Цачева връща въпроси към Борисов без право на обжалване

„От кого го пазите, не ядем хора”, възрази Румен Овчаров
Обновена: 29 окт 2010 10:48 | 29 окт 2010 10:46,
68
Цачева връща въпроси към Борисов без право на обжалване
Снимка: БГНЕС

Петък е. Ден за парламентарен контрол, който днес започна още в 9.00. А заедно с него и шоу програмата в Народното събрание.

Цецка Цачева направи плах опит този път циркът да се размине, но не успя.

Още преди Мая Манолова да е взела думата за процедура, Цачева обясни защо връща два въпроса към министър-председателя Бойко Борисов.

И двата са провокирани от участия на министър-председателя в телевизионно предаване. Единият е за закупени резервни части за ремонт на АЕЦ „Козлодуй”, за които според Борисов сегашното правителство било платило 100 пъти по-малко от предишното.

Вторият е за проекта "Цанков камък" и твърдението на премиера, че БСП е отговорният фактор за проекта.

Първият въпрос според Цачева не бил към Борисов, а към министъра на икономиката Трайчо Трайков. Вторият пък не отговарял на условието на парламентарен контрол да се пита за политики.

След като обясни на опозицията защо връща въпросите й, Цецка Цачева беше категорична, че им отказва правото на процедура.

От БСП се поколебаха дали да напуснат залата, без да зададат въпросите, които са допуснати до парламентарен контрол, но в крайна сметка останаха и намериха начин да отговорят на Цачева.

„Какъв е този филтър, каква е тази цензура?”, попита Румен Овчаров Цецка Цачева и подхвърли, че „подобни фелдфебелщини” са наблюдавани много пъти.

„Защо пазите министър-председателя си? От кого? Ние не ядем хора. Още по-малко такива като него, няма как да го изядем”, допълни Овчаров.

Той препоръча на Цецка Цачева да направи семинар, за да разясни на депутатите какви въпроси може и какви не да се задават на премиера Бойко Борисов. Сега Народното събрание се превръщало в пример за цензуриране на депутатите, твърди Овчаров.

Цачева обаче отвърна, че левицата може да се възползва от правото си да внесе промени в правилника. Тогава и парламентарният контрол щял да се води по друг начин.

След Овчаров думата взе неговият наследник на поста енергиен министър Петър Димитров. И той припомни на Цачева, че не била „старшина на рота, а председател на Народното събрание”.

След това Димитров отговори на Борисов за изгодната сделка с резервните части за АЕЦ „Козлодуй”.

240 000 долара е платило сегашното правителство, но за „тръбички”, докато през 2004 година били закупени сложни системи за 12 млн. долара.

Определяйки твърденията на премиера Бойко Борисов като лековати, Петър Димитров ги сравни с това да сбъркаш телевизора с антените.

Още по темата

Що се отнася до сделката през 2004 г. – тя не била сключена от тройната коалиция, а от правителството на НДСВ и ДПС.

Тогава главен секретар беше Бойко Борисов, припомни депутатът и призова премиерът да каже кой е взел парите, ако наистина е имало корупционна схема.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
овчар преди 13 години
що не сиседя са стругарка
64
0
 
1
 
! Отговори
другото ченге преди 13 години
Какъв народ сте?
63
0
 
7
 
! Отговори
бранимир преди 13 години
Какав народ сме?Как оспяхме да позволим такъв човек да заема такава длъжност, как въобще се допуснах ме токова изкривяване в политическото говорене?Няма вече пост и човек, който да нее оплют от вътрешния министър!Хора няма значение партията, важно е да се създаде гражданско общество,което да е обективно и коректив на всички,които ни управляват
62
1
 
2
 
! Отговори
Мира Ррадева преди 13 години
Козимодо не съм, това могат да потвърдят мъжете, които лежат в краката ми стройни. Също така не съм и защитавала когото и да е. Просто си изказах мнението, или е забранено, че се разкрещяхте като ужилена?
61
2
 
2
 
! Отговори
АСИ преди 13 години
РАЗБИРА СЕ ЧЕ Е ВАЖНО КАК ИЗГЛЕЖДАШ,ТИ ДА НЕ СИ НЯКОЕ КОЗИМОДО ТА Я ЗАЩИТАВАШ.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТАЗИ И В ДВАТА СЛУЧАЯ НЕ СТАВА ЗА НИЩО.
59
0
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Трябвало е да ги заплаши с Фидосова.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То добре,че работи на светло.Иначе доста депутати ще трябва да ходят да им леят куршум.И да са благодарни,че засега само им се кара щото като почне да бие......................
57
1
 
3
 
! Отговори
Мира Ррадева преди 13 години
Не е важно как изглеждаш, а дали си ефективен.
56
10
 
8
 
! Отговори
Ха! преди 13 години
Браво, Цачева! Учи ги на дисциплина! И да четат Правилника...
55
3
 
25
 
! Отговори
серб преди 13 години
Вече една година нямам отговор за това кой сътвори тази уникална симбиоза Цецка,Цецко и Бойко. Това е някаква извратена пародия на детското сериалче на покойния Дончо Цончев. Тогава се смеех от сърце, сега се смея през сълзи.
54
0
 
5
 
! Отговори
жиго преди 13 години
Ръце в джобовете поправям се
53
6
 
32
 
! Отговори
жиго преди 13 години
Ама вие видяхте ли ББ как влезе в Бруксел като бай *** с дъвка и пъка в доба на панталона сакаш отива на мегдана в банкя Селянина си е селянин навсякаде Добре го показаха телевизиите да си видим Министър Председателя и чакаи да каже нешо умно Българино
52
12
 
11
 
! Отговори
Мари преди 13 години
Този Р.Овч. не стига, че е оакан от главата до петите, да беше се снижил малко, не да претендира за каквото и да е! Не се наяде, ега ти наглия!!! Ако имам власт, направо щях да го закопая в земята, че всичко живо да ака отгоре му!!!
51
9
 
21
 
! Отговори
БСП преди 13 години
Само БСП ще ги оправи тези.Напред с БСП.Пак ще дойдем на власт!
50
0
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 13 години
Браво ето един правоверен гербаджия.Просто си личи интелекта.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
баси и гнусарката
48
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не стига че е грозна и проста, а и нахална.
47
4
 
30
 
! Отговори
АСИ преди 13 години
НЕ СТИГА ЧЕ Е ГРОЗНА АМИ И ПРОСТА.
46
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За Максим педофила ли говориш или за Максим - агента на ДС. Уточни кой точно има рожден ден днес.