХК.

Българският хелзинкски комитет остро осъжда това невиждано през последните 20 години оправдание на най-тежкото за цялото време на комунизма нарушение на всички основни права на човека.

Ние смятаме, че е дълг на всички обществени и политически организации, които стоят на демократични позиции и са загрижени както за спазването на правата на човека у нас, така и за опазването на етническия мир, да осъдят най-остро безотговорните твърдения на ген. Борисов, които освен всичко друго, са и позор за човек, който претендира да ръководи страна, член на Европейския съюз, подчертават от БХК.

По-рано в петък президентът Георги Първанов призова столичния кмет да се извини за коментара за т.нар. възродителен процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напрежение.

"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дебати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
None преди 15 години
Аз за този проблем имам едно единствено решение. Чужденците (независимо от какъв произход) ако искат да останат и да живеят в България, се съгласяват на реда и законите за гражданство, които неискат- ДА СИ ХОДЯТ ВКЪЩИ!!!!
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Какво ми са правите бе .. били са против ДПС, като видяхте че всички ще гласуват пак за Ахмед Доган ся взехте да не мразите турците а само ДПС стига глупости майна, нас не ние страх от АТАКА защото знаем кои му е спонсора - ГЕРБ ще ни помогне да спечелим защото ше ва дели на 2 да знаете, турчин съм в момента съм студент в чужбина, и си обичам БГ не съм наранявал никой БЪЛГАРИН с тежка дума аз съм неразделна част от БЪЛГАРИЯ, нямам никаква вина за тез 5 века.. етническо напражение няма, не съм с промит мозък .. но определено всички ние ще гласуваме пак за ДПС само за тва че непрекъснато ни мразите.. боли ме оная работа кой как живеел ,какво бъдеще има или пък какво ще напишете за това дето съм писал, И НИКОЙ ДА НЕ МИ КАЖЕ, ЧЕ АКО Е НА ВЛАСТ НЯМА ДА КРАДЕ ! ЧОВЕК ВИНАГИ ИСКА ТОВА КОЕТО НЯМА ! ИСКА ОЩЕ И ОЩЕ .. неможе хората в БГ да чакат на готово всяка вечер да си пият ракийката.. и хоп като не им са бачка все някой им е виновен - партиите, турците, американците ! КОЙТО И ДА Е НА ВЛАСТ , НЯМА ДА ВИ НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ - АНГЛИЯ (пример) ! гласът на народа няма значение .. върха ДС определя кой ще е на власт.. за когото искате гласувайте успех :)
195
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 15 години
Знаете ли колко хиляди българи са останали в Турция, дори след кланета около балканската война - десетки хиляди, с чисти български имена. Знаетели го това дьонмета ? Къде са те сега ? Да не си мислите, че са се върнали в България ? Не са. Постепенно и тихомълком са се принудили да си сменят имената с турски, защото не са им давали права като на останалите хора в Турция. Това не е ли престъпление ? Не е ли възродителен процес ? Не ви се вярва ли ? Четете история. Това е доказано с документи. Срещу фактите не може да се спори. Сега в Турция няма българско малцинство. Като, че се е изпарило. А то е било признато официално до около трийсетте години на 20 век. Това е пак възродителен възродителен процес, пак през 20 век. Така, че не ми хленчете турчета. Вашите сънародници извършиха нещо по страшно. На ваз ви върнаха имената и бяхте признати за жертви, а нашите българи в Турция ги няма вече. Турция не признава и кюрди, арменци и т.н. А турската нация като генофонд е съставена в огромен, огромен процент (сигурно над 50) именно и главно от стотици хиляди, може и да са милион потурчени насилствено през тези 500 години българи. Така, че турците са заприличали малко на хора защото са били отвличани най-красивите български момичета и момчета и така се е облагородил анадолския атавистичен генотип. Затова сега като отида в Европейската част на Турция и особено в големите градове виждам хора, които приличат на българи и са красиви. Но я прескочете отатък Босфора и тръгнете на югозапад и на изток към анадола и посетете някое малко селце или градче. Там ще видите прототипа на анадоския, османски и селджукски елемент, който е свирепствал по нашите земи.А какво направиха гърците през 20 век ? Има ли в Гърция българско малцинство ? Няма, защото десетки хиляди българи бяха принудени с побои и разстрели да си сменят имената с гръцки, иначе за тях по родните им места в Егейска Тракия повече нямаше да има живот.Ами какво направиха румънците в Северна Добруджа ? Аз самият имам роднини по права линия, които живеят там, но бяха принудени да си сменят българските имена.Така, че не ми хленчете турци и български дьонмета, защото сте невежи и не познавате историята или поне така ви отърва.
194
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Или едни от лапачите на международни фондове. И за тези лапачи окчакваме в най-скоро време да им бъде потърсена сметка за изхарчените пари от фондациики и други все с благородни цели - лапане, крадене и пак лапане. Време е за правосъдие и то международно и затвор по най-бързата процесдура. Мен не ме интересува кой, какво говори, а ме интересува защо *** са принудени да крадат, защо живеят като животни, даже и към животните има по-хуманно отношение. Къде са ПАРИТЕ пладнешки крадци? Чии права защитават и кой ги проверява с какви имоти и средства разполагат.
193
0
 
