Първата национализация на ГЕРБ?

Синята коалиция сезира Конституционния съд за пенсионните фондове
11 дек 2010 16:44,
514
Първата национализация на ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

Остър дебат, който прехвърли значително рамките на добрия тон, избухна днес в парламента по повод приемането на Кодекса за социално осигуряване. Най-скандалният текст в него се оказа не увеличаването на осигурителния стаж и пенсионна възраст, а решение, което породи съмнение за национализация.

Предлага се парите от частните професионални фондове на работниците от първа и втора категория труд, които ще се пенсионират през следващите четири години, да се прехвърлят в НОИ. И леви, и десни се противопоставиха остро на това решение и вече традиционно то беше подкрепено само с гласовете на ГЕРБ и Атака.

От Синята коалиция обаче бяха най-критични. Те са категорични, че текстът е вид национализация на частни средства.

„Може например някой да реши, че трябва да се национализират телевизии. Да прецени, че не се справят и да ги окрупни”, посочи Мартин Димитров. Той обвини управляващите, че прекрачват рамките на предизборната си програма, защото там обещания за национализация няма. Решението обаче отивало повече на Атака.

„Обещавате преди изборите национализация, а след това си я правите. Евала, така се прави”, обърна се към депутатите от националистическата партия Димитров.

Те обаче не приеха изказването му като похвала. Павел Шопов обясни, че професионалните фондове, за които става въпрос, не били частни. „Оттук идва лъжата, която Мартин Димитров глупаво повтори. Те са обществени фондове”, заяви депутатът.

След като не му беше направена забележка, Шопов се отпусна и се обърна към дясната част на залата с думите „Не са никакви сини, а са посинели червени боклуци”, за което вече беше призован от председателя Цецка Цачева да спазва добрия тон.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева отрекоха твърденията за национализация и защитиха предложението с аргумента, че се прави, за да не се накърнят интересите на съответните категорийни работници.

По думите на Младенов и самите фондове предпочитат да прехвърлят средствата, защото признават, че от 1-ви януари 2011-та година няма да се справят с изплащането на пенсиите.

Христина Митрева даде следния пример: ако даден работник е осигуряван на максимума в професионалните фондове през последните 10 години и сега очаква от тях да му изплащат пенсия, ще получи 276 лева месечно. Иначе – между 600 и 700 лева.

Още по темата

„Аз бих приела такава национализация – моят двустаен апартамент в Надежда да бъде сменен с четиристаен в центъра на София”, даде пример за промяната Митрева.

С тези думи шефката на НОИ разпали другия съпредседател на „Синята коалиция” – Иван Костов. Той й напомни за деветосептемврийския преврат.

„Вижте, на 9-ти септември точно така е станало в София – дошли са отнякъде партизаните от колиби и са влезли в апартаменти, само че преди това тези апартаменти са ги взели отнякъде. И вие няма откъде да вземете четиристайния апартамент, в случая го взимате от общите ни пари. Няма как да дадете на някой четиристаен, вместо двустаен – не сте нито Господ, нито дядо Коледа”, посочи Костов.

„Как става така, че само 150 милиона от националните фондове се прехвърлят в НОИ”, попита Румен Овчаров от „Коалиция за България”. И също се хвана с примера на Митрева: „Ако прехвърлим всички 500 милиона, то тогава тези четиристайни апартаменти сигурно ще станат вили в Бояна”, иронизира бившият министър на икономиката.

„Тази система, която градихме с години ще се срути тотално, пред очите ни”, присъедини се към черният сценарий и депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Сините предложиха след като национализацията е в интерес и на работниците, и на фондовете – те сами да решат дали парите да се прехвърлят. Това предложение обаче беше отхвърлено. Затова десните се заканиха да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
4
 
9
 
! Отговори
666 преди 13 години
Тези "доброволни" здравно-осигурителни фондове бяха създадени с цел далавера.Някои синьо-червени другари намериха чрез тях реални пари за да си въртят борсовите спекулации.Щото тези фондове ще почнат да плащат пенсии чак след 13г.,а дотогава от 2003г. е само лапачка!!!И толкова "доброволно" ни вкараха в тези фондове,че чак ми се ревеше!Една сутрин дойде един мазньо от Доверие и щем-нещем цялата фирма,които бяхме от 60-набор нагоре и готово!25% от соц.о-вка стана собственост на другарите.
441
0
 
4
 
! Отговори
ха преди 13 години
Вчера в тази статия имаше някакъв *** наименуващ се ***.Обиждаше хората и скриваше постовете им.Би било хубаво администраторите на сайта да вземат бързи мерки срещу такива индивиди за което предварително им благодаря.
440
6
 
5
 
! Отговори
МРАВЧО преди 13 години
КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР
439
5
 
9
 
! Отговори
АТИЛА преди 13 години
Сега трябва да се разбере къде са парите от тези фондове или по-точно от къде дойдоха парите за тези МОЛОВЕ !!!! СМЪРТ ЗА БСП И ДПС
438
3
 
1
 
! Отговори
Распутин3 преди 13 години
А разни тапири говорят за национализация! А това е поредната, както навсякъде ГОЛЯМА БЪЛГАРСКА КРАЖБА. Те това е положението...
437
2
 
5
 
! Отговори
Распутин2 преди 13 години
Тогава ще лъсне истината, че повечето частни фондове са всъщност едни пирамиди, готови да гръмнат при поискване. И неистово се опитват да отложат това "поискване". Та те самите, като разбраха, че отлагане на задължението да плащат не се предвижда(три пъти досега отлагано), предложиха това, което и сега се предлага. Големия въпрос е какви активи ще прехвърлят - кеш или никому ненужни и безполезни акции, които колкото и някои да се надяват, никога няма да достигнат каквато и да е пазарна стойност, защото предприятията зад тях са кухи структури..
436
0
 
