2010 г. в НС – опит за импийчмънт, вот №1 срещу Борисов

Бурните парламентарни страсти пък родиха десетки бисери
Обновена: 28 дек 2010 15:13 | 28 дек 2010 11:46,
179
2010 г. в НС – опит за импийчмънт, вот №1 срещу Борисов
Цачева в ритъма на шевиците. Снимка: БГНЕС

С първия за страната ни опит за импийчмънт, актуализация на бюджета, нов Изборен кодекс и дълги извънредни пленарни заседания до полунощ ще се запомни отиващата си парламентарна година.

Почти без почивка минаха за депутатите седмиците преди Коледа, след това обаче се отдадоха на полагаща се ваканция (12 януари 2011 г. – първият им работен ден).

Изборният закон беше една от големите амбиции на ГЕРБ, обявена още в началото на мандата. Управляващите държаха да го приемат до края на годината, за да има ясни правила за вота през 2011 г. и да се избегне повтарящата се практика изборното законодателство да се променя в "12 без 5". Материята обаче предизвика дълги дискусии, наложи извънредни и удължени заседания, някои от които приключваха в полунощ, пише БТА.

Наложилият се ритъм "роди" шеговитата идея парламентът да кандидатства в "Гинес" заради работното си време.

Не толкова на шега обаче бяха репликите, които депутатите си отправяха при "престрелките" помежду си, и политическото говорене зазвуча като пазарски жаргон.

Развихрилите се страсти родиха бисери като "едно си Мая знае, едно си лае", "монтафонки", "парламентът заприлича на пазар за банани" и други  "цветни попадения".

На няколко поредни заседания, едно от които отново до полунощ, беше гледан и Кодексът за социално осигуряване.

Сред "най-горещите" моменти в него беше вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране, отпадането на точковата система, както и казусът с професионалните фондове за категорийните работници, които по закон излизат по-рано в пенсия.

Президентът Георги Първанов подписа указа за обнародването му, но спорни текстове в него обединиха политически опоненти като БСП, Синята коалиция, ДПС и РЗС.

Депутатите от четирите парламентарно представени формации атакуваха пред Конституционния съд разпоредбата в КСО, която предвижда индивидуалните партиди на категорийните работници да бъдат прехвърлени от професионалните пенсионни фондове към фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване.

В законодателните активи на парламента за тази година НС записа и промени в Закона за съдебната власт, които въвеждат т.нар. специализирани съдилища.

В последния ден преди коледната ваканция – 22 декември, обаче липсата на кворум в пленарна зала спъна приемането на поправки в НПК, които разписваха правилата за тяхната работа.

С дълги заседания ще запомним и приемането на държавния бюджет за 2011 г.,  на бюджетите на ДОО и НЗОК също за догодина.

При ненормиран работен ден (12 часа дебати) премина и актуализацията на републиканския бюджет за 2010 г. Това стана през юли и беше посрещнато с много критики от Коалиция за България, от ДПС и от Синята коалиция. Десните припомниха, че за първи път след кабинета на Жан Виденов се налага актуализация на бюджета.

Законите, които Народното събрание приемаше на бързи обороти, бяха спирани от президентско вето 7 пъти. В два от случаите върнатите текстове са били подкрепени от мнозинството – промените в закона за отбраната и въоръжените сили и в закона за събранията, митингите и манифестациите.

Други два от законопроектите, върху които президентът Първанов наложи вето, са били оспорени пред Конституционния съд и той е спрял действието им -  законът за развитието на академичния състав и промени в Кодекса на труда, свързани с отпуските.

Парламентарната година ще се запомни и с първия в България опит за импийчмънт – на президента Георги Първанов.

ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и РЗС събираха подписи за прекратяване правомощията на държавния глава заради оповестена пред медиите стенограма от разговора му с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. В последния момент обаче РЗС се оттегли от инициативата и импийчмънтът не мина, тъй като нямаше необходимите 160 гласа.

През 2010 г. кабинетът "Борисов" преодоля единствения до момента вот на недоверие, внесен от опозицията заради провал в здравната политика.

Вотът обаче съвпадна със смяната на здравния министър и на рубежа попадна новоизбраният Стефан Константинов, който по неволя трябваше да "поеме" критиките в пленарна зала.

В началото на мандата си 41-то НС прекрати политическото номадство, като забрани отцепили се от парламентарна група депутати да образуват нови парламентарни групи.