0
 
! Отговори
zona преди 15 години
Az i ni6to po umno ne sam o4akval ot 4ugunenata glava! Tolkova mu e malko maza4eto 4e trudno asimilira tova koeto golqmata mu usta dranka nalqvo i nadqsno.
192
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Уважаеми хелзинкски СРЕБРОЛЮБЦИ,ЗАБРАВИХ ДА ВИ ПОДСЕТЯ...НАПОМНЯМ ВИ КАКВО ПИШЕ В КОНСТИТУЦИЯТА;Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. Чл.31(7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира И ЧОВЕЧЕСТВОТО...ЗАТОВА;КЪДЕ ВИ Е ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ГЕНОЦИДА НА КОЙТО СА ПОДЛАЖЕНИ НАД 1 000 000 БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ОТ СОБСТВЕНАТА НИ ПРАВИТЕЛСТВО, (ЗАЩОТО ЖИВЕЯТ С ДОХОДИ ПОД "ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ ОТ 196ЛВ.)!!! ИЗБОРИТЕ ИДВАТ, ГОВОРЕТЕ... ЗА ДА СПАСИТЕ ПОНЕ ДУШИТЕ СИ... !!! !!!СЪДА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО СЪЩО ИДВА!!!(За ваше ЧОВЕКОЛЮБИВО успокоение, съдебния състав ще състои от един турчин, един българин, един арменец, един *** и един евреин...)
191
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Уважаеми членове на Българския хелзинкски комитет (петима на брой), Вие ПРАВОЗАЩИТНИЦИ ЛИ СТЕ, ИЛИ СРЕБРОЛЮБЦИ?АКО СТЕ ПРАВОЗАЩИТНИЦИ ИСКАМ ДА ПРОЧЕТА, СЛЕДНИТЕ ВАШИ ПРОТЕСТНИ ДЕКЛАРАЦИИ;1. За признаване геноцида над Арменците в Турция!2. За прогонването на 300 000 българи от Турция(за чиито имоти още чакаме парите) и НАСИЛСТВЕНАТА СМЯНА НИ ИМЕНАТА НА ДРУГИ 1 000 000 БЪЛГАРИ!3. За геноцида на 12 000 000 Кюрди в Турция и непризнаване правото им на малцинство!4. За насилствената смяна имената на 500 000 българи в днешна Гърция!5. За насилственото помакедончване на 2 500 000 българи живеещи в областта Македония и други около 150 000 в Пиринския край!6. За насилствената смяна на имената на 280 000 българи в днешна Румъния!7. За насилственото изгонване на 2 000 000 българи от правителствата на СДС и БСП, чрез СВИРЕП ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕРОР..., а бе псевдочовеколюбци, Вие не подкрепяхте ли СДС и от там, ПОЛИТИКАТА МУ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ...?
190
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Престанете да се мразите и обиждате.Сплотете се. Както сме я подкарали не само турците,а и *** ще ни управляват.Гласувайте всички и за една партия.
189
0
 
0
 
! Отговори
родопчо преди 15 години
В Родопите живеят хора с майчин език-български,вероизповедание-ислям.В момента арабски емисари ги ухажват с пари и вече доста си забулват жените и дори децата. Най-парадоксалното е ,че на абитурентски бал момичето се явява забулено,а майката върви след нея без забрадка.ДПС ги ухажва с държавни служби ,ако си сменят имената с арабски.Кой е виновен-Кънев ,Борисов или международното положение.Турците си имат майчин език.Могат да живеят където си искат.Обаче в Кърджали всички чешми са с надписи на турски,а това е закононарушение.Ало,Кънев.,кажи нещо.
188
0
 
