На ДДС фронта - нищо ново

Трябват мерки с дългосрочен ефект, смята министър Трайков
25 мар 2010 12:04,
55
На ДДС фронта - нищо ново
Снимка: БГНЕС

И днес не стана ясно дали ще се осъществи една от основните и най-спорни антикризисни мерки – вдигането на ДДС от 20 на 22 на сто.

Въпреки че се очакваше правителството да обсъди на днешното си заседание част от антикризисните мерки, след продължилото само около час заседание се оказа, че подобни разговори почти не са водени.

"Когато се говори за вдигане на данъци, трябва да се мисли какъв ще е ефектът от това върху пазара", уточни министърът на икономиката Трайчо Трайков.

"Трябва да се прилагат мерки, които да имат дългосрочен ефект, а не да се търсят краткосрочни ефекти с дългосрочни дефекти. Аз не съм против тази мярка сама по себе си, но трябва да се има предвид, че е важно вливането на инвестиции в страната.

Най-добрата антикризисна мярка е вливане на бензин в икономиката. Убиването на браншове и намаляването на потреблението няма да свърши работа. Ако се страда, трябва да има перспектива“, каза още Трайков.

По повод резултатите от посещението на правителствената делегация в Катар министърът на икономиката обяви, че съвместната държавна компания, която ще бъде създадена, ще бъде с капитал от поне 500 млн. долара и може да инвестира в различни проекти.

От българска страна вече са предложени такива, като по думите на Трайков най-голям е интересът към земеделието, тъй като плодородната земя е стратегически ресурс, който в бъдеще ще става все по-скъп.

Една от възможностите е България да участва със земеделска земя, а заинтересованите чужди страни като Катар, Кувейт, Израел и други да инвестират в разработване на съвременно земеделие, включително в поливни системи и други.

По този начин, по думите на Трайков, след време България ще остане с направеното, а междувременно ще печелим.

Още за дебатите около ДДС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
21
 
! Отговори
Нели преди 14 години
Тия управляващи не са учили икономика никога до сега сигурно, при увеличаване на данъците се намалява събираемостта им, убива се потреблението, а от там и цялата икономика и бизнес, чужди инвестиции никога вече няма да дойдат в БГ и т.н. и така до рецесия, депрасия и ...........
13
1
 
21
 
! Отговори
:) преди 14 години
Трайчо браво бе ! Като ти чета изказването ти направо си си против вдигането, само дето не смееш да си кажеш, шот ше излезе, че имаш повече акъл от Дянков, а това бат Бойко не може да го допусне. Требе се спазва йерархията, най-голямата глава най-отгоре !
12
0
 
9
 
! Отговори
Баба Пена преди 14 години
Ама не разбрах, сами ли ще ходим там , или ще минават по къщите...
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
защото нормалния Българин хотели няма затова!ние ги избираме за да се обслужват един друг без цвят без партийност..просто така ЗА ДА НИ Е ГАДНО..ЩОТО ЗНАЯТ НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА НИ И ЩЕ СИ НИ ЛАШКАТ КАКТО СИ ИСКАТ..
10
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 14 години
Това с ДДС-то ще стане ясно в петък в 17.00ч. , защото в събота и неделя да няма кой да роптае, и като изтръпнем....в понеделник отначало.
9
0
 
14
 
! Отговори
Инсектолог преди 14 години
Като не става с ДДС препоръчвам ви да опитате с ДДТ.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проста аритметика +2% ДДС , скача инфлацията около 5%, обедняваме, свиваме потреблението, резултата- пак толкова постъпления в хазната, колкото при 20% ДДС. Ефект 0 , само ние по бедни.
7
4
 
13
 
! Отговори
нагоре преди 14 години
Хайде, ако ще вдигате ДДС-то вдигайте го, че на народа вече му писна пет дена да чака и да слуша за тези прословути мерки. писна ни да ни държите в напрежение и невидение. то бива да ни калявате нервите, ама чак толкова не бива. Работните ви срещи са за около час и накрая пак нищо. Докога ще се подигравате с народа.
6
0
 
14
 
! Отговори
ivaylo преди 14 години
v momen na nai golema kriza vav anglia vmesto da uveli4at dds to ot 17% te go namalixa na 15% za edna godina ,a tuk v bulgaria vse e obratnoto na drugite merki .e tova nemoga da go razbera
5
1
 
15
 
! Отговори
Ф преди 14 години
СТАВА ВСЕ ПО ЗЛЕ КОНИКА БЕЗ ГЛАВА НИ ОПРАВЛЯВА И ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ ЩЕ ПАДНЕМ В НЯЛКОЯ ПРОПАСТ
4
0
 
18
 
! Отговори
Soq преди 14 години
Аз не мога да разбера, защо не вземат да премахнат на диференцираната ставка по ДДС в туристическия бранш, за незнаещите от 2007 г. там ДДС е намалено от 20% на 7%, като положителния ефект от това намаление е много спорен, за сметка на увеличените възможности за данъчни измами :))), ама сигурно Цветелинчето не дава, ще и падне печалбата ;)
3
0
 
30
 
! Отговори
вън преди 14 години
Тези *** управници трябва да си ходят, за да не ядат бой като виденов. Говорят глупости, а журналистчетата им пригласят с мазен глас. Българи, в цяла Европа ДДС е диференцирано - за стоки и услуги и за хранителни стоки и храни. Във Франция, която също е в криза, храните са с ДДС 5.5%!!!!!!!!!!!!!!!!!! В Германия беше 6, сега мисля е 7% но не съм сигурен. Книгите и лекарставата също имат по-ниска ставка. Само у нас се надуват данъци и осигуровки и се КРАДАТ С ДВЕ РЪЦЕ И С ДВА КРАКА .
2
1
 
28
 
! Отговори
L. преди 14 години
Защо имам чувството, че сега почват да се чудят какви да ги вършат?...
1
0
 
29
 
! Отговори
;( преди 14 години
Господи Боже дай им разум да не направят тази простотия