Опозицията: Парите за кино отиват за слухтене

Коалиция за България и ДПС ще сезират Конституционния съд
Обновена: 22 дек 2010 17:07 | 22 дек 2010 17:07,
81
Опозицията: Парите за кино отиват за слухтене
Снимка: БГНЕС

Опозицията – групите на „Коалиция за България” и ДПС, сезира Конституционния съд за текст от най-важния закон за следващата година – Бюджет 2011. 

Според тях членът, който решава въпроса със спонсорирането на българското кино, противоречи на основния закон. 

Там е предвиден бюджет за до 7 игрални и до 14 документални филма. По този начин обаче Бюджет 2011 противоречи на закона за филмовата индустрия, където няма такова ограничение.

Конституционалистът от БСП Любен Корнезов определи казуса като „законодателна шмекерия”. Той трябвало да се дава за пример в първи курс на юридическите факултети. 

Въпросната поправка освен това била внесена между първо и второ четене на закона за държавния бюджет от депутати от ГЕРБ, които просто изпълнили поръчка на правителството. В конституцията обаче пише, че законите се приемат на две четения. Според опозицията така за киното ще решават политици, които не разбират от такова – Симеон Дянков и Вежди Рашидов.

„Предишният закон гарантираше финансиране на тази много важна сфера на културата, която е пряко свързана с българската национална идентичност”, показа от своя страна загриженост и Лютви Местан от ДПС. 

Той припомни тезата, че парите от кино се вземат, за да се прехвърлят за подслушвания.

В подписката на опозицията са се подписали 56-има народни представители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ДПС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 13 години
Ха ха ха ха ха ха глад майкааааа, на турко-комунистоите им спря кранчето и сега са озлобени до такава степен, че като пръднат огън хвърчи...ха ха ха ха ха ха ха ха ха само така супер...
56
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Ох ще ви боли преди 13 години
Абе човек от къде си толкова запознат?government funding of film използвай тези думи и потърси в интернет вместо да крещиш тук неподготвен. Навсякъде се финансира киното в цял свят. Просто има комисия която преценява дали филма става за финансиране или не. Дори има отделни министерства, които отговарят за това. Обаче е типично за герболетките да крещят без да мислят за нещо което не разбират. Пример е Цецо Цветанов и случая в горна Оряховица.
55
0
 
0
 
! Отговори
taflan преди 13 години
дано по конституция не е задължително да ги гледаме новите 7 български филма! за документалните ........
54
2
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Малко съм поставен пред дилема....Не съм съвсем сигурен, дали искам да изнасилят дъщеря ми, да ми оберат апартамента, и същевременно да го продадат на трето лице, добросъвестен купувач....и това да се случи докато гледам най-новия български филм....Верно, че е тъпо, но в такава държава живеем...и май ще е най-добре да има твърда ръка и полицейщина....иначе няма оправия.....докато се слугува на принципа "шамар да е, ама на аванта да е", няма да се оправим....
53
1
 
2
 
! Отговори
КОЙ В ЧУЖБИНА.... преди 13 години
...ПРАВИ ФИЛМИ ---С ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА!!!!?????????НИКООООООЙ, *** БЪЛГАРСКИ!!!!!!В БЪЛГАРИЯ ,СЕ ДАВАТ ПАРИ ЗА "ПРОПАГАНДНИ ФИЛМИ"--ПРАВЕНИ ОТ КОМУНИСТИ И НЕКАДЪРНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези искат да пратят държавата на кино, като се оплакват на собствените си протежета, който са им задължени за постовете си...
51
1
 
4
 
! Отговори
Фен преди 13 години
В новините на К1 съобщиха, че благотворителната акция "Българската коледа" е събрала няколко стотин хиляди лева за лечение на малки болни деца!Браво!"Кинаджиите" протестират, подкрепят ги *** и ДПС!Те вероятно искат да се отпусне още 1млн.на Андр.Слабаков за да направи след "Хиндемит" следващия си боклучав "филм"! И не само той, а и другите лежаци, които висят на държавната цицка!Колко деца можеха да се лекуват в чужбина с милиона на Андр.Слабаков?!?
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То па едно кинооо ,мамата си тракало от пишман актйори ,моля ви се тези не са актйори а некъдърници
49
2
 
