Първата национализация на ГЕРБ?

Синята коалиция сезира Конституционния съд за пенсионните фондове
11 дек 2010 16:44,
514
Първата национализация на ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

Остър дебат, който прехвърли значително рамките на добрия тон, избухна днес в парламента по повод приемането на Кодекса за социално осигуряване. Най-скандалният текст в него се оказа не увеличаването на осигурителния стаж и пенсионна възраст, а решение, което породи съмнение за национализация.

Предлага се парите от частните професионални фондове на работниците от първа и втора категория труд, които ще се пенсионират през следващите четири години, да се прехвърлят в НОИ. И леви, и десни се противопоставиха остро на това решение и вече традиционно то беше подкрепено само с гласовете на ГЕРБ и Атака.

От Синята коалиция обаче бяха най-критични. Те са категорични, че текстът е вид национализация на частни средства.

„Може например някой да реши, че трябва да се национализират телевизии. Да прецени, че не се справят и да ги окрупни”, посочи Мартин Димитров. Той обвини управляващите, че прекрачват рамките на предизборната си програма, защото там обещания за национализация няма. Решението обаче отивало повече на Атака.

„Обещавате преди изборите национализация, а след това си я правите. Евала, така се прави”, обърна се към депутатите от националистическата партия Димитров.

Те обаче не приеха изказването му като похвала. Павел Шопов обясни, че професионалните фондове, за които става въпрос, не били частни. „Оттук идва лъжата, която Мартин Димитров глупаво повтори. Те са обществени фондове”, заяви депутатът.

След като не му беше направена забележка, Шопов се отпусна и се обърна към дясната част на залата с думите „Не са никакви сини, а са посинели червени боклуци”, за което вече беше призован от председателя Цецка Цачева да спазва добрия тон.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева отрекоха твърденията за национализация и защитиха предложението с аргумента, че се прави, за да не се накърнят интересите на съответните категорийни работници.

По думите на Младенов и самите фондове предпочитат да прехвърлят средствата, защото признават, че от 1-ви януари 2011-та година няма да се справят с изплащането на пенсиите.

Христина Митрева даде следния пример: ако даден работник е осигуряван на максимума в професионалните фондове през последните 10 години и сега очаква от тях да му изплащат пенсия, ще получи 276 лева месечно. Иначе – между 600 и 700 лева.

Още по темата

„Аз бих приела такава национализация – моят двустаен апартамент в Надежда да бъде сменен с четиристаен в центъра на София”, даде пример за промяната Митрева.

С тези думи шефката на НОИ разпали другия съпредседател на „Синята коалиция” – Иван Костов. Той й напомни за деветосептемврийския преврат.

„Вижте, на 9-ти септември точно така е станало в София – дошли са отнякъде партизаните от колиби и са влезли в апартаменти, само че преди това тези апартаменти са ги взели отнякъде. И вие няма откъде да вземете четиристайния апартамент, в случая го взимате от общите ни пари. Няма как да дадете на някой четиристаен, вместо двустаен – не сте нито Господ, нито дядо Коледа”, посочи Костов.

„Как става така, че само 150 милиона от националните фондове се прехвърлят в НОИ”, попита Румен Овчаров от „Коалиция за България”. И също се хвана с примера на Митрева: „Ако прехвърлим всички 500 милиона, то тогава тези четиристайни апартаменти сигурно ще станат вили в Бояна”, иронизира бившият министър на икономиката.

„Тази система, която градихме с години ще се срути тотално, пред очите ни”, присъедини се към черният сценарий и депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Сините предложиха след като национализацията е в интерес и на работниците, и на фондовете – те сами да решат дали парите да се прехвърлят. Това предложение обаче беше отхвърлено. Затова десните се заканиха да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гея беше бавен..А този е ПЕРФЕКТЕН : )) За има няма 20-ина дена, пофали Тошо-публично , подписа южния и АЕЦ-а както си искаха руснаците , Цецка летя за 35000лв на полет , някакво Калинче-управлявало милиарди с ксерокс-диплома ,; оправда веждито,не бил виновен ,че чак в Италия търси стари брантии ;откри един път от 2км и една градина ;.. Рекапитулация : неизвестно колко НОВИ милиарди на гърба на българина !!! Ще ги усетимРаботи човека.. )))
421
0
 
