МС гони 47 дипломати. Петима нямат картончета

Борисов изтъква пред Първанов подкопаването на международния авторитет
Обновена: 30 дек 2010 07:01 | 30 дек 2010 06:55,
255
МС гони 47 дипломати. Петима нямат картончета
Снимка: Булфото

47 предложения за уволнения на посланици и генерални консули са приети от правителството, а само за 42-ма от тях мотивът е принадлежност към ДС и военното разузнаване до 1989 г.

Това съобщава в днешния си брой вестник „Труд“.

Осем генерални консули ще бъдат отстранени веднага, защото мандатите им се прекратяват от кабинета без санкция на президента.

Това са генералните консули в Ниш Георги Юруков, в Шанхай Иван Димитров, в Одрин Вълчо Марков, в Чикаго Валентин Дончев, в Санкт Петербург Георги Михов, в Истанбул Евгени Генев, в Битоля Илиян Караманов и в Мюнхен Атанас Кръстин.

Консулът в Мюнхен се освобождава поради изтичане на срока на назначението му.

Имената на останалите са в списъка на сътрудниците на службите. Георги Михов пък сам подаде оставка след огласяването му.

Илиян Караманов е изпратен като временно управляващ в Битоля от правителството на ГЕРБ. А Евгени Генев е брат на Таня Джаджева, ръководила пресслужбата на експремиера Сергей Станишев.

Още по темата

39 от приетите от кабинета предложения за отзоваване са за посланици, за които се изисква и съгласие от президента.

Четирима от тях са предложени не поради съпричастност към комунистическите тайни служби, а поради изтичане на мандата – Ради Найденов (Виена), Сергей Мичев от мисията в Мексико, която е в списъка за закриване, Петър Драгнев от Йордания и Здравко Попов от Чехия.

Останалите 35 са т. нар. посланици ченгета. Мотивът, който премиерът Борисов изтъква писмено пред Георги Първанов, е сериозно подкопаване на международния авторитет на България.

Повечето документи са подписани и оформени на 27 декември. Един по-малък транш дипломати за уволнение – само шест, е получил изходящ номер в сряда.

За всяко име има отделно решение на кабинета.

Това обаче се прави не за да се даде въможност на президента да приложи индивидуалния подход, за който настоява (да одобри оставките на едни, а други да остави на постовете), а защото практиката досега била такава, пише изданието.

В средата на декември Комисията по досиетата обяви принадлежността на около 45% от проверените ръководители (192-ма – бел. ред.) на български мисии в чужбина към ДС и разузнавателните служби на българската армия.

От тях към момента 88 са служители на МВнР, по информация от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
1
 
7
 
! Отговори
Блуден преди 13 години
Въпросът, който все още няма отговор, е защо Бойко Борисов, чийто прадядо (според Гр. Лилов) е ликвидиран, без проблеми е приет в редовете на БКП. Без спънки прави блестяща кариера точно в тези факултети, които се оказват абсолютно забранени за него. Сбогува се със званието курсант в тях, но получава званието техен преподавател и ръководител на катедра.
221
1
 
9
 
! Отговори
ZOZO преди 13 години
Григор Лилов подробно се занимава (още в началото на книгата) с произхода на Бойко Борисов. Според него творците на проекта Бойко Борисов са решили, в хода на пропагандата, да акцентуват на антикомунистическите корени на Бойко Борисов, и то въз основа на достоверен факт по майчина линия Бойко Борисов произхожда от семейство Войнови, близко до земеделската партия. Бащата на майка му (според Лилов прадядо на Б. Борисов!), кметувал в село Хераково, Софийско, е изчезнал след 9 септември 1944 г.
220
3
 
2
 
! Отговори
От Здравната каса преди 13 години
Според наскоро подписания договор между НЗОК и Лекарския съюз всеки гражданин има право на един безплатен преглед при лекар по избор. Вие също имате това право. Защо не се ползвате от него ? От коментара който сте написали може да се съди , че някой ви заплашва, дори това да не е така. Можем да ви предложим списък с имената на най добрите психиатри в страната, както и добре оборудваните лечебни заведения, например Домът за недъгави мъже в с. Радовец, община Тополовград. Побързайте.
219
5
 
5
 
! Отговори
български ИДИОТ преди 13 години
Щом му свърши мандата на гоце - ще му свърши и визата.
218
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА !!! ДОЛУ БЕСЕПАРЩИНАТА !!! ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА !!!
217
6
 
