МС гони 47 дипломати. Петима нямат картончета

Борисов изтъква пред Първанов подкопаването на международния авторитет
Обновена: 30 дек 2010 07:01 | 30 дек 2010 06:55,
255
МС гони 47 дипломати. Петима нямат картончета
Снимка: Булфото

47 предложения за уволнения на посланици и генерални консули са приети от правителството, а само за 42-ма от тях мотивът е принадлежност към ДС и военното разузнаване до 1989 г.

Това съобщава в днешния си брой вестник „Труд“.

Осем генерални консули ще бъдат отстранени веднага, защото мандатите им се прекратяват от кабинета без санкция на президента.

Това са генералните консули в Ниш Георги Юруков, в Шанхай Иван Димитров, в Одрин Вълчо Марков, в Чикаго Валентин Дончев, в Санкт Петербург Георги Михов, в Истанбул Евгени Генев, в Битоля Илиян Караманов и в Мюнхен Атанас Кръстин.

Консулът в Мюнхен се освобождава поради изтичане на срока на назначението му.

Имената на останалите са в списъка на сътрудниците на службите. Георги Михов пък сам подаде оставка след огласяването му.

Илиян Караманов е изпратен като временно управляващ в Битоля от правителството на ГЕРБ. А Евгени Генев е брат на Таня Джаджева, ръководила пресслужбата на експремиера Сергей Станишев.

Още по темата

39 от приетите от кабинета предложения за отзоваване са за посланици, за които се изисква и съгласие от президента.

Четирима от тях са предложени не поради съпричастност към комунистическите тайни служби, а поради изтичане на мандата – Ради Найденов (Виена), Сергей Мичев от мисията в Мексико, която е в списъка за закриване, Петър Драгнев от Йордания и Здравко Попов от Чехия.

Останалите 35 са т. нар. посланици ченгета. Мотивът, който премиерът Борисов изтъква писмено пред Георги Първанов, е сериозно подкопаване на международния авторитет на България.

Повечето документи са подписани и оформени на 27 декември. Един по-малък транш дипломати за уволнение – само шест, е получил изходящ номер в сряда.

За всяко име има отделно решение на кабинета.

Това обаче се прави не за да се даде въможност на президента да приложи индивидуалния подход, за който настоява (да одобри оставките на едни, а други да остави на постовете), а защото практиката досега била такава, пише изданието.

В средата на декември Комисията по досиетата обяви принадлежността на около 45% от проверените ръководители (192-ма – бел. ред.) на български мисии в чужбина към ДС и разузнавателните служби на българската армия.

От тях към момента 88 са служители на МВнР, по информация от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
3
 
6
 
! Отговори
тетрадката за посеще преди 13 години
Виж в тетрадката за посещения в посолството. Всяка седмица е ходил там!
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кill the messenger
180
8
 
8
 
! Отговори
xexe преди 13 години
Смешно е да гледаш жалки герберски тикви който вилнеят по форумите и нямат най-малка представа за законa.Боко може да прави цирк колкото си иска, нo подпис трябва да има на президента а след това на съда. Уверявам ви, TE че ще си бършат задн*кa със списъка на Боко.A Боко защо иска колективно наказание както при Сталинизма и не иска отваряна на индивидуални досиета пред публика? От какво се страхува бодигарда на Живков ?
179
5
 
8
 
! Отговори
Лустратор преди 13 години
Не да ги отзоват, ами и да ги пенсионират..............едва ли има по- голямо наказание от това да с една пенсия от Дянков, а годините работили за чужда държава да си търсят от руското посолство
178
2
 
6
 
! Отговори
за 182 преди 13 години
Че ти като си го следил и си ги видял тез доноси да си ги публикувал......по -интересно щеше да е от празните листи на Янка............
177
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
No179И Хитлер и д-р Менгеле са спазвали законите.
176
5
 
5
 
! Отговори
доноси срещу българи преди 13 години
За ваше сведение, пожарникарят, когато беше генсек на МВР, редовно посещаваше всяка седмица посолството на САЩ в София! За да пише доноси срещу българите!
175
3
 
3
 
! Отговори
за 179 преди 13 години
Времената се смениха........може да ги пратят посланици в С. Корея, Куба, Сенегал и пр....едва ли там някой ще му дреме за тях
174
5
 
3
 
! Отговори
КГБ преди 13 години
Какво ровите ве, ние отдавна сме се погрижили нашите най-важни хора да не излезнат наяве!!!Утре ще изфабрикуваме някой донос , и може да наритаме който политик си искаме!!!Добре , мче имаме верни хора в България като Гоце, Р. Петков, А. Петров, Б. Велчев, Сл Станишев и знайни и незнайни български предатели!!!!А кво ша кажете сега???
173
7
 
9
 
! Отговори
след 10-15 години преди 13 години
Другари тиквени гербави! Всички тези хора са работили по законите на НРБ от тогавашното време! Не можеш да обвиняваш държавни служители, спазвали законите от онова време, че са виновни, само защото, другари тиквени гербави, на вас тези закони, сега, след 22 години не ви харесват! И сигурно се сещате, че след 10-15 години ще излязат нови списъци, в които ще фигурирате вие, и тогава ще се изгаврят с вас! Тук не става дума за дипломация, а за поредната агресия на пожарникаря към всички, които не са гласували за ЕТ герб!
172
2
 
3
 
! Отговори
за 176 преди 13 години
Не той бе , тикво ............западняците го питаха за къФ им праща агенти.........ограмотете се
171
3
 
3
 
! Отговори
за 175 преди 13 години
Във вскяка стая е имало туба с бензин, един познат беше вътре и после разказваше, никой не знае кой е драснал кибрита..............ченгесарски нимера бяха това, те са майстори - подлеци
170
3
 
9
 
! Отговори
въздушен мехур преди 13 години
Пожарникарят раздува въздушния мехур с дипломатите, само и единствено защото иска да потули многобройните скандали около себе си и неговия пудел Цецо оглушителния шамар от Германия и от Франция във връзка с Шенген, шестте луксозни апартамента, супер-скандала с лекарите от Горна Оряховица, фалшивата Калинка и вечното последно място на България в Европа по всички възможни показатели!
169
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подпалването на партийния дом преди 20 години беше работа на ДС и БКП с цел заличаване на престъпления и унищожаване на досиета. Само ДС и БКП имаха полза от тази вандалщина.
168
3
 
4
 
! Отговори
за 171 преди 13 години
Недей да скромничиш , пък и Путин напоследък награждава провалените агенти, не ги растрелва.........ще те направи началник на газопровод
167
4
 
11
 
! Отговори
деца на служители на преди 13 години
Ако бащата на Николай Младенов не беше служител на ДС, Николчо никога нямаше да стане министър на външните работи! Само деца на служители на ДС и на ЦК на БКП притежаваха правото да учат в английската гимназия в София и да следват в Чужбина. Николчо беше привилегировано протеже на ДС! И ако ДС не се беше разпаднала, сега той щеше да работи там!
166
3
 
8
 
! Отговори
за 156 преди 13 години
Не всеки старшина става министър , и не всеки син на шофьор става зам. председател на партия................произхода е важен за *** , където властта се предава от баща на син..........виж е хамстера
165
4
 
8
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Аз не съм агент, аз съм един обикновен доносник!!!
164
3
 
2
 
! Отговори
за 167 преди 13 години
Даже и с него........за такава опозиция и той е много, а колкото до апартаментите , освен на Яне папката друго не видяхме.....
163
3
 
10
 
! Отговори
консул преди 13 години
Никито подкопава авторитета на БГ, а не дипломатите.