Данък "лукс" ще го бъде, по-високото ДДС – не

Министри, синдикати и бизнес подписват антикризисния пакт
31 мар 2010 07:00,
49
Данък "лукс" ще го бъде, по-високото ДДС – не
Снимка: Булфото

Данък "лукс" ще има, но по-високо ДДС - не. Това е разписано в антикризисните мерки, които днес ще бъдат официално подписани от правителството, синдикатите и работодателите на среща в МС.

Налогът, известен като данък "лукс" ще влезе в сила от 1 юни т.г., а като критерий за лукс е определена данъчна оценка от 300 000 лева - при жилищата и 70 000 лева при автомобилите.

Тристранката окончателно са договорили и данък върху застрахователната дейност, 7 или 5% ще бъде той, ще научим до часове.

Добрата новина е, че ДДС най-вероятно няма да бъде повишен.

Остават обаче в сила решенията за продажби на миноритарни дялове от държавни дружества на фондовата борса, продажбите на емисии въглероден диоксид.

Очакванията са допълнителни приходи в бюджета да дойдат и от облагането на хазартни игри и намаляването на разходите за държавната администрация.

Сумарно в бюджета от мерките трябва да влязат около 1,6 млрд. лева.

Антикризисните мерки са групирани в няколко раздела:

- мерки в подкрепа на фиска;
- мерки за ограничаване на публичните разходи и за възстановяване на финансовата дисциплина;
- мерки за осигуряване на допълнителен финансов ресурс;
- мерки за подкрепа на доходите на домакинствата и вътрешното потребление;
- мерки за пазара на труда;
- мерки в подкрепа на бизнеса, както и мерки, засягащи социално-осигурителните системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Canadian Pharmacy On преди 13 години
Very nice post, good luck! ;-)
48
0
 
0
 
! Отговори
Joro преди 14 години
Включително, мойто дете, в талона понякога се вписва ползвател, за да може да се паркира колата в централната градска част. Товоря за София, не за някаква имагинерна чужбина. Ако държавати реши, може да ни направи "рошави", въпрос на воля е.
47
0
 
0
 
! Отговори
Joro преди 14 години
Показваш, че нещо не разбираш. Да, талонът е на името на лизингодателя, но съобщенията се препращат към него, за да се издирят лизингополучателите. Глобите са на името на ползвателя - иначе всички щяха да се изтарикатят да не им отнемат контролни точки. Пак казвам, тия можете да ги дрнткате в кафето да сваляте мацки.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По добре да си търси произхода на средствата. Бойко с този ход узаконява кражбите като ги облага с данък - колко от хората с жилище за 300 хил лв не са откраднали нещо за него предполагам че има - 4% и 96% крадци
45
1
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 14 години
Не е така - талона се води на лизингодателя - прочети договорите за лизинг!!! Когато взема кола под наем "рент а кар" глобата отива за наемодателя - а те ако искат ми я събират. Досега в чужбина - Франция и Австрия не сами взимали пари за глоби от рент а кар.
44
0
 
1
 
! Отговори
Не преди 14 години
Не трябва да се гледа данъчната оценка, защото се шмекерува с нея. Защо не ползват квадратура при жилищата и конски сили при колите вместо данъчната оценка. Имаше такава идея...
43
1
 
0
 
! Отговори
Разяснение преди 14 години
Очевидно нямаш кола на лизинг и не знаеш. Ще си позволя да поясня: Да, данъкът го плаща лизинговата компания, но после си прибира сумата от лизингополучателя тоест ползвателя на автомобила.Иначе, шпекерии по оценките на колите и жилищата ще има и няма как да се пресече.Айде със здраве
42
0
 
3
 
! Отговори
Цвете преди 14 години
Повтарям какво е написал 16:В ДАНЪК "ЛУКС" ЩЕ ВЛИЗАТ ЛИ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ, ДЯЛОВИ УЧАСТИЯ В ПРЕДПРИЯТИЯ?!АМИ АКО ИМАШ 10 КОЛИ ПО 65 000ЛВ И ОЩЕ 10 ИМОТА С НЕРЕАЛНО ЗАНИЖЕНА ОЦЕНКА 250 000ЛВ?!ТЕЗИ "ИКОНОМИСТИ" КЪДЕ СА УЧИЛИ ????В ГЛАВИТЕ ИМ Е ПЪЛЕН ХАОС ОТ МИСЛИ И ЧУВСТВАоще нещо в нета което е интересно :1bg.blog.bg/biznes/2010/03/29/.519978
41
0
 
