Шефът на ДАНС хвърли оставка

Цветлин Йовчев не чувствал доверие от премиера
Обновена: 16 фев 2011 16:34 | 16 фев 2011 16:30,
225
Шефът на ДАНС хвърли оставка
Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев е подал оставка, съобщиха от МС.

Той е депозирал днес молбата си до министър-председателя Бойко Борисов за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

В мотивите си за оттеглянето Йовчев посочва оценката на премиера за цялостната му дейност като шеф на ДАНС, неколкократно изразеното недоверие към него като ръководител на службата, както и неоправдаване на очакванията на премиера по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно трябва да върши агенцията съгласно Закона за ДАНС.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че може да има рокади в ДАНС и Цветлин Йовчев може да бъде освободен от поста заради СРС гейт и взрива пред редакцията на вестник „Галерия“.

Досега обаче официално не е посочено откъде са изтекли в медиите записите с участието на самия премиер и шефа на Митниците Ваньо Танов.

"Ако те не могат да защитят сигурността, ако не могат да защитят информацията, която имат в ДАНС, то тогава тази служба генерира проблеми със сигурността, а не спокойствие, защото не може завчера след комисията в парламента те да кажат, че взривът пред вестник „Галерия” не е работа на ДАНС. А те откъде знаят дали това не е терористичен акт?", загатна по-рано днес за предстоящата смяна премиерът.

Още по темата

Цветлин Йовчев пое поста на 5 август 2009 година, когато правителството на Бойко Борисов предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването му.

Той смени тогавашния председател на агенцията Петко Сертов, който депозира оставката си пред министър-председателя на 1 август 2009.

Йовчев започва кариерата си в контраразузнаването през 1993 г. В края на 90-те години става началник на създадения по това време ключов сектор "Русия" в НСС.

От началото на 2007 г. е зам.-началник на службата. Той е един от офицерите, подготвили доклада на НСС през 2000 г., в резултат на който Иван Костов извърши рокади в правителството си и освободи няколко министри.

В създадената през януари 2008 г. ДАНС оглавява една от най-важните структури – генерална дирекция "Контраразузнаване". Напуска по свое желание през октомври 2008 г. след скандала с уволнението на зам.-директора и бивш директор на НСС Иван Драшков, с когото се смята, че е близък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
12
 
! Отговори
Лилияна Андреева преди 13 години
ПОЛОЖЕНИЕТО СТАВА МНОГО СЕКСИ СЛЕД ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ СТРИПТИЙЗ!
122
1
 
19
 
! Отговори
Бор-чвор преди 13 години
Всеки нов премиер като дойде на власт си прави нова ЛИчНА служба ... Данс ... Бор - чор ... следващата ще е Бор-чвор.ЖАЛКА, СМЕшНА ДЪРЖАВА !!!... горко на народа
121
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все пак една достойна постъпка.Защото при БАЩИЦАТА БАРАБОЙКО сядането в министеррско кресло е равносилно на сядане на електрически стол.Въпрос на време е кога ще ти натиснат копчето POWER ON
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе то към такива личности ,винаги има причини за недоверие,обикновено се стига до такова стъпало в иерархията ,като служиш на няколко господари,все пак службите решат ли ,такъв компромат могат да ти спретнат,че да ти се завие свят...затова закъснееш ли да се отървеш навреме от тях,те ще се отървът от теб..
119
2
 
11
 
! Отговори
Похвално преди 13 години
Достойна постъпка, каквато по нашите географски ширини е почти непозната ...Тук дори да си сгрешил, дори да не те искат хората продължаваш да стоиш и да се запъваш, докато напълно се омажеш ...Защо обаче подават оставка тези, които са извадили СРС-тата на показ, а не тези, които са записани на тях ??? Те какво чакат ?
118
2
 
5
 
! Отговори
ддт преди 13 години
Ама и тоя каква ДАНС физиономия има, от 100 метра ще го познаят ,че е от контраразузнаването хаха
117
1
 
