Без скрито-покрито при избора на шефове на магистратури

ВСС ще гласува явно. Опозицията заподозря опит за контрол
Обновена: 20 дек 2010 21:06 | 20 дек 2010 19:50,
13
Без скрито-покрито при избора на шефове на магистратури
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува с явен вот при избора на административни ръководители на съдилищата и прокуратурите и на техните заместници.

Това решиха депутатите, които приеха окончателно текстове от Закона за съдебната власт.

От Коалиция за България възразиха срещу промяната и заподозряха, че това е начин изпълнителната власт да упражнява контрол върху съдебната.

Още по темата
20 дек 2010 17:25
213

„Защо е казано явно? За да могат да контролират членовете на Висшия съдебен съвет”, заяви Любен Корнезов.

Според него е нормално вотът да е таен, тъй като в гилдията има колегиалност.

Депутатът изтъкна, че тайното гласуване при назначаването на магистрати е записано изрично в Конституцията.

Съпартийката му Мая Манолова посочи, че от левицата се стараят, да не пречат на „ударното темпо на приемане на законите“ от страна на мнозинството, но с тези действия, ще бъдат принудени да пишат жалба до Конституционния съд.

Тя призова народните представители да се вслушват поне в надпартийните, не политически, разумни аргументи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
nue преди 13 години
ВСС като върховен орган не само трябва да гласува ЯВНО, но според мен трябва и в писмен вид да се обоснови ЗАЩО. тайното гласуване за мен е чисто бягане от отговорност!
11
0
 
0
 
! Отговори
тото преди 13 години
МАГИСТРАТИ. Магистратури е съвсем друго нещо.
10
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
колегиалност .. колективност ..едни извинения за маргиналност .. непрозрачност почност и безоговорност!а бе корнезов това да не е заседание на цк на бекапе .. явно на теб ти се ще като се има предвид, че всичките са ти бивши съпартийци!
9
2
 
1
 
! Отговори
George преди 13 години
При този състав на ВСС, предложен от Тройната коалиция на квотен принцип 8:5:3, като НДСВ изчезна от политическия хор изонт, а БСП и ДПС са в опозиция, и при тези съдии от СГС и САС,които би трябвало да бъдат лицето на съдебната с-***, а ос новната им работа е да оправдават и пускат на свобода престъп ниците,като че ли е по-уместно да се "закрие" цялата съдебна система и да се изгради нова. Иначе все едно,че на кирпична къ ща поставяш алуминиева дограма, а в стаите - персийски кили ми и кондиционери. Ама покривът е с плочи,тече,гредите ги нап аднала мушиката и от прави станали С-образни,вратите - с резе та. Отпред застанал проф.Груев,шефът на ВКС и увещава на вис ок глас: Няма да се срамуваме,няма да стоим като наказан учен ик в ъгъла! Ами професоре,продължавайте да си стоите в кирп ичната къща, докато падне!
8
2
 
5
 
! Отговори
6 преди 13 години
Виж сега, не че лично аз не искам гласуването да е явно, но .... Все пак тук има някаква си Конституция и гербавите няма как да пробутат текст, който да и противоречи очевадно и той да не бъде отменен после. А това е една от причините тази партия да ми е особено противна. Правят някаква супер-глупост като я обличат в целофанче, макар и на всички да е ясно, че това няма как да стане. А после почва един рев и едни оправдания, че все другите са им виновни. Е много *** партия са това!
7
5
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Странно колко минути ще бъдат необходими на КС да отмени този текст, предви чл. 131 от Конституцията, който урежда точно този въпрос :))). И после пак ще им е виновен някой друг и Цуци през сълзи ще обяснява, че КС работят за орг. престъпност :)))). ***, по-***, най-***, особено *** и гербер! Абе първо четете преди да правите поредната си глупост и после да ревете, че друг ви е виновен :).
6
2
 
4
 
! Отговори
До Нов морал преди 13 години
Този член ще го е писал Корнезов.Нека тайното да стане явно,за да няма пак някой Красю-Прасю,който да ги назначава тайно.Време е съдиите да почнат да работят явно.
5
3
 
2
 
! Отговори
Мдааааа преди 13 години
"ВСС ще гласува явно. Опозицията заподозря опит за контрол"Е има си хас, когато всичко е открито и демократично да се хареса на комунистите. При тях всичко трябва да е тайно, скрито-покрито, обвито в мъглата на конспирацията и секретността. От къде-накъде ще дават на простия народ каквито и да било обяснения богоизбраните шумкари?
4
1
 
4
 
! Отговори
Абе тая Мая преди 13 години
прави много кофти ***, никаква техника братче,даже като я скивах на живо ми спадна още повече .Просто е мнооо дърта спрънджа вече и не стааа..
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САМО ГЕРБ
2
7
 
9
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Чл. 131. (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи, както и предложенията, които той прави по чл. 129, ал. 2, се приемат с тайно гласуване.Правно неграмотен ГЕРБ:))))))))))))Конституционният съд дори ще има много работа:))))))))))
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде сваляите имунитета на депутатите и ги съдете бе ***.