Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров

В момента всяка партия или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание
24 мар 2009 08:31,
164
Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров
Снимка: БГНЕС

Поправка "Анти-Костов" готвят БСП, ДПС и НДСВ. Те обсъждат изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8%.

"Дискутираме предложението, най-вероятно то ще влезе в парламента", съобщил пред вестник "Стандарт" член на соцръководството.

В момента всяка партия  или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание.

Пресният съюз СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 на сто, коментираха социолози.
В момента двете партии едва взимат 4%, пише вестник "Стандарт" .

Поправката би ударила и коалиция "Напред". Според проучванията тя има около 2% подкрепа, но до изборите гласовете й биха се увеличили двойно.

"Без десните и "Напред" Бойко Борисов ще остане сам в новия парламент", коментират изборни експерти.

Идеята вбеси опозицията.

"8% е ненормално. Защо направо не върнат член 1 от конституцията", скочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Непрекъснато се говори, че в България има прекалено много партии, но в минутата, когато има някакво обединение, управляващите се опитват да спрат това", възмутил още Каракачанов, който са част от коалиция "Напред".

Той изчисли, че с такава долна граница за влизане в парламента 350 000 души, дали вота си за определена коалиция, ще останат без свой представител във властта.

"Това е опит да се ограничи участието на коалициите в изборната надпревара. Тепърва ще го обсъждаме, ако бъде прието", коментира и партньорът му от партия Лидер Кънчо Филипов.

Идеята на червените срещна отпор и от новосъздадената коалиция СДС-ДСБ. "Изменението на квотите малко преди вота е дискриминация и не е коректно", отсече тъмносиния депутат Димитър Камбуров.

Той обаче изрази сигурността си, че дори границата да бъде закована на 8%, дясното обединение без проблем ще я прескочи.

Според Румен Петков не е нужно да се променя изборната бариера сега: "В парламента трябва да има и силно ляво, но и силно дясно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тъпите крадливи комуняки и депесарчетата умряха от шубе, че Костов може и да влезе в следващото правителство и тогава - майка им жална.
162
0
 
0
 
! Отговори
озирис7 преди 15 години
Явно мафиотския съюз между БСП и ДПС се чувства некомфорно от обединението на десните и се опитва с всякакви средства, типично за тия партии, да попречи на конкурентите. Не им стига, че пазаруват гласове, че на места в БГ е като в чужда държава. Такава наглост, че нямам думи... Но дано тия промени мобилизират хората, които не одобряват тоя мафиотски модел начело със Сокола и най-сетне да се потърси сметка на тия ***.
161
0
 
0
 
! Отговори
Гледам и мисирки преди 15 години
Точно така 158 - да гласуваме за партията хранилница и турските дерибеи! Това е най-правилната стратегия! Как не се сетих!
160
0
 
0
 
! Отговори
Четец преди 15 години
Ами щом 8% да не е проблем за Костов нека тогава да го вдигнат на 8%!Аман от партийки и лидерчета които само гледат да влязат във властта на гърба на някого!
159
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Законодателствот ни е перфектно само този казус беше недогледан БРАВО всичко е перфектно след почти 4год.управление от РУСНАК,ИСПАНЕЦ и ТУРЧИН да ги преизберем за век и веков
158
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво 151 и аз мисля като теб - що ли за хора са това??? дето ги защитават толкова ревностно?? Сигурно техни, на щат.... ех народе кога ли ще те видя обединен?!
157
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
България знае за Костов, Станишев, Царко, Софиянскии, Луканов и др.... (с изкл. на Виденов, който имаше смелостта да се опъне на господарите и тогава му спретнаха кризата, но това е др. тема) - и тонове да изпишете няма да се забравят делата на КОСТОВ, не го изкарвайте светия, мн. заграби и той и другите след него. и преди него. Нека да дадем път на неопетнени хора като Сидеров, който е плют за какво ли не от опоненти си!!!! Искаме ново чисто лице, което да опита да направи нещо Атака
156
0
 