1
 
! Отговори
венко павлов - лидер преди 13 години
БРАВО НА ПРОФЕСОР МИЛАНОВ НО ВСИЧКО КОЕТО НИ БЕ ПОДНЕСЕНО И ЧУХМЕ НЕ ОТКЪДЕ Е А ОТ ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕМОЖЕ ДА СЕ ОТМИНЕ ТАКА ЛЕСНО И ДА ОТШУМИ КАКТО И ПРОФЕСОРА НАГНЕТЯВА ,ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ НАШИТЕ ЛЕКАРИ РАБОТЯТ ПО 20, 30 40 ЧАСА И СИГУРНО ИМ Е ПРОСТЕНО ДА СИ ГОВОРЯТ ТАКА ПО ТЕЛЕФОНИТЕ .... ТЕ САВО СИ ГОВОРЯТ ЗАБЕЛЕЖЕТЕ .... СРАМНО Е ЗА ВСИЧКИ КОИТО УЧАСТВАТ В ТОЗИ СЦЕНАРИЙ ОТ НЕПОДГОТВЕНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА МИНИСТЪРА ЦМЕТАНОВ ДО ЛЕКАРИТЕ И ТЯХНИТЕ ЗАЩИТНИЦИ / ЕКСПЕРТИЗИ И ПРОФЕСОРИ
48
2
 
3
 
! Отговори
бегиве преди 13 години
Госпожичките от опозицията и партията на 0.9% турци от които повечето българо-мохамедани се панираха, че нямат контрол върху парите както преди и реват на умряло за всичко. *** и *** ви. Р.Петков, Станишев и Доган на публичен разстрел!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кино вино ,театър всичкото е вятър,цялата култура се върти около ***
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днеска над нас какви ХИМИЧЕСКИ СЛЕДИ ИМАШЕ от самолетите. МАЙЙЙКОООО.Борисов ПРЕДАТЕЛ НАРОДЕН - КАЗВАЙ ВЕДНАГА КАКВО ХВЪРЛЯТ И ЗАЩО СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ХВЪРЛЯ. Знам, че БГ е страната на глупаците и необразованите, така че много моля, тези които не могат да четат просто да не дават минуси - А ПРОСТО ДА ПОГЛЕДНАТ НАД ГЛАВИТЕ СИ.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дьржавни пари за култура трябва да има Но тая продукция не трябва да са кичозни В тия времена по голям ефект от киното да се заоформи манталитета личноста и вьоще цялата нагласа за човечност дьлг отговорност са се осветява чрез културата за широката публика киното Вьзрожденците не от глупост са сьбиралипари да изпращат по будните си синове да учат в чужбина ДА турчина ще вьзроптае бьлгарина освен да хвьрли кал и да бие кухата си грьд за теснопартийни интереси друго видно не умее
44
0
 
7
 
! Отговори
:D преди 13 години
Парите за слухтене отидоха на кино , ага.
43
10
 
2
 
! Отговори
атака преди 13 години
Козия рог е една недодялана порнография!
42
2
 
13
 
! Отговори
за кобура преди 13 години
Пожарникаря: -"Като чуя думата култура, се хващам за..., пардон, за кобура!"
41
7
 
1
 
! Отговори
атакист преди 13 години
ти си от друг етнос пурко...комунистинтернационалистите нямат родина..!не вярват в бога..!нямат роднини..що забранихте коледа 45г..
40
6
 
6
 
! Отговори
ТОЗИ,МЮФТИЯ.... преди 13 години
...ВИ ЛЪЖЕ ,НА-НАХАЛНО!!!!!!НИКЪДЕ В СВЕТА ,КИНОТО ,НЕ СЕ ИЗДЪРЖА ОТ ДЪРЖАВАТА!!!!!!!ТОВА СЕ ПРАВИ ОТ ПРОДУЦЕНТИ, КОИТО СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ,....НА ДАДЕНА ФИЛМОВА ПРОДУКЦИЯ!ХОЛИВУД И ДРУГИТЕ КИННО--СТУДИЯ, ПО СВЕТА ----СЕ САМОИЗДЪРЖАТ!!!!!!У НАС ----ДЪРЖАВАТА ИЗДЪРЖАШЕ НЕКАДЪРНИЦИТЕ ---ДА ПАРАВЯТ "ПАРТИЗАНСКИ ФИЛМИ"....С ПРОПАГАНДНА ЦЕЛ!!!!ТЕЗИ ФИЛМИ ---НИКОЙ ,НЕ ГИ ГЛЕДА ВЕЧЕ.....ОСВЕН ,БОЛНИ ЧЕРВЕНИ МОЗЪЦИ!
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПО ТАЯ ЛОГИКА МОГА ДА КАЖА,ЧЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТИВАТ ЗА КИНО. И ПАРИТЕ ЗА 13-А ЗАПЛАТА СЪЩО СА ГИ ДАЛИ ЗА КИНОТО И ЗАТОВА СЕГА НЯМА.
38
6
 
3
 
! Отговори
... преди 13 години
неможе хем да е турчин, хем да е прав - трябва да им се отнемат костюмите и да им се върнат шалварите...