4
 
! Отговори
Joro преди 14 години
Айде да не е всички да ядат доматите с колците. Когато КАТ снима лизингова кола направо искат лизингополучателя, а не лизингодателя. Нищо че са "временни наематели". Тия ги разправяйте на мацките по кафетата да ги впечатлите.
40
3
 
8
 
! Отговори
тъпанари на власт преди 14 години
Скъпите коли са собственост на лизингови компании, дупетата на по 20 и кукличките им не са техни собственици. Кой ще плаща данъка "лукс" - къщите, собственици, разбира се, а дупетата са си само временни наематели!! Този данък е прах в очите на *** в БГ, които продължават да вярват на *** в ГЕРБ.
39
0
 
8
 
! Отговори
никой преди 14 години
до 33Ами то и ИМОТ-а ще се раздели на няколко собственика /деца,внуци и т.н/ и пак няма да стане....."СМЯХ са тези мерки за хората,които поне малко разбират от счетоводство и финанси и ПОРЕДНАТА ПиАр акция ..."
38
1
 
5
 
! Отговори
Няма ли преди 14 години
така наречените "журналисти" в някой момент да започнете да пишете на български език?! В който, впрочем, глагол "разписвам" НЯМА! Не знам кой реши, че звучи интелигентно употребявайки го, но е силно дразнещо и противно да четеш новини и статии, написани по този начин.
37
1
 
6
 
! Отговори
Joro преди 14 години
Стига се правихте на отворени, бе! Ако вие не можете да оцените кола други могат. И това го има в други страни, по-висок данък за по големи коли. Че сигурно не виждате дупетата на по 20, дето се разхождат с камиони по града. Да си платят дяволъка, а също и да си търси произход на средствата. Защо не?!!!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
udariha biznesa na skypi koli,ky6ti,qhti i t.n!Sega vsi4ki tarikat4eta 6te si regestrirat imu6testvoto nqkyde drugade i 6te izgubite i "malkoto",koeto im vzimahte do sega.Sega izmislete da ne vlizat v stranata koli s 4ujdi regestracii....
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
4e az tozi danyk luks si go pla6tam otkakto karam kola!Na godina po dve tri spukani gumi i s4upeni djanti v prekrasnite pyti6ta na bylgariq,pri vse 4e si pla6tam i mnogo po-visok danyk,4e karam nova kola(ne6to koeto go nqma nikyde-stranna politika)
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
поредната глупост на парламента.как ще опредилиш една кола колко струва ако не е чисто нова .ами ако е открадната.
33
2
 
11
 
! Отговори
MASTER-P преди 14 години
Сега хората, каращи Бентли-та,Ферари-та и всякакви други луксозни коли ще подкарат Голф-ове, за да не ги хване данъка :D Не, че ме лови този данък, но мисля, че е някаква идея, хрумнала на сън...
32
6
 
11
 
! Отговори
Аззз преди 14 години
Прах в очите на хората и ПОРЕДНОТО ТОТАЛНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ излязло от *** Дянков.Какво пречи на някой да даде 100-200 лева за да му занижат оценката на колата?Защото реално толкова си струва :)СМЯХ са тези мерки за хората,които поне малко разбират от счетоводство и финанси и ПОРЕДНАТА ПиАр акция за неикономисти и по-малко образовани хора на пожарникаря СИК-аджия.И да-икономист съм по образование и БИВШ ДАНЪЧЕН ИНСПЕКТОР и ми е МНОГО смешно как се опитват да си поддържат рейтинга
31
1
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
друг момент в Тунис...всички администратори включително управителя на болница по конкретно получават по ниски заплати от лекаря1 Сменят се на 4г и се въртят из цялата страна за да няма мафиотски кръгове!додето се окопае и го сменят!Няма два последователни мандата!Така е и за областни управители....Така че има какво да научим от чуждия опит!Така е и във Франция!
30
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
как е в един Тунис..приели са френската конституция и няма какво да откриват топлата вода!240 хрантутника ....Да спазваме френски ли са немски ли ще бъдат или италиански закони и толкова!Няма какво да ги подобряват защото само ги опорочават и обезмислят нашите законотворци дето правят закони за един ден или за себе си...Да въвеждаме и еврото!Дали националната ни валута ще е евро или лев или банан е все едно и също!парите са разменна стока..