Доволен Димитров: Газ има, кризата свърши!

За момента загубите на бизнеса от кризата са за над 170 млн. лева
21 яну 2009 11:25,
19
Доволен Димитров: Газ има, кризата свърши!
Снимка: БГНЕС

Ограничителният режим на подаване на газ към потребителите ще бъде премахнат вероятно около 14 часа днес, обяви енергийният министър Петър Димитров.

"Газ има, кризата свърши"“, заяви видимо доволен Димитров.

Той допълни, че кризисният щаб към министерството няма да бъде разпуснат, тъй като ще продължи да обобщава загубите за индустрията и ще прави анализ на действията на институциите по време на газовата криза.

По данни на щаба бизнесът е заявил загуби заради кризата за над 170 млн. лева.

"Оттук нататък трябва да уточним в каква форма да се конкретизират, да се докажат тези загуби, за да могат да бъдат предявени", каза той.

Според него юридически можем да имаме претенции само към трите дружества, които доставят газ, с които имаме договори (посредниците са: "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт" – бел.ред.).

"Няма никаква юридическа форма да предявим претенция към Украйна, тъй като с Украйна нямаме никакъв договор – нито за транзитиране, нито за доставка", каза Димитров.

"Моята категорична позиция е, че не бива това, което се случи, да остане без последствия, в това число икономически и политически, тъй като, ако няма такива последствия, заплахата да се повтори ситуацията ще стане традиционна и няма да има никакви гаранции. Това е неприемливо за нас и трябва да вземем мерки тази ситуация да бъде невъзможна в бъдеще", завърши Петър Димитров.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nie 6te predjvime iska kam rosia,s kojto imame dogovor,a rusnacite posl da si se opraviat s ukraina.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДРУГАРЯ ДИМИТРОВ ЗАЩО СЕ БИЕ В ГЪРДИТЕ КАТО ЧЕ ЛИ ТОИ ИМА ПРИНОС ЗА ТОВА И ТОИ Е ПУСНАЛ ГАЗА, ВИДЯХМЕ ГИ КАКВО НАПРАВИХА.
16
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
***!***!***!***!***!***!***!***!***!***!***!***!***!***!***!***!ДЕБИ Л!***!***!***!***!***!
15
0
 
0
 
! Отговори
Aчката преди 15 години
12какво са ти виновни руснаците, ако си бяхме с тях още щяхме да си имаме АЕЦ, още щяхме да имаме армия. още щяхме да имаме училища, медицина, култура, законност и въобще нормална държава....... е може би нямаше да имаме последни модели мерцедеси и GSMi, но аз мисля че все пак бих могъл да се лиша от екстри, в замяна на необходимото. А и другото за какво ти е да гониш руснаците от България, вместо да ги викаме, че то и без друго България се омангали (изв. за израза) и българките снасят от мингиши и какви ли не още, току виж след 10-15 год. сме започнали да се раждаме и ние кафяви...
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
САМО ЕДНО ДОБИЧЕ,МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОВОЛНО ОТ НЕЩО....А БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ДОВОЛНИ ОТ ДОБИЧЕТАТА В ПРАВИТЕЛСТВОТО,ЯСНО?!
13
0
 
0
 
! Отговори
досетливец преди 15 години
Ами ще крият хората, зер. Ако кажат, ще трябва и това, и други находища да разработим, и да се "самозадоволяваме" с газ. А тогава ОТКЪДЕ КОМИСИОННИ? Ще кажете, ама нали акулите ще получават пак пари, от нашия газ. Да де, ама ще са по-малко, и най-важното - производството иска да се работи, напън иска, поизцапани ръце и дрешки. А така - България няма газ, ама други имат, и комисионни - сухо дават, само за това, че си им уредил сделчицата.
12
0
 
0
 
! Отговори
bege man преди 15 години
Колко пъти съм предлагал да изгоним руснаците от България?В това число постоянно живеещите у нас.Никой досега не подкрепи идеята ми.Щом сте такива страхливи много ще ви тъпче още руският ботуш.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КРИЗАТА СВЪРШИ,А КОЙ ЩЕ ТИ ПЛАЩА МАСРАФИТЕ ?***!!
10
0
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
da ima gaz i az chetoh tezi publikacii no istinata e che dori d aima vsqkakvi nahodishta v bulgaria tiq *** nikoga nqma d asi mrudnat prusta da napravqt nishto.te ne mogat edna ulica v sofia da napravq a pak ochakvat za gazoprovod dase razdvijat.
9
0
 
0
 
! Отговори
иванова преди 15 години
КРИЯТ НАХОДИЩЕ НА ГАЗ КРАЙ ЧЕРВЕН БРЯГ НЯМАМ ДУМИ СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ ТОВА!!!!! Докато страната ни тръпне под ударите на газовата война между Русия и Украйна, стана ясно, че правителството на тройната коалиция е мълчало за богато газово находище на територията на България. В село Девенци, край Червен бряг, са открити значителни залежи на природен газ, при това още през август 2008 г. Сондажите започват още през 2007 г., когато тогавашният вътрешен министър Румен Петков реже лентата на обекта, разработван от американската фирма "Дайрект Петролиум". Според експерти навременната експлоатация на това находище е могла да спаси България от газовата криза, но бездействието на правителството е направило това невъзможно. Целта на управляващите сега е да дадат на концесия находището, но на свои фирми които да направят сондажите и прилежащата инфраструктура. Изпълнители на поръчката ще бъдат турските компании "Аладин Идъл Ист" и "Гюней Илдазъ", които по всяка вероятност ще печелят от най-богатото газово находище на територията на страната. Двете турски фирми бяха подизпълнители на първите сондажи при установяване на находището.
8
0
 
0
 
! Отговори
Жико преди 15 години
Най-после, благодарение на усилията на Станишев и Путин вече има газ, който разните му тимошенковци най-нагло скрадваха.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
stiga laqhte tyk, nedovolnite sa okolo 5 000 4oveka, ostanalite 6tom si sedite v ku6ti- nqma kakvo da se oplakvate
6
0
 
0
 
! Отговори
Станислав Малчeв преди 15 години
чe гадна физиономия има тоз, направо ми идва го сцeпя..
5
0
 
0
 
! Отговори
lenin преди 15 години
a kakvo stana s iz4eznalite 4miliarda ot izlishaka, a sha mi govoriat za stotinki-ebliovci:))))
4
0
 
0
 
! Отговори
До следващата криза преди 15 години
Газ ще има до следващия път когато руснаците решат да вдигат цената.
3
0
 
0
 
! Отговори
EC преди 15 години
Браво г-н Димитров - до вчера според вас бяхме в банкета катастрофирали сега изведнъж отново се озовахме в бързата лента само че отнов май караме в погрешната посока. Само да не объркате пътя отново. Ще ви подскажа - на запад а не на изток другарю.И май току що "оправили" се от руското фиаско се каните отново каните да ни катастрофирате на 10.02 в Брюксел с АЕЦ Козлодуй.Колко всъщност глупости можете да направите за 1-ца време?
2
0
 
0
 
! Отговори
рупи преди 15 години
А кризата с почасовото заплащане от 15лв и 8ч работен ден .
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Krizata svyr6i do sledva6ta kriza predizvikana ot komunistite. *V o4akvane*