Фидосова: Едно си Мая знае, едно си Мая лае!

ГЕРБ и социалистите се хванаха за гушите за Изборния кодекс
Обновена: 16 дек 2010 15:45 | 16 дек 2010 15:40,
223
Фидосова: Едно си Мая знае, едно си Мая лае!
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Коалиция за България отново си размениха словесни престрелки в парламента по повод новия Изборен кодекс.

Този път на върха на атаката бяха две дами – председателят на правната комисия Искра Фидосова и червената Мая Манолова.

Конкретният спор беше за знака, с който вотът да се отбелязва в бюлетината. От ГЕРБ настояват да се поставя само знак "X".

Мая Манолова посочи, че ако остане само този вариант, ще се стигне до много недействителни гласове. Как ще се преценява кой знак е "X" и кой "+" например, попита Манолова. 

"Едно си Мая знае, едно си Мая лае и бае", нападна я Фидосова.

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза, че с въвеждането на „Х” се слага край на порочната практика на контролиране на вота.

Още по темата

От ГЕРБ дори показаха нагледно на лист хартия как точно изглежда този знак. Фидосова помоли свои колеги да покажат на голям картон знак "Х" и да го завъртят на различни посоки, за да се види, че не се променя, независимо от положението на картончето.

По думите на Фидосова досега е имало различни начини за контролиране на вота, сред които в квадратчето да се поставят различни знаци „Х”, „чавка”, „+”, „минус”, „елхичка”, „борче” „кръгче”. Тя посочи, че застъпниците са стояли и са следили дали бройката излиза.

"Вместо да се държите тук като момичетата на късмета и като шоугърли, можехте да се изкажете по същество", разлюти се Мая Манолова.

"Вместо да ги разнасяте тези квадратчета, помислете, че когато „Х“ е написан като „+”, вотът ще е недействителен", допълни тя.

Държите се тук като момичетата на късмета и като шоугърли
"Не само че ще има един знак "Х", но и ще бъде с един цвят химикал, който ще се слага в тъмната стаичка", отговори Фидосова.

Павел Шопов от "Атака" посочи, че проблемът не е на левицата, а на ДПС, и каза, че от движението явно ще трябва да правят "курсове по хиксология", тоест как се пише знакът "хикс".

Аспарух Стаменов от ГЕРБ отбеляза, че "децата още в предучилищна възраст трябва да знаят какво е това квадратче и да го оцветяват и да го попълват".

"Знакът „Х” представлява пресечените диагонали в квадрата", разясни той.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък показа диск, в който ставало ясно как се манипулира вотът със знака „Х”, и посочи, че ГЕРБ готви масова фалшификация на изборите.

Фани Христова от мнозинството му отговори, че една лъжа дори сто пъти да я повтори, няма да стане истина и било ясно по коя свирка играе Янев.

На свой ред лидерът на РЗС отговори: "Ако иска тази млада депутатка да си обясни кой по коя свирка играе, да дойде в моя кабинет да й обясня".

В крайна сметка след два часа дебати депутатите решиха на второ четене, че на парламентарните избори ще се гласува с отделни бели бюлетини, на които ще бъде написано името на партията, имената на кандидатите от съответната листа и квадратче пред името на всеки кандидат за поставяне на знак "Х", отразяващ предпочитанието на избирателя. 

От левицата се заядоха и с връщането на отделните бюлетини и настояха да се гласува с интегрална бюлетина на парламентарните избори.

Мая Манолова подчерта, че отделните бюлетини подпомагат контролирането на вота и купуването на гласове.

От ГЕРБ отново направиха показно, като разгънаха пред депутатите модел на интегрална бюлетина, дълга няколко метра, и я сравниха с чаршаф.

"Така ще изглежда интегрална бюлетина с преференция", заяви Искра Фидосова.

"Явно левицата не иска мажоритарен вот, защото е ясно, че в такава бюлетина хората няма да могат да намерят кандидата и да поставят отметка", изтъкна тя.

"Не виждам какъв е проблемът бюлетината да представлява една книжка, в която всеки гражданин да намери партията, за която иска да гласува, респективно кандидата, когото иска да предпочете", не остана длъжна Мая Манолова.

