Брюксел ни даде година да се справим с бюджетния дефицит

Калфин: Правителството се отдалечава от европейските политики
6 юли 2010 19:05,
20
Брюксел ни даде година да се справим с бюджетния дефицит
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви, че започва процедура за прекомерен дефицит срещу България.

Колежът на комисарите гласува преди малко, че макар брутният държавен дълг (14,8 % от БВП за 2009 г.) да покрива съответния критерий в Договора за ЕС, не са спазени изискванията по отношение на дефицита, тъй като през 2009 г. той не е бил близо до референтната стойност от 3 % от БВП.

Брюксел се самосезира за проверката, след като правителството коригира бюджетната си прогноза за дупката в хазната от 1,9% на 3,9% от БВП за 2010 г.

Според процедурата с днешното решение еврокомисията информира Съвета на финансовите министри от ЕС, че се налагат допълнителни мерки за преодоляването на дефицита и издаде препоръки към българските власти, сред които да се справят с огромния дълг до следващата година, като най-късно догодина сведат дефицита на консолидирания държавен бюджет под 3 % от БВП.

Очаква се министрите да одобрят препоръката на срещата си идната седмица в Брюксел, след което започва да тече срокът, в който трябва да изправим финансовите си баланси.

България трябва да положи необходимите усилия, за да избегне през 2010 г. допълнително нарастване на дефицита над планираните 3,8 % от БВП, се казва в доклада на Брюксел.

Според експертите на еврокомисията София трябва спешно да се заеме с извършването на планираните, но отлагани структурни реформи в областта на публичната администрация, здравеопазването, образованието и пенсионното осигуряване.

Кабинетът трябва да подобри също управлението и прозрачността на бюджета, като засили контрола на разходите от страна на Министерството на финансите, укрепи обвързващия характер на своята средносрочна бюджетна рамка и подобри наблюдението на изпълнението на бюджета в рамките на годината.

Властите следва да докладват за постигнатия напредък при прилагането на тези препоръки в отделна глава, включена в предстоящите актуализации на конвергентната програма, до отмяната на процедурата при прекомерен дефицит.

"Решението на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България заради нарушаване на бюджетната дисциплина беше очаквано", коментира заместник-председателят на бюджетната комисия на Европейския парламент Ивайло Калфин (евродепутат от левицата).

Според него българското правителство е допуснало няколко сериозни грешки през последните месеци, сред които "подаването на подвеждаща информация за размера на бюджетния дефицит за 2009 г. и последвалата "необяснима актуализация на бюджета, с която значително увеличава бюджетния си дефицит в противоречие с дискусиите и налагащите се политики в ЕС".

Сред останалите пропуски на кабинета Калфин посочи коригирането на данните за бюджетния дефицит, обяснено "с нелепия аргумент за "намерени" след месеци управление задължения, което само по себе си говори за проблеми с управленските способности на министрите".

"Вместо като останалите страни членки да увеличава разходите, за да облекчи бизнеса, в края на миналата година правителството спря дължимите плащания и само усили развитието на кризата. А през тази година, когато в ЕС се ограничават разходи и се консолидират бюджетите, България прави обратното", заяви евродепутатът.

"Очевидно е, че българското правителство трайно се отдалечава от европейските политики. Ако то не промени незабавно подхода си, България трайно ще премине от категория на страните, които се даваха за пример за фискалната си политика, в назидателен пример за това, какво не трябва да се прави", коментира Калфин.

