На ДДС фронта - нищо ново

Трябват мерки с дългосрочен ефект, смята министър Трайков
25 мар 2010 12:04,
55
На ДДС фронта - нищо ново
Снимка: БГНЕС

И днес не стана ясно дали ще се осъществи една от основните и най-спорни антикризисни мерки – вдигането на ДДС от 20 на 22 на сто.

Въпреки че се очакваше правителството да обсъди на днешното си заседание част от антикризисните мерки, след продължилото само около час заседание се оказа, че подобни разговори почти не са водени.

"Когато се говори за вдигане на данъци, трябва да се мисли какъв ще е ефектът от това върху пазара", уточни министърът на икономиката Трайчо Трайков.

"Трябва да се прилагат мерки, които да имат дългосрочен ефект, а не да се търсят краткосрочни ефекти с дългосрочни дефекти. Аз не съм против тази мярка сама по себе си, но трябва да се има предвид, че е важно вливането на инвестиции в страната.

Най-добрата антикризисна мярка е вливане на бензин в икономиката. Убиването на браншове и намаляването на потреблението няма да свърши работа. Ако се страда, трябва да има перспектива“, каза още Трайков.

По повод резултатите от посещението на правителствената делегация в Катар министърът на икономиката обяви, че съвместната държавна компания, която ще бъде създадена, ще бъде с капитал от поне 500 млн. долара и може да инвестира в различни проекти.

От българска страна вече са предложени такива, като по думите на Трайков най-голям е интересът към земеделието, тъй като плодородната земя е стратегически ресурс, който в бъдеще ще става все по-скъп.

Една от възможностите е България да участва със земеделска земя, а заинтересованите чужди страни като Катар, Кувейт, Израел и други да инвестират в разработване на съвременно земеделие, включително в поливни системи и други.

По този начин, по думите на Трайков, след време България ще остане с направеното, а междувременно ще печелим.

Още за дебатите около ДДС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Катар, Кувейт, Израел искат земеделие. а вий казахте ли им че искате ГМО.тез червиви с пари и искат ЕКО не ГМО.
53
0
 
0
 
! Отговори
trunk преди 14 години
нищо не е открил....някой му го е подшушнал
52
0
 
3
 
! Отговори
Йово преди 14 години
"Убиването на браншове и намаляването на потреблението няма да свърши работа".Един път да съм на едно мнение с Трайчо. За 9 месеца във власта да каже нещо умно.
51
0
 
7
 
! Отговори
работещ преди 14 години
Трайков открил колелото. Чета коментари, че това е много хубаво. Вярно хубаво е. В царството на слепите и набеденият за едноок е велик. Но, най-много ми хареса проектът за земята. Че Израел са много напред в земеделието, знам. За Катар не ми се говори - маймуни с много петрол и някои - с дипломи от САЩ и UK. Какво земеделие ще правят, не знам, у тях им го правят други. Но, резилът е пълен. Българи са учили на земеделие половин Европа, Ориента и арабите, сега ще са изполичари на същите.
50
3
 
4
 
! Отговори
мен преди 14 години
Помогнете им г-н Министър защото виждам умствени възможности във вас.Освободете лева от еврот намалете чувсвително ДДС за да тръгне производството.
49
0
 
9
 
! Отговори
най после преди 14 години
тоя министър е единствеия в правителството дето е наясно с ефектите от вдигането на данъците - прав е за свиването на потреблението и инвестициите , но за земята дето иска да я дадем на разни друговеци , почва да ме съмнява , че и той търгува суверинитет.
48
0
 
6
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Лично за не смятам, че Дянков ще позволи ДДС да стане 22%, защото от това интерес има бизнеса, който няма да понесе тежестта за сметка на крайния потребител, като в същото време за бизнеса ще се създадат предпоставки за насочване към сивия сектор. Това искат да прокарат бизнес организациите.
47
7
 
7
 
! Отговори
преди 14 години
За втори път ми прави приятно впечатление този министър. Имам надежда защото има и умни хора. Подкрепям те г-н Трайков. Успех.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Благ ден е. В МС ще ни дамгосат с 22 % ДДС /данък държавна сигурност, както се изрази С.Дянков/ -няма да боли.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"единственият коментар е, че когато всички страдат, всички трябва да страдат".за да им е гадно! :)))
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
еи не пипайте ддс-то че това бърка директно в джоба на обикновените хора като мен.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не Яне Алексеев Петров ще ни "оправи"!
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еми като бутнем и последните що годе свестни, кой ще дойде?! Яне димката ли?
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 40 хаха..тез приказки са интересни когато ножа не е до кокъла и имаш време за разнообразна информация и конспиративно четиво.сега ситуацията е мноооого по различна и мнооооог ме боли члена за масони комунисти и вся ***..така че с тези доводи след една година
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И кой ще дойде бе ***. Хами Вазелина ли те блазни пак. Ей тогава ще видим зор!
39
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ГА СВЪРШАТ ПАРИТЕ МОМЦИ ЛЮБОВТА ИЗЛИТА ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА! Жалко за доброто правителство - недоимъка накара хората да го намразят без да се усещат, че тази ситуация е подготвяна последните 8 г. и не се е развила за 6 месеца. СЪБУДИ СЕ$ НАРОДЕ! НЕ СЕ ВРЪЗВАЙ НА ПОРЕДНАТА ИГРА НА ДС МАСОНСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ!
38
3
 
17
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Това правителство е поредният кошмар, поредният!
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трайчо:"Трябва да се търсят мерки с дългосрочен ефект, а не краткосрочен."Дянков:"Трябва да се търсят краткосрочни мерки, за тази и следващата година."Момчета, да не дойде горския скоро и да развали играта?! ------------------ А да не би да говорят за различни неща, а умнико?
36
2
 
9
 
! Отговори
Soq преди 14 години
аз долари за Дянков не давам ;)
35
1
 
6
 
! Отговори
Гербер преди 14 години
То аслъ Дянков е от Корекома, значи с долари се харчи ... Имаше през комунизъма такива магазини...