14
 
! Отговори
ДО №467 преди 13 години
Робството си е отново комунистическо-полицейско....Защото ГЕРБ са си ОФ-то на БСП(БКП)ДС...НЕ ЗАБРАВЯЙ!Яколата в Симеоново бълваше все кадри на ДС...Това,че Бойко не са го обявили от комисиата по досиетата,е че по закон не трябва да се казва истината за НЯКОИ лица....Но истината е тази,че Бйко и Цецо са си от ДС(БКП).Но избирателите не искат и да си го помислчт това...защото така им изнася....
420
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ви е честито петото робство на България. Сами си го избрахте. След татарско, византийско,турско и комунистическо идва полицейското робство.
419
1
 
15
 
! Отговори
ХХ1 - ВЕК 2010г. преди 13 години
Време е Тодор Живков(2) -баанкянски,да бъде ПАРИРАН! Не искаме повече БИВШИ КОМУНИСТИ в управлението на БЪЛГАРИЯ! А М И Н !
418
5
 
14
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СК! преди 13 години
Да са живи и здрави единстшените демократи в СК! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СК!
417
4
 
10
 
! Отговори
*))))))) преди 13 години
АНТИКОСТОВИСТИТЕ ГАЗ ПИКАЯТ ЗАЩОТО И ОТ GOOGLE EARTH Е ВИДНО, ЧЕ КОСТОВ Е НАЙ-ЧИТАВИЯ ПОЛИТИК! ВСИЧКИ *** МНОГО СИ ПАДАТ ДА ПЛЮЯТ ПО КОСТОВ /без да казват НИЩО съществено/ , ЗАЩОТО ТАКА ИЗБИВАТ КОМПЛЕКСИ...*)))))))
416
2
 
21
 
! Отговори
КОСТОВИСТ преди 13 години
Бат ви Боко е стъпил на врата на целия народ с "успехите си". Найденов- 20 годишно ирландсо месо , Калинка Илиева - случайно баща и е началник на пожарната което автоматично я прави най-подходящия кандидат за началник на ДФЗ. Ц.Цачева- лети за 35000 лв. Ц.Ц- най-успешния вътрешен министър - успял ка купи N броя апартаменти без да има доходи. Дянков- прибра парите на ЗК . Лъчо мозъка и 16 те депутата. А. Иванов най не корумпирания, само 400 000 лв. не му излизат. Ана Мария Борисова от кръстовището и предшественика и уличен в корупция . Т.Младенов пенсионната реформа . Рашидов М. Бонев. Фалшификации на изборите в Пловдив. Фалшификации на официални документи изпратени за Брюксел от Б.Б с участието на Т. Младенов и М.Найденов стенограма на МС . Какъв трябва да бъде рейтинга на управляващите?Да подскачаме от радост и ръкопляскаме!? Да , ама сега е 2010 год. и би трябвало отдавна да сме забравили времената на развития социализъм
415
2
 
18
 
! Отговори
zaza преди 13 години
Тодорживсковските пинизи ги знаем , виждали сме ги ..Лентите , снимките , "близо " до народа , всеки ден - все по- близо .. )) Този човек(БОКО) е въздух , гербовски въздух под налягане ..Не само е *** , но е и двуличен , алчен , дребнав и грандоман ,със самочувсвието на простака -които е на власт ..Лицемер и комбинатор, лъжец и руски слуга ..Симеоновски възпитаник и долна душа , играещ роля .. )) Неграмотен и негоден ...Обикалящ САМО обектите-охранител ...: ))))) Подигравка за България .....
414
0
 
14
 
! Отговори
до 454 преди 13 години
Тея работи си имаха цена, колега! През 1960та бай ти Тошо прати на "съхранение" 24 тона злато (всичкото имане на държавата трупано от 1878) и то никога не се е върнало в България, а е покрило дефцита по сметките ни към СССР и други държави.... През 1971 номера се повтаря (само че тогава са 2тона).... Па нека си мислим е всичко е било без пари или е било евтино, за капак освен външния дълг към 1988 вътрешния дълг на държавата към ДСК, БНБ и БВТБ е 10 милиарда лева.... НЯМА безплатен обяд!
413
2
 
