FT: Слабостите логично забавиха България за Шенген

"Има напредък, но резултатите не са задоволителни"
Обновена: 1 фев 2011 07:13 | 1 фев 2011 07:12,
140
FT: Слабостите логично забавиха  България за Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Румъния и България може да твърдят с известно основание, че  са третирани като второкласни членове на Европейския съюз. Само  че те бяха приети през 2007 г. при режим на наблюдение, целящ да ускори прилагането на стандартите, изисквани от Европа, които и двете страни все още предстои да постигнат. Несправянето им  логично затрудни своевременното им влизане в Шенгенското  пространство. Това пише британският вестник "Файненшъл таймс" в  статия, озаглавена "Пречки по пътя към Шенген". 

Присъединяването на България и Румъния бе планирано за  месец март. Но през декември вътрешните министри на Франция и  Германия осуетиха графика с писмо, обвързващо влизането им в  Шенген с напредъка по т. нар. механизъм за сътрудничество и  контрол в правосъдието и вътрешните работи.

Неговата цел е да  преодолее изоставането на двете страни във функционирането на  съдебната система, борбата с корупцията, а в случая с България и с организираната престъпност. Все още София и Букурещ не са изчистили тези слабости. 

Още по темата

Българското правителство, което дойде през 2009 г., постигна  известен напредък в преработването на законодателството и  преследването на корумпирани служители, но съдебните процедури  остават далеч от задоволителни.

В Румъния изглежда в застой дори волята за реформа, смята вестникът. София и Букурещ възразяват и настояват, че са близо до  изпълнение на техническите критерии за Шенген и че е  несправедливо да се обвързват двата процеса - Шенген и механизма за контрол. Възможно е да е несправедливо, но е правилно,  продължава "Файненшъл таймс".

Беше ясно, че те влязоха в ЕС с  известни подозрения; другите членове имат правото да не изпускат единствения инструмент за въздействие. Прибързаността при  приемането на двете страни нереформирани не трябва да се  усложнява с отхвърлянето на най-доброто поощрение. Оценките по  механизма за контрол се отразяват пряко и на доверието в  готовността на София и Букурещ за Шенген. Французите и германците имат право; те обаче не са  ръководени изцяло от безкористни намерения, пише също "Файненшъл таймс".

Изборни интереси мотивират и двете правителства -  германските регионални избори предстоят, а французите избират  президент през 2012 г. Присъединяване към Шенген ще предпази  гражданите от ромски произход в новите членки от гротескната  ксенофобия, на която бяха подложени от френската държава.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Трябва да си особен вид ***"А ти, Прасчо, с розовото дупе, от личен опит си научил страшно много за дебилството! Нали така :)))
87
1
 