При гласуването парламентът прие на евроизборите гласуването да бъде с отделни бюлетини.  На президентските избори ще се гласува с обща бюлетина.
Гласуването за общински съветници, кметове на общини и кметства  се извършва също с общи бюлетини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: МаноловаФидосова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мене повече ми допада Корнелия Нинова, Майчето май само повече шумотевица вдига.
166
2
 
8
 
! Отговори
+ преди 13 години
По същество: С този закон се слагат бариери пред изборния туризъм, манипулирания вот и купуването на гласове. Това не изнася на всички играчи , явно, без ГЕРБ. Може да сме ***, ама не чак толкова..... Това искахме от Борисов, когато го избирахме - ето, прави го! Продължавайте да си пишете....
165
1
 
4
 
! Отговори
- преди 13 години
Защо моя глас не са го купили? Всеки път когато има избори го продавам, но си знам цената.... Ако някой е плати ще гласувам за него. Не искам много, хората предлагат малко....аз на моя шеф съм му казал, ако ми удвои заплатата съм съгласен да ме понижи в длъжност :)
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАЛЕ .МАЛЕ.КАКВА Жена .Бат Боико срам????
163
2
 
16
 
! Отговори
БГ преди 13 години
ПРОТИВНИК СЪМ НА бсп(к) НО ПЕДПОЧИТАМ ДА СЛУШАЛ КУЧЕШКИ ЛАЙ А НЕ СВИНСКО ГРУХТЕНЕ. ПРИ ТОВА В СБЛЪСЪКА МЕЖДУ ДВЕТЕ ДАМИ СЕ ВИДЯ КЪДЕ Е ДОБРИЯТ ТОН,ВЪЗПИТАНИЕ И ИНТЕЛЕКТ И КЪДЕ Е АНТИПОДА ИМ. ПРИ ТОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРАВНА КОМИСИЯ КОЙТО НЕ МОЖЕ АРГУМЕНТИРА- НО ДА ИЗЛОЖИ И ЗАЩИТИ ТЕЗИТЕ СИ.И ТО НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ. ЕП РЕАГИРА МИГНОВЕННО НА ЕДНА ПОДОБНА НЕЙ СЪПАРТИИКА.БЪЛГАРСКИЯТ НЕ РЕАГИРА. НА МЯСТОТО НА ВАЗОВА ТУРИЛИ ПАПАЗОВА.НАЧО ПАПАЗОВ БЕ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА В НРБ. БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!
162
2
 
3
 
! Отговори
Бахур преди 13 години
Всички плюете... но на никой не му стиска да стане шеф. Само приказките ви големи! Искате парите на Шефа, но не и работата му... Всеки иска пари, а не акъл. Ако имате акъл, ще имате и пари.
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** народ сме убеден съм на 100%!Абе всички соц. страни ,който просперираха да не ги изброявам приеха лустрационни закони още преди 15,20 год.ние още слушаме гоце как ги защитава доносниците и ченгетата .Те по прости ли са от нас? Като гледам колко фенове имат комунистите съм отчаян ,няма излизане от блатото щом така разсъждаваме.Жалко за България дълго ще сме най бедни в ЕС!
160
4
 
5
 
! Отговори
did преди 13 години
Мая Манолова е една лаладжийка!!!Слушал съм я мн. пъти.Не мога да разбера хората доволни ли са в крайна сметка ,че се прави някакъв опит да се ограничи купуването на гласове или ги вълнува колко кила е Фидосова?
159
8
 
15
 
! Отговори
- преди 13 години
сега го гледах това по телевизията, мога да кажа на тази която го каза:първо: наистина е ТАЗИвторо: едно е да си *** и дебела, ще си останеш *** а може би и дебела!а Мая не я знам коя е, но се държа много човечно и с 2 репклики си личат културните хора!всичко друго е да си начашат езиците, ние да му мислим....
158
0
 
4
 
! Отговори
Любопитко преди 13 години
Яне: "Ако иска тази млада депутатка да си обясни кой по коя *** играе, да дойде в моя кабинет да й обясня".А той на кого ще я прави тази ***, за да показва?
157
1
 
