Къде са парите в Бюджет 2011, ревнаха червените

БСП спретна алтернативен бюджет, бил на надеждата
Обновена: 25 ное 2010 12:44 | 25 ное 2010 12:44,
135
Къде са парите в Бюджет 2011, ревнаха червените
Снимка: БГНЕС

„Къде са парите, господа управляващи?” С този въпрос лидерът на БСП Сергей Станишев започна пресконференция, на която представи алтернатива на бюджет 2011.

Този на ГЕРБ бил „недоносче” и бюджет на „безсилието, некомпетентността, лъжата, на социалното замръзване”, докато предложенията на БСП – „на надеждата, за българските граждани, пенсионерите, безработните, образованието, здравеопазването и общините”.

Станишев реши да представи и доказателства в цифри, сравнявайки бюджетите на „лошата тройна коалиция” и този на ГЕРБ.

През 2008 година БВП е бил 69 млрд. лева. Сега се очаква да е 77 млрд, посочи лидерът на БСП, изразявайки надежда прогнозата да е вярна. В същото време обаче през 2008 година приходите били 26 млрд. и 700 милиона лева, а сега са заложени с 2 млрд. и 700 млн. по-малко оттогава.

„Тези пари не се губят, а отиват в нечий джоб. Все повече се убеждаваме, че това става с мълчаливото съгласие на политическата власт. Няма друго обяснение”, посочи председателят на „Коалиция за България”.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски пък е уверен, че с не много усилия приходите можело да бъдат с 2 милиарда лева повече, отколкото са разчетените от управляващите. Депутатът смята, че ако бюджетите 2008 и 2011 бъдат съотнесени механично – то ще се отчете липса на 5-5 милиарда лева.

След като направиха сравнението между своя последен бюджет и втория на ГЕРБ, социалистите представиха и алтернативата. Тя е от 30 точки.

Общо – увеличението на разходите, което искат от БСП, е за над 1 млрд и 700 милиона лева. Те обаче биха разчитали и на ръст в приходната част с над 2 млрд. и 300 млн. лева.

От БСП предлагат увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Безработица” с 1%, увеличената вече пенсионна осигуровка пък левицата би вдигнала с още 0,2 пункта, максималният осигурителен праг щеше да е 2400 лева, ако сега ни управляваше Станишев, става ясно още от алтернативния бюджет на „Коалиция за България”.

Левицата обаче не би замразила пенсиите, а би ги актуализирала с 10%, какъвто е ръстът на инфлацията. Също така – минималната работна заплата би станала 270 лева, поне според алтернативния бюджет.

В него са предвидени и повече пари за общините, защото сега целта била предизборно смачкване на кметовете, които не са от ГЕРБ.

„Безсмислено управление, което води до задънена улица и до затъването на държавата” – така Сергей Станишев обобщи акцентите в бюджета за 2011 година и мандата на ГЕРБ до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
13
 
7
 
! Отговори
mitko преди 13 години
не отиват в нечий джоб а се строят пътища магистрали тази година се дават най много пари за здраве.така че правете си изводите
97
1
 
2
 
! Отговори
Дизайнер :)) преди 13 години
Прекрасен десен за изтривалка пред входна врата
96
2
 
11
 
! Отговори
rumen преди 13 години
До 106, Приятели,Проблемите са кристално ясни- Вече 21 години чакаме Парламента, Правителството и Президента, чрез бюджета, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията и Лисабонската стратегия: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" е 211лв. За умъртвяване чрез глад - физически геноцид!- "Социалния минимум" е 634лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2008лв., а средната заплата е само 640лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1280 лева или по 320 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите (2.0 мил.) и техните деца са Социални аутсайдери, което прави около 1.4 милиона- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- 6.5 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 1.0 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 211лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.5 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.3-0.4 милиона души - Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото отговаря От 21 години Комунистите в Парламент, Правителство и Президент
95
4
 
4
 
! Отговори
do rumen преди 13 години
Добре, че нямаш власт, че щеше да стане лошо.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Станишев е просто плакат - не той пише бюджети, решава икономически постройки и тн.Но е факт,че да сравниш Орешарски с Дянков и се хващаш за главата и се чудиш - откъде тръгваш накъде отиваш....
93
1
 