0
 
! Отговори
conservator преди 15 години
Борисов панически губи рейтинг за сметка на Костов. Упеят ли да го усвоят демокреатите ще управляват с пълно мнозинство.
187
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 15 години
Дебора!Не разбра ли, че сме поставени в ситуация, която другите държави са си решили. Схеми механично не могат да се прилагат.Толерантността, която е проявена е само в едната посока. От другата страна - липсва напълно. Само искания. А какво дават? Сладки приказки.За неразбралата ще повторим., всичко това срещу което протестираш СЕ ПРИЛАГА В ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, ФРАНЦИЯ и други страни. Ако тези хора са български граждани и работят за България, не разбирам за какво трябва да ги мразя. Разликата е в религията. Чети поне хората какво пишат.В това отношение ситуацията в Турция и Гърция е много по-стегната от тук. Така, че очаквам твоите протести срещу етническите безобразия в тези две страни.
186
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да им го тура на Хелзинския комитет и на Красимир Кънев -*** миризливи-крайно време е да престанем да обръщаме внимание на тези болни мозъци
185
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vijte #147- seriozno za Boiko. i uspokoite topkata...! JIVOTA E KRATAK ! Ne go uslojnqvaite s izlishna zloba!
184
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Na vaprosa ti zashto rugaeha i ai tragnaha s kletvi imam tochen otgovor. I na teb da ti kajat , sabirai si partushiie i si zaminavai tam ot kadeto sa doshli tvoite pra dedi shte ti se vidi nanagorno i ti shte roptaesh ne po malko ot tqh. Tova che ne govorqt balgarski i ne uchat v balgarski uchilishta e vinovna samo balgarskata darjava i balgarite.Komunizma priemashe kandidat studenti v uchitelski instituti s mnogo nisak bal pri uslovie, che podpisvat dogovor sled zavarshvane 3 godini da rabotqt po profesiata uchiteli v karjeliiski ili pomashki raiono.Tezi hora balgari ili turci, poturcheni ili nasila pomohamedancheni bqha zabraveni ot Boga. Te znaeha samo da rabotqt i da izpolzvat tova na koeto sa naucheni ot svoite dedi. Straha za utreshniq den nikoga ne gi e napuskal.Normalno e vseki chovek da tarsi sigurnostta,ako znae kade da iq nameri....! Hristianka sam, i tova ne mi prechi da mislq kato chovek chisto po hristianski.
183
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Ne zavijdaite i ne zlobeite sreshto tezi hora, a se postavete na tqhno mqsto.!! Do momenta v koito turcite, tragnaha na golqmata ekskurziq (izselvaheto) komunizma reshavashe kakvo da rabotqt, kakvo da poluchat dori kade i kak da si harchat parite. Kogato pristignaha tam tezi reshenia sami trqbvashe da gi vzemat,a te nikoga ne bqha ucheni na tova. Kakto vsichki ostanali hora v Balgaria.Komunizma izpolzvashe samo muskulite na horata , a uma ostana ednakvo nerazvit. Po kasno tova se sluchi i s mnogo balgari zaminali za chujbina. Koito imashe poveche um uspia i ostana v chujbina, koito nqmashe se varna v Balgaria samo da se radva na hubavata rodna priroda, zashtoto i tam neshtata ne bqha sashtite. Po tova vreme osven musulmanite za turcia se izseliha i ostanalite sled 1947g. balgarski evrei za Izrael.Pri tqh neshtata stoiaha po razlichno. Evreite podadoha raka na svoite hora, podsigoriha im vremenni jilishta, dadoha im rabota, zaemi bez lihva, zashtoto te znaeha mnogo dobre ot kade idvat horata ot Rusia, Balgaria, Romahia bivshia socialisticheski lager iziskvaha po-specialen podhod i vnimanie. Potenciala pri tezi hora sashtestvuvashe, no v Turcia ne znaeha kak da go izpolzvat zatova golqma chast ot tqhnite hora se varnaha obratno v Balgaria. Mislq, che v tova zagubata beshe samo za Turcia. Tova na koeto staria zavet uchi evreite i korana musulmanite stoi v osnovata na tehnia nachin na jivot i podhod kam svoite hora.
182
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 15 години
А бе и смяната на имената, и голямата екскурзия ги помня добре, бях достатъчно голям, но едно не разбрах. Защо след като всички турци, които заминаха за анадола с камиони покъщнина и доста пари и злато, след това се върнаха като *** и говореха, че България е тяхната родина? А всички помним с какви ругатни и клетви по наш адрес отпътуваха. Българин съм и ако съм на тяхно място, да живея в Турция и да ми сменят името, ще си отида в Родината и никога няма да се върна. Турци, Защо се върнахте в България?
181
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе да ви таковам и комитета... да влязат да спрът тока на *** в столипиново който не плащат..... на мен като закъснея в 2 дена и ми го режат... а *** ревът: Дискриминация... и никой не ги бара...Мръсни ***....И да България харесва Борисво , защото има мъжкарско поведение... макар и неошлайфан политик..... но погледенете другите П**** в парламета..... такива като Симеончо и Дуган ли да харесвам...?! Писна ми от комунисти... ***.... и онеправдани и пренебрегнати.... чак новини им направиха по националната медия.. за коята аз плащам с мойте данъци , на турски да слушам... Очаквайте скоро и на ***.... Тва тука всичко е пълен цирк... всички са някви неуспели клоуни....
180
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
Българският хелзинкски комитет е една от НАЙ-ВРЕДНИТЕ организацийки, заедно с МВФ, които въобще не ги е грижа за българите и не защитават техните интереси по никакъв начин !БХК е катализатор на *** и ислямизацията на Европа, спонсорирана най-вероятно от ционистки организации отвъд океана....
179
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
170-и,препоръчвам ти да се прегледаш при психиатър,за каква мотировка ми говориш?имаш ли представа как се обуча едната и другата армия?или ще сравняваш армия която постоянно е в действие с тукашната,дори няма база за сравнение за мотировка
178
0
 
0
 
! Отговори
Viktor преди 15 години
EVALATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!