Премиерът: Казал съм на НСО да спират на пешеходна пътека!

"Всички казват: Борисов се удари, а не карам аз!"
Обновена: 16 фев 2011 15:08 | 16 фев 2011 15:08,
194
Премиерът: Казал съм на НСО да спират на пешеходна пътека!
Инцидентът край Годеч. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има пълно доверие в НСО, но призова за максимална култура на движение по повод зачестилите инциденти с неговия кортеж.

В присъствието на шефа на НСО ген. Димитър Димитров той инструктира министрите си да бъдат внимателни на пътя и посъветва Димитров публично подробно да обяснява, ако възникнат други подобни случаи.

Това показва стенограма от днешното заседание на МС.

"Защото иначе хората остават с впечатлението, че едва ли не ние като власт се държим арогантно на пътя, притискаме хората, мачкаме ги, ние си заминаваме, те оставят там служителите на полицията да им съставят актове, все те са виновни...

Моята молба е да има максимална култура на движение. Примерно на моите коли аз съм им разпоредител на пешеходна пътека да спират и те спират. Има ли хора, те спират, въпреки дали е сигурно, дали не е, спират на пешеходна пътека. По-добре ние да отстъпим път на някого, отколкото… сутринта едно момиче го пускаха там – дали са му ударили колата с юмрук по тавана, дали не – няма как да знаем.

Обаче когато се насложат две-три такива обаждания, то влияе върху авторитета на службата и пряко вече се пренася и върху този, който седи в колата. А знаеш, аз седя отзад, даже съм заключен, не мога да избягам, ако искам. Трябва да слязат да ми отворят. Седиш и гледаш ситуацията и не можеш да имаш никаква реакция. Затова изцяло се доверяваме на службата.

Молбата ми е, въпреки всички мерки, които са взети, да продължи тази взискателност и да им обяснявате всеки ден, че когато се ударим, не казват: "Шофьорът Цецо или Иванчо се удари", а казват "Борисов се удари", все едно аз съм я карал тази кола там. Когато я карам, си нося личната отговорност. Макар че, и вие сте го казвали, и аз знам – не е правилно", казва Борисов и продължава:

"Има ли някаква такава ситуация, няма да се крием, който и където е, излиза, обяснява се максимално публично, максимално открито, ако има виновни – наказваме, на всеки се случва. Това е начинът, по който да се реагира", допълни Борисов.

Премиерът описа подробно инцидента от вторник край Годеч, където кола на НСО и "Фолксваген Пасат" се удариха странично.

Още по темата

От Службата заявиха, че вината е на шофьора на фолксвагена, който е изпуснал завой и е влязъл в платното за насрещно движение, а днес даже му съставиха и акт.

Шофьорът на пасата обаче твърди обратното – че автомобилът на НСО е карал в насрещното.

"Бяхме заедно с министър Цветанов, в случая караха и бавно, и внимателно. Дори втората кола, в която бяхме и двамата, с майсторство шофьорът успя да се измъкне, за да не ги ударим челно, щяхме да ги пребием, като се има предвид, че близо пет тона е този автомобил...

Повтарям вчерашния случай, даже го видях пасатът как се завъртя и момчето, което караше нашата кола, специално заслужава и да го наградите, защото просто избяга в банкета между мантинелата и колата, и избегна челния сблъсък. Може би сте видели – ударът по бронираната кола започва от задната врата, където стоеше Цветанов, и отива към калника. Сиреч максимално надалеч е избягал", коментира премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: Бойко БорисовГодечНСО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
10
 
! Отговори
муню преди 13 години
много психично болни и мозъчно ограничени има тук.просто не е истина.нсо блъснал некъв и аиде пак политически бисери.100 % челната кола го е изблъскала от пътя този .не 100 ,а 200 %.*** и сценаристите има тук
160
3
 
14
 
! Отговори
Смешници преди 13 години
Тоя премиер вече става смешен. Да не е близнак на Жорж Ганчев?
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
razbirate li sega zashto bai Toshko zatvarjashe ulizite kato se pridvizvashe? umno e, no komunistichesko!
158
2
 
22
 
! Отговори
.I. преди 13 години
"Защото иначе хората остават с впечатлението, че едва ли не ние като власт се държим арогантно на пътя, притискаме хората, мачкаме ги, ние си заминаваме, те оставят там служителите на полицията да им съставят актове, все те са виновни..."Aми, че така си е. Не им пука дори ако в колите на обикновените хора се возят деца. .I. за НСО
157
2
 
17
 
! Отговори
Ben преди 13 години
хахахах ББ сигурно е разпоредил на шофьорите да спират на червен сфетофар. Щото иначе... Този е уникално ***!!!
156
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NIki, няма как с каране и акъл да избягна летяща срещу мен петтонна лимузина в остър завой наляво. Ако ще Фитипалди или Шумахер да съм пак ще стане мазало. Недейте да давате за пример Германия - имаме си ЗДП. В него е записано достатъчно ясно, че безопасността е над всичко и, че правата на специалния режим на движение не са с приоритет над безопасността на гражданите. Има ли нужда от нещо повече? Този закон не се спазва от НСО, просто го игнорират. Колко повече да внимаваме?
155
1
 
