Парламентът обяви края на копърките

Закон регламентира цените на таксиметровите превози
9 фев 2011 21:40,
80
Парламентът обяви края на копърките
Снимка: Булфото

До три месеца всички български общини трябва да излязат с решение каква е най-високата цена, на която ще возят таксиметровите шофьори на тяхна територия. Това прие Народното събрание, което гласува и на второ четене закона за автомобилните превози.

Още по темата
"Целта е да се подобри обслужването на гражданите. Сега потребителите са ощетени от голяма част от таксиметровите компании и шофьори, които са в сивата икономика", обясни пред журналисти в кулоарите на парламента шефът на транспортната комисия Иван Вълков.

По думите му досега е давана възможност за превоз на „космически цени”, с каквито били ужилени и чужденци.

Вълков припомни случая с представител на ЕК, който даде 100 лева за пътя от летището до центъра на София.

Депутатът категорично отхвърля упреците, че решението на парламента е намеса върху пазара на таксиметровите услуги. Всъщност Вълков даде пример с практиката в Европейския съюз.

В половината от държавите членки има таван на таксиметровите услуги, категоричен е депутатът. В 4 от тях – Франция, Германия, Испания и Дания – тарифите са фиксирани.

Иван Вълков обаче не се ангажира с мнение колко висок трябва да бъде таванът у нас. По думите му е нормално да има разлика между цените в София и тези по морето например.

Все пак мнението на шефа на транспортната комисия е, че в столицата таксиджиите не трябва да си позволяват да искат повече от 2 лева на километър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
0
 
! Отговори
набабамифърчилото преди 13 години
не ми се вярва да се реши проблема с копърките.тарифата си е тарифа.триковете с разни помпи и други миризливи номера как ше ги хванат?човека ти издава бон законен е от всякъде ,не можеш го пипна законно.но можеш незаконно с две ръце за гушата
71
2
 
0
 
! Отговори
Хаджи Ахил преди 13 години
до Зак - До сега когато ми се е налагало да ползвам такси винаги на стоянката най-отпред стоят тия с високите цени, но винаги има таксита с нормални цени.Относно помпите съм съгласен с теб.
70
2
 
0
 
! Отговори
Зак преди 13 години
до Хаджи Ахил: Ами, пич, като са се уговорили на дадената стоянка за висока тарифа независимо при кого се качи, и да гледаш ценоразписите и да не гледаш все тая. Относно т.нар. помпички или генератори на импулси, би трябвало от таксиметровите фирми да си следят стриктно за това.
69
3
 
3
 
! Отговори
Абе преди 13 години
На тоя таксиджия взел 100 лева от Летището до центъра не му трябва закон за да получи наказание. Някой така ще му скъса лайката да не може да извика помощ и така ще го потрошат че парите дето е украл няма да му стигнат само за начало на лечението.
68
2
 
0
 
! Отговори
svetlio преди 13 години
Я ми кажи в кой град возиш,да видим дали ще мине при мен?
67
2
 
0
 
! Отговори
Христо преди 13 години
Не защитавам никого,но не ми е ясно защо не се обясни на хората,че причината да ти вземат 180лв. за 15км. не е в т.нар. копърки,а в това,че генератор на импулси се сгобява за 20мин. и струва 10лв. и ти го монтират където поискаш срещу съответната сума.Също не ми е ясно защо фирма с един нов автомобил,който е чист и подържан трябва да "вози" на цената на опърдяните,*** и разбити хюндаи примерно
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евала на правителството!!!! Писна ми да ме возят от Несебър до Сл. Бряг за 20 лв!!
65
4
 
2
 
! Отговори
Хаджи Ахил преди 13 години
Нещо не мога да схвана кое е лошото, че има скъпи таксита и евтини таксита. На всяко такси си има стикер на който ясно е написана цената. Като не ти изнася не се качвай. Чакай да дойде такси, което вози на приемлива за теб цена. Аз ползвам често такси, но никога не съм изпадал в състояние да плащам скъпо, защото преди да се кача гледам стикера.
64
3
 
10
 
! Отговори
Joe преди 13 години
Oнзи ден, на една моя колежка,която за първи път посещава България, и взеха 180лв от летището до зоопарка... Вие ми кажете това нормално ли е ?И, което е най-смешното в тая статия,по-скоро коментарите, как някакви плиткоумни бакшиши говорят за пазарна икономика... Не виждам как с това аграрно мислене, можеш да претендираш да говориш за икономика и прочие. Да им слагат таван, и солени глоби. Писнало ми е от такива тарикати на дребно.
63
3
 