Евродепутатът отправи критика и към поведението на финансовия министър Симеон Дянков, който "вместо да си вземе бележка от предупреждението на ЕК за проверка на бюджетните данни, се появи в Брюксел и триумфално заяви, че е "убедил" комисар Рен в правотата си. Европейската комисия не потвърди тези думи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: дефициткалфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щото си ***.
18
0
 
4
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
Трагедията на българите е, че сме заразени и все по - тежко се разболяваме от вируса на разделението. Избираме за управници хора, които залагат на разделението като начин на управление. Вече не сме способни да се обединим около нищо: нито език, нито вяра, нито история, нито национален интерес ... Убиват българи без причина в столицата, ние мълчим, умират болни от липса на лечение, мълчим, продължават да се разболяват хора от глад и мизерия, пак мълчим. Изчезваме бавно, пак мълчим ...
17
0
 
0
 
! Отговори
До berti преди 13 години
Мадам Коломбел от френското посолство ,помниш ли я?
16
2
 
1
 
! Отговори
berti преди 13 години
Balgaria njama nikakva ikonomika,nikakav standart palna cigania e tuk.Trabva da ni iskarat ot EU ,zastoto sme *** 'TALIBANI": Selski narod
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прочетете историята около кръстоносния поход на Балдуин, кои са били в него, какво са направили, какво им се е случило, какъв е бил отзвука в Европа .... и ще ви се изясни защо се отнасят така с българите.....
14
1
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Едно не разбирам! Как така наляха в гърция цифра пари, а на нас ни се правят за стотинки?
13
2
 
5
 
! Отговори
брбр преди 13 години
те мизерстват 60 години близо, от как *** омразни направиха инвазия в страната.кадето мине комунизма, трева не никне
12
1
 
6
 
! Отговори
БГ фен преди 13 години
Брюксел да се поогледа в съседските му държави, където са втасали и превтасали с техните дефицити, пък после да ни търси кусура, че може да ни хване за .... (римата).
11
0
 
3
 
! Отговори
pepi преди 13 години
Pochti vsichki razviti strani imat budgeten deficit, povecheto mnogo po-goliam ot nashiat!!! Stiga sa se praveli na mnogo smeli pred nas. Dokog nashte dupedavci shte pozvoliavat da se gavriat s nas!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
sagrizen преди 13 години
vsi4ki si pravite tashak, ama polozenieto taka ne se opravja dosta e nafarforcheno
9
8
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
преди година ,когато Станишев упрекна ЕС за двоен стандарт го упрекнак ти в некадърност а ,защо сега не коментирате политиката на бат Бойко който води страната към банкрут а нападате Калфин
8
0
 
11
 
! Отговори
cop1892 преди 13 години
а гладните хора,които ве4е 20 години мизерстват,на тях как ще запълните дефицита им
7
1
 
4
 
! Отговори
СЕЛОТО преди 13 години
БРУКСЕЛ ДА НИ ДАВА ПАРИ НА БЕДНИТЕ ИМА КРЕДИТ 50000 ЕВРА
6
0
 
16
 
! Отговори
da преди 13 години
така ще е -държавната администрация(по правилно би било хидра) се разраства с всяка минута...и което е най лошо -не работи.намаляха рушветите и тя спря работата...не ни чака добро с тази огромна държавна машина,а отгоре на това и неработеща
5
10
 
15
 
! Отговори
Roland преди 13 години
Калфин е поредното мекотело, което говори глупоси и плюе страната си. Преди него минаха Първанова, Кунева и др. Европейския съюз да се знаимава с дефицита в Испания, Гърция, Франция, Италия и т.н. Нашият е на светлинни години от техните! Нека Калфин като "европеец" да постави въпрос в Парламента за техните дефицити. Няма как да стане- ще му духнат под опашката!
4
3
 
2
 
! Отговори
зъби преди 13 години
Значи ни порицават,а?Ами то с тия ЙЕСмени какво друго да стане.Що не вземат да искат един заем от,хм незнам,може би има-няма 120млрд. евро?
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние не сме в EC zaщото българите нямат право да работят у тях.Бойко ако може да ни измъкне,та де им плащаме дълговете от 90%дефицит на Франция,12О%-Италия,300% Гърция,150%-Испания т.н..Те са критики а не ние...
2
11
 
16
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
На думи: "Чао Москва!", а на дела: "Чао ЕС и ЕВРОЗОНА!".
1
4
 
8
 
! Отговори
Симеон Дянков преди 13 години
Че ние сме готови отдавна не ми ли вярвате питате бате Бойко.