Шефът на ДАНС хвърли оставка

Цветлин Йовчев не чувствал доверие от премиера
Обновена: 16 фев 2011 16:34 | 16 фев 2011 16:30,
225
Шефът на ДАНС хвърли оставка
Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев е подал оставка, съобщиха от МС.

Той е депозирал днес молбата си до министър-председателя Бойко Борисов за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

В мотивите си за оттеглянето Йовчев посочва оценката на премиера за цялостната му дейност като шеф на ДАНС, неколкократно изразеното недоверие към него като ръководител на службата, както и неоправдаване на очакванията на премиера по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно трябва да върши агенцията съгласно Закона за ДАНС.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че може да има рокади в ДАНС и Цветлин Йовчев може да бъде освободен от поста заради СРС гейт и взрива пред редакцията на вестник „Галерия“.

Досега обаче официално не е посочено откъде са изтекли в медиите записите с участието на самия премиер и шефа на Митниците Ваньо Танов.

"Ако те не могат да защитят сигурността, ако не могат да защитят информацията, която имат в ДАНС, то тогава тази служба генерира проблеми със сигурността, а не спокойствие, защото не може завчера след комисията в парламента те да кажат, че взривът пред вестник „Галерия” не е работа на ДАНС. А те откъде знаят дали това не е терористичен акт?", загатна по-рано днес за предстоящата смяна премиерът.

Още по темата

Цветлин Йовчев пое поста на 5 август 2009 година, когато правителството на Бойко Борисов предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването му.

Той смени тогавашния председател на агенцията Петко Сертов, който депозира оставката си пред министър-председателя на 1 август 2009.

Йовчев започва кариерата си в контраразузнаването през 1993 г. В края на 90-те години става началник на създадения по това време ключов сектор "Русия" в НСС.

От началото на 2007 г. е зам.-началник на службата. Той е един от офицерите, подготвили доклада на НСС през 2000 г., в резултат на който Иван Костов извърши рокади в правителството си и освободи няколко министри.

В създадената през януари 2008 г. ДАНС оглавява една от най-важните структури – генерална дирекция "Контраразузнаване". Напуска по свое желание през октомври 2008 г. след скандала с уволнението на зам.-директора и бивш директор на НСС Иван Драшков, с когото се смята, че е близък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
ako ima edin chesten chovek koito si varshi rabotata v dans e dobre no ne viarvam, tam sa sabrani razyznavachi agenti bivshi ,predateli provokatori izmennici na rodinata ot jivkovo vreme oshte,koito opredeleno sa donosnici lakei na vlasta koiato opravliava
202
0
 
1
 
! Отговори
Един човек преди 13 години
Ами Екс/ик/ генералите на Костов: Атанасов и неколцината от ДС-защо не ги вземат" на служба". Така Костов ще е много доволен, мака и с 3% партийка, а Мал т инчо ще припка от радост. Такъв ДАНС ще извъртяг, че свят ще ни се завие...ама на всички....
201
1
 
4
 
! Отговори
1111 преди 13 години
и Бойковите хора разбраха за какво става въпрос и взеха да бягат.колкото до ДАНС да го закрият.
200
2
 
5
 
! Отговори
DT преди 13 години
Според мен ДАНС ще бъде закрит! Той бе създаден от Станишеф и както би казал корифея Т.Ж. : ДАНС се оказа едно НЕДОНОСЧЕ!....Ялова служба, като създателя и!
199
4
 
