Данък "лукс" ще го има, но едва от 2011

А идеята бе богаташкият налог да влезе в сила от 1 юни
13 май 2010 07:37,
62
Данък "лукс" ще го има, но едва от 2011
Снимка: Булфото

Данък "лукс" ще има, но от началото на следващата година.

Бюджетната комисия на НС е стигнала до извода, че няма как да се заобиколи тълкувателно решение на Конституционния съд от 1996 г.

Още по темата

Според него гражданите трябва да знаят размера на данъците си преди началото на годината, т.е. данъци не може да се вдигат след 1 януари.

Първоначално идеята на ГЕРБ бе налогът да влезе в сила от 1 юни т.г., а като критерий за лукс бе определена данъчна оценка от 300 000 лева - при жилищата и 70 000 лева при автомобилите.

Въвеждането на данък "лукс" бе лансирано от премиера Бойко Борисов като мярка богатите да поемат в по-голяма степен тежестта от кризата в сравнение с бедните, пенсионерите, децата и други социални групи.

"С данъка ще бъдат облагани собствениците на яхти, самолети, мощни коли, скъпи имоти или големи влогове. В момента яхтите се облагат с 50-60 лв. годишно, което е абсурдно", посочи през март Борисов.

"Налогът ще е за притежателите на коли над 150 к. с., или 3000 куб. см обем на двигателя, както и за жилища над 250 кв. м без терасите", поясни още премиерът при представянето на антикризисните мерки – 61 на брой.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Pfff преди 14 години
Да имат време да си кашират милионите ;) затова - 2011 !
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Безсмислен налог. Казано другояче - силово ще принудим псевдобизнесмените да се ограмотят... И пак няма да има повече приходи в бюджета - пример: Германия.Най-трудно ще ги хванат точно за яхтите...
56
4
 
0
 
! Отговори
Gen преди 14 години
Ти ли ще ми кажеш колко мога или не мога да изкарам на месец? Естествен труд да копаеш нивата ли е?
55
0
 
6
 
! Отговори
Вятър работа преди 14 години
Ако нещо не се гласува да влезе в сила сега, на момента, значи е вятър работа... Справка: забраната за пушене на обществени места.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако ще да се счупиш от работа и то работата да е най-квалифицираната не можеш да искараш повече от 10-20 хиляди на месец. Всички други доходи над тези са или от официален монопол-нотариуси, съдебни изпълнители, или са от дивиденти, не са от естествен труд. Тези доходи трябва да се облагат с 50 % данък, не само яхтите, защото богаташа може да си държи парите в банката и да не си купува нищо.
53
0
 
2
 
! Отговори
и какво преди 14 години
Антоне, неговори неподготвен моля ти се... тук не става въпрос кой какво има, става въпрос 1е покрай мутрите забогатяли нечестно има и хора който са се счупили от работа и са направили много добри доходи, а според този *** закон колкото поверче работиш толкова повече ще те облагат... еми аз в крайна сметка не виждам защо трябва да нося на гърба си некадърни и неработещи хора, аз кво съм им виновен че не могат????!!!! А апартамент не се купува само с кредит ;-)
52
0
 
10
 
! Отговори
М преди 14 години
Какви коне, кубатури и квадратури,бе, тиквори такива? Нали на пазарна и застрахователна стойност щяхте да облагате за имоти и автомобили? Аман от откаченяци.
51
1
 
5
 
! Отговори
работещ преди 14 години
Да прецизираме доказаното от западни икономисти. При координатна система с 2 перпендикулярни оси, то се илюстрира от една камбановидна крива върху едната ос - стойностите по кривата са сумата събран данък, пренасяни от другата ос, а оста, върху която е кривата, дава данъчната ставка. При средна ставка, събираемостта е най-висока и оттам - общата сума, при висока ставка, събираемостта намалява експоненциално, при ниска ставка, събираемостта е висока, но общата сума - ниска. Трябва средна ставка!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а без данъци на хората - които живеят на ръба на мизерията и едвам оцеляват
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
децата и внуците да си плащат за лукса, щом родителите им клошари с апартаменти за стотици хиляди не могат
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Кубиците" няма да са водещи при данък лукс. Това за 150 коня беше отхвърлено именно поради твойте съображения. За водещо се прие цената, което естествено е по-правилно. Е друг е въпроса как ще се определи цената, но идеален вариант няма.
47
0
 
