Парламентът обяви края на копърките

Закон регламентира цените на таксиметровите превози
9 фев 2011 21:40,
80
Парламентът обяви края на копърките
Снимка: Булфото

До три месеца всички български общини трябва да излязат с решение каква е най-високата цена, на която ще возят таксиметровите шофьори на тяхна територия. Това прие Народното събрание, което гласува и на второ четене закона за автомобилните превози.

Още по темата
"Целта е да се подобри обслужването на гражданите. Сега потребителите са ощетени от голяма част от таксиметровите компании и шофьори, които са в сивата икономика", обясни пред журналисти в кулоарите на парламента шефът на транспортната комисия Иван Вълков.

По думите му досега е давана възможност за превоз на „космически цени”, с каквито били ужилени и чужденци.

Вълков припомни случая с представител на ЕК, който даде 100 лева за пътя от летището до центъра на София.

Депутатът категорично отхвърля упреците, че решението на парламента е намеса върху пазара на таксиметровите услуги. Всъщност Вълков даде пример с практиката в Европейския съюз.

В половината от държавите членки има таван на таксиметровите услуги, категоричен е депутатът. В 4 от тях – Франция, Германия, Испания и Дания – тарифите са фиксирани.

Иван Вълков обаче не се ангажира с мнение колко висок трябва да бъде таванът у нас. По думите му е нормално да има разлика между цените в София и тези по морето например.

Все пак мнението на шефа на транспортната комисия е, че в столицата таксиджиите не трябва да си позволяват да искат повече от 2 лева на километър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
до 51: Трябваше всеки от вас, като види някой с безумна цена, да събира всички и да го смилате от бой, да не може да кара. Ама не - на вас не ви пука, дори обратното - правехте проблеми на хората, които карат на по-ниски цени... Заслужавате не таван, а не знам какво и сами сте си виновни, просто прекалихте. Така че млък.
51
3
 
24
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
До 51: на храните няма таван, ама не съм видял някой да продава хляб по 3 лева, пък било то и единственият магазин в село!! Съществуването на копърките само доказва колко долно племе са ЧАСТ от бакшишите, щом дори селският магазинер е с повече акъл и човещина от вашите колеги. Понеже много ви бива да скачате при най-малкия скандал и да викате колегите, имахте 20 години на разположение да се изчистите сами от мършата в стадото ви.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mrete mirizlivi mangalski bak6i6ki urodi gadni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
49
2
 
23
 
! Отговори
one*million преди 13 години
Ей тва българина много просто животно мама му стара! Ти му въвеждаш закон да го облекчи, да не го крадат разни бакшиши, то пак псува, ругае, пеняви се... ЕЙ *** НАРОД СТЕ! Първо никой не ви е казал че такситата ще ви возят на 2 лева а че това ще е максимума на който могат да ви возят. А не както е сега - таван няма. И помпите минават при простите клиенти. Като ви напомпа сметката - вземаш му касова бележка. Искаш му и фактура на която той ви пише от къде е тръгнал и къде ви е оставил. С печат.
48
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каквото и да правят, пак ще са потърпевши клиентите и нормално работещите таксита. Защото ДАИ или ААА разкатава фамилията на последните, без да пипне онези с "помпите". Който е наясно с нашия занаят, знае, че и 2 ст на км да го направят "помпаджиите" ще докарат цената както на тях им е удобно. И така, воденицата се върти, брашно не излиза, а автомобилната администрация като държавни служители си гушкат готинките заплати. А вие клиентите ще го духате пак, защото всички усилия в тая държава са насочени точно против обикновения човек, било то клиент или изпълнител. А в магазините слагат ли таван на хранителните стоки? Не слагат, защото ако сложат, ще е връщане към комунистическата икономическа система. Защото законите на ЕС са пазарна икономика? Е какъв е тоя таван? Защо не започнете да слагате таван на всичко, като почнете от енергоносителите? Таван, те продънили стените и пода, таван ще слагат! И депутатска тиква само това може да роди!
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vsicnki selianduri u reiso
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e bravo be! te polovinata menteta vozat na 1.69, kakuv e smisala ot zakona? Da im slojat tavan lev4e i togava 6e vidat!
45
2
 
4
 
! Отговори
karuca i kon преди 13 години
ami brawo............wreme be[e
44
3
 
23
 
! Отговори
Фил преди 13 години
В нормалните държави цените на такситата са фиксирани в тесни граници със закон и изписани на всеки автомобил. Контрола е строг и не може да се лъже клиента както е в БГ. За да бъдеш таксиметров шофьор се изисква лиценз, който не се взема много лесно. За колите отделно си има сериозни изисвания също така. За нарушителите естествено последствията са тежки. Така трябва да бъде и в България.
43
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
jivota v taq darjava e edna golqma koparka
42
3
 
