Фидосова: Едно си Мая знае, едно си Мая лае!

ГЕРБ и социалистите се хванаха за гушите за Изборния кодекс
Обновена: 16 дек 2010 15:45 | 16 дек 2010 15:40,
223
Фидосова: Едно си Мая знае, едно си Мая лае!
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Коалиция за България отново си размениха словесни престрелки в парламента по повод новия Изборен кодекс.

Този път на върха на атаката бяха две дами – председателят на правната комисия Искра Фидосова и червената Мая Манолова.

Конкретният спор беше за знака, с който вотът да се отбелязва в бюлетината. От ГЕРБ настояват да се поставя само знак "X".

Мая Манолова посочи, че ако остане само този вариант, ще се стигне до много недействителни гласове. Как ще се преценява кой знак е "X" и кой "+" например, попита Манолова. 

"Едно си Мая знае, едно си Мая лае и бае", нападна я Фидосова.

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза, че с въвеждането на „Х” се слага край на порочната практика на контролиране на вота.

Още по темата

От ГЕРБ дори показаха нагледно на лист хартия как точно изглежда този знак. Фидосова помоли свои колеги да покажат на голям картон знак "Х" и да го завъртят на различни посоки, за да се види, че не се променя, независимо от положението на картончето.

По думите на Фидосова досега е имало различни начини за контролиране на вота, сред които в квадратчето да се поставят различни знаци „Х”, „чавка”, „+”, „минус”, „елхичка”, „борче” „кръгче”. Тя посочи, че застъпниците са стояли и са следили дали бройката излиза.

"Вместо да се държите тук като момичетата на късмета и като шоугърли, можехте да се изкажете по същество", разлюти се Мая Манолова.

"Вместо да ги разнасяте тези квадратчета, помислете, че когато „Х“ е написан като „+”, вотът ще е недействителен", допълни тя.

Държите се тук като момичетата на късмета и като шоугърли
"Не само че ще има един знак "Х", но и ще бъде с един цвят химикал, който ще се слага в тъмната стаичка", отговори Фидосова.

Павел Шопов от "Атака" посочи, че проблемът не е на левицата, а на ДПС, и каза, че от движението явно ще трябва да правят "курсове по хиксология", тоест как се пише знакът "хикс".

Аспарух Стаменов от ГЕРБ отбеляза, че "децата още в предучилищна възраст трябва да знаят какво е това квадратче и да го оцветяват и да го попълват".

"Знакът „Х” представлява пресечените диагонали в квадрата", разясни той.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък показа диск, в който ставало ясно как се манипулира вотът със знака „Х”, и посочи, че ГЕРБ готви масова фалшификация на изборите.

Фани Христова от мнозинството му отговори, че една лъжа дори сто пъти да я повтори, няма да стане истина и било ясно по коя свирка играе Янев.

На свой ред лидерът на РЗС отговори: "Ако иска тази млада депутатка да си обясни кой по коя свирка играе, да дойде в моя кабинет да й обясня".

В крайна сметка след два часа дебати депутатите решиха на второ четене, че на парламентарните избори ще се гласува с отделни бели бюлетини, на които ще бъде написано името на партията, имената на кандидатите от съответната листа и квадратче пред името на всеки кандидат за поставяне на знак "Х", отразяващ предпочитанието на избирателя. 

От левицата се заядоха и с връщането на отделните бюлетини и настояха да се гласува с интегрална бюлетина на парламентарните избори.

Мая Манолова подчерта, че отделните бюлетини подпомагат контролирането на вота и купуването на гласове.

От ГЕРБ отново направиха показно, като разгънаха пред депутатите модел на интегрална бюлетина, дълга няколко метра, и я сравниха с чаршаф.

"Така ще изглежда интегрална бюлетина с преференция", заяви Искра Фидосова.

"Явно левицата не иска мажоритарен вот, защото е ясно, че в такава бюлетина хората няма да могат да намерят кандидата и да поставят отметка", изтъкна тя.

"Не виждам какъв е проблемът бюлетината да представлява една книжка, в която всеки гражданин да намери партията, за която иска да гласува, респективно кандидата, когото иска да предпочете", не остана длъжна Мая Манолова.

При гласуването парламентът прие на евроизборите гласуването да бъде с отделни бюлетини.  На президентските избори ще се гласува с обща бюлетина.
Гласуването за общински съветници, кметове на общини и кметства  се извършва също с общи бюлетини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: МаноловаФидосова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
5
 
! Отговори
Фидосова преди 13 години
Не съм "червен" , не съм флолог , икономист съм по образование . Дами и господа, другарката Фидосова за вида си няма вина, обаче за неграмотността и неправилен изказ....., цитирам :"тези чаршави" . И тя се нарича "народен представител" ! А сега ако някой може да ми каже, какъв закон да очакваме от неграмотен човек?
186
0
 
13
 
! Отговори
Зелена горица преди 13 години
Само след един изборен тур в България няма да остане гора. Тия са луди!!!Политическото безумие в България е в чудовищни размери!Па тая Мая изглеждаше свястна.Жалко!Искам ограничения за уседналост, възраст и образование!И най-накрая да бъде проведен най-после един истински референдум, но по въпроси,които истински касаят населението на България, а не някакви пълни простотии, каквито се опитват да прокарат напоследък.Искам парламент от 100 души-толкоз и стигат на тая обрулена държава!Стига тунеядци
185
3
 
