Божидар Димитров на косъм да изгори заради турските компенсации

Последно предупреждение към историка заради непремерени изказвания
6 яну 2010 20:24,
293
Божидар Димитров на косъм да изгори заради турските компенсации
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов направи остра забележка и последно предупреждение на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров, съобщава bTV.

Причината - непремерени изказвания на Димитров, свързани с българо-турските отношения.

Историкът – министър твърдеше, че София ще поиска от Турция 20 милиарда долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като условие да подкрепи кандидатурата й за ЕС.

Премиерът категорично заяви, че такова условие на Турция не е поставено:

А господин Божидар Димитров съм го предупредил, че при следващ случай просто се разделяме. Когато излизаш и обявяваш подобни неща без нито премиера, нито кабинета, нито в парламента това да е обсъждано - не го правиш в качеството си нито на историк, нито на шеф на музей - ангажираш пряко министър-председателя и създаваш проблем - каза Борисов.

Реакцията на премиера идва ден след като турският външен министър Ахмед Давутоглу направи изявление във връзка с новините, че България се готви да поиска от Турция да изплати обезщетение в размер на 10 милиарда долара за имотите на тракийските българи и че е поставила този въпрос като условие за одобряване на членството й в ЕС.

Още по темата

Давутоглу е казал, че не намира за правилно турско-българските отношения да се поставят на дискусии въз основа на новини в пресата и съобщи, че до момента не са получили от София официално изявление по въпроса. Това съобщи във вторник радио Гласът на Турция.

Давутоглу подчертал също така, че събитията не са протекли под формата на едностранно преселване и че от България в Турция са се преселили над 2 милиона души.

По-рано в сряда пред журналисти зам.-министърът на външните работи Марин Райков коментира, че „отношенията на България с Турция са, вероятно, в най-доброто от десетилетия насам състояние“.

Божидар Димитров е един от дълбоко уважаваните министри в правителството и не мога да коментирам неговите думи, но позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България - Турция и разширяването на Европейския съюз, каза Марин Райков.

Той посочи, че България подкрепя реформите в Турция и всички решения на Европейския съюз, свързани с диалога между Брюксел и Анкара.

Между двете страни няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси, които са предмет на диалог.

Сред тях е този за компенсации на имотите на тракийските бежанци, допълни Марин Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
1
 
0
 
! Отговори
ТриЛуни преди 14 години
Кво се пазеше бе.. изоставените къщи, апартаменти, вилли и др. недвижими имоти бяха ограбени.. без малко и покривите им щяха да откраднат. А да дойдем за проданото.. за 20 заплати къща се продаваше.. защото желаеха да продадат на безценница ли.. Не им се разполагаха собствените им пари по банките. То не че някои които успяха да си получат известната част, успяха да се възползват от тези 20 и 50 левови монети. Говорим за времето когато най голямата банкнота е била 20 лева.
288
2
 
0
 
! Отговори
очевидец преди 14 години
няма такова нещо.имотите им се пазеха.най-големите тарикати решиха да не оставят нищо на ите.взеха си парите,а после като се върнаха,си поискаха жилищата. СДС гласува закон ,с който им ги върнаха, а нещастните българи,които ги бяха закупили от общините бяха изхвърлени наулицата.верно ,върнаха им парита,нос тях не можеха дори телевизор да купят.познавам над 50 такива отрудени хора ,събирали цял живот пари,взели големи заеми ,ив крайна сметка останаха на улицата.не вярвайте на медиите-лъжат.,Д
287
1
 
1
 
! Отговори
ТриЛуни преди 14 години
А защо си забравил че на тази година е протичало война и точно на този терен и приживяното не е било само от твоите дядовци.. а и от Турски преселници. А за компенсациите... през крив макарон ще ги видиш.
286
1
 
