Първата национализация на ГЕРБ?

Синята коалиция сезира Конституционния съд за пенсионните фондове
11 дек 2010 16:44,
514
Първата национализация на ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

Остър дебат, който прехвърли значително рамките на добрия тон, избухна днес в парламента по повод приемането на Кодекса за социално осигуряване. Най-скандалният текст в него се оказа не увеличаването на осигурителния стаж и пенсионна възраст, а решение, което породи съмнение за национализация.

Предлага се парите от частните професионални фондове на работниците от първа и втора категория труд, които ще се пенсионират през следващите четири години, да се прехвърлят в НОИ. И леви, и десни се противопоставиха остро на това решение и вече традиционно то беше подкрепено само с гласовете на ГЕРБ и Атака.

От Синята коалиция обаче бяха най-критични. Те са категорични, че текстът е вид национализация на частни средства.

„Може например някой да реши, че трябва да се национализират телевизии. Да прецени, че не се справят и да ги окрупни”, посочи Мартин Димитров. Той обвини управляващите, че прекрачват рамките на предизборната си програма, защото там обещания за национализация няма. Решението обаче отивало повече на Атака.

„Обещавате преди изборите национализация, а след това си я правите. Евала, така се прави”, обърна се към депутатите от националистическата партия Димитров.

Те обаче не приеха изказването му като похвала. Павел Шопов обясни, че професионалните фондове, за които става въпрос, не били частни. „Оттук идва лъжата, която Мартин Димитров глупаво повтори. Те са обществени фондове”, заяви депутатът.

След като не му беше направена забележка, Шопов се отпусна и се обърна към дясната част на залата с думите „Не са никакви сини, а са посинели червени боклуци”, за което вече беше призован от председателя Цецка Цачева да спазва добрия тон.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева отрекоха твърденията за национализация и защитиха предложението с аргумента, че се прави, за да не се накърнят интересите на съответните категорийни работници.

По думите на Младенов и самите фондове предпочитат да прехвърлят средствата, защото признават, че от 1-ви януари 2011-та година няма да се справят с изплащането на пенсиите.

Христина Митрева даде следния пример: ако даден работник е осигуряван на максимума в професионалните фондове през последните 10 години и сега очаква от тях да му изплащат пенсия, ще получи 276 лева месечно. Иначе – между 600 и 700 лева.

Още по темата

„Аз бих приела такава национализация – моят двустаен апартамент в Надежда да бъде сменен с четиристаен в центъра на София”, даде пример за промяната Митрева.

С тези думи шефката на НОИ разпали другия съпредседател на „Синята коалиция” – Иван Костов. Той й напомни за деветосептемврийския преврат.

„Вижте, на 9-ти септември точно така е станало в София – дошли са отнякъде партизаните от колиби и са влезли в апартаменти, само че преди това тези апартаменти са ги взели отнякъде. И вие няма откъде да вземете четиристайния апартамент, в случая го взимате от общите ни пари. Няма как да дадете на някой четиристаен, вместо двустаен – не сте нито Господ, нито дядо Коледа”, посочи Костов.

„Как става така, че само 150 милиона от националните фондове се прехвърлят в НОИ”, попита Румен Овчаров от „Коалиция за България”. И също се хвана с примера на Митрева: „Ако прехвърлим всички 500 милиона, то тогава тези четиристайни апартаменти сигурно ще станат вили в Бояна”, иронизира бившият министър на икономиката.

„Тази система, която градихме с години ще се срути тотално, пред очите ни”, присъедини се към черният сценарий и депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Сините предложиха след като национализацията е в интерес и на работниците, и на фондовете – те сами да решат дали парите да се прехвърлят. Това предложение обаче беше отхвърлено. Затова десните се заканиха да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
О Бойко наш, Който в министерството и на небесата!Да се свети Твоето име,да дойде Твоето Царство,да бъде Твоята воля,както на небето, тъй и на земята;насъщния ни хляб дай ни днес,и прости нам дълговете ни,както и ние прощаваме на нашите длъжници,и не въведи нас в изкушение,но избави ни от лукавия;защото Твое е царството,и силата, и славата вовеки.Амин.
381
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
422 И добре, че не си дипломиран ;
380
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При бай Тошо нямахме никакво национално самочувствие. Всички много ясно осъзнаваха, че сме най-верните лакеи на Москва и че начело на държавата стои овчар, хората се срамуваха. единствено по вестниците и телевизията всичко беше ОК, както и по манифестациите, където се ходеше по принуда.
379
7
 
3
 
! Отговори
Sergio преди 13 години
Този е абсолютно ку-ку :))) Както казаха по една телевизия - препушил с кисели краставички :))))))))))))))))))
378
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм дипломиран психиатър, но...на този Мартин...само като му видя погледа и ми е ясно, че има някакво тежко олигофренично заболяване!!!
377
6
 
