FT: Слабостите логично забавиха България за Шенген

"Има напредък, но резултатите не са задоволителни"
Обновена: 1 фев 2011 07:13 | 1 фев 2011 07:12,
140
FT: Слабостите логично забавиха  България за Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Румъния и България може да твърдят с известно основание, че  са третирани като второкласни членове на Европейския съюз. Само  че те бяха приети през 2007 г. при режим на наблюдение, целящ да ускори прилагането на стандартите, изисквани от Европа, които и двете страни все още предстои да постигнат. Несправянето им  логично затрудни своевременното им влизане в Шенгенското  пространство. Това пише британският вестник "Файненшъл таймс" в  статия, озаглавена "Пречки по пътя към Шенген". 

Присъединяването на България и Румъния бе планирано за  месец март. Но през декември вътрешните министри на Франция и  Германия осуетиха графика с писмо, обвързващо влизането им в  Шенген с напредъка по т. нар. механизъм за сътрудничество и  контрол в правосъдието и вътрешните работи.

Неговата цел е да  преодолее изоставането на двете страни във функционирането на  съдебната система, борбата с корупцията, а в случая с България и с организираната престъпност. Все още София и Букурещ не са изчистили тези слабости. 

Още по темата

Българското правителство, което дойде през 2009 г., постигна  известен напредък в преработването на законодателството и  преследването на корумпирани служители, но съдебните процедури  остават далеч от задоволителни.

В Румъния изглежда в застой дори волята за реформа, смята вестникът. София и Букурещ възразяват и настояват, че са близо до  изпълнение на техническите критерии за Шенген и че е  несправедливо да се обвързват двата процеса - Шенген и механизма за контрол. Възможно е да е несправедливо, но е правилно,  продължава "Файненшъл таймс".

Беше ясно, че те влязоха в ЕС с  известни подозрения; другите членове имат правото да не изпускат единствения инструмент за въздействие. Прибързаността при  приемането на двете страни нереформирани не трябва да се  усложнява с отхвърлянето на най-доброто поощрение. Оценките по  механизма за контрол се отразяват пряко и на доверието в  готовността на София и Букурещ за Шенген. Французите и германците имат право; те обаче не са  ръководени изцяло от безкористни намерения, пише също "Файненшъл таймс".

Изборни интереси мотивират и двете правителства -  германските регионални избори предстоят, а французите избират  президент през 2012 г. Присъединяване към Шенген ще предпази  гражданите от ромски произход в новите членки от гротескната  ксенофобия, на която бяха подложени от френската държава.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
da 130 преди 13 години
da prav si a znaesh li kakuv e bil qne sandanski kude sega ima grad na negovo ime ;}
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ястребинчетата са били избити от партизаните като наказателна акция защото са дали информация на жандармерията за землянките на обирджиите на мандри.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
RIPBKP & BSP
125
0
 
3
 
! Отговори
alo преди 13 години
Наръчника по манипулативни техники, описан прекрасно от философа Ноам Чомски:Първо правило: стратегията "отклоняване на вниманието" е незаменима за насочване на обществения интерес встрани от истинските социални проблеми. Това е основен елемент за успешно контролиране на народа и за подмяна на дневния ред на обществото.Второ правило: заливай хората с поток от несъществена информация, периодично лансирай стари сюжети, особено свързани с чувствителни теми от миналото. Захласнати около клюките, на тях не им остава време нито да мислят, нито да задават въпроси. Активирането на износени сценарии винаги върши работа.Трето правило: класически метод за туширане на критичното чувство на индивида е да се използва емоционалният регистър в много по-голяма степен отколкото рационалният. Това въздейства върху подсъзнанието и е успешен способ за насаждане на страхове и несигурност и за внушаване на определен тип поведение.Четвърто правило: да се говори на хората сякаш са малолетни или ***: "Ако се обръщаш към тях като към 12-годишни, е много вероятно (поради ефекта на внушението) да ти отговарят сякаш наистина са на толкова...", твърди Чомски.Пето правило: да се окуражава и разпространява глупостта, вулгарността и необразоваността.Шесто правило: качеството на образованието, което се предлага на мнозинството, да бъде възможно най-посредствено, така че разликата между неосведомеността "долу" и информацията "горе" да бъде непреодолима.Седмо правило: контролирай хората и не им давай те да те контролират, внушавай им, че те сами са пожелали да бъдат пазени, водени, обгрижвани - така искането за ограничаване на личната им свобода ще бъде отговор на тяхното желание за повече сигурност.Отврат... Отврат, но на кого му дреме на жилетката?P.S. Всяка прилика с истински лица и събития не е случайна!
124
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
Историята се пише от победителите, дали изобщо е било така само тези които са го преживяли знаят. По важното в случия е, че след като след 1944 до 1989 се е крало, явно нещо не се е получило, защото аз както и повечето в този форум са свидетели 20 години се краде и още има. Няма логика 45 години да се е крало да не се е създавало и накрая още 20 години да се краде. Има мн лошо практики останали от тези 45 години, но индустрията която имахме не беше от тях, а ния я съсипахме и сега и това нямаме!
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо половин век след разтрела на Българския парламент няма паметник на зверски убитите народни представители?Има паметник на ястребинчета за които няма доказателства че са убити от жандармерията. Нито кост или копче не е намероно за тях, но паметник има.
122
0
 