В края на тази година обаче гражданственост доби нова група, по-по-известна като ПГ "VERTU", в която попаднаха 16 народни избраници с различен политически цвят.

В ядрото й бяха осем депутати от ГЕРБ. До скандала се стигна, след  като журналисти "поканиха" 38 народни представители от всички групи на "презентация" на изключително скъпите телефони в работно време с обещанието да получат един от тях като подарък. А в същото време в пленарна зала се обсъждаше бюджетът на НЗОК за 2011 година.

След  нашумялата "презентация" осемте депутати на ГЕРБ бяха порицани от ръководството на партията заради "недопустимото им поведение", което било "в разрез с ценностите на ГЕРБ".

Въпреки това обаче осмината запазиха депутатските си места, но се разделиха с половината от декемврийската си заплата. В декларация те заявиха, че парите ще отидат за благотворителност.

По-рано през годината двама депутати от ГЕРБ – Лъчезар Иванов и Геновева Алексиева, се простиха с постовете си в парламентарни комисии.

Иванов беше сменен и като заместник-председател на Народното събрание, след като се опита да спре репортаж за негов приятел - митничар. Преди този скандал името на Иванов беше замесено и в друга злоупотреба - пътуване заедно с тогавашния здравен министър Божидар Нанев до САЩ на разноски на две неправителствени организации, свързани с компания за биологични транспланти.

Геновева Алексиева пък подаде оставка като заместник-председател на здравната комисия, след като се разбра, че е журирала дъщеря си в конкурс за доцент в болница.

Не само управляващите бяха на прицел през 2010 г. Работата си приключи временната анкетна комисия, която проверяваше дейността на предишното правителство. Кабинетът "Станишев" пред последната година от мандата си е харчил ударно и непрозрачно, бяха констатациите в доклада.

Със свое решение комисията за борба с корупцията в края на мандата на ротационния председател Димо Гяуров изпрати на съд за конфликт на интереси лидера на ДПС Ахмед Доган, заради получени хонорари в размер на 1 500 000 лева като възнаграждение по консултантски договори.

Отиващата си 2010 година донесе на парламента и технологични нововъдения. Най-важната модернизация беше монтирането на новата система за гласуване, която отчита пръстовите отпечатъци на депутатите и така гласуването с чужди карти е по-трудно, но не невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тая лоена топка на снимката,направо ми се драйфа от тоя гербне може да си представите с какво възмущение гледам снимката
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щасливецооо. Това да не би да е твоето име ? За факти ти говоря да. А ти си ПО ЦЯЛ ДЕН В ТОЗИ ФОРУМ, което от самосебе си означава, че си по-безработен от Папата, или просто получаваш някое левче да "разпръскваш" любов към ГРОБ. Ето ти един факт :))) Доколкото говориме за смешници, някога поглеждал ли си се в огледалото а г-н ***. :))
108
10
 
2
 
! Отговори
исмал преди 13 години
липсата на Аамет Доан веднага се усети в парламента, сега само простотия и тъпотия се ражда там
107
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кои са най-разумните хора ? АХАХХАХАХАХХАХХА. Гербери ЛЪЖЦИ- Мога да говоря с факти и имена - А ТИ ?
106
2
 
2
 
! Отговори
БСП-МАФИЯ преди 13 години
ТРЪГВАЙ ОТИВАЙ ДА ГИ ЧАКАШ НАПРАВО ТАМ
105
3
 
3
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Ако тия на снимката влязат в в затвор, аз ще съм им съкилийник по желание.
104
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко Борисов е най-добрият ни политик от 20г. насам. Само той има потенциала и възможностите да отреже веднъж завинаги пипалата на Октопода-червената номенклатурна мафия, съставена от бившите партийни величия и офицери от ДС. И като се спре ограбването на държавата, тогава вече ще има пари и за здравеопазване, образование, пенсии.
103
2
 
4
 
! Отговори
абе.. преди 13 години
...каква е тази карикатура ...?
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама си и вервате аааа
101
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите са на път да изгубят и следващите избори и тогава ще останат един файтон хора, толкова колкото са сега измисленото пак от тях СДС, НДСВ и тогава можем спокойно да ги натоварим на Ориент Експреса и право при техните политически съюзници *** от южната ни съседка. Там всеки ден ще им правят известния в миналото турски ритуал Чаламбааа. / Чаламбаа-справка Гугъл/
100
2
 