12
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Първо ще поясня, че не симпатизирам на никоя политическа партия! Колкото и да ми е гадно да го кажа, но откакто бай Ви Тошо го няма нито национално самочувствие, нито собствено МНЕНИЕ ИМАМЕ...Ха сега кажете, че връщам ТОТАЛИТАРИЗМА...Държавата и народа имаше самочувствие...Това ГЕРБойко, колкото и да го е учил от бай Ви Тошо не може да го върне, защото народа вече е фундаментално повреден....след 22 години..."ДЕМОКРАЦИЯ" ... криво разбрана...също като "Криворазбраната цивилизация".
376
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като фонодвете са "обществени" значи че не са държавни, и държавата няма право да посяга на тях! Боко всячески се мъчи да се задържи до президентските избори, а след това да става каквото ще - за това и прехвърлиха резерва на НЗОК към фискалния резерв на държавата...... Пари няма, защото няма от къде да дойдат - безработицата расте напук на глупостите на Боко....
375
0
 
10
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
До 415:Много ми хареса този пост! Ами да, клептокрация...от народа...безспир...а ние търпим ли, търпим....голямо крадене...нямат тук значение цветовете...на политицит! Е.ати клептократите наистина!?! Но кой ли им го позволява, не сме ли ние, чиито пари крадат...?
374
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колега, много си образован за ченге? Коя школа си завършил ако не е тайна?
373
8
 
1
 
! Отговори
ШШД преди 13 години
щом червените и сините реват в един глас значи ги ръководи един п е д е р а * !
372
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия щом ревнаха толкова явно от джоба им вадят пари...
371
0
 
6
 
! Отговори
НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, преди 13 години
ИМА КЛЕПТОКРАЦИЯ и в нейна защита се вдига вой до небето , но всичко е до едно време.
370
4
 
3
 
! Отговори
Извинете преди 13 години
Извинете,вие нямате ли си в къщи кисело зеле, греяна ракия и пръжки? То бива безхаберни коментари, бива , ама чак пък толкова! Някой на ясно ли е за какво става дума? Не съм сигурен. Но да пишем колеги.
369
5
 
1
 
! Отговори
кеф преди 13 години
ох снощи чуках!
368
4
 
23
 
! Отговори
Нели преди 13 години
Драги сънародници в България гостува цирк Герб
367
2
 
3
 
! Отговори
Хамериканец преди 13 години
Защо обаче забрави да добавиш домовете за деца,старческите домове ,болниците и затворите?Нищо лично,само питам от името на потърпевшите ???!!!
366
3
 
5
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
До : Хамериканец :Най - добрите лекарства, които се използват в съвременната медицина са експериментирани и измислени точно в германските концлегери. Така, че всичко е относително. Алберт Айнщайн - Теория на относителността- най великото откритие на тази планета.
365
6
 
7
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Колкото и да ми е гадно да го кажа, но откакто бай Ви Тошо го няма нито национално самочувствие, нито собствено МНЕНИЕ НЯМАМЕ...Ха сега кажете, че връщам ТОТАЛИТАРИЗМА.....Държавата и народа имаше самочувствие...Това ГЕРБойко, колкото и да го е учил от бай Ви Тошо не може да го върне, защото народа вече е фундаментално повреден....след 22 години..."ДЕМОКРАЦИЯ" ... криво разбрана...също като "Криворазбраната цивилизация".
364
3
 
1
 
! Отговори
Хамериканец преди 13 години
Да деее,никой нищо друго не казва,но мислиш ли ,че тези изведнъж са сдали власта и са станали демократи?:Стефан Найденов е роден през 1932 г. в с. Крушовене, Плевенско. Точно по това време е била популярна песента Крушовене, Крушовене, хубаво си нощно време, но не е известно дали още оттогава е любовта на момчето към тъмните сили. Тази любов обаче е била толкова голяма, че почти веднага след като завършил медицинското си образование, младият доктор станал служител на Пето управление при Държавна сигурност, а наскоро след това и ръководител на три лаборатории 11, 13 и Биоелектроника. Административният ръководител на тези и още няколко други лаборатории бил Иван Горинов, известен като ръководител на група за изпълнение на специалните поръчки на Политбюро на БКП.Самият д-р Стефан Найденов има претенцията, че той и неговият колектив (!?!) са измислили твърде много лекарства за спасение на човечеството от най-страшните болести. Кога, къде и върху кого са експериментирани тези лекарства, не се знае. За две от тях се твърди, че лекували две от 380-те вида ракови заболявания. Като се има предвид, че именно дозата на отровата прави лекарството, можем да попитаме как точно е установявана границата между цитостатиците и цитостимулаторите? Или с други думи дали са произвеждани не само лекарства, а и вещества за скоротечно ликвидиране чрез ракови заболявания на хора, които не са удобни на политическата система.За нуждите на лабораториите на Пето управление при Държавна сигурност са получавани отровни растения и семена от Индонезия, Африка и Южна Америка. От тях са били произвеждани 6-7 основни вида отрови, но две от тях са били най-важните от семената на рицина и от семената на тропическото растение аброспреканторис. В минимални количества тези две силно действуващи отрови са залегнали като субстанции в лекарствата против рака, но точното количество е било опитно установявано не само в затворите, но и в повечето от болниците в София и страната върху нищо неподозиращи живи хора! Сред тях е имало болни от рак, но е имало и попаднали там по съвсем друг повод.
363
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докога тия червени шарани ще се оприличават на СДС.Марто и Сергей да се хващат на хорото и да не се правят на опоненти.И децата вече ги разбраха що за стока са.От костов чакам вече 12 год. да признае защо си смени министрите.