17
 
! Отговори
ПИНОЧЕТ преди 13 години
Някои 'верующи" все още си милсят , че Боко иска да промени НЕЩО .. )))) Иска го - но ,на думи, на интервюта, на приказки ... )) Пречели му и т.н. .., на него = човекът от народа .. ) Имахме и друг такъв - за 40 години на власт .. ) Нищо не иска - иска само путински модел да налага ..Всичко еднолично - да се контролира и управлява , т. е. стара мечта на всеки полупростак , в пост комунистическа България ... Ако искаше , щеше да го прави..Златевци , доган , тимаджийте , герговци , гьола в Белене....Шараните все още му верват: ))
412
1
 
11
 
! Отговори
да не се забрявя преди 13 години
Видяхме на какво са способни червените комуноиди.1.Окрадоха народа и после раздадоха червени куфарчета все едно да те притисне някой и да ти източи кръвта.Разграбване на държавно имущество, чрез РМД-та, масова и касова приватизация.Създаване на уж демократични партии, като СДС и ДПС и двете се ръководят от бивши агенти на ДС и водят такава политика, че да отвратят хората от демокрацията и пак да искат БКП.2.Създадоха организираната престъпност водена от спортисти ефектът бе двояк първо обираш населението и след това същото това население започва да си спомня с умиление за спокойните години при социализма и да иска неговото връщане.3.Продадоха хранителните запаси на страната и оставиха народа гладен, като че ли държавата е претърпяла 3 поредни години суша.Въведоха купонна система характерна за военно временни условия значи ние сме били във военни условия.4.Създадоха изкуствена хипер инфлация и обезцениха парите на НАРОДА пладнешки узаконен грабеж.5.Финансови пирамиди пак грабеж, щото НАРОДА явно не помни, че вече са го грабили.6.Втора финансова криза по времето на Виденов както и предишната криза при Луканов всички държави в света са в цветущо положение, но в България все едно, че идва края на света.7.Контрабанда на горива и стоки по време на югоембаргото и пълнене на червените каси.8.Безброй поръчкови убийства, отвличания, магистрални грабежи, насилствено подписване на договори за охрана на магазини, а който не иска го чака палеж.9.Кражба на ДДС над 10 милиарда и еврофондове.10.Заменки кон за кокошка.11.ДС докара царя за да го използва, като ракета носител, така че да продължи управлението си тайно.Защо нямаше предизборни СЕКИРИ срещу и всяване на страх от царската партия.Кажи ми Уотсън!12.Превръщане на МВР в най-голямата детективска агенция за подслушване,проследяване и убийства, както и срастването и с престъпността.13.вътрешна и международна търговия с наркотици водена на най-високо ниво от министъра на МВР Румен Петков, както и Валентин Петров.14.нито един държавник от Западна Европа и САЩ не искаше да дойде в България.15.Водене на мръснишка предизборна кампания срещу главния опонент - клипове със секири и кирки.16.Създаване на изкуствени партии с цел разконцентриране и объркване на електората, а в крайна сметка партията столетница да обере гласовете прикрито.17.Заблуждаване на населението, че народът е бил добре при управлението на трайната коалиция то ДРУГАРИ КОМУНИСТИ И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ БЯХА добре ПО ВРЕМЕ НА ВАШИЯ МАНДАТ, АМА СЕГА И ТЕ НЕ СА.Престанете с вашите измами.18.Защо сключихте анекси към договорите с ваши фирми и изхарчихте парите в последния момент за да провалите правителството, нали?19.Защо увеличихте парите на пенсионерите в момента на сдаването на караула- за да ги плаща друг, нали?20.Назначаване съдии от техните среди за да не бъдат съдени.Съдиите получиха в замяна имоти по морето.21.Главатарите на престъпността Алексей Петров и Сумиста са приятели на Георги Първанов освободени от съда поради липса на доказателства или поради болест.22.Задайте въпрос на висш партиец от БСП, дали иска да се върне социализма.Отговорът е не разбира се защото ще трябва да връщат заграбеното.В същото време непрекъснато говорят пред електората си за времето на социализма.Имаше един наркобарон в Латинска Америка на име Ескобар, който построи приюти за най-бедните и им раздаваше безплатно храна. Най-бедните от своя страна пък бяха съгласни да има престъпност, но да бъдат НАХРАНЕНИ.
411
0
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
До Охладител: Благодаря ти за съвета! Не ми пука за политиката...пука ми за обикновените хора, но май и това е политика, а?Просто синчето е на екскурзия, а приятелката ми е в командировка, а на мен не ми се спи...чатя и в скайп между другото...
410
3
 