4
 
! Отговори
българин да се... преди 13 години
наричам,първа ГОРДОСТ е за мене! Ами нека да започнем да произвеждаме електромобили като турците,тогава цените ще паднат!Само говорим,т.е. ДЪРДОРИМ,че българите са едикакви си и много способни,ама други ни пречили!НА КАЛПАВ Х....,КОСМИТЕ МУ ПРЕЧИЛИ !
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Онбаши , изказвай се по анадолските въпроси, европейските остави на Европейците. Очевидно смяташ Франция, Германия, Испания и Дания за комунистически държави защото тарифите са фиксирани. Или и ти си от копърките - дето не си плащат лицензи , данъци , осигуровки и само претенции имат
61
8
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
сложете един мерцедес до един трабант, и двете са немски коли. едната обаче е правена по тоя начин, с държавните регулации. все повече се убеждавам че демокрация и пазарна икономика не виреят дълго време заедно, хората искат социализъм и това е. затова само в китай остана истинска пазарна икономика, щото нямат демокрация.
60
3
 
19
 
! Отговори
такси Варна преди 13 години
Предлагам на скъпите таксита да пише Стара планина-утвърден стандарт
59
4
 
5
 
! Отговори
istinata преди 13 години
Чл. 21. (1) Лекият таксиметров автомобил трябва да отговаря на следните изисквания:1. да е преминал на периодичен преглед за проверка на техническата изправност, съгласно Закона за движение по пътищата;2. да не е оборудван за управление от инвалиди или за учебни цели;3. да има най-малко 4 врати;4. органите за управление да са разположени вляво;5. да е обозначен със знак "Такси", светещ през тъмната част на денонощието, на който на бял фон с черни букви е изписано "Такси", знакът "Такси" трябва да бъде трайно закрепен по време на работа върху покрива на автомобила или специално монтирано за целта устройство (приложение 8);6. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 29 от 2004 г.) да има монтиран електронен таксиметров апарат с фискална памет притежаващ удостоверение за одобряване на типа, издадено от Държавната агенция за метрология и технически надзор съгласно изискванията на Наредба 35 от 1999 г. за функционалните и техническите изисквания към електронните таксиметрови апарати с фискална памет (ДВ, бр. 97 от 1999 г.);7. да има залепен на видимо отвън място вдясно на предното стъкло и в салона на арматурното табло, както и на стъклата на двете задни врати стикер за цените с размери 150 мм x 100 мм на бял фон с черни букви с височина на буквите не по-малка от 5 мм и височина на цифрите не по-малка от 10 мм (приложение 9) с информация за:а) наименованието на превозвача;б) цената за един километър пробег по дневна тарифа;в) цената за един километър пробег по нощна тарифа;г) (доп. - ДВ, бр. 29 от 2004 г.) цената за повикване на адрес, която не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа с повече от 50 %.;д) (доп. - ДВ, бр. 30 от 2002 г.) първоначалната такса, която не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа с повече от 50 %;е) (доп. - ДВ, бр. 30 от 2002 г.) цената за една минута престой, която не може да надвишава 50 % от цената за един километър пробег по съответната тарифа;
58
4
 
6
 
! Отговори
пичага преди 13 години
Еиий мишоци тоя таван е за тея дето возат на 5.00-20.00лв/км ,а големите фирми никога не могат да стигнат тарифа и полвината от тоя таван. Цените за масовите таксита отдавна се регулират и са фиксирани за повечето фирми с разлика най-много 2-3ст.Ако ви изпомпат подавате сигнал и го намират до няколко дни.Тия хамстери дето само обиждат ше гризат дравцето кадето и да отидат,с квото и да се занимават .Замисляте ли се че на бакшиша му остават след 12 часа смяна чисто по 35-50лв в най добрия случай??
57
10
 
3
 
! Отговори
kade sme nie преди 13 години
Таксита в Лас Вегас- и Америка вози скъпо! за първоначално пускане на таксиметров апарат $ 3.301 миля $ 2.40 на миляВремето за престой на час $ 30.00McCarran летище такса $ 1.80Приблизителната стойност, който се вози таксиметрови от McCarran летище:Южна Газа $ 15,00 - $ 16,00Център Газа $ 16.00 - $ 18.00Северна Газа $ 18,00 - $ 19,00Център $ 23.00Boulder Highway казина $ 23
56
6
 
4
 
! Отговори
kade sme nie преди 13 години
Берлин-Такси-цени към 04.01.2011 г. Кратко единна ставка 4,00 EUR за 2 км, изминатиначална цена 3,20 EURНа километър:0-7 километър 1,65 EURнад 7 км от 1.28 EURВремето за престой (включително трафик) 25.00 EUR на часДоплащане:от 5 до 8 Лице 1,50 EUR / човекбезкасово плащане (включително кредитна карта) 1,50 EURобемисти предмети EUR 1,00 за единицаВлизане на летище Тегел 0.50 EUR
55
23
 
8
 
! Отговори
div bakshish преди 13 години
Много ми е кеф да разбивам глави на тапи ***(некоректни клиенти)-доста такива има,почти всяка вечер.В моя град курсовете струват 2-4лв и те пак недоволни-за това им мачкам кратуните и то яко !!!!!!
54
4
 
4
 
! Отговори
joreste преди 13 години
s tavan bez tavan i 30 stotinki da e na kilometur pompi4kata cuka li cuka....kato iskat pak shte ni izlujat...
53
2
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Имах предвид 50, а не 51