Сините питат: А откъде ще намерим едни 280 млн. евро?

Мартин Димитров: Енергийната новина от вчера е, че до септември трябва да платим
7 юли 2010 08:45,
82
Сините питат: А откъде ще намерим едни 280 млн. евро?
Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС

“Основната новина от вчерашните енергийни разговори е, че до септември българската страна трябва да плати 280 млн. евро за първия реактор на АЕЦ “Белене“, обяви пред БНТ лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Това значи, че независимо от липсата все още на инвеститор за централата, ние трябва отнякъде да намерим тези пари и оборудването да бъде получено“, добави той.

По думите му, има опасност това да предопредели решението за централата.

„А и откъде ще бъдат намерени тези пари“, попита още той.

Димитров потвърди отново, че сините няма да подкрепят актуализацията на бюджета и най-вероятно ще гласуват против.

Още по темата
6 юли 2010 18:00
249

„Причината е, че не може да бъде подкрепено повишаване на разходите. Еврокомисията вчера ни каза, че ако догодина има бюджетен дефицит над 3%, ще последват санкции“, аргументира се Димитров.

Dnes.bg припомня, че вчера премиерът Бойко Борисов и първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков се срещнаха и обсъдиха съвместните енергийни проекти.

"Водят се активни разговори с Европейската комисия и със сръбския премиер за миноритарно участие в проекта АЕЦ „Белене“, беше коментарът на Борисов след срещата. 

След като двамата дискутираха бъдещето на АЕЦ „Белене“ и "Южен поток", премиерът ни обяви, че се надява до септември да има резултат по всички задачи, които стоят пред финализирането на централата – привличане на европейски инвеститори, точна цена за след седем години (когато е пусковият срок), точен разчет за електроенергията и финансирането по етапи.

Виктор Зубков пък коментира, че на срещата са постигнати много положителни резултати за АЕЦ „Белене“.
 

В същото време, в интервю за британското издание на Financial Times, министър-председателят ни каза:

"България "вече не е заинтересувана" от проекта за петролопровод, свързващ Черно с Егейско море /Бургас-Александруполис, бел. ред./.

Борисов даде ясно да се разбере, че страната планира да излезе от проекта "Бургас–Александруполис" и да сложи край на 3-годишното партньорство с Русия и Гърция, след като екологичната оценка за петролопровода бъде изготвена в началото на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами просто как имате 100 милиона за подслушване а нямате 200 за реактор
66
0
 
0
 
! Отговори
БГРазходи преди 13 години
До септември интересите на двете страни трябва да се изяснят, за да може България да планира разходите си до края на годината.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От ''членски внос'' от ***. За 25 години крадене и 60 ''управление'' имат милиарди.
64
0
 
1
 
! Отговори
jiko преди 13 години
mi kat varnete kvotop ste otkradnali, pa i drugite ako vi posledvat, exee .. vanshnia dalg ste pokriem
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дай газ към Русия брато щом ти харесва. Викаш по-добре се живее при Путин отколкото Франция, а? ЦРУ, АНС?!? Пич, ти за последните 20 г. ТВ гледал ли си? Комунизма падна и няма да си дойде скоро. Шпионските саги са в кината...Белене е лош проект. Всяка държава в началото е опитвала различни технологии в началото-вкл. и руски. Нито една не е повторила!
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
О, тук си имаме Анти-Комунист!?Това че си анти-комунист, значи ли че ненавиждаш ГЕРБ(БКП преродени) от дъното на душата си?!Или ти си ГЕРБоугоден нати-комунист?!Комунистически АЕЦ ... такива има в Англия, Франция сега и в Турция ... а те са едни комунисти ... все от Руснаци строени или зареждани ...
61
1
 
4
 
! Отговори
бивш кореняк софияне преди 13 години
Тъжно, тъжно ... до вчера Марти Цикофрника беше налапал "идеологията" на Дянков и БиБитко до сливиците, заедно тази на Командира ... сега Изведнъж нямало да подкрепя ..Марти, това че тъпите идей на ГЕРБ са мнозиство, не значи че и АЕЦ Белене е *** идея. Значи само че ти си ***!:) Белене ще го има, Ю. Поток ще г има, ВЪПРЕКИ разните ЦРУ, АНС, САЩ, Тиквата и другите абривиатури!Белене значи тик, пари, влияние, износ ... Марти и БиБитко значат само крадене и мачкане на народа!
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това са 2 философии. Комунистически значи-неоправдан финансово, но важен за някаква си там геополитика. Изпълнен калпаво, без оглед на безопастност и качество и т.н. За съжаление имайки поглед върху големи руски проекти с други държави-изпълняват се лошо, с 50-60% закъснение, по руските стандарти за качество, а не международни. Американските, японските и канадските централи са технологично с десетилея пред троите ССР-ски господари.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти и централите ги делиш на комунистически и капиталистически!?!МНОГО СИ ЗЛЕ, ДА ЗНАЕШ!!!Централата може да бъде добра, не много добра и американска - НЕ СТАВА ЗА НИЩО!!!
58
5
 
5
 
! Отговори
100 тояги преди 13 години
Само БГ комунистите имат нужда от тази централа. ще има крадене, командировки до Москва...ех живот.Ако го прави Уестинг или Сименс или Тошиба или....поне ще си гарантираме нещо модерно, което работи и от, което може да не загубим много. Белене поначало е замислена като комунистическа централа-не нужда, а политика. след 20г. *** още се държат за нея като за удавник. Защо?
57
5
 
3
 
! Отговори
о боже преди 13 години
Койте излъга, че нямаме нужда? Ваньо черничкия ли? А ако го прави уестингхаус пак ли ще мрънкаш? Или си от вечните подлизурковци?
56
1
 
2
 
! Отговори
смех преди 13 години
*** си беше, *** си остана ненормалнико!
55
0
 
6
 
! Отговори
99 преди 13 години
Да проверят и конфискуват всички частни хотелчета построени от пране на пари след 1989 по черноморието,Царево,Банско и София.
54
5
 
1
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Костов и Гоце ще ги извадят...............:) Гоце ще строи електроцентрала Белене, а ще се пазари за някакви си 280 мил. евро...................:)
53
6
 
6
 
! Отговори
grigoo преди 13 години
До баба хакерка тъпунгерова! Как построи АЕЦ любимеца ти бай *** ли? С 20 милиарда долара дългове, те така го построи и сега ние го плащаме, а олигарсите *** продължават да крадат!
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А *** като тебе пишат!
51
0
 
1
 
! Отговори
Въпросът преди 13 години
Въпросът опира да се включат в листата и социално слабите а не само крадливите!
50
7
 
4
 
! Отговори
grigoo преди 13 години
Четейки коментарите по-долу, разбирам че тоя сайт го четат 90% ***, пенсионери симпатизанти на комунистическата мафия и разни облажили се покрай *** тарикати!
49
1
 
3
 
! Отговори
Папа Пий 7 преди 13 години
Ама Бабче, не мой с лошото, така става защото така го искат "отгорце"!А когато си агент, ти си длъжен да изпълняваш това което ти нарежда резидента ...Ти жив независим български политик да си виждала?Ти политик, който да защитава българските национални интереси да си срещала?Такову животну нема!
48
2
 
6
 
! Отговори
Хачо преди 13 години
Какъв красив ***, па макар и *** на Командира!