12
 
! Отговори
Стария преди 13 години
АЗ избран съм от народаи по нови магистрали, АЗ го водя.Мой`та мисия е ясна, програмно е изразена и във медиите най-широко трябва да е отразена.Всяка крачка, АЗ, която сторятрябва да се изучава по история.Телевизиите трябва да вървят след мен,всеки жест мой, надеждно да е запаметен.Нека всяка моя дума се цитира,моя глас и мой`то слово да звучат в ефира.Затова където и да ида,искам журналистки покрай себе си да видя.Затова където и да ходя,правилните репортери с мен си водя.
154
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 13 години
Само системна среща с с коли над 20 тона ще ги възпита тези :) . А онези които ги защитават или работят в НСО или са полицаи. В Варна редовно патрулките минаваха на , червено на всеки сфетовар преди няколко години без да има създадена ситуация за това и знаете ли колко бързо се отучиха след някоя друга яка катастрофа. Сега използват специален режим на движение само когато им се налага .
153
6
 
0
 
! Отговори
NIki преди 13 години
Аз за този случай не говоря. Говоря принципно каква е ситуацията с шофьорите по пътищата. Не ме бърка пак прочети мене що не ме блъснаха. И на мен ми излезе в завой насреща изнесен в ляво. Какво значение има отреде ли ще ти излязат или ще те настигат аз говоря че ние нямаме усет за такива ситуации вчера имаше клипче в Vbox как се прави път на пожарна на магистралата в Германия земете вижте и се образовайте малко. Пак ти казвам не ги защитавам то е въпрос на култура при каране и до ъкъл
152
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ах тука се появиха умниците от любимия ми тип. Ало, манипулаторите, не говорете за огледала, колите са се движели една срещу друга. Дори да беше пред кортежа, водача няма задължение да кара минимум с 60. Ако искат да им направи път, да чакат да стане безопасно, а не да притискат хората. Никъде не им е вменено такова право. Бих го разбрал ако ескорта е под обстрел, но в нормална ситуация това е бандитизъм. Съвсем нормално е гардовете да се държат като мутри. Нали карат баш-мутра.
151
0
 
4
 
! Отговори
158 преди 13 години
Ха-ха-ха и ти ли си милиционер :))) 30 часа каране в денонощие звучи много гот и типично по милиционерски :)))
150
7
 
3
 
! Отговори
NIki преди 13 години
Аз карам редовно Варна - София и обратно нямам думи това е некакав ужас просто ми идва да взема една пушка незнам. Предния четвъртак ходих до софия и след Български извор пътя се изкачва и има едни завои които следват там засяках НСО със лампите на единия завои момчетата изтеглени в лява що не ме блъснаха щото не си оправям грима ами карам и гледам дръпнах в дясно намалих и те си минаха по средата да ги обвинявам ли че карат и бързат немога я се поставете на тяхно място по 30 часа каране какво е
149
0
 
4
 
! Отговори
До 149 и Мерлин преди 13 години
Аве, осъзнайте се, какви огледала за задно виждане, какви са тия глупости. Говорим за избегнат ЧЕЛЕН сблъсък.
148
1
 
5
 
! Отговори
153 преди 13 години
Мульо самонадеяни шофьори има, ама май тия от НСО са от най-самонадеяните. Все пак айде и теб да те питам, ако влезеш в ляв завой с висока скорост и още повече ако колата ти занесе накъде ще отидеш? В насрещното платно или в банкета? Ако не знаеш ходи да пробваш.
147
0
 
2
 
! Отговори
до 153 преди 13 години
Не знам дали пише за самонадеяни шофьори , но пише че не трябва да се създава опасност за другите участници в движението т.е. да не застрашават нечий живот или имущество , а те реално това правят!!
146
1
 
4
 
! Отговори
151 преди 13 години
Мда, а някъде изкараха и статистика, че последните 3 години има над 30 ПТП с автомобили на НСО. Ако този процен на честота на ПТП го пренесат към градски транспорт или СОМАТ до сега щяха да са останали без возила. Да не говорим за бърза помощ.
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А в правелника пише ли за неграмотните и самонадеяни шофиори,които се срещат доста често напоследък?
144
0
 
1
 
! Отговори
Брадата на Мерлин преди 13 години
До 149Съгласен съм.
143
1
 
7
 
! Отговори
do 147 преди 13 години
Ами склонен съм да вярвам на човека!Плюс това при всеки инцидент с НСО винаги вината е в гражданите, така че има нещо гнило!
142
0
 
7
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Преди 3 дни ме блъсна кола на пешеходна пътека тип зебра. Защото забравих, че съм в България, и пешеходец трябва да се оглежда като партизанин в храсталак.