1
 
! Отговори
@tupak преди 13 години
Ti pa si nai silno umnia za tova karash taxi i lujesh horata na drebno! nekoi e umrel da ti se pravi na shef che se vozi v taxi za 2lv km... kato te slusham bukash ot akul
41
20
 
4
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Не стига, че слагат таван, който да предпазва слабоумните ни сънародници, които не могат да четат черен текст на бял фон, залепен на стъклото, ами на същите тия наши слабоумници им се струва, че и предложеният таван е висок...Ами, драги *** мои съграждани, щом са ви скъпи такистата, ще ходите пеш. 2 лв пределна цена е ОК - все пак трябва да сте наказани за нежеланието ви да си повдигнете носовете мъъъничко и да прочетете тарифите на "бакшиша"...Ама друго си е да се правиш на ларж в София
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ми е странно защо по морето и София да не може да са еднакви цените, кое отличава единия град от другия. И какви 2 лв. за километър при минимална работна заплата в страната 230 лв.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не искам с лошо ,но ДОГАН Е БОЛЕН ,НЕИЗЛЕЧИМО БОЛЕН,ДПС ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗБЕРЕ НОВ ЛИДЕР И ТЕ ГО ЗНАЯТ ТОВА.
38
5
 
10
 
! Отговори
До всички демократи преди 13 години
Съдът реши барбекюто на Доган да се премахне Петчленен състав на ВАС е потвърдил заповедта за премахване на незаконен строеж на ул. "Стар Беловодски път" 46 в София.Това съобщиха от ДНСК, цитирани от БТА. Незаконният строеж стана известен като "барбекюто на Доган". Решението на съда е окончателно и по изпълнението на заповедта за премахването на строежа ще бъдат предприети действия, съобразно Административно-процесуалния кодекс.От строителния контрол уточняват, че според процедурата собственикът има срок, в който сам да премахне незаконната постройка. Имотът се води на фирма "Делта Епсилон" АД, а предназначението му е хотел. На практика обаче там от години живее лидерът на ДПС, отбелязва БГНЕС.Още през август 2009 г. ДНСК образува административно производство за премахване на незаконните постройки в рамките на имота. Проверка на строителните инспектори потвърди изводите на администрацията на софийския район "Витоша" от юни 2008 г., че барбекюто с навес в двора и контролно-пропускателният пункт на обекта са изградени без разрешение, а оградата е по-висока от разрешеното.P.S.С тази статия поздравявам най-върлият форумен фен на комунизма - "куку малоуното" :))) Той имаше два редовни въпроса, когато се спореше, че Бойко не изпълнява предизборните си обещания. Те бяха:"Абе, какво става с Мургина?" и "Да бе, видяхме как Бойко бутна на Доган барбекюто". Е, куку, както виждаш Бойко не е Съсел Гейов и си държи на думата, а ти гледай да не зададеш третият си въпрос "Абе, вие да не вземете да изберете БОЙКО И ВТОРИ МАНДАТ" :))))
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак съм аз 35 ама не ми стигнаха броя на символите. И защо заблуждават хората да гледат цена на км. Бих ги посъветвал повече да гледат цената на престоя че на светофара на апарата ще му се завие свят. Мога да ви возя на 50ст на км ама като сложа престой 4лв на мин с два светофара пак ще отидат 10-15лв. Номера е да си защитаваш лиценза защото още 100 чакат за него а не *** и пульо с 3 кила жълта боя да ти сер.т на професията.
36
4
 
11
 
! Отговори
Пътуващ преди 13 години
В много страни цените са строго фиксирани, обявени на видно място и неспазването им и измамите се наказват с яка присъда и лишаване от право да работи като таксиджия до живот. Цена от 2 лева е адски висока за качеството на услугата у нас: *** таксита, мръсни и миришещи шофьори по джапанки, издъдени седалки, раздрънкани коли, нахални намеци за бакшиш, непрекъсната липса на пари за ресто. Цената не трябва да е повече от 1 лев и само прилично облечени шофьори в чисти коли.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Питате защо правителствата досега не са направили нищо ли ?ами защото Съсел СерГеевич не се возеше в таксита.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парламента да не се прави на гламав ами да се изпълнят разпоредбите на наредба 34 в която се упоменава че общината определя броя на такситата според броя на населението. Сега всеки безработен се хваща таксиджия и за 3 месеца иска да стане милионер.Така се удря по имиджа и на хората които работят тази професия от години. Да не говорим за тия дето купуват 2-3коли на лизинг и търсят балами да ги карат без осигуровки без разрешителни и тр. договори. Пълна каша и анархия. За помпи да не говорим-70%.
33
3
 
2
 
! Отговори
stefko 88 преди 13 години
kolko *** karat taksita za6to w dai nama i edin *** da 4aka...?