0
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО БРАТЧЕТ преди 15 години
ВЛАСТ СЕ ВЗЕМА С КРЪВ И КРЪВ СЕ ДАВА, сер.ГЕЙ ЗНАЕ ОТ БАЩА СИ, Европа му вика да си ходи, той пак премиер иска, БСП и Дпс знаят какво ги очаква след изборите ..... ЗАТВОР и сега се чудят какво да направят
155
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ДЕМОКРАТ преди 15 години
Този, който най-много се плаши от възможността Костов да участва в едно бъдещо дясно управление е Ахмед Доган, а в негово лице и целия ченгесариат на ДС, включително и президента Гоце Първанов. По тази причина тия тия дни се потрошават доста пари, за да се води пропагандна война из слугинските медии срещу ДСБ и Костов; Бареков най-много намаза тоя път от тия пари, ето, чувам, вчера пак бил поканил одиоза В.Филипов, и през цялото време не правили друго, освен да плюят по Костов. Така че вече се създаде голяма партийно-медийна коалиция против Костов и автентичната десница, която се вдъхновява от парите на Ахмед Доган и останалия ченгесариат на ДС. Защо мразят толкова Костов ли? Ами ще ви кажа, въпреки че не е толкова трудно човек и сам да се сети. Има защо да ги е страх и да го мразят: ако го обичаха, щеше да е като тях, но щом го мразят, аз лично съм спокоен. Защото е важно какви са тия, които ги тресе такъв див страх от Костов, и които, респективно, така бясно го мразят. Всички в един глас крещят срещу Костов, като се тръгне от Гоцето, мине се през неговия тартор Сава Доганович, повърви се през всички ония нещастници от СДС, които навремето при Костов бяха на възлови постове (когато някой е силен, всички се навъртат около него, скимтят като палета и мило му въртят опашчици!), ала после успяха да му забият ножа в най-решаващи моменти, тук също е Петър Стоянов, който без Костов щеше да види президенския пост през крив макарон, ала сега не спира да плюе тоя, който го издигна във висините, тук са разните му Бакърджиевци, Богомил Боневци и пр. врабешки плюнки, които след като забиха ножа на Костов директно пристанаха на Майкъл Чьорни (той пък колко пара потроши по медиите за да финансира 10-годишната оплюваческа кампания против Костов!!!), и т.н., и прочие - та щом всички тия най-всеотдайни професионални оплювачи на Костов, драги ми наивни избирателю, щом те са "добрите", аз пък предпочитам да си остана с "лошия" Костов; пък за вас не знам, правете каквото искате и каквото прецените според акъла си...
154
0
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 15 години
Властта е в ръцете на бившите комунисти и тяхните отрочета - те колят,те бесят и те искат да са вечно във властта.Не се ли наядоха,не се ли накрадоха,а искат още и още...За това не плюйте по обединената опозиция,а гласувайте за нея,ако не искате серГЕЯ,Гоце,Овчаров,Румен пикльов и останалите мафиози да вземат отново властта.ТЕ ЩЕ ДОВЪРШАТ БЪЛГАРИЯ!
153
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мисля че бсп създава ненормална предизборна ситуация - избори през отпускарския период, промени в избирателния закон. Симпатизирам на Костов защото играе по правилата, а не подло като бсп.
152
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 15 години
Трябва човек да е или много НАГЪЛ или просто да страда от пълна липса на всякаква мисъл в главата, за да защитава Костов, а и СДС.
151
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Едно нещо не мога да разбера. Колко ***, КЪСОПАМЕТЕН и БЕЗПРИНЦИПЕН трябва да бъдеш, за да защитаваш по форумите тези *** от СДС и отлюспилите се от СДС партийки като ДСБ и ССД?
150
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да знаете, че червените харесват вас много повече от тея промитаци гърбаджиите! Поне и червените и сините са хора - просто различни групи! Ама онея гербарите са просто луди бе хора! Трябва да ги изритат от общината!
149
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
148, те не четат, слушат само партийния секретар;след малко ще кажат за евростат, това са им казали вчера на партийната вечеринка
148
0
 
0
 
! Отговори
liktor преди 15 години
Не знам защо толкова се кахърите за "злодея" Костов - прочете ако обичате прогнозите на Market Links & Alfa Research : ДСБ - СДС за момента са мезду 10 -13 % ....Та както Тина спомена по-долу - само повече гласове за Костов и сините ,защото се вижда че управляващите се *** от страх ..
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а тея новите какво им е новото, че даже не искат и да го кажат!
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
146 има нещо вярно в това което пишеш, пътувам много и ще ти кажа че наистина правителството ни е станало за смях. Бих отишал да копая и не мисля че това би ме унижило. Но се дистанцирам от сегашните управници и хората които ги защитават.
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и после може да имаш очи да говориш, ама като ви знам какви сте фенове на мутро-полицая ами желая ви тежък живот, най-много да имате 4 години лайф и после ще ви се вземе всичко проумей го! Ама ти си и някакъв дето не си от екипа на Гърбарите така, че ти нищо няма да спечелиш и да загубиш! Само държавата ни ще загуби и чужденците ще ни се смеят те вече ни се смеят. Прочети някой чужд вестник за кмета на София . Ама и те са комунисти или десебисти или каквито ви се иска на вас ненормалните Б.Б. фенчета! Ако пък не си малчо то тогава си някой от тея дето палиха парламента и дойде новото. Е видяхме ви новото. То същото ново идва ама тапунгери много и то по провинцията.
144
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
навремето имаше правоимащи и тарикати и те се имаха за нещо повече от тези които се трудеха честно - видя се че тази система не работи