3
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
И да ти кажа, никъде не съм искал да ходя! България ми беше достатъчна! И за плаж през лятото, и за ски през зимата. И бях по-щастлив от сега с многото си пари ис 3-те си коли. Никога няма да го разбереш, може би, но това е твой проблем. Ако ти се наложи някога да плащаш заплатите на 50 човека може и да разбереш...и то след като си осигурил работа и пазари....
409
8
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Когато дядо ти Тошо-Правешкия хитрец за няколко влакови композиции компоти или домати консерва,договаряше неограничени количестна дизел и комбайни,и трактори,и лъжеше брежнев колко сме важни за руската икономика и парното беше 16лв-за 100 кв/м.Нито ти нито батко ти ГЕРБойко сте били родени сигурно ***.Кой сега ще ти даде такова парно? Баща ми вземаше 450 лв. заплата.Колко са хората които сега вземат толкова бе ***? Баничката беше 10 ст. бозата 6 ст.киселото мляко 26 за 500 гр. не за 370-80ст
408
4
 
2
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
До стг: Това дето го разказваш, го разказвай на такива като Мартинчо, дето ако я нямаше демокрацията и Костов около него, никога нямаше да види нищо отвъд българско...пък сега ми се прави на голям разбирател, говорител на шепа "демократи"....може би и ти нямаше да си в Любляна
407
5
 
2
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
До стг: Нали и аз цяла вечер това обяснявам, бе мушмурак, че няма ше да правем "демокрация" без да знаем какво искаме и без да сме подготвени за нея. А за това, че е нямало какво да си купим, ако имаме пари кой ти го разказа? Парите са си пари, когато ги имаш...и можеш когато ги имаш да пътуваш където си искаш и да си купиш каквото искаш. Когато не можеш на определено място, отиваш там където можеш...и си купуваш. А любляна и Прага...когато аз съм чукал тамошните ***...и бяха по-зле от нас.
406
2
 
5
 
! Отговори
стг преди 13 години
до Охранител, по бай тошово време много малко хора вземаха над 300 лв, а и това нямаше голямо значение защото нищо не можеше да се купи, нито някъде да се иде, понеже същите бай тошови кадри ни управляват и сега сме тук където сме а ако искаш да видиш къде можеше да бъдем заповядай в Любляна или Прага
405
5
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
За мен няма значение този ли мушморок гледам или всички други мушмороци от прехода...сергей...царя...доган...костов...виденов...ф. димитров...луканов...и едни други динозаври...спомняте ли си ги?...Важното е, че за тази 22 години всички от тях успяваха и изсмукаха от нас...българите всичко възможно и ни докараха до състоянито да не вярваме в себе си...това правят и сегашните, обкръжаващи ББ...с какво тогава са по-различни...ИМА ЛИ НЯКОЙ МЕЧТИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА...а без мечти за къде сме...ВЕГЕТИРАМЕ
404
2
 
7
 
! Отговори
болшевишкия герб преди 13 години
Да живее болшевишкия герб! Да живее национализацията! Всички експроприатори да бъдат експроприирани! 11-ти Декември е по-добрият 9-ти Септември!
403
1
 
6
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
До Луканов и Ко:Мислиш ли, че това не ми е ясно? Мисля си обаче, че на теб не ти е ясно че всичките днешни са все забогатели от Луканов! И след това...далаверка...далаверка...и т.н. Навързани са като свински черва...аз това ти говоря...