Тв ветото на Първанов не мина

Опозицията обвини мнозинството в политика на силата
16 юни 2010 11:16,
67
Тв ветото на Първанов не мина
Снимка: БГНЕС

136 народни представители отхвърлиха ветото на президента върху Закона за радиото и телевизията. Държавният глава се противопостави на намаляването на състава на Съвета за електронни медии от 9 на 5 членове.

Квотата на Георги Първанов в настоящия СЕМ е от четирима представители. Новият закон обаче я намалява наполовина.

Преди седмици президентът мотивира ветото си с аргумента, че ако членовете на СЕМ са прекалено малко, може да не успяват да изпълняват задълженията си.

Голямото възражение на Първанов беше, че се правят „персонални закони”. Мотивите на президента срещу промените в закона дадоха старт и на другата, по-голяма тема – за свободата на медиите в България.

Още по темата

Нищо от това обаче не влезе в днешните дебати на Народното събрание. Председателят на медийната комисия Даниела Петрова изчете мотивите на президента и след това съобщи становището – препоръчва се на залата да го отхвърли.

Това даде основание на Лютви Местан от ДПС да говори 15 минути по тона, който е зададен на дебата.

„Нито един аргумент в защита на законопроекта, нито един аргумент срещу тезите на държавния глава”, посочи Местан. Според него мнозинството води политика на силата, знаейки, че има необходимите 121 гласа.

„Когато менталните съображения ги няма, ги замествате с физически”, обяви депутатът от ДПС от трибуната.

Петрова обаче му отговори, че ако е присъствал на заседанията на ресорната й комисия, е щял да се запознае с всички аргументи „за” и „против” ветото на президента.

„Не можем да търсим права там, където ние не си изпълняваме задълженията”, върна репликата депутатката от ГЕРБ.

Петър Курумбашев от "Коалиция за България" опита да засегне по-големия въпрос – за свободата на медиите. Според него управляващите се колебаят между два типа медийна демокрация.

Единият е тип Силвио Берлускони – имаше си медии, те те отразяват добре.

Вторият обаче бил тип Уго Чавес. Там няма нужда да имаш частни медии, защото държавните вършат същата работа.

Местан отново се намеси и определи отхвърлянето на президентското вето като недостойно и грозно. Според него се създава опасен прецедент всички следващи управляващи да сменят преди изтичането на мандата им членове на регулаторни органи. Единият от тях е назначен само преди 5 месеца, посочи депутатът.

В крайна сметка ветото подкрепиха само 39 народни представители, въпреки че опозицията разполага с почти два пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз искам да попитам всеки, който се самоопределя като комунист един въпрос. Смята ли, честно, че комунистите имат някакъв шанс да управляват в близкото десетилетие отново? Това ми е въпроса
34
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом ДПС и Първан ефенди скимтят веднага разбирам, че намаляването на СЕМ е просто задължително.
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като чета коментарите надолу мога да кажа само едно "Блаженни са вярващите и нисшите духом".Кога толко бързи опростя бедния ни народец, или сме си били толко прости винаги просто спряхме да го крием откакто ни управляват прости некадърници?
32
1
 
22
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Комунистите тишина вие избихте преди 60 години интелигенцията на България всички които бяха против измисления неприложим комунизъм!!!
31
3
 
26
 
! Отговори
Калин преди 13 години
улянова шефка на бнт, красимир гергов собственик на бтв .. издатели на вестници ченгета от държавна сигорност.. телевизионерите т.нар ченгета и партийни функционери.. гоце назначил де що комунист има в сем.. ам много свободно общество сме.. много независими медии, че и сайтовете .. купени от бсп .. е така ще е у болшевизма е така..номера, врътки и далавери!за хората пасти а *** от утре!
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И СЕМ и ДКЕВР са паразитни образования на измършавялото тяло на България....Обслужват всякакви други,но не и интересите на народа!!!!
29
7
 
