Къде са парите в Бюджет 2011, ревнаха червените

БСП спретна алтернативен бюджет, бил на надеждата
Обновена: 25 ное 2010 12:44 | 25 ное 2010 12:44,
135
Къде са парите в Бюджет 2011, ревнаха червените
Снимка: БГНЕС

„Къде са парите, господа управляващи?” С този въпрос лидерът на БСП Сергей Станишев започна пресконференция, на която представи алтернатива на бюджет 2011.

Този на ГЕРБ бил „недоносче” и бюджет на „безсилието, некомпетентността, лъжата, на социалното замръзване”, докато предложенията на БСП – „на надеждата, за българските граждани, пенсионерите, безработните, образованието, здравеопазването и общините”.

Станишев реши да представи и доказателства в цифри, сравнявайки бюджетите на „лошата тройна коалиция” и този на ГЕРБ.

През 2008 година БВП е бил 69 млрд. лева. Сега се очаква да е 77 млрд, посочи лидерът на БСП, изразявайки надежда прогнозата да е вярна. В същото време обаче през 2008 година приходите били 26 млрд. и 700 милиона лева, а сега са заложени с 2 млрд. и 700 млн. по-малко оттогава.

„Тези пари не се губят, а отиват в нечий джоб. Все повече се убеждаваме, че това става с мълчаливото съгласие на политическата власт. Няма друго обяснение”, посочи председателят на „Коалиция за България”.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски пък е уверен, че с не много усилия приходите можело да бъдат с 2 милиарда лева повече, отколкото са разчетените от управляващите. Депутатът смята, че ако бюджетите 2008 и 2011 бъдат съотнесени механично – то ще се отчете липса на 5-5 милиарда лева.

След като направиха сравнението между своя последен бюджет и втория на ГЕРБ, социалистите представиха и алтернативата. Тя е от 30 точки.

Общо – увеличението на разходите, което искат от БСП, е за над 1 млрд и 700 милиона лева. Те обаче биха разчитали и на ръст в приходната част с над 2 млрд. и 300 млн. лева.

От БСП предлагат увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Безработица” с 1%, увеличената вече пенсионна осигуровка пък левицата би вдигнала с още 0,2 пункта, максималният осигурителен праг щеше да е 2400 лева, ако сега ни управляваше Станишев, става ясно още от алтернативния бюджет на „Коалиция за България”.

Левицата обаче не би замразила пенсиите, а би ги актуализирала с 10%, какъвто е ръстът на инфлацията. Също така – минималната работна заплата би станала 270 лева, поне според алтернативния бюджет.

В него са предвидени и повече пари за общините, защото сега целта била предизборно смачкване на кметовете, които не са от ГЕРБ.

„Безсмислено управление, което води до задънена улица и до затъването на държавата” – така Сергей Станишев обобщи акцентите в бюджета за 2011 година и мандата на ГЕРБ до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
13
 
! Отговори
larry преди 13 години
тоя е е*** си наглото копче.Алоооооооооо до миналата година те гледахме и тебе,видяхмете колко можеш.Ти ако беше нормален,нямаше да се появиш повече нито в телевизия,нито където и да било.Ама то от тебе по-голяма наглост няма
57
0
 
7
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Ох айде стига вече бе! Писна ми в тая територия непрекъснато да си мерят *** кой е управлявал по-лошо и кой е окрал повече! А тъжната истина е, че вече 65 управлението на тази територия е най-некадърното в Европа и едно от най-некадърните в света. Не виждам кво се гордеят разни бивши и настоящи с огромните си успехи при положение, че всички определения за БГ във външните публикации са от типа на "най-бедната", "най-неразвитета", "много корумпираната" и т.н. Това някак не ми звучи гордо.
56
0
 
0
 
! Отговори
rhiad преди 13 години
Сигурен съм, че Италия те чака!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не всички хххх, които изпитвате, са предизвикани от ГЕРБ разстройство. Много от тях имат друг произход. Но когато симптомите се повтарят и влошават качеството на живот, се приема, че налице е състояние, което се нарича ГЕРБ синдром.Гастроезофагеална рефлуксна болест или съкратено (както е прието в мед. литература) ГЕРБ
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Паническото разстройство може да доведе до ГЕРБ синдром, това твърди американският лекар Stuart Shipko, който е специалист в областта на тревожните разстройства. Разстройствата, причинени от ГЕРБ синдром, могат да предизвикат сериозни увреждания. В редки случаи увреждането може да бъде толкова жестоко, че да причини кръвоизлив или много да затрудни дишането.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В най-лошото си проявление, ГЕРБ означава години безсънни нощи. Обяснение на физическата болка с психическа такава: Страх. Страх. Страх. Вкопчване в страха. Продължителна несигурност. Чувство на обреченост. В професионално отношение това е разрушително: най-напред изтощението води до непродуктивност. Постоянно повтарящите се епизоди на характерния глас представляват проблем в сферата на обществените връзки. Не е чудно, че нашата вътрешна анатомия се променя в отговор на това (ГЕРБ).
52
1
 