11
 
! Отговори
дядо преди 13 години
Ех деца,не се карайте.ГЕРБ е по-ниският ешалон от ченгета,които бяха пренебрегнати от "генералите с хотели на първа линия" и сега ще дооглозгат каквото е останало от Майка България.Идват гладни и настървени ,но със страх от бившите си началници в "службите".Д..е да ни е яко...
198
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колеги,сутринта Странджев каза нещо много скандално а именно,че висш партиен функционер от ГЕРБ е взел 4 милиона подкуп за да лансира определени фирми във митницата,да ви е честито гербери смотани,чакайте развръзка.
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в България ценят некадърника затова, че е препоръчан от политическо лице! Че западни учени препоръчват този, който разбира за какво става въпрос, а нашите *** предпочитат човек, който не знае как се казва, но е от ГЕРБ, НДСВ, БСП, ДПС, сигурно и РЗС и т.н. докато свят светува...
196
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Двама ключови министри от правителството на Бойко Борисов са кадри на премиерската любовница Цветелина Бориславова. Шефката на Си банк лично е агитирала за протежетата си Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Финансовият и икономическият министър са пълни двойкаджии и ако се попита народа трябва веднага да си заминат, но глас народен, воля на Цветелина.
195
2
 
11
 
! Отговори
2707 преди 13 години
професионалистите си отиват, остава физкултурника. ФИЗКУЛТ-УРА! ФИЗКУЛТ-УРА!
194
5
 
34
 
! Отговори
фют преди 13 години
ЕЙ смешници съжалявам, че гласувах за вас- ГЕРБ. Ебахте майката и на малкото професионалисти ,който останаха в прогнилата система - МВР. А пък ВИЕ - ГЕРБ се оказвате най - прогнилата прослойка в България. Вече си мисля, че в герб няма мъже, а г-н ББ е най - голямата ....
193
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малко "управление" му остана на тиквата!
192
21
 
5
 
! Отговори
Време за разплата преди 13 години
Цветанов е супер ченге , американците го лансират за премиер , след като Бобо стане президент . А до тогава ще фърчи пух и перушина , след като спецсъдилищата започнат да работят .
191
7
 
18
 
! Отговори
МУТРИ преди 13 години
Страхливия *** Бойко клекна на ТРАКТОРА - изплашисе! Назначава комуниста - ченге СЕРТОВ,който е човек на ГОЦЕ И ТРАКТОРА в ДАНС на мястото на Йончев...Трактора лекичко го бъзна с компромат и тиквата се разтрепера...да не би да му лъсне мутренския зад*ик......Две мутренски групировки на ДС се заиграват с България,а гоце само им дърпа конците! Бог да ни пази! Амин!
190
4
 
9
 
! Отговори
БКП/КГБ Е МАФИЯ преди 13 години
ИВАН ДРАЖКОВ Е НАЙ - ГОЛЕМИЯТ ПИЧ В ДАНС . ТОЙ РАЗБИ МАФИЯТА НА ЛюСИ СТОЙКОВ И СЛОЖИ СТОЛЧЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА Ръ Бъ С ЧВОРА .
189
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За Цветлин не зная, но виж другарят Иван Драшков требе моменталически да изхвърча от ДАНС! Тоа е *** ти наглеца и докато е там, оправия нема да има! Колко агенти избегаха заради тоа шматарок!
188
3
 
20
 
! Отговори
Правилно преди 13 години
Чудя се на как интелегинтни хора като Йовчев, Плевнелиев, Игнатов и Трайков работят с Борисов. Министрите на Борисов трябва да са като него или като Аню, Тотю, Веждю и останалите. Браво на Йовчев.
187
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма работа. Подал е оставка, защото е усетил, че ще го махат. Факт е, че записите са изтекли от ДАНС.
186
6
 
28
 
! Отговори
kk преди 13 години
Браво на Йовчев!Наистина достойните хора подават достойно оставка!Не като гъонсурата Цветанов,който провали с некадърността си всички служби!На ДАНС само не им вмениха "задължението" да израждат дъщеря му на Цвъ.Цвъ!
185
4
 
28
 
! Отговори
Мечо Пух преди 13 години
Достойните хора подават достойно оставка вместо да ги управляват по прости и некомпетентни. Мижатурките се нагаждат на всички заради поста и парите.Вместо Цветанов изгоря Йовчев.На неговото места ще служат пок некой послушно усмихмащ се като Цветанов.
184
16
 
6
 
! Отговори
niki преди 13 години
GERB niamat alternativa !