Нямало да е Пернишки университет, а Европейски

Депутатите приеха създаването на ВУЗ в миньорския град
10 юни 2010 11:40,
136
Нямало да е Пернишки университет, а Европейски
Сградата на общината в Перник. Снимка: БГНЕС

– Какво си завършил?
– Компютри.
– Къде?
– В Европейския в Перник.

Това не е виц, а напълно реалистичен разговор от бъдещето. Съвсем скоро Перник ще си има висше учебно заведение.

Докато столицата има Софийския, Перник ще има Европейския. Пълното наименование на висшето учебно заведение е Eвропейски политехнически университет. С огромно мнозинство Народното събрание гласува „за” откриването му.

„Наименованието отразява специфичната област, в която ще се обучават студентите”, разясни депутатът от ГЕРБ Галина Банковска.

Не става дума за „винкело”, Пернишкият университет всяка година ще произвежда 1800 специалисти по компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, архитектура, строителство и геодезия.

Научна степен бакалавър и магистър от Перник засега ще получат 330 студенти, какъвто е обявеният прием за тази учебна година. Докторите ще са 15.

Има и малък проблем – наскоро парламентът прие закон за академичната дейност, който забранява на един професор да преподава в два университета.

За Пернишкия университет обаче ще се направи изключение през следващите 2 години. След това учебното заведение ще трябва да отговаря на всички законови изисквания, обасни Банковска.

Там трябва да работят 97 хабилитирани и други 50 нехабилитирани преподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
0
 
! Отговори
anonimous преди 12 години
E.Y.T.K.A
116
2
 
2
 
! Отговори
E:MA--шопкиня преди 13 години
Aстига ЕВРОПЕЙСКИ-----ДАВАЙТЕ направо СВЕТОВЕН--ПРОФ ЮЛИЯН ВУЧКОВ-пише,че работи там---виж ФЕЙСА
115
2
 
5
 
! Отговори
СМЕХ преди 13 години
Пернишки Университет по Телекомуникации, Компютри и АрхитектураП.У.Т.К.А.
114
2
 
7
 
! Отговори
генади преди 13 години
Пернишки Университет по Телекомуникации, Компютри и Архитектура - Браво!
113
6
 
4
 
! Отговори
eX_travagan_Za преди 13 години
хахахахахахахадали ще те приемат ако нямаш Голф?
112
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На София ще и намалее далаверата!
111
4
 
5
 
! Отговори
Перничанка преди 13 години
Това, че ти се нуждаеш от преводач, за да се разбереш с хората от Перник, не означава че те също се нуждаят от такъв, за да се разберат с теб. Хубав ден :)
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Генади!Откриването на ВУЗ по закон става в Народното Събрание. Там е и гласуван този "университет". А там мнозинството е на ГЕРБ! Та какво, искате да кажете, че ГЕРБ е прегърнал Първанов? Не е ли малко (или май мноооого!) наивно да се правят подобни твърдения?
109
2
 
1
 
! Отговори
генади преди 13 години
Но подобно на Тодор Живков, който си направи ВУЗ в Правец, какво му пречи и на Първанов да си направи в Перник, все пак и той иска да е деец на културата, не трябва да остава назад.
108
5
 
2
 
! Отговори
генади преди 13 години
Уеуе, и утре Перник че стане центеро на свето! И че откриеме още един увиренситет, по ракиена промишленост и голуфаджийство. Да видите тогай що е нАука, що е чалга! А па факултето по политически нАуки че бъде у село Сирищник. Те там му е местото! И сите вие че плачете да ви приемеме, ама нема! Само кой се е родил у Перник, он че следва. Е, мое и ония от Дупница, Брезник и Трън! Они са убави ора, яко пият и от гоуф разбират!Е, те така яз я разбирам демокрацията и образованието
107
3
 
2
 
! Отговори
генади преди 13 години
Браво!!! Оня *** Първанов сигурно ще стане ректор! Ох, сигурно ще ми баннат коментара - зер в днес.бг за другаря Гоце лоши работи не бива да се пишат...
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи в Перник трябва да си наемеш преводач защото хората използват такива думи ,че като ти ги кажат гледаш 5 мин. в недуумение втренчено в една точка. А за "униврситета" ще е както с шофьорските книжки и ''Мис България'' :)
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
-115- ot takiva kato tebe sme selo selqk prost
104
6
 
2
 
! Отговори
phantom user преди 13 години
София винаги ще сме първи!!!
103
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Очаквам Европейския университет в Перник да се побратими с Магаданския научен институт и да има обмен на преподаватели и студеннти между двете учебни заведения! това е една бих казал световна новина! Много яко ми се струва да има студенти от София в общежития в Перник!
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ви кажа, по-голямо село от София няма. Цялата ни държава е селска дупка.
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само за ГОЛФаджии и селски звезди, *** 8ми клас. Има и средно, и оттам директно виШЕ !!
100
2
 
1
 
! Отговори
Габровец преди 13 години
Е,все пак не мога разбера защо в Университета в Перник се меси и оправя гр.Галина Банковска.Аз доколкото си спомням,герберите я избраха в Габрово.Или и тя ще става преподавател там.В Габрово изглежда не стана.
99
2
 
0
 
! Отговори
ГНевен преди 13 години
До 55:Преди да минат останалите процедури, глупчо, проектът за Перверзитета беше одобрен с клизма от НАОА (Национална Агенция за Оценяване и Акредитация). Ако си ходил на училище и можеш да четеш, отвори сайта на тази агенция и виж какво пише там! Може и другаде да потърсиш - където се обяснява как се стигна до поредното нарушение на закона - и не на един!
98
4
 
2
 
! Отговори
Student преди 13 години
Wmersto da dadat parite na segashnite uniwersiteti, za da se razwiwat i da naprawqt tehnicheskiqt uniwersitet konkurentno sposoben na evropejskite, te shte prawqt uniwersitet u Pernik, male, male, tezi hora mozyk nqmat!!!!!!!!!!!!!!!!