0
 
! Отговори
Communist holocaust преди 13 години
In 1993, President Clinton signed Public Law 103-199, authorizing a memorial in Washington to those who died in the ``unprecedented imperialmunist holocaust'' that began in 1917.
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Where Nazism's crimes affected 25 million,munist regimes havemitted crimes affecting 100 million. Described as the first global balance sheet onmunism, here is how The Black Book ofmunism
120
2
 
3
 
! Отговори
джони преди 13 години
117 коментирай гласните букви в прякора на вожда ви - Тиква
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 116,Комунистите си служат с лъжи за да рисуват с черни краски България преди 1944. Изписали са стотици томове с лъжи и продължават да лъжат и мажат.България е била силна и стабилна икономика преди 1944, всички независими източници пишат за изключително бурното развитие на икономиката на Царство България.Комунистически историци като Първанов и Станишев са много лесно оборими - питайте хората които помнят - в НРБ народа живееше зле и гледаше със завист своите съседи и живееше в страх.
118
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
No118,Определено не говориш истината.София е била малкия Брюксел на Балканите преди 1944. Комунистите обезглавиха нациата и ни направиха бедняци.Малко се знае какво стана през 1989 - амнистия на убийци и престъпници. Комунистите искаха в страната да има хаос и престъпност и поощтряваха рекета и трафика на наркотици. После казваха "на ви демокрация" и искаха да почернят бъдещето ни за да си спомняме с умиление за миналото.
117
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1 февруари - Ден на жертвите на комунизма Девети септември 1944 г. - най-зловещата дата в българската история. Началото на комунистическото робство. Бог да прости всички жертви на комунизма и да даде покой на душите им. Амин! Комунистическите убийства
116
5
 
7
 
! Отговори
добавка към 110 преди 13 години
Изчезването на младото поколение стана по време на демокрацията, периода 1989 - 2011 год. Така че, залепете си устата с лепенка, замълчете и не говорете лъжи и нелепости. Живял съм преди 9.9.44 год. - беднотия до шия. Баща ми обработваше над 200 декара земя, но освен храна, пари нямаше. ои. Само двама висшисти - единия вуйчо ми. Така че стоп на лъжите. Мизерия и безпаричие, неграмотност в голяма част от населението. Като сега - трима лапат, триста зяпат. Престанете с глупостите и лъжите си.
115
8
 
5
 
! Отговори
3 преди 13 години
Много от вас сигурно знаят, че в името на човек е хубаво да има много гласни букви.ГЕРБ е първата влиятелна партия в България, която съдържа в абвеатурата си ГЛАСНА буква и не съдържа буквата "С"Всички останали съдържат оня, от Адамово време съскащ змийски звук "С". Дали това е случайно?!Е какво ще кажете Г-да "С"оциолози 9 всъщност обществени манипулатори, като Райчев и Дайнов )
114
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Номер 95,Преди 1944 Българите са живеели най-добре на Балканите, златния Български лев е бил конвертируем и икономиката ни е била стабилна."Твърдението ти показва непознаване на историята на страната, резултат на мързел и нежелание да четеш нещо друго освен форумни клюкарщини.
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
109, вземи попрочети малко повече. Явно не правиш разлика между юнските бунтове през 1923 срещу преврата на Цанков (които са организирани от земеделците, комунистите си пасуват) и септемврийските бунтове от същата година, които вече са организирани от комунистите под диктата на Москва. А Димитров и Коларов тогава наистина се изнизват, по-късно библиографите го оформят като "изтегляне на основното революционно ядро, с цел да бъде запазено за второто, победното въстание"
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 108,в България след 9 септ.1944 по описания начин са избити над 100 000 души - разчистване на лични сметки и за да се заграби имущество. Това не може да се сравнява с Франция.Също така не може да се сравнява Нюрнбергски процеси които траят от 20.ноември.1945 до 1.окт.1946 и осъжда на смърт 12 фашисти с ужасите на Народния съд. Българския народен съд е проведен от декември.1944 до април.1945 и набързо произнася 2680 смъртни присъди - лъжа ли е това?
111
1
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 60 - Престъпниците, дето ги залавят по Европата са българи, а не руснаци
110
1
 
2
 
! Отговори
2 преди 13 години
6.ДПС- свободи - абсолютна лъжа! Това е най-тоталитарната и еднолично управлявана партия, която спекулира и се възползва от страха и беднотията на елиектората си.7.ДСБ - подмолна организация, която не иска силна, а разединена България.8. - НС- народно събрание-сбирщина от антинародни лобисти, защитаващи инетесите на ***, Орион, Монтерей и вся астлная ***
109
1
 
0
 
! Отговори
Дедо Гаджа за №102 преди 13 години
Едно е да те разстрелят, друго е да ти претрепят с "подръчни средства" като болна от бяс лисица! По-долу се споменава цифрата на осъдените на смърт, но цифрата на "затритите" е около 20 - 30 000.