23
 
! Отговори
БГ преди 13 години
КАКВИ ДЕЦА РАЖДА БЪЛГАРСКА МАЙКА ЮНАШКА И ГИ ИЗПРАЩА ПРАВО В ПАР- ЛАМЕНТА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ И ДА СЕ УГОЯВАТ.И ДА СИ ГУКАТ ПО СКЪПИ ТЕ- ЛЕФОНИ.ЗА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ КЛОУНИ БЕЗ РАЗЛИКА НА ЦВЕТА/ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА *** МУТАНТИ/ ЛОПАТА НОМЕР 6 И ТРОЙНА НОРМА. А вие ДРАГИ "ВЕРВАЩИ" ГИ ГЛЕДАЙТЕ И ИМ СЕ РАДВАЙТЕ! ТА НАЛИ вие СТЕ ГИ ИЗБИРАЛИ. ЛОШОТО Е,ЧЕ ИЗГАРЯТ НАУКА,КУЛТУРА,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,ОБ- РАЗОВАНИЕ,СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ И Т.Н. ТАКА БЪЛГАРИЯ ВЕЧНО ЩЕ ЗАЕМА ПОСЛЕДНО МЯСТО СРЕД ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ.
156
2
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Спокойно досега правният екип на великата партия ГЕРБ не можа да сътвори един сносен закон!Убеден съм,че текстове в този ИК ще бъдат обявени за противоконституционни!А сега чисто по мъжки,предпочитам Мая пред Искра!Абе тия в ГЕРБ верно са се сбъркали,едно красиво лице нямат!Всички имат лица на ***,касапи,безлични случайно да не засенчат светлият лик на новоизлюпеният диктатор,пожарникар и измислен генерал/за незнаещите ще припомня,че ББ стана генерал с помоща на ДПС и бай Ахмед ага!/:)
155
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Майче като не намерихте време да ограмотите електората си така ще се пънеш за хиксчето. Ама пък някой дето не може да изпише хикс какво мнение ще дава кой да го управлява - те са на животинско ниво а животните не гласуват.
154
1
 
2
 
! Отговори
GHOST преди 13 години
HA SEGA DA GI VIDJ FESOVETE KAK 6TE PI6AT KRAST4ETA KATO OT RELIGIOZNA GLEDNA TO4KA IM E ZABRANENO.
153
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе то като, че ли и Вие скоро ще си отидете и от Вас ще има за съдене както вървят нещата. Така че не се пени толкова много и не се надявай напразно.
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заради тази охранената навярно всеки месец в парламента и ремонтират стола или направо го сменят и представете си господа всичко това е от нашия джоб. Направо я съжалявам горката, толкова млада и "знаеща" като всички от ГЕРБ, а пък охранена, охранена като пр..е.
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
154 Този твой коментар е не само противен, но и показва докъде може да те доведе деградацията вследствие на парцуцата и еснафския манталите на другарчетата;
150
10
 
7
 
! Отговори
ДРУГАРКАТА ,МАЯ.... преди 13 години
..ЧЕРВЕНАТА СКУБЛА НА ПАРТИЯТА....!НА КОМУНИСТИТЕ ,НЕ ИМ ХАРЕСВА ЗАКОНА----ОГРАНИЧАВАТ СЕ ДАЛАВЕРИТЕ , НА ЕЛЕКТОРАТА НА ДПС/ДС,.... *** И ТУРЦИ/ЕСТЕСТВЕНИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА КОМУНИСТИТЕ/!БРАВО ,БОЙКО ,...БРАВО ГЕРБ!!!!!!ВСИЧКИ ,ЗА ГЕРБ-----ВСИЧКО ,ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Убеждавам се все повече, че политическата принадлежност и членството в БСП е ... диагноза. Тя е разпознаваема на мига. Например, тази вечер, гледайки едно предаване, очевидно известен и уважаван професор, носител на известна и уважавана фамилия,успя за секунди да ме убеди, колко е вредна червената боя. Тя така му пречи да вижда света в нюанси, че г-н професора неволно се самопричисли към просташкия дял в нашата татковина, показвайки мислене в стил : който не мисли като мен, е ***.
148
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цялата аларма дето я вдигат БСП е заради така необходимите им гласове на гражданите на тяхната България- *** и турците.БСП е антибългарска партия и трябва да се забрани със закон.