Разнобой за СРС-тата при Първанов

Постигнат е обаче консенсус за контрабандата и Шенген
Обновена: 23 фев 2011 11:11 | 22 фев 2011 21:14,
110
Разнобой за СРС-тата при Първанов
Първанов и Борисов запазиха добрия тон. Снимка: БТА

Непримирими противоречия е имало на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) относно използването и контрола на СРС-тата. Това стана ясно след продължилото повече от пет часа заседание при президента.

По отношение обаче на борбата с контрабандата и Шенген държавният елит е стигнал до консенсус.

Заради спора по темата за СРС-тата по изключение стенограмата от заседанието ще бъде публикувана, заяви Георги Първанов.

„КСНС не можа да изработи общо становище, имаше доста различия, на моменти трудно примирими противоречия“, коментира още държавният глава протеклите разговори.

Премиерът пък беше доволен от дискусиите.

„Заседанието продължи дълго не защото темите са били конфликтни. Доволен съм от подкрепата за градивните неща, които сме направили и приехме да дискутираме“, коментира от своя страна Борисов.

И двамата обаче отказаха подробности за спорните моменти в дискусията за СРС-тата. Стана ясно само, че президентът е настоявал да бъде създадено независимо звено или агенция към Министерския съвет за контрол на СРС-тата.

Идеята му обаче, която също беше лансирана и от лидера на БСП Сергей Станишев, не получила подкрепа.

„По въпроса за СРС-тата не се стигна до съгласие, защото първото условие да се търси решение е да се признае от управляващите, че има проблем, че има обществено напрежение, че има страх и общественото мнение е, че има прекомерно използване на СРС-та“, коментира пък от своя страна председателят на левицата Сергей Станишев.

Той заяви, че БСП ще подготви собствен законопроект за СРС-тата и за ефективния контрол на всички етапи. 

Относно борбата с контрабандата обаче се е стигнало до консенсус за връщане на митническото дознание. За полицейски правомощия на митничарите нееднократно настоява шефът на Митниците Ваньо Танов. Те бяха отнети през 2006 година от предишното правителство.

Като реверанс пък към МВР на него ще се дадат компетенции по закона за акцизите и данъчните складове.

В момента се подготвят законовите промени, свързани с тези решения, увери финансовият министър Симеон Дянков, който напусна по-рано заседанието, тъй като трябвало да се грижи за децата си.

Още по темата
22 фев 2011 16:09
161

КСНС постигна и договореност за дистанционна връзка на НАП за количествата постъпило и налично гориво в обектите за търговия и разширяване на информационно-технологичната инфраструктура на Агенция "Митници".

Относно размера на контрабандата обаче Първанов заяви, че той е бил обясняван с икономическата криза и с акциза на цигарите. На въпроса му от началото на заседанието дали щетите за бюджета надхвърлят 1 млрд. лева стана ясно, че така и не е получил отговор.

„Няма такава сума, няма такава методология за изчисляването. Спрямо 2009 г. всички приходи от ДДС и акцизи са се увеличили с 3.7%. Приходната част за 2010 г. е по-добра от 2009 г., особено при акциза за горива и алкохол", отчете Симеон Дянков.

При обсъждането на контрабандата на цигари най-спорен е бил въпросът дали може да се намали акцизът на цигарите.

Бойко Борисов припомни, че когато е дошъл на власт, правителството е дало 160 млн. лв. за изгаряне на стари бандероли. Затова управляващите са оставили експертите да изчислят кой е по-изгодният вариант – дали да се запази размерът на акциза или той да се намали, като се наложи да се дадат пари за изгаряне на старите бандероли.

Дянков обаче настоявал акцизът на цигарите да не се пипа.

Най-лесен е бил разговорът по темата за Шенген. Първанов го определи като „най-ползотворната част от дебата“.

Набелязани бяха и мерки за общи политически действия с Румъния за присъединяването на двете страни към Шенген, каза държавният глава. Борисов пък допълни, че парламентарните партии са поели ангажимент да търсят подкрепа от сродните си европейски формации.

Министрите са уверили, че до средата на този месец България ще бъде готова за Шенген. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецка Цачева каква е доволна ... ммм ... красавица ...Скоро народа ще и тегли шут в ***