Тв ветото на Първанов не мина

Опозицията обвини мнозинството в политика на силата
16 юни 2010 11:16,
67
Тв ветото на Първанов не мина
Снимка: БГНЕС

136 народни представители отхвърлиха ветото на президента върху Закона за радиото и телевизията. Държавният глава се противопостави на намаляването на състава на Съвета за електронни медии от 9 на 5 членове.

Квотата на Георги Първанов в настоящия СЕМ е от четирима представители. Новият закон обаче я намалява наполовина.

Преди седмици президентът мотивира ветото си с аргумента, че ако членовете на СЕМ са прекалено малко, може да не успяват да изпълняват задълженията си.

Голямото възражение на Първанов беше, че се правят „персонални закони”. Мотивите на президента срещу промените в закона дадоха старт и на другата, по-голяма тема – за свободата на медиите в България.

Още по темата

Нищо от това обаче не влезе в днешните дебати на Народното събрание. Председателят на медийната комисия Даниела Петрова изчете мотивите на президента и след това съобщи становището – препоръчва се на залата да го отхвърли.

Това даде основание на Лютви Местан от ДПС да говори 15 минути по тона, който е зададен на дебата.

„Нито един аргумент в защита на законопроекта, нито един аргумент срещу тезите на държавния глава”, посочи Местан. Според него мнозинството води политика на силата, знаейки, че има необходимите 121 гласа.

„Когато менталните съображения ги няма, ги замествате с физически”, обяви депутатът от ДПС от трибуната.

Петрова обаче му отговори, че ако е присъствал на заседанията на ресорната й комисия, е щял да се запознае с всички аргументи „за” и „против” ветото на президента.

„Не можем да търсим права там, където ние не си изпълняваме задълженията”, върна репликата депутатката от ГЕРБ.

Петър Курумбашев от "Коалиция за България" опита да засегне по-големия въпрос – за свободата на медиите. Според него управляващите се колебаят между два типа медийна демокрация.

Единият е тип Силвио Берлускони – имаше си медии, те те отразяват добре.

Вторият обаче бил тип Уго Чавес. Там няма нужда да имаш частни медии, защото държавните вършат същата работа.

Местан отново се намеси и определи отхвърлянето на президентското вето като недостойно и грозно. Според него се създава опасен прецедент всички следващи управляващи да сменят преди изтичането на мандата им членове на регулаторни органи. Единият от тях е назначен само преди 5 месеца, посочи депутатът.

В крайна сметка ветото подкрепиха само 39 народни представители, въпреки че опозицията разполага с почти два пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
20
 
! Отговори
Миро преди 13 години
Битката на Гоце е да спаси Мария Стефанова, Маргарита Пешева и останалите корупционни титани. Ако оцелеят тези измамници, ще продължат медийният разврат, слугинажът и рушветите. Това е жизнената среда на Гоце и компания.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами виждам я всеки ден по всички телевизии по сто пъти! Ти не живееш ли в България?! Не гледаш ли новини?!
13
3
 
12
 
! Отговори
! преди 13 години
E нали ДПС си имат медии чрез подставени лица, какво бучат сега.
12
3
 
5
 
! Отговори
Един преди 13 години
Като гледам снимката за " пълната" пленарна зала се питам от къде изникнаха тези 136 гласа, сигурно поне 50 са липсващи.
11
18
 
6
 
! Отговори
Бате преди 13 години
Естествено, ГЕРБерчетата в купом с Костовисти, депесари, Яневци и куп друга ненужна палач си развяват байряците. Само, че да помнят - и тях така ще ги проверяват и обвиняват.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и къде я видяхте тая мутра,че не ми е ясно......приказки от 1001 нощ
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тя цялата държава ни държава е упрвлявана от бивша мутра, ти за градовете се загрижи! Само че, тая мутра няма да я приберат, поне докато е на власт....пък после ще видим!
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що говориш глупости....една магистрала не могат да направят,в цялата провинция заплатите са на минималната и всеки един град е управляван от бивши мутри,които сега ги пребират
7
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И браво на ГЕРБ,каквото и да правят пак ще гласувам за тях,колкото и да са лоши,по-лоши от БКП и ДПС няма да са ....
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се направи един списък с всичките помии на Фес ГОЦЕ и да се пусне навсякаде,че като направи сега партия хората да го заплюят както му се полага.Че като се знаем бая хора ще се излъжат да подкрепят това ***!
5
3
 
20
 
! Отговори
БЪЛГГАРИИН преди 13 години
пОЛИТИКА НА СИЛАТА Е ДА ПОДПИШЕШ ДОГОВВОР ЗА ТРЪБОПРОВОДАА КОГАТО 98% ОТ НАСЕЛЕНИЕТТО НЕ ГО ИСКАТ, А НЕ КОГАТО СЪБОРИШ ВЕТОТТО НА ЕДИН ДОНОСНИК.
4
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Ако СЕМ беше институция, която върши нещо, то трябваше да забрани помията БИГ БРАДЪР и турските сапунки. Но не го направи. Т.е. НЯМА НУЖДА ОТ СЕМ!!!Не 5 члена, ами да се зкрие СЕМ и тунеядците от нея да връщат заплатите.
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първанов паша вече никой за нищо го няма в тая държава. Сам си е виновен
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси пародията правят от БСП и ДПС вече.....като видяха,че падат от кораба на ВСИЧКИ РЪКОВОДНИ МЕСТА сложиха пак техните си хора с нови мандати,и сега не им изнася....естествно.Да им имам и лицемерието,тия *** колко години правеха само политически назначения,ТЕ НЯМАТ ЕДНО ЕКСПЕРТНО НАЗНАЧЕНИЕ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ !!! Тръгнали сега пак да се пулят.....със закон трябва да им забранят партиите.
1
11
 
27
 
! Отговори
нормален гражданин преди 13 години
Ха наздраве Гоцко...май пропастта надолу няма дъно,а??