5
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Проблема на България е, че всички Партии на прехода са изнудвани да провеждат явно провалилата се политика на "свръхлиберализъм" В съвременните индустриални общества се наложиха два пътя за развитие...:- Първия е десният - Американския или "Либерализма", в основата на който е заложена Анархията или Бездържавието. Дивата алчност, при която - По-силния винаги е по-прав и е характерен и с най-зловещия му символ Кризите Държавата овладяна от монополите (както и при Комунизма) е крайната цел на Либерализма или това са бляновете за: Света като едно голямо село (Без, обаче, да казват в това село кой ще е кмета, попа, даскала и полицая, кой ще оре на нивата и кой ще проси)От бушуващата днес поредна Американска финансова криза, вече знаем, че това е Път за никъде!!!- Втория път за развитие е левият - Европейския или Демокрацията Общество, което се управлява от или в името на мнозинството граждани, а това ще рече, не в полза на най-богатите, а напротив, те се товарят данъчно от обществото поради това, че печелят от него и се въвеждат регулации на алчността им- Днес дори в САЩ го направиха, като посегнаха на своята Светая светих, на Свещенната американска крава банковата си системаБългария ли??? - Ние не следваме пътя нито на Либерализъм, нито на Демокрация, а прилагаме антибългарския план Ран Ът!!! - От 20 години властва Мафията в различните и политико-криминални проявления, легализирани като партии и дори Корпоративния данък, пенсионните, здравните и социалните задължения да са 0%, пак няма да дойде нито един инвеститор, защото:- Никой Нормален човек не желае да го грабят мутри или ***.., та дори и да са облечени с лъскави костюми и държавна власт, да говорят с английски акцент, но да са завизими от Тато де тути капи!Ще ми се да викна, като онзи американски президент:- Не банките, ***, Оборота на парите в икономиката е важен!Но и да викна Има ли кой да чуе?
92
1
 
5
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели, Националния ни интерес е Благоденствие на Българската нация- ПРЕМИЕРА Е ИЗБРАН ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА, с некадърни министри!Бюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза;5. Българска структурно-управленска криза; Изхода е Преработка на бюджета, заради:1. Американската финансова криза Освен Еврофондовете е нужно нисколихвено кредитиране на производството, от превишението на държавния резерв и само чрез ББР... 2. Световната продоволствена криза Поземлена реформа налагаща собственост на земя до 1 000 декара, всички селскостопански плащания да са за Собствениците на земя и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...2. Световната рецесия Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите ги фирми4. Световната екологична криза - Строителството на Южен поток и Белене 33% (660мил. евро) са за Български фирми и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове чакат ни стотици милиони екоглоби.5. Структурно-управленската криза възстановяване на държавните институции, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и реформи:- В Здравеопазването - Индивидуални дебитно-кредитни картови сметки здравни досиета;- В Образованието - Масово Професионално средно образование гимназийте, са доказана загуба на време;- В Регионалната политика петте Социално икономически зони, да се трансформират в Области и всички държавни поръчки за вишисти да се правят, освен в Софийския и трите специализирани, само в пет Областни Технологични Университета.- Съкращаване на държавния апарат с 30%.- За наука - 2 % от БВП, концентрирани в БАН, Сафийския, Специализирани и Областните Технологични Университети.Всичко останало е Пустословие и Нищоправене...
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали Станишев е добър или лош... преценка на всеки с акъл в главата.Но цифрите не лъжат, а цифрите показват,че Дянков и представляваните от него са криминално некадърни и нагли - а икономиката за годинка взе 10ина назад. За втората вече можем да започнем отначало "прехода", със се мутри, после икономическа престъпност, накрая - политически елит. Като преди Бойко, ама отначало.
90
0
 
8
 
! Отговори
ISTINA преди 13 години
VSEKI SI GOVORI,NO NIKOI NE MISLI ZA NARODA
89
0
 
2
 
! Отговори
9 преди 13 години
прочетох всичко написано от теб, браво! що не си направиш блог или сайт ?
88
0
 
10
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,- В Китай живеещите под официалния праг на бедността, от 5$ на ден, което прави 204лв. на месец, са 13% от населението..., поради което Китай се обяви за развиваща се държава и иска международни помощи...!!!- В България само пенсионерите с пенсий под този праг са 12,5% от населението...!!! Като добавим ***, безработните и работещите за заплати под 400лв.(възрастен +дете) излиза, че в България под този праг живее 80% от населението, но..., нашите политици ни имат за РАЗВИТА ИНДУСТРИАЛНА ДЪРЖАВА, която със армията си въвежда ред по света... - Ирак, Босна, Косово, Афганистан..., а защо не и охрана на Американските летища...!!!- Пенсий ли, доктори ли, даскали ли, *** ли..., не-е-е-е... Дръзки на бой с пиратите...!!! - Да живее световната демокрация... и производството на наркотици в Авганистан...
87
9
 
13
 
! Отговори
капо преди 13 години
Можете да плюете по Стамнишев, но това е факт:"През 2008 година БВП е бил 69 млрд. лева. Сега се очаква да е 77 млрд, посочи лидерът на БСП, изразявайки надежда прогнозата да е вярна. В същото време обаче през 2008 година приходите били 26 млрд. и 700 милиона лева, а сега са заложени с 2 млрд. и 700 млн. по-малко оттогава.Тези пари не се губят, а отиват в нечий джоб."
86
0
 
