Предлагаме на "Газпром" 3 варианта за отплата, чакаме Москва

Искаме: преки плащания, доставка на газ на по-ниски цени или достъп до руския транзит
23 яну 2009 12:12,
19
Предлагаме на "Газпром" 3 варианта за отплата, чакаме Москва
Снимка: БГНЕС

България предложи на "Газпром" три начина за компенсации във връзка с газовата криза.

Енергийният министър Петър Димитров е връчил официално писмо на зам.-председателя на Управителния съвет на “Газпром” Александър Медведев, който е на посещение у нас.

В него са посочени основните искания на България за компенсации заради газовата криза.

Трите възможни начина са: 

– да се покрият загубите чрез преки плащания;

– доставката на газ на преференциални цени до покриване на размера на загубите за България;

– осигуряването на достъп до транзитиращата инфраструктура на Русия за пренос на газ, закупен от България от трети страни.

На свой ред вицепрезидентът на газовия гигант "Газпром" подчерта, че ще бъде направено всичко възможно обемите газ, които са изчерпани от хранилището в Чирен, да бъдат възстановени веднага след като започне доставка на газ за това хранилище и започне напомпването му.

„Миналата зима ние доставихме в България количества от газ, които надхвърлят нашите задължения по договора. При необходимост ще продължим да доставяме по-големи количества газ”, обяви той.

Наблегна и на факта, че газовата криза не би трябвало да се повтори, ако подписаните между Русия и Украйна в края на миналата седмица договори се изпълняват.

Александър Медведев обърна внимание и на необходимостта от диверсификация на газовите трасета, както и върху продължаващата работа на техническите екипи по проекта „Южен поток“.

Снощи той обяви, че "Газпром" е готов да изпълни договора си с България и да плати предвидените в него неустойки заради недоставения газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо Вазов преди 15 години
" Родният град на героят от Априлското въстание, учителят Бачо Киро Бяла Черква, се намира на 4 км южно от Павликени. В градчето има много културни забележителности, един от които се издига величествено в самия център на Бяла Черква. Паметник Камбанария е построен през 1878 г. близо до старата църква Свети Димитър. Издигнат е в чест на руските войски. Това е един от първите паметници, издигнати в чест на Освобождението на България от турско робство. На 6 юли 1877 г. предният отряд на ген. Гурко влиза в Бяла черква. Руските войски са тържествено посрещнати от населението и приветствани с вълнуващо слово от Ирина Бачо-Кирова. Със средствата, дарените от руските офицери, тя поставя началото на фонд за построяване на паметника. Паметникът е висок 25 метра, а през 1929 г. на камбанарията е монтиран часовник, доставен със средства от даскал Йоаким Василев. Часовникът отмерва времето и днес. "
17
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
GAZOVATA KRIZA E ORGANIZIRANA I DIRIJIRANA OT USA . CELTA E DA SE NANESE POLITICHESKI I IKONOMICHESKI UDAR PO RUSIA . RUSIA IMA INTERES DA PRODAVA GAZ NA EVROPA I DA DOKAJE , CHE JELAE DA TARGUVA S EVROPA . UKRAJNA IMA INTERES DA TRANSPORTIRA GAZ I DA GO KUPUVA EFTINO OT RUSIA . RUSIA IM GO PREDLOJI PO 250 DOLARA . AMERIKANSKIJAT AGENT JUSHCHENKO OTKAZA PO INSTRUKCII OT VASHINGTON ABSOLJUTNO NEZACHITAJKI INTERESITE NA UKRAJNA .VSICHKI , KOITO OBVINJAVAT RUSIA ZA GAZOVATA KRIZA , IMAT MNOGO PLITKI MOZACI . VIE SLUJITE NA NESPRAVEDLIVOSTTA SRESHU INTERESITE NA SOBSTVENATA SI STRANA ! OTNASJA SE I ZA STRANDJATA .
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и при кого ще идат тея компенсации ? като почти месец бях в неплатена отпуска ...кой ще ми поеме загубите ?
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно прав е 1.Нищо няма да получите.Лайте още по Русия и я псувайте и чакайте нещо да получите.И*дио*ти! Вие и със Саудитска арабия тъй да се заяждате,веднага ще ви врътне петролното кранче.Вие не знаете собствения си интерес.Скоро ще ви спрат и петрола за тоя дързък обиден тон.И какво?Ще внасяте от Саудитска арабия.А джамиите в БеГе се строят с нейни пари.Абсолютни тъ*па*ци.Голямата ви уста ще ви изяде главата някой ден.
14
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Не представлява никаква трудност да се разреши спор или конфликт между две страни,когато едната от тях е Русия...
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БЪЛГАРИ, ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ!
12
1
 
0
 
! Отговори
EC преди 15 години
Другарю Егати, препоръчвам ти преди да пишеш първо малко да почетеш, да се пообразоваш един вид и после малко да вземеш и да помислиш преди да коменттираш кой е виновния.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
че ще е начин #2,като русняците изобщо няма да разберат ,че са ни компенсирали,просто *** ще си врътнат поредното пиарче на наш гръб
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Предлагам да поставим в Кремъл пробългарски президент и да заграбим един газопровод до Туркмения. Може и заедно с една-две средноголеми степи...
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако Украйна беше крала, Газпром досега щеше да я е дал под съд. Не го е направил, защото всички обвинения в кражба бяха измислици. Газа беше спрян от РУСИЯ.
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
България трябва да отстоява правата си и да поиска компенсация на загубите си от газпром. В противен случай да спре транзита на руски газ. Украйна показа как трябва да се бори с руските газови олигарси.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
р.овч. ще вземе още комисионни , урапожелавам му екскурзия до бермудския триъгълник
6
0
 
0
 
! Отговори
вайсхунд преди 15 години
Няма да даваме по 512$. Ура! Европа плаща 100~150$ по-малко.
5
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
бившия съветски съюз и сегашната русия само грабят България
4
0
 
1
 
! Отговори
Егати преди 15 години
Нищо няма да получим от Русия ли ? Че ние ежедневно получваме милион кубични метри газ. В грешка си.А ако има някой, който да трябва да плаща компенсации, то това е Украина, защото тя първо краде, а впоследствие не пускаше газ ВЪПРЕКИ договорите за транзит.Но истината да коментираш не те устройва, нали ?
3
0
 
0
 
! Отговори
ZZ-TOP преди 15 години
ОТ ТРИТЕ НАЙ-ДЪЛГОТО ЗА СЕРГИЕ!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Той човека вече нали каза - неустойки по договора, никакви компенсации. Кво се правят на ударени, промяна няма да има.
1
0
 
0
 
! Отговори
14merkator преди 15 години
НИЩО НЯМА ДА ПОЛУЧИМ ОТ РУСИЯ! Нито цент, няма да ни компенсират психопатите от Москва! По медиите ще има други раздувки ,но реалността ще е много различна....За руските "ръководители", отплата за България, значи унижение!ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ!!!