6
 
! Отговори
р.овч. преди 13 години
49 специуално за теб:)бате серго ти си мъж,и за члена здрав се дръж!те на тебе ти завиждат,че моци към теб прииждат!ти на никой не прощаваш,и дупе засмян подаваш!кака ленче те натири,дето пускаш и фитили!изявен червен парашутист,той обича всеки млад социалист!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно - в България вече дори и партиите, които не са на власт правят бюджети... Емчи, мода! След като тези дето са сега на власт правят по два-три там където другите правеха по един :)
50
0
 
1
 
! Отговори
47 преди 13 години
Руменчо прав си, ама си пропуснал в сметките си и акцизчетата, които са преди ДДС-то. А и митата за стоките идващи от страни извън ЕС. Не си споменал за няколкото данъка возило. Пропуснал си и др. тегоби като гражданската отговорност и един куп държавни такси и таксички, които ти се появяват непрекъснато. Иначе си прав, че от средните български граждани (тия с доход между 500-2000 лв.) се изземвят над 60% с тенденция нагоре.
49
3
 
6
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
До 47Европейско законодателство изкривено през Анадолска призма!!!Пример: Италия - 1во основно жилище...не се облага с данък ! вземете пример г-н Тиква от Банкя !!!
48
2
 
10
 
! Отговори
Гербераст преди 13 години
Герберастия - социално явление, при което се дига максимална медийна пушилка с цел прикриване на актуални пладнешки грабежи и присвоявания. Герберастна акция - плюване по Гоце, за се маскира КОМБИНАТА с него...
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След Лостов първо бе НВС2...него що го пропускаш в списъка?Нещо мн бързо всички го забравихте и напоследък визирате само Лостов и Станишев...даже и Доган липсва вече:))ДРАСКАЧИ:))
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЗ ПРОДАВАМ НА ПАЗАРА ЖИВИ ПТИЦИ-.-.-.-.--.-.-.СЕРГЕЯ ЗАЩО НЕ ДОЙДЕ ДА МУ ТЕГЛЯ ЕДНА ***..ПО-ГОЛЯМА ТАКА
45
0
 
12
 
! Отговори
Caleb преди 13 години
Интересно - в България вече дори и партиите, които не са на власт правят бюджети...
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си обикновен бесепендел. Не се обаждай там от коневръза. По-добре да си траеш и да те мислят за ***, отколкото да се обадиш и да разсееш всякакви съмнения.
43
5
 
5
 
! Отговори
ДО 43 преди 13 години
ОК ЗА ЕДИН ШУТ ПО СТАНИШЕВ ОТЗАД ,ДАВАМ ДОБРОВОЛНО ДА МЕ УДАРЯТ 3 ПЪТИ.МОЖЕШ ЛИ МЕ УРЕДИ .УДОВОЛСТВИЕТО ЗА МЕНЕ ЩЕ Е ПО-ГОЛЯМО ОТ БОЛКАТА КОЯТО ЩЕ ИЗПИТАМ.А ПЪК КАТО Е НА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ВСИЧКИ КОИТО ВИДЯТ ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТ ОТМЪСТЕНИ.ТОВА Е ГОЛЯМА ДОБРИНА КУМ НАРОДА...АМА И НА ТЕБЕ БИХ ТИ ТРЯСНАЛ ЕДИН С УДОВОЛСТВИЕ ЗАЩОТО СИ ПЛАТЕНО ***
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другарю Станишев, относно парите по-добре питайте някои от вашите министри... Мургина, Масларова и Цонев. Те ще ви кажат къде са парите.
41
6
 
12
 
! Отговори
Боко преди 13 години
Червени мишки срещу мене църкатКато ме видят познай къде си бъркат
40
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде били парите.. Абе тоя как не го е срам да се показва и да говори за пари. Те окрадоха малкото дето беше останало след Лостов, а сега къде били парите. Във вашите джобове, тавариш Станишев.
39
5
 
10
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,В България имало ниски данъци - да, но за кого...???- Високи да косветиге данъци, наречени данъци върху бедните. От фонд работна заплата, под различна форма, се удържат 37%. Веднага с ДДС се експропреират още 20% от чистите пари, защото работещия няма как да спестява от хляба си... Следват задължителните данъци сгради смет и т.н. - общо около 65% или 2/3 от парите за ТРУД на бедните...!!!- Ниски са преките данъци или данъците на богатите. Данък печалба е 10%, а за девидентите..., данъка е едва 5%..., а това са доходи на физически лица отдавна надмогнали нуждите си... - онези 10% от населението Спестили след нова година 12 милиарда лева... - Помислете с таваните за пенсии и здравни осигуровки, колко пари не са внесени в социалната сфера!!!Чл. 60 (1) от Конституцията гласи ... "Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество."Къде в Конституцията пише, че гражданите плащат РАЗЛИЧНИ ПО РАЗМЕР данъци "..., съобразно техните доходи и имущество" и има "таван" за облагаемите доходи и осигуровки. Пише го в закони, но щом те противоречат на Конституцията Трябва да се отменят, като противоконституционни...!!!Какво е мнението Ви???ТА ЗА КОГО, СА НИСКИТЕ ДАНЪЦИТЕ..., г-н Премиери защо не ги ИЗРАВНЯВАТЕ КАКТО Е ЗАПИСАНО В КОНСТИТУЦИЯТА???