6
 
! Отговори
мислещ преди 14 години
Пак повтарям, ако сумарните налози се вдиднат над някакъв процет спрямо дохода на човека - то човека спира да плаща!!! Това е доказано безапелационно от западните икономисти преди десетки години, да ама нашите "икономисти" не са и чували за това. Данък лукс - добре звучи - особено в душите на по-бедните, но в момента в които този данък стане с една идея по-голям от разумното и край! Няма да вземат и стотинка (за държавата) финансовите гении на пожарникаря.
46
0
 
4
 
! Отговори
ЕК преди 14 години
За яхтите съм съгласен че трябва да се плаща данък лукс , ама тази глупост за коли над 150 коня ... тц , тц , ми то един Опел Калибра дето е на 15 години и струва 3 - 4 хиляди лева е 150 коня , и той ли да плаща данък лукс ... , просто вече се чудя на глупостите , които се творят напоследък !!!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мале, какъв ли данък ще направят за яхтите с вертикално излитане ???
44
0
 
2
 
! Отговори
Р преди 14 години
Веднага ще ти кажа че не си прав. Апартамента се разделя нотариално на 2-3 по-малки с отделни нотариални актове на различни хора и край - точка. Никой съд никъде не може да ти каже и копче. А да не говорим че ставаше дума данък да има само в/у скъпите апартаменти. т.е. ако имаш един скъп - гориш, но ако имаш 20 по-малки - нищо не плащаш, така че ха познай какво ще се случи догодина.п.п. Аз живея в именно такъв разделен (по други причини) апартамент, така че знам за какво говоря.
43
1
 
3
 
! Отговори
R преди 14 години
Антончо, в центъра има доста хора с наследствени апартаменти за стотици лв., като в същото време собствениците им (често пенционери) са на границата на финансовото отцеляване. Пред тези хора вариантите са: под наем на част от апартамента (не винаги възможно) или продаване. Но огромната част от хората, не желаят да лишат децата/внуците си от наследсто и за това мизерстват. Повярвай ми - това са стотици случай! Познавам такива, които събират кашони за да преживеят, а и не-малко се самоубиха.
42
1
 
0
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Прав си донякъде, но пълния текст за данък лукс не е излязъл наяве. Аз си мисля, е въпреки раздялата на няколко собственика все пак ще важи данъчната оценка и завишения данък ще се разпределя между тях - но това са само мои логични размисли, не знам дали ще е така.До 44 - не трябва да има никакво значение от колко човека се ползва имота. За да те успокоя ще ти кажа, че една къща построена преди 50 години на село не може да има висока данъчна оценка, тук се цели да ударят скъпите имоти в градове
41
2
 
0
 
! Отговори
Антон преди 14 години
За това съм съгласен, но не може да е перфектен нали ? Вижда се, че има желание, но не винаги всичко е проверено и доизпипано. Все пак има резултати макър и не много засега. Като гледам и другите как отварят големите усти по медиите, а до преди 1 година мълчаха и криеха какво правят - те май повече заслужават народните хули.
40
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Повечето страни имат минимални заплати, наприме в Германия е 8 евро на час. Само че санкциите за работодатели, които плащат високи заплати и осигуряват на минималната са огромни (около 50 000 евро за всеки работник) и проверките са много интензивни. Ето това трябва да се направи и тук, а не да вдигат данъците на всички. Освен това при данък лукс трябва да се вземе под внимание колко души ползват жилището, защото то може да се води на 1, но да се ползва и от семействата на трите му деца например.
39
0
 
5
 
! Отговори
Р преди 14 години
"Икономистите" на пожарникарчето да вземат да си отворят учебниците, преди да правят глупости. Ако въпросният данък не е само някаква символична сума, всички самолети и яхти спешно ще се пререгистрират в чужбина. С апартаментите ще е по-трудно, но и там ще му намерят цаката - примерно - разделя се на двама/трима собственика и т.н.Изобщо основно правило при данъците е: Ако сумарния данък/налог/такса се вдигне над някакъв процент от заплатата на човек,той спира да плаща и започва да лъже и крие.