0
 
! Отговори
akinci преди 14 години
tursko robstvo ne moje da bide az sim turtchin no ne moga da razbera kak edin narod moje da prieme che e bil rob ne e tursko robstvo a e tursko vladenie zastoto togava e imalo i bg tsirkva i bg ezik i bg kultura ako gi byaha zabranili turtsite i bilgarite ako byaha prieli vsichko tova togava stese ga e robstvo
285
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво на Божидар Димитров,жалко за Бойко Борисов
284
2
 
1
 
! Отговори
РАДА преди 14 години
Браво на Бжидар Димитров !Докато имаме такива продажници като Борисов ,Станишев,Пьрванов,Сидеров,Костов не ни очаква нищо хубаво !,Затова и 500 години сме били под турско робство! Влезе ли Турция в Европа с Бьлгария е свьршено!!Те сега ни изкупиха барарар сьс земята ни!Тук отдавна вече се говори натурски и в училища и в магазини и навсякьде!Бьлгарийо,какво ли още те чака!..
283
1
 
1
 
! Отговори
Н.ЖЕЛЕВ преди 14 години
Баба ми и дядо ми са изгонени през 1913 от Одринско. Лично са ми разказвали за преживяното от тях и мисля, че никакви компенсации не важат пред това. Малко са хората като проф.Димитров които не се притесняват да назоват нещата с истинските им имена. А още по-малко са в политиката.
282
1
 
0
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
Добре де, махнахме предишното правителство, че било турско.това какво е?Бат Бойко не дава прах да падне върху Турция и "блестящите" ни отношения с Турция.Ама каква ни е ползата от тези "блестящи" отношения?каква ни е ползата ако приемат Турция в ЕС?Защо по тоя въпрос неслушаме Франция и Германия?
281
1
 
0
 
! Отговори
titi преди 14 години
Тъй като от изказването на краля-слънце Бойко Борисов стана ясно, че човек не може да говори или прави нещо без да го е питал питаме утре в 8.00 часа може ли да идем по голяма нужда
280
1
 
0
 
! Отговори
Божо преди 14 години
Божо знае как са затривали дедите ни (Вазов, "Братя Жекови":"Боят е неравен: двама срещу сто.Кат рой ястр над птиче гнездо,убийците тичат, реват обикалятплевнята и пушкат, и в прах се повялаткат кокошки много, що ги лази мор,и кръвта се лее по шумния двор.- Огън дайте скоро! - викна Мустафатаи падна: шумът пръсна му главата.- Да запалим! - вика смаяната ***."
279
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На това се казва АВТОГОЛ във вратата на България.
278
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Boiko Borisov e umen i pragmati4no misle6t lider,6toto "problemite"niama da sa v polza i za dvete strani...
277
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако дедо Симе имаше имоти у Тракия, ехе, да бехме забравили кога са ги върнали.
276
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
евала на човека точно и ясно каза как трябва да действаме срещу турция а Бойко веднага омекна
275
1
 
0
 
! Отговори
тишо преди 14 години
Разорението на тракийските българи през 1913 година, Българска академия на науките, София, Държавна печатница, 1918 г- прочетете я за да разберете истината не се препоръчва за малолетни
274
1
 
0
 
! Отговори
петър преди 14 години
божидар е прав и няма защо правителството да си заравя главата в пясъка за тракийските имоти на българите за щастие има документи и договори които са в сила така че щат нещат ще трябва да се изпълняват
273
2
 
0
 
! Отговори
burgas преди 14 години
otnovo boiko se dokaza,4e ne za6titava BG naroda,a e poredniq populist megaloman
272
1
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 14 години
271 В навечерието на Балканската война България е въоръжавана от Австро-Унгария. Това значи ли, че и империята на Хабсбургите участва в Балканската война?
271
1
 
0
 
! Отговори
До 270 и 271 преди 14 години
Какво общо има това с темата!
270
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Войната е от September 29, 1911 - October 18, 1912,а Франция и Англия участват,като въоръжават безплатно италианците.