8
 
! Отговори
SJ преди 13 години
Едно си Мая знае,едно си Мая лае ! Ама как лае,да не си и на мушката!Фидосова първо да оправи собственото си тяло,после да се занимава да оправя др.неща.А Мая нека си лае,ама как....
184
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а херб са *** вече
183
4
 
7
 
! Отговори
аз преди 13 години
а тая дебела *** да се маха заедбо с всички гербери
182
4
 
11
 
! Отговори
leko iznerven преди 13 години
голем смех ще падне гласувайки само с един голем X:)аз се сещам поне за 5-6 различни вида хиксчета в зависимост под какъв ъгал и конфигурация са страните на хиксо:)иначе за това дето е казала федоската;)да го кажа така:Предпочитам да ми лаят отколкото да ми грухтят ако ме разбирате правилно:)пак и майчка фаща око, а федоската не я фаща и снимката;)дигам мощно един голем X за майчка;) и разпалвам още малко жерта за....:))) Грухххх;) ама и хиксчета си има на края;)
181
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбрах вече.ГЕРБ искат да гласуваме за личности, а не за политика на партия.БСП искат да гласуваме за политика на партия, а не за личности.И двете си имат минуси и плюсове, а те се дърлят заради ПМС :Р
180
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мая М. е много устата, но като политик е много посредствена. В студиото на бтв бяха поканени 5-*** депутати да обсъждат изборния закон.Всеки правеше опити да се изкаже, но от това устато женище, което ли плещеще ли плещепе трудно можа да се разбере кой каво иска да каже. Стратезите на БСП я пращат по такива "дикусии" с едана единствена цел да не остави събеседниците си да изкажат позицията си. Жалка и празноглава......
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една Искра Фидосова е колко две, може би две и половина Маи Манолови... : )))
178
0
 
13
 
! Отговори
от народа преди 13 години
Какви посредствени хора ни управляват и лежат на гърба на данъкоплатеца. Боже пази България.. страшно и тъжно. И така е от кога се помня. Управляващите крадат на поразия. Пари за здраве, образование, ... няма. Има само за магистрали, възсановяване на пътища и инфраструктура от природни бедствия. Тогава се краде най-много. Цените на строително-ремонтните работи се завишават с 10 пъти. Фирма от Силистра отива и работи в Кюстендил, а за пътя в Кресненското дефиле да не говорим... струва 1милион...
177
6
 
0
 
! Отговори
Да, Дее преди 13 години
Тука неколко човека много ме изкефиха с изказванията си пртив ***, дъ гее, йе-е-е!
176
6
 
4
 
! Отговори
ь1 преди 13 години
комуниста скача да работи само като му дрьпнеш крадените пари . Вият на умряло
175
0
 
8
 
! Отговори
revlio преди 13 години
единствения вариант за оправяне на положението в бг е лустрация по родниннски принцип щом си бил член на бкп ти или твоите роднини до трето коляно нямаш права това е и от там всичко ще се нареди ...........
174
0
 
8
 
! Отговори
Дани преди 13 години
лелеее,като гледах как се държат в парламента и като си помисля,какви хора ни управляват... жална ни майка. толкова посредствени хора,събрани на едно място трудно ще се намерят.нека тези,които ги издигат-господарите им да се замислят малко и да вдигнат летвата...
173
0
 
6
 
! Отговори
Дани преди 13 години
лелеее,като гледах как се държат в парламента и като си помисля,какви хора ни управляват... жална ни майка. толкова посредствени хора,събрани на едно място трудно ще се намерят.нека тези,които ги издигат-господарите им да се замислят малко и да вдигнат летвата...
172
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
незнам дори за да ми подарят целия квартал и да изселят ***, дали ще ми е достатъчно за да си дам гласа но май ти ще си дадеш и "дупето" ...вижда се колко струва моя и колко твоя ...
171
4
 
7
 
! Отговори
независим преди 13 години
Няма по-жалка гледка от Мая, даже ми стана симпатична как драпа ли драпа а дори и мисълта си не може да следи.Но нали има за учители Първанов и Станишев те поне свързват изречения.Дали имат смисъл е друг въпрос. Дано и дадат коледен бонус книгата на станишев и лигавник, заслужава ги. Давай Майче не ги слушай, аз се забавлявам.
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парламента не е конкурс "Мис Вселена",все тая как изглеждат, важното е да работят в полза на българския избирател.Те се хванали за хиксове, плюсове и прочее глупости!Толкова ли няма какво да решават, всичко е с краката на горе, ама нееее дай да видим как ще се отбелязват бюлетините!Не, че не е важно,но едва ли трябва да е приоритет.Дайте първо да решим,как ще оцелеем тази зима, пък после да мислим за изборните правила.Като му видях бюджета на Мин. на Фантасмагориите, едва ли ще оцелеем до избори
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички тези са били неведнъж обсъждани в комисиите и г-жа Манолова дори се е подписвала, а пък сега това показване е колкото да ти напълни окото и ... ухото. Пък можеш да си вземеш и кученце - да ти лае :))))))
168
0
 
4
 
! Отговори
did преди 13 години
Отиди в някоя *** маала и ще имаш щастието да ти купят гласа.Може и да те направят още по щастлив знае ли човек?