5
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
Откакто 2003 г. разрешиха на пенсионните фондове да купуват акции от българската "фондова" борса, настана пълна далавера и доста АД-та бяха регистрирани с една цел - акциите им да бъдат купени от пенсионните фондове. И сега тия, същите фондове се чудят какво да правят с акции, чиято стойност се е сринала над 10 пъти. И това е защото реално няма никаква търговия. Падението може да е и стократно, ако някой пенсионен фонд реши да продава акции(за да плаща пенсии, например...).
435
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И още нещо - Костов подари на Македония танкове и оръжие преди войната - благодарение на нашите танкове и украинските наемници с хеликоптерите макетата спряха устрема на *** в последствие, нищо че после продадоха подарените им танкове..
434
3
 
3
 
! Отговори
HM преди 13 години
Най- добре според мен ГЕРБ и СДС да са управляващи и опозиция и да си сменят властта, но за жалост от тяхните спорове печлят комитата.
433
3
 
11
 
! Отговори
istina преди 13 години
Изводът е: сутрин, вечер комунизъм - здрав и бодър организъм!
432
2
 
21
 
! Отговори
? преди 13 години
Абсолютно! Аплодисменти!Ще добавя само едно, но много важно!По Време на Косовската криза, когато Югоармията влезе в Косово 300хил. албански бежанци избягаха в Македония.Тогава ЕС поиска Бг.да отвори границата защото Македония се задъхва!Ив.Костов отказа!!!/Не си спомням някой друг да е отказал на ЕС нещо!/Само това да беше Костов заслужава паметник!Представяте ли си 200хил.шиптари да бяха влезли тук!След 20 г. щяха да са над милион, а после....не ми се мисли!ДПС щеше да ни се види детскаигра
431
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Представям си какво щеше да стане ако това което вършът ГЕРБ беше направено от Тройната коалиция !БОКО ТИКВО ти надмина и най смелите очаквания на народа за наглостда ни е честита новата милиционерска държава
430
5
 
30
 
! Отговори
умния си е умен преди 13 години
Колкото до правителството 1997-2001, ще цитирам следното; когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари:1. Месечна инфлация 300%.2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал под нивото на възможния минимум.4. Растяща безработица, достигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия.5. Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.6. Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.8. Прекъснати връзки със светоните финансови институции МВФ и СБ.9. Дългове към външни кредитори над 13 милиарда долара.10. Пълен блокаж на държавата и разгул на бригадирското движение на мутрите. Власт на СИК, ВИС, ***, 777 и др. такива. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха освободени само назначените от БКП/БСП бизнесмени.2.Какво остави след себе си Иван Костов? Ето какво:1. Месечна инфлация 0,2 % годишна 3%.2. Национална валута 2 лева = 1 долар.3. Валутен резерв 3,7 милиарда долара4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.5. Средна заплта 250 лв = 125 долара.6. Средна пинсия 130 лв = 65 долара.7. Премахване на Шенгенската изилация и свободно пътуване из Европа.8. Възстановени връзки със световните финансови институции МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.9. Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара.10. Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.Започна да има ред.Така че е добре да си спомните всичко това, да си дадете сметка, кой нямаше интерес от такова развитие на държавата и затова започна да ви пълни главите с измислените престъпления по време на управлението на ОДС
429
1
 
16
 
! Отговори
български ИДИОТ преди 13 години
"Велики" слуги на Русия-гербаджийте - ни закопават ..)) Дупката я бяха започналки БКП-БСП-ДС...)) ТЕЗИ вече ни "затрупват " ...))
428
1
 
8
 
! Отговори
? преди 13 години
А от твоя коментар по отношение на "Подкрепа" се разбира, че си ходел прав под масата 1989г.Освен това вероятно си възпитан в семейство на ченге от 6-то главно управление на ДС, защото тяхна е "заслугата" да се обезценява ентусиазма на хората, благодарение на които България все пак не е като Беларус в момента!А между другото с този език можеш да участваш в някоя дискусия в бл.20 в Ямбол - *** червено!
427
5
 
0
 
! Отговори
@ преди 13 години
Ей в 4ч. да пишеш за Бат ти Бойко!!!
426
3
 
1
 
! Отговори
@ преди 13 години
А бе вие не спите ли!В неделя в 6 ч. да чаткаш!!!!Еее-гати!
425
10
 
4
 
! Отговори
ОПОЗИЦИЯ преди 13 години
ЩОМ ПИЩИ ОПОЗИЦИЯТА ЗНАЧИ Е ПРАВИЛНО.ПРОБЛЕМ ЩЕ Е АКО ПИЩИ ЕВ.СЪЮЗ,КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ
424
0
 
10
 
! Отговори
Носталгик преди 13 години
Живков е жив!Арогантността и *** идеи на Правешкия *** дълбоко са залегнали в съзнанието на управляващите,и са "изкривили" мисленето на народа!Боже-пази България!А изказването на Шопов е право в целта!Точно!
423
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПУБЛИЧНА ТАЙНА Е, ЧЕ БОРИСОВ СЛУША ПРЕМИЕРА В СЯНКА - ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. По негово настояване БОРИСОВ назначи за областен управител на Софийска област този "прекрасен" кадър, бивш кмет на Правец - Красимир Живков, който също като Калина Илиева се крие в момента, заради тези разкрития за дипломата му