20
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,- Ще Ви кажа защо Овчарчето Т.Живков, беше добър управник. Не не заради Комунизма..., той дори не знаеше какво е това..., а защото като малък е бил овчарче- Това което и днес всеки "***" овчар с опит знае е следното...:... - Стадото се пасе цяла година, пази се от дъжд, слънце и Вълци (чужди банки, енергийни дружества и "приятели"), овцете се заплождат и хранят обилно (дават се заеми при ниски лихви), за да родят в края на годината агънца (да направят печалба), после да дават цяла година мляко (ДДС и осигуровки)..., и никога, ама абсолютно никога..., не се продават на "обособени части" ..., бутчета, дробчета и т.н. защото веднага умират!!!Затова и днес Държавата може да се управлява по-добре от всеки "овчар" с опит, отколкото от всички български "професори", с титли...
85
2
 
14
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Точно така Dan!Сега много се загрижиха за народа!Всички са за затвора! Ефективни присъди!
84
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КомунистиииЙ...Как е да си на дъното А?Рев майка рев
83
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Струвал,не струвал бюджета,ама ето,че изкарахме година и заеми като Гърците и Ирландия не взехме нали!Следващата пак ще бъде същата.Вярно-постна пицата,ама къде ли не е постна?!Прослойката,краде,яде,прехвърли си задлъжнелите фирми на безграмотните роми и зачезнаха в дън земя,останаха само Татяна Дончева да обяснява как бизнеса бил хвърлен по очи.
82
4
 
20
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Само когато са в опозиция в БСП говорят за на надеждата, за българските граждани, пенсионерите, безработните, образованието, здравеопазването и общините. А като са на власт говорят за "комисионни, държавни поръчки,ефрофондове", то хубаво да говорят ама те го правят в частните си разговори когато си разделят "баницата". Как пък стана така, че всичките са милионери в БСП а говорят за "пенсионерите,безработните.." не ги е срам! Съд и ефективни присъди за тях иначе Шенген през крив макарон!
81
2
 
13
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Антидянковщини и социални пристрастия,макар да знам, че В собственото си село никой не е пророкСега можем да направим... и Седем стъпки към Ада...:1. Точено е ДДС. Вместо да гоните точилите го... - Не връщайте ДДС на всички или го качете с 2%, та да намалеят покупателните възможности на всяко семейство със 132лв.! 2. Точена е държавата с разни неизгодни договори. Вместо да подгоните чиновниците и да ги намалите с 20%... - Не плащайте на всички фирми, та да нарасне междуфирмената задължнялост и да се спрат плащанията на данъци и осигуровки!3. Точи се здравната каса Вместо да търсите течовете и да въведете Индивидуални здравно осигурителни сметки... - Вдигайте здравната вноска, на апталите дето още я плащат и раздавайте пари на лекарите на принципа На всеки по колко поиска !4. Нямало пари за пенсии... Вместо да въведете пенсионна възраст с 10 години по-малка от средната продължителност на живота в България и да отделите от пенсионните фондове, социалните плащания и майчинските, които по Конституция са Държавни задължения... Намалете пенсионните вноски, недейте да реституирате пенсионните фондове и вземайте още пари, от пенсиите на алчните пенсионери! 5. Пенсиите и обезщетения за безработица, са форма на Взаимно осигуряване, само между работещи и вече не работещи, по Чл. 51(1) от Конституцията...! - Голяма работа!!! Спрете плащанията за безработица, и намалете тавана на пенсиите, абе 100 лева им стигат6. Държавата дължи Социалните помощи по Чл.51(2)..., Помощи за навършилите 75 години и Вдовишките добавки по Чл. 51(3)...! Конституцията ли че кой я спазва Удържайте ги от събраните пари за пенсии7. Държавата дължи Майчински плащания по Чл. 47(2)...!!! Вместо да ги ограничите по размер до средната работна заплата... - Спирайте ги или ги давайте най-много за месец... А-а-а, ***, ха Тръгнали кефа да си правят, че и да им го плащатеБорисов, накарай най-накрая Дянков да прочете Българската Конституция..., няма нужда да ходи в Световната Банка!!! Не търсете под вола теле..., телето е под кравата... и млякото също...!!! Време е да разберете, че само със събиране и изваждане не става. Трябва и... акъл...
80
3
 
9
 
! Отговори
попа преди 13 години
Министър Цветан Цветанов: Няма изграден очистителен механизъм в съдебната система То и в апартаментната няма дет се казва тия дето имат по много имоти да си ги поизчистят малко , а Цецо ?
79
1
 
7
 
! Отговори
rumen преди 13 години
83,- Обикновенно не правя такива услуги, но за твоя информация прочети сп.Криле; бр.7; 2010г.;стр. 16... и дано научиш нещо полезно...... И започни да четеш повече от това което пишеш...