3
 
! Отговори
Do 43 преди 13 години
Екзекутирани са царските регенти и съветници, министри, народни представители, командирите на всички родове войски и на основните стратегически подразделения, издателите на централните вестници и публицисти. Хирургът проф. Станишев, един от най-забележителните и високообразовани хора на България, е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада мъртъв и самият той.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви са тези дискусии тук за ланския сняг.....В България няма политици,всички са лаици...Нямаме политическа партия която да не се е провалила във властта.Ако имаше свестни и отговорни сред тях ,нямаше България да е на дъното на блатото...Плюят си един друг в устата,но ако има далаверка са си първи дружки....В България политика е синоним на корупция !Всеки влиза във властта за да крадне,няма идеалисти,които да работят за благото на страната,идеалистите измряха
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не бъркайте умерената политика на ГЕРБ с политическите истерии на някои псевдопартии
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Архивите на ДС са отворени и всичко могат да се ограмотят за "свободното" вероизповедание в комунистическа България. Аз съм свидетел на затварянето на Софийската семинария и до сега се търсят документи с които това е наредено. Просто някой изключително *** и неграмотен комунист е пратил там шайка разбойниоци които са разграбили семинарията и когато хората в района са се противопоставили се е пуснала популистическата идея че ще се прави дворец на децата пионерчета и чавдарчета.
83
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Регионалните избори в Германия нямат нищо общо с приемането на БГ и РУМ в Шенген, докато на президентските във Франция със сигурност ще се спори остро и дълго по този въпрос.Анонимния 61 явно е заблудено червено овне, което все още вярва в думите на Сергей, че световната криза няма да нанесе поражения на българската икономика. На добър път към КНДР, Другарю!
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Иван.И съм "45"Не мисля че ти си човека, който трябва да дава определение за образованоста или интелекта на някой но карай. И за мен е минало, но редица хора се опитват да пренапишат историята и аз не съм съгласен да се изопачават и изкривяват фактите. За народния съд еми и във Франция е имало и в Италия и в цяла Европа след войната (във Франция осъждат на смърт маршал Петен ръководител на режима от Виши и герой от Първата война) има много екзекуции, затворници и т.н в цяла Европа. А тука се опитват да го изкарат като саморазправа. Опитват се да оневинят на базата че са съдени от Народния съд, а не всички са били невинни. Дай да казваме цялата истина
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от 79.Имам предвид че е роден 1947.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
също исторически факт: Не забравяйте, че ние сме признати за съвоюваща държава на Парижкия мирен договор именно заради сравнително силното партизанско движение и участието в Отечествената война срещу Германия и така сме ЕДИНСТВЕНАТА победена страна, която приключва войната с териториална придобивка - Южна Добруджа. Просто защото Румъния нито има шумкари, нито воюва с Германия.
79
0
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 13 години
Яяя кажи един бандит дето са хванали? Ааа имаш предвид наглите? Да за наглие евала, само не разбрах защо пусна братя Галеви от затвора, Маргина,Зл.Баретата? Не разбрах и защо престъпноста е двойно по-висока откакто управлява ГЕРБ? Иначе за наглите пак казвам евала. Ама тва че хванали 1 тир с цигари без бандерол изобщо не ме вълнува и засяга. Тва че се опъват чадъри на Мишо Бирата, Пешо цигарата и т.н. също ме дразни но пак не ме вълнува. Вълнува ме ОЧЕВАДНОТО, че вървиме назад.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баща ми е роден след 9ти 1947 и е кръстен, но видиш ли родителите му не са лежали в лагери. Баща ми е завършил първо техникум, след това университет. Я обясни пак за преследването.
77
0
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Ти ходил ли си преди 20 години в Гърция ? Защото май не си. Нашите ТИР-аджии смятаха за наказание курса до Гърция. Или като са имали лъскави опаковки мислиш,че са били по-добре ?!
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой уби например Стамболийски, кой Гео Милев, който нищо не е извършил, освен да пише, каквото мисли и то добре. Тоталитаризъм е имало и тогава. Нека да заклеймим всички престъпления на всички режими и да се обединим, а не да пишем едностранчиви глупости.И сега има луди в тази страна, които призовават към насилие. Това ли ви е демократичното мислене. Вие сте същите тотолитаристи, както бившите ни управници.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Иван.И съм "45"Не мисля че ти си човека, който трябва да дава определение за образованоста или интелекта на някой но карай. И за мен е минало, но редица хора се опитват да пренапишат историята и аз не съм съгласен да се изопачават и изкривяват фактите. За народния съд еми и във Франция е имало и в Италия и в цяла Европа след войната (във Франция осъждат на смърт маршал Петен ръководител на режима от Виши и герой от Първата война) има много екзекуции, затворници и т.н в цяла Европа. А тука с
74
1
 
2
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Трябва да си особен вид ***,за да слагаш палчета надолу за хора убити от една власт,пък била тя и работническо-селска...Това показва мирогледа на променената Партия.Представям си как ви се иска,пак да ви дадат автоматите....Ама нъц...Този път ще Ви изметем с голямата метла,та чак до Дядо Ви
73
1
 
2
 
! Отговори
bravo преди 13 години
Гледах откриването на дом за стари хора в Ботевград . ББ и антуражът му пристигнаха с джипове(знаете народът какво мисли за онези, с джиповете..) и се държа като селски чорбаджия. Мисли си, че като говори глупости и то на диалект е по-близо до народа ли?! В Родината ни все още има и интелигентни хора.
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Преди шестдесет и шест години, на 1 февруари 1945 година, българските комунисти извършват най-масовото убийство в новата българска история в една голяма бомбена яма край Централните софийските гробища са разстреляни сто и петдесет души от политическия, интелектуалния и военния елит на България."Ако оня "Елит" е бил като днешният, което си е почти сигурно, то не е било правилно да ги разтрелват. Трябвало е с *** на лопатите да пребият!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
също исторически факт: Не забравяйте, че ние сме признати за съвоюваща държава на Парижкия мирен договор именно заради сравнително силното партизанско движение и участието в Отечествената война срещу Германия и така сме ЕДИНСТВЕНАТА победена страна, която приключва войната с териториална придобивка - Южна Добруджа. Просто защото Румъния нито има шумкари, нито воюва с Германия.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 56,днес е ден за почит на милионите жертви на комунистическия геноцид срещу Българския народ. През годините след 1944 бяха избити без съд и присъда най-добрите синове и дъщери на България и Българите станаха най-бедните европейци.Убийците не получиха заслужените присъди и се разхождат на свобода и днес ни поучават как да спазваме човешките права.
69
1
 
2
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Вечна памет....И вечен срам за тези,които го извършиха