8
 
! Отговори
COPY преди 13 години
Борисов направо сензационно оповести като бъдещ заместник началникбившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Същият, ако помните, не само оглави широко рекламираната от тройната коалиция нова супер структура на сигурността с подписите на Сергей Станишев и Георги Първанов, но и я напусна със скандал като един от първите важни уволнени висши функционери на властта при идването на ГЕРБ начело на парламента и правителство. Скандалът беше толкова голям, че се наложи Сертов да бъде зачеркнат и от списъка с предложения за нови дипломатически назначения в чужбина, където фигурираше по волята на самия Борисов ( за компенсация на Сертов и като удовлетворение за президента Първанов) като нов консул в Солун.на такъв крайно нетипичен за българските управленски нрави жест се оказа способен засега само и тъкмо офицерът, който през 1998-*** година за първи път в съвременната история на независима България оглави новосъздадения в контраразузнаването Сектор Русия. Тъкмо по негово време, в периода август 2000-та март 2001-ва година, бяха прогонени за нарушение на българските закони от България цял взвод руски граждани- трима от които с дипломатически паспорти- нещо нечувано и невиждано в нашата Задунайска губерния : преди и след това събитие.
116
12
 
6
 
! Отговори
wiktor преди 13 години
Така се прави. Като се осереш подаваш оставка, а не говориш как всичко е наред и как кризата не ни засяга, както някои бивши управленци.
115
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до 110Дневник
114
4
 
30
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ами прав си е човека. За какво му е да работи с Тиквата - първият доказано корумпиран премиер в България, а вероятно и в целия ЕС, щото аз за друг пряко уличен не се сещам.
113
4
 
3
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
Кой е тоя? Прилича на Юзеиров...
112
7
 
12
 
! Отговори
Трябват още метли... преди 13 години
...в ДАНС!!!СЛАБО МЕТЕШ БОЙКО....ТИЯ УТРЕ ТЕБЕ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ТЕ ИЗМЕТАТ!ТАМ ТРЯБВА СЕЧ.....ЗА КАДРИТЕ НА ДС!!!!ПОГОЛОВНА СЕЧ, МУ Е МАЙКАТА ......!
111
1
 
7
 
! Отговори
блонди преди 13 години
СИМПАТЯГА!
110
2
 
7
 
! Отговори
MOR преди 13 години
За сведение на най-слабия главен секретар в историята на МВР, взрива пред "Галерия", действително не е от компетенциите на ДАНС. Да извика някой да му разясни, като на пожарникар структурата, функциите и задачите. Да побърза, обаче защото скоро може да няма смисъл, пък и да не е останало кой.
109
6
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 13 години
О, приятел, тайна е. Дай мейл, ще ти кажа, иначе червената платена *** ще налази и там...
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре кажете някои други сайтове където може да се коментира.
107
4
 
11
 
! Отговори
ДО 104 преди 13 години
А ГЕРБЕРИТЕ КЪМ КОЙ ГИ СЛАГАШ
106
6
 
27
 
! Отговори
105 преди 13 години
Не бе, определено хората се убедиха, че гербав и акъл са взаимноизключващи се понятия и вече не си струва да се абят :))). Щом при ясни доказателства за корупция на Тиквата той още не е у кауша, а гербавата *** *** още верва къв е смисъла :))) Берлоскони по показаниета на един карабинер, че се е опитвал да му оказва влияние, че да пусне малкото *** е на съд по бързата процедура, тук при десетки преки и косвени док. за корупция на Тиквата следват само *** оправдания и нищо.
105
1
 
18
 
! Отговори
MAPA преди 13 години
do 97Ако се налага,защо пък не,тя революцията е за управия,но е за предпочитане мирни манифестации,все пак сме европейци,а и ES nqma da позволи насилия.Много корупция,много мафия в тая хубава държава,затова европейците ходеха в Африка,иначе те биха предпочели БГ,на 2-3 часа път и в Европа
104
1
 
25
 
! Отговори
MOR преди 13 години
Не го мислете ! Този гладен няма да остане ! Да ни е честит отново Драшков, а може вече да са предложили и на Алексей Петров. Какво толкова, че единият взривил колата на жената на другия, а другия изпратил едни момчета да застрелят единия, а по късно взел че го и арестувал. Тези неща са от висшата политика. Ние не ги разбираме. И на запад им е трудно да ги разберат, но това са наши вътрешни неща.