Режат партийните субсидии. Удрят ги с данък 15%

От тази мярка в бюджета ще останат 7,5 милиона лева
10 юни 2010 10:54,
41
Режат партийните субсидии. Удрят ги с данък 15%
Снимка: Булфото

Над 50 милиона лева плаща данъкоплатецът всяка година за издръжка на партиите, които са получили над 1% от гласовете на последните избори.

Освен парламентарно представените, сред партиите с държавна субсидия са също „Лидер” и НДСВ. По закон всяка политическа сила, която вземе над 1% от гласовете, получава субсидия по 12 лева за всеки глас.

ГЕРБ получава над 20 милиона годишно, левицата – почти 9, ДПС – 7,3 милиона, Атака – 4,7, Синята коалиция – 3,5 милиона, а РЗС – малко над 2 милиона. НДСВ и Лидер взимат около милион и половина годишно.
 
След среща с работодателите преди дни обаче правителството взе решение да приложи антикризисна мярка, която ще се хареса на обществото – да удари партиите с данък от 15%. Икономията е 7,5 милиона.

Единствената политическа сила, която се противопостави на предложението, беше „Синята коалиция”. Според Асен Агов държавната субсидия е „придобивка за демокрацията” и мярка за „борба срещу корупцията”, която не трябва да бъде премахвана.

Десният депутат не може да си обясни причината за налагане на толкова висок данък върху субсидията. Агов предложи друго – сумите до 2 милиона да не се облагат. Толкова пари били необходими за една изборна кампания и за едногодишна издръжка.

Върху парите над 2 милиона да се плащат 30% данък, предложи Агов.

„Партиите са поставени пред свършен факт. Икономиите и реформите трябва да започнат там, където са най-необходими – здравеопазване, образованието, сигурността”, изтъкна още депутатът.

Изказването му обаче предизвика нулев интерес. Нито един депутат не го репликира и в крайна сметка мнозинството гласува 15% данък върху държавната субсидия за партиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Александър преди 13 години
Точно популизъм, ама за целта е нужно човек да е малко трезво мислещ и да вижда по - далече от партийния си нос. Ако прочетеш актуализацията на бюджета, която не е съставена от мен, разбира се - ще имаш бегъл отговор на въпроса къде ще се пренасочат средствата. Колкото до Мерцедесите, не се притеснявай, няма пеша да се юрнат избранниците да обикалят електората. Стига промивахте мозъци, мислете с главите си ...
36
1
 
2
 
! Отговори
поипои преди 13 години
А да не би да е лошо да има малко популизъм? И от къде пък реши, че парите ще са администрацията? Да не би да ти да ги разпределяш? Предпочитам, ей така заради популизъм, да им вземат служебните мерцедеси, да им намалят заплатите, да останат макс. 60 депутата и т.н.
35
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 13 години
И освен това, егати популизма. Данък върху субсидии, хем държавата ги отпуска, хем си прибира обратно данък. За данъкоплатците ефекта е "нулев" тези пари ще бъдат пренасочени за издръжката на някоя и друга пораздута администрация, примерно МВР или за "модернизиране" на Прокуратурата. Вие си викате, ли викате "Браво Борисов!" и това си е.
34
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 13 години
Това промиването на мозъци е много ефективна тактика в българското общество. Ти вероятно си един от малкото останали фанатици, които не знаят или се правят, че не знаят кой ги управлява. Пък и не пропускате сгода, за каквото и да е да ударите някой език по подметката на Борисов. Ама той има други интереси, от ласкатели като Вас, не се интересува, няма и да Ви е благодарен. Да не забравяме, че ГЕРБ се ползва от същата субсидия, все пак.
33
0
 
0
 
! Отговори
321 преди 13 години
Az ne mislq, che tova e pravilnia podhod v sluchaq . Po vsqka veroqtnost tova nqma da dovede do monarhia , a do komunizym. Greshkata NE e SAMO v partiite , greshkite sa vyv vseki ot nas ( v tova chislo i az , razbira se ), che oshte ne sme im pokazali koi sa i kyde se namirat onezi mazni neshtastnici , koito stoqt v parlamenta.Shte e praznoslovie da kazvam da bydem kato gyrcite.Istinata e , che dumite sa izlishni, deistviata sa vajni.
32
0
 