17
 
! Отговори
Аналитик преди 13 години
Политика на силата ами, тия червени крадци да не искат политика на слабостта? Много прости "хора"!
28
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А, нееее, много правилно си се изразил! :)))И Местан е ***, за затвора, и Герб са ***, същите като предишните!
27
3
 
21
 
! Отговори
рада преди 13 години
Гоце се е загрижил за СЕМ, не че нещо се работи в СЕМ, а защото няма да има тотален контрол върху медиите. Всъщност СЕМ не е спрял или коригирал дори едно от излъчваните просташки и вулгарни телевизионни предавания или публикации в пресата, които ни заливат ежедневно. Защо въобще не премахнат СЕМ, само от бюджето им изплащат заплати, което е меко казано излишно при икономическата криза, нали "който не работи не трябва да яде", а Гоце претендира за повече тунеядци.
26
1
 
18
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Не се изразих правилно :) Обвинява ГЕРБ в нещо, което всъщност прави всяко правителство на власт - използва властта, която има, за вземане на закони, които според политиката на даденото мнозинство са правилни, а не, че ГЕРБерите са *** като тройната коалиция. Абе с две думи - Лютви Местан е *** и трябва да изгние и той в затвора.
25
3
 
9
 
! Отговори
СВОБОДЕН преди 13 години
...ДОКАТО ИМА ЧУЖДЕНЦИ ,НЯМА ЗАТВОР ЗА БСП-ДПС....!!!!
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Именно де! Никаква разлика няма! Дажи коалицията им остана тройна, като разкараха Янето! :)))))))))
23
3
 
16
 
! Отговори
хаха преди 13 години
На местан май не му харесва, че като са по-малко е по-лесно да вземат решение против новините на турски, турските сериали, чалгата и безобразните реклами.
22
4
 
16
 
! Отговори
pininfarina преди 13 години
Не можем да търсим права там, където ние не си изпълняваме задълженията, върна репликата депутатката от ГЕРБ.EVALA
21
3
 
19
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Според Местан мнозинството води политика на силата, знаейки, че има необходимите 121 гласа......... Каква точно е разликата с тройната коалиция, в която чичко ни Местан вземаше дейно участие? Там бяха дори повече...
20
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце Козела пак се изложи
19
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, не дишам по-свободно. Искам ГЕРБ да вкарат всички комунисти в затвора - тогава ще дишам по-свободно
18
7
 
8
 
! Отговори
СВОБОДЕН преди 13 години
...НЯМА ЛИ КОЙ ДА КАЖЕ БАСТА НА ЧУЖДЕНЦИТЕ...20 г. НИ ЗАНИМАВАТ СЪС СЕБЕ СИ ,СЛОЖЕТЕ КРАЙ НА..ПРАЗНОДУМЦИТЕ.....ДА ИЗНАСЯТ ЛЕКЦИИТЕ ПРЕД ТИЙ КОИТО ИСКАТ ДА ГИ СЛУШАТ...ВРЕМЕТО В ПАРЛАМЕНТА Е СКЪПО ЗА БЪЛГАРИНА.....САМО ЗА МИГ СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ЧЕ ГИ НЯМА ...НЕ ДИШАТЕ ЛИ ПО СВОБОДНО...???????????????
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама кога е въпроса? Защото аз не виждам изгледи в близките 20 години да дойде пак БСП на власт, че да проверява който и да било. Свърши се вашета, свиквайте :)))
16
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАщо ДАНС спи, а не разследва ГОце за панаира и за руснаците. Всички знаем, че тои и послушните му комунисти щяха да продадат Бургас и черноморието за 25 млн. евро на година(????), а си пуска ветото заради медииният комфорт, които неговите хора му осигуриха: справка случая Иво Инждев. Този доносник заедно с напиканият Румен, Р.Овч, Кире *** Добрев, Панаира Нинова са доказани резидивисти. Като прибавим и Мая Секса и Антон Лудев, са като карикатура на пленума от 56 г. само тези крадат повече