9
 
! Отговори
ZAZA преди 13 години
36 страници ЛИПСВАТ от агентурното досие на таваришч агент гоце СЕДЕФЧОВ!? Той е бил сътрудник на 1-во и 6-то у-ие на ДС(КГБ)...)) За да скрият тези страници - представете си какви ги е вършел!!! А сега се прави на света вода ненапита...)) СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!
216
3
 
9
 
! Отговори
български ИДИОТ преди 13 години
Кога ще проверят Ирина Бокова ? И тя е сътрудничела на ДС,както и брат и...)))
215
4
 
9
 
! Отговори
буден преди 13 години
Тоя Гоце зомбясан пернишки ***-предател и марионетка на Москва, който се снима в медиите на фона на национални символи като герба, Левски и Ботев и Кирил и Методи и националния флаг за да промива мозъците на тъпите селяни, че олицетворява българщината, живее в света на своите болни фантазии:1.Че комунизма никога не се е сгромолясвал с гръм на световен план и още е на мода.2.Че неговите безброй беззакония ще си останат неразкрити и никога няма да бъде наказан и осъден на затвор за държавна измяна и корупции за милиони.3.Че никога няма да му разкрият банките в които е внасял милионите взети от престъпния свят на мутрите за да им слага чадър4.Че вечно ще има власт и достъп до медиите ДА ЛЪЖЕ И МАНИПУЛИРА НАРОДА КАКТО СИ ИСКА.Корабът на престъпния свят вече почна да потъва и всички корабокрушенци червени мафиоти и престъпници са в паника. Кръв пикаят и със сетни сили се опитват да спрат ГЕРБ който им потопява кораба. НО НИЩО НЯМА ДА СПРЕ ТОЗИ ПЪТ ПРОГРЕСА И НАХЛУВАНЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ЗАКОННОСТТА В ТАЗИ РОБСКА ДЪРЖАВА. youtube/watch?v=P9c-5Z_Zfog&feature=related
214
1
 
8
 
! Отговори
Преход преди 13 години
НищО не се е променило от времето на Ботев, когато той пише в едно от стихотворенията си: "тука братя свестните ги имат за луди". Да според някой по-добре е да си делят печалбата с червената мафия и да си ходят на сафари или на лов на животни от защитен вид, щото тръпката да убиеш рядко животно е много голяма при комплексарите облечени във власт.
213
3
 
15
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Не съм мъж,аз съм овча п...а и няма да си подам оставката..Това де,безчестието,алчността,лакомията и простотията са качества с които се гордеем ние комунистите.Аз съм доносник и се гордея с това!!!
212
11
 
3
 
! Отговори
поради некадърност преди 13 години
Не смятам, че трябва да се завижда на ЦРУ, че имат такъв агент, като пожарникаря! Него дори ДС го отхвърли поради некадърност!
211
3
 
12
 
! Отговори
някой преди 13 години
Гоце от 01.01.2011 да си подаде ОСТАВКАТА.Доносниците в Д.С. аут от политиката.Гоце ако имаш малко достойнство покажи ,че си мъж а не л---о и си отивай на село,там те чакат.
210
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Авджията-президент, познат още и като Бедняка-милиардер, няма ли да го изгонят.
209
1
 
1
 
! Отговори
нещата се преди 13 години
свеждат до обща култура
208
1
 
0
 
! Отговори
who преди 13 години
radvame se 4e ti go znaesh...
207
2
 
4
 
! Отговори
Dani преди 13 години
I KOLKO BEZASHTITNI JIVOTNI POGUBI LOVECA GOCE...
206
4
 
5
 
! Отговори
абе ти явно преди 13 години
не си наясно какво значи консул и какво значи почетен консул - земи се просвети малко, пък после пиши то надали и ББ и ЦЦ знаят де
205
5
 
15
 
! Отговори
До тарикат Гоце преди 13 години
За тези 8 год Гоце колко народна пара профука СЕЛЕНДУР
204
2
 
10
 
! Отговори
kireza преди 13 години
Нищо няма да прочетем,Гоцето и неговите хора отдавна са замели следите(вече не се прожектира филма"Следите остават".....Всички бандитски групировки бяха създадени от Луканов и сие и убийците бяха на щат в МВР,специалните служби и т.н.Тях ги създадоха за да сплашват народа след гафа с "Танковете да дойдат"!Така че вече нищо не ще се намери освен в романите на двама писатели,от които единият почина? а другият убиха!Всички партии се оцапаха с тях!!!
203
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хваналиса консула на България в БУРСА за търговия с антики нещо да кажеш ГОЦЕ МЪРСЕН СЕЛЕНДУР