8
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
АЗ СЕ ПРЕДАВАМ И ОТИВАМ САМ В ЗАТВОРА ПРИ ЕЙ ТИЯ НА СНИМКАТА.ТЕ ДОРИ И УНИФОРМИ СА СИ ВЗЕЛИ ВЕЧЕ
99
10
 
4
 
! Отговори
74 преди 13 години
74, "На Бойко и кавал не можете да му направите, мършички ;)"А ти можеш ли?
98
2
 
11
 
! Отговори
До 100 преди 13 години
Цитат: "Можеш да лъжеш много хора за кратко време, можеш да лъжеш малко хора за дълго време, но никога не можеш да лъжеш много хора за дълго време".
97
13
 
12
 
! Отговори
ДО97 преди 13 години
НЕ БЪЛГАРИЯ А БСП МРАЗИ ГЕРБ И СЕ НАСИР.Т ОТ СТРАХ И ПАНИКА.МУАХАХАХАХАХА
96
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе няма никво значение мразят или не мразят ГЕРБ хората. като алтернативата е Гоце, Доган, Станишев и Яне отивам да гласувам за най-малкото зло. иначе национална катастрофа.нека ГЕРБ изринат и изтребят *** и лайнцата като Гоце от властта, пък тогава ще му мислим. вервайте ми ...
95
12
 
8
 
! Отговори
до96 преди 13 години
НЕ МИ ПИШИ ВЕ ПЛАТЕНО НИЩОЖЕСТВОКАКВО МЕ КАРАЛО ДА МИСЛЯ ТАКА ЛИ...ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ГО ЗНАЕ ТОВА,ЦЯЛАБГ. ВИ МРАЗИ ВАС БОЛШЕВИШКИТЕ ***...ИМАМЕ ПЪРВОТО ЧЕСТНО И РАБОТЕЩО ЗА БГ. ПРАВИТЕЛСТВО И ТОВА ВСЕКИ ГО ЗНАЕ...ПРОСТО НАРОДА ОБИЧА БОЙКО И ЦЕЦО....... А МРАЗИ В ЧЕРВАТА БСП И ВСИЧКИТЕ И ЛИДЕРИ-ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ...И ТОВА ТИ ГО ЗНАЕШ МНОГО ДОБРЕ....БСП Е МЪРТВААА ...ЗА ЩАСТИЕ НА БЪЛГАРИТЕ.САМО ГЕРБ...
94
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мнението на някакви си никаквици със смешни никове и лъжливи коментари не могат да променят нещата: хората харесват Бат Бойко точно заради много доброто управление на страната ни и на това мнения са всички световни политици, даже и Путин е на път да му стане приятел. Това че някакви си неизвестни плюнковци плюят по ББ само амбицира хората да докажат на изборите, че *** вече са аут от историята. Към неизвестните спадат и Станишев и Първаноуглу, по света никой и не иска да знае за тях.
93
8
 
17
 
! Отговори
Крис Бъртън преди 13 години
Кога ще сваляме Бойко тиквата,емпичмант срещу Боко,лъжеца ? Имали сме и други лъжци ,но този сам си вярва,и е много скъпо платен.Господ да го накаже !
92
3
 
13
 
! Отговори
Веселин Стойнев преди 13 години
Борисов е вожд-премиер, медиите са негова тонколонаГЕРБ може да проявяват много политическа воля, но имат много малко управленски разумЦялата публичност днес се крепи само на един човек и на неговата моментна позиция. Целият политически истаблишмънт е конструиран около личността на премиера, а не около позициите му, принципите на правителството или изградените властови структури. Ние сме на практика в една царско-хрушчовска ситуация, в която един човек нещо казва, а хората му вярват. Когато Борисов казва, че сутрин като малък е изяждал по 12 яйца, той е убедителен в непосредствеността си и публиката му вярва. И тази вяра се прехвърля и върху други негови твърдения, като например за доносниците от ДС, заяви медийният наблюдател Веселин Стойнев. И още: Ако за миг си представим, че Бойко Борисов изчезне, веднага ще настъпи политическа криза. Защото нито партия ГЕРБ, нито останалите политически сили, които разполагат с някакво обществено доверие, са способни да се справят със ситуацията
91
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ГЕРБ