1
 
! Отговори
Електорална единица преди 13 години
Браво за данъка/на който се е сетил и предложил/! Г-н Агов не е разбрал,че неговите съпартийци предлагат икономически мерки за най-драстичното затягане на коланите.Май е колкото да сринат доверието в ГЕРБ и г-н Костов да се върне яхнал белия кон.
31
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Поздравления, Борисов!
30
1
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
kvo revete ot gerb be ako doidat tea drugite bog da vi e na pomo6t xaax baht sme6nicite ste vsi4kipo dobri ot gerb nqma
29
0
 
7
 
! Отговори
ined преди 13 години
Да бе да, партиите са толкова бедни, че държавата трябва да им плаща субсидии иначе ще фалират. Според мене не само не трябва да им се плащат субсидии, но и трябва да поемат своята част от разходите по изборите.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво
27
0
 
8
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
А за какво трябва да ни вземат от залъка тези хрантутници.Като ще са партийци да си събират членски внос и да си карат с него.
26
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 13 години
Според мен трябва да се орежат на 100% всякакви субсидии,и партиите да се издържат от членския внос на избирателите си.Не съм съгласен да ми вземат парите за някой,за когото не съм гласувал,а той да си строи палати,до като аз едва свързвам двата края!Ако ми харесва управлението на дадена партия,бих и станал член и бих си плачал членски внос!
25
1
 
15
 
! Отговори
Цар Борис преди 13 години
Цар Борис като видял, че България е зле предприел най- адекватната мярка- забранил за някакво време политическите партии и страната дръпнала нагоре. Да можеше и сега така... Ех мечти, мечти...
24
0
 
4
 
! Отговори
97-ma godina преди 13 години
Vkarame li Krasi Premqnov v zatvora i prehoda shte svyrshi. Dokato toi e na svoboda nishto nqma da se promeni. Opoziciata i upravlqvashtite sa negovi . Nqma Sergei, Nqma Boiko, ima samo Krasi . Krasi dyrji vsichki firmi v Bulgaria , strashen e Krasi. Toi tyi 97- ma zadigna vsichko i ostavi dyrjavata pred nai-golemia *** v istoriata.
23
0
 
15
 
! Отговори
юнака преди 13 години
Според Асен Агов държавната субсидия е придобивка за демокрацията и мярка за борба срещу корупцията,............*** наглоста.Съкратете бройката на депутатите и ще спестите сумати пари.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
17, за твое съжаление - мога да чета , мога и да смятам. Тези за които пиша - с нулата гласа, те получават пари за конкретните избори, за които се регистрират. Съдейки по заядливия , предполагам че и ти може би се облажваш от някоя партийна субсидия. Да ти е сладко
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мен ако питат, и 50%, че и 100% да им орежат от субсидиите, лошо няма! Само да не му казват данък, че е смешно! Каква е тая *** държава, която им отпуска някакви суми, пък после им прибира 15% под формата на данък?! Не е ли безкрайно по лессно да се гласува намаляване на субсидията с 15% и резултата ще е същият! Че и по добър! Защото, ако им отпусне парите държвата, пък после тръгнат да си търсят данъците върху тях, ще излязат сто милиона необлагаеми разходи във всяка партия и данъкът в никакъв случай няма да стигне 15%! Не се съмнявам в това!Кой, ако не партийните функционери са царете на счетоводните хватки?!
20
0
 
3
 
! Отговори
we преди 13 години
Ami tova e dobre ay predlagam na BSP DPS na 100% da im sprat subsidiite te i bey tova mnogo otkradnaha
19
0
 
13
 
! Отговори
бай киро преди 13 години
Само че трябва да се вземат и лихвите на партийте през тези 20г. ,който са ползвали тези облаги и мисля че данъка трябва да е като при всички нас 22% ддс а не 15%,така ще е справедливо защото нас ни задължават да си плащаме неизплатени данъци за каквото се сетите!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нискоквалифицирани и мързеливи са от абсолютно всички партии.