Договорно GSM закрепостяване

НС ще решава законодателно проблемите с мобилните оператори
Обновена: 2 мар 2011 10:30 | 2 мар 2011 10:30,
113
Договорно GSM закрепостяване
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парламентът трябва законодателно да реши проблемите  между потребителите и мобилните оператори, настояват експерти.

В деловодството на Народното събрание вече е внесен законопроект за промяна на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) от народния представител от Синята коалиция Михаил Михайлов.

От Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) също смятат да направят, чрез правителствен законопроект, свое предложение за промяна на закона, регулиращо отношенията между операторите и потребителите на мобилни услуги.

Михайлов предлага неустойката при предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор да бъде между 5 и  8% от сбора на остатъчните дължими суми за срока на  договора.

Депутатът иска изрично посочване на максималния размер на дължимите неустойки, които при предсрочно прекратяване на индивидуалния договор от крайния потребител не може да надхвърлят 8 на сто, а при промяна на тарифния план – 5% от сбора на остатъчните дължими суми за срока на договора.

Депутатът от Синята коалиция предлага процедурата по прехвърляне на личния телефонен номер от един оператор към друг да е не по-дълга от един месец.

Той предлага още операторът да предупреждава крайния потребител при наближаване на определения от него месечен лимит на електронните съобщителни услуги.

Също така Михайлов смята, че при достигане на този лимит изходящите съобщения на потребителя трябва да се ограничават до заплащане на дължимите суми или до изрично отправено искане от потребителя за увеличаване на лимита.

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че по отношение на пазара на мобилни услуги хората са поставени в ситуацията на "крепостни селяни". 

"Това не може да продължава, за съжаление Комисията за защита на конкуренцията стои като пасивен наблюдател на този процес, а трябва да прави много по-активни пазарни анализи", коментира той.

Предложение за законодателни промени, свързани с мобилните оператори, имат и от Комисията за регулиране на съобщенията.

Те ще настояват мобилните оператори задължително да уведомяват клиентите си, когато достигнат до 90% от кредитния им месечен лимит.

КРС ще поиска от Народното събрание също с промени в ЗЕС да се откажат операторите от практиката да  сключват срочни договори с абонатите си.

Според председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков условието за автоматично подновяване на договора не е европейска клауза, не е добра практика, и е антиконкурентна клауза, която фактически закрепостява абонатите към съответния оператор.

Той обаче смята, че тя не може да отпадне от само себе си, защото операторите нямат интерес.

"Това може да стане само със законодателна промяна, тъй като КРС няма право да се бърка в индивидуалните договори", смята Божков.

Според председателя на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов потребителите трябва да имат възможност да "излизат" от срочните договори с мобилните оператори със справедлива компенсация, която да бъде определена в законодателството.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров посочва, че потребителските жалби  срещу мобилните оператори са свързани основно с преносимостта на номерата, автоматичното подновяване на договорите, закъсняването на фактурите, неспазването на кредитния лимит, получаването на нежелани кратки съобщения и договарянията от разстояние.

                                                                                                                                                                                                      (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
29
 
! Отговори
Здравко преди 13 години
Мария, най- големите мошеници са Мтел. НИКОГА ПОВЕЧЕ мтел!!!
32
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честно казано, наистина клаузата за подновяването трябва да отпадне, но не мога да разбера защо чак толкова се оплавкат всички. Ползвам карти и на трите оператора и до сега не съм имал проблем с надписана сметка никога. Наясно съм кога ми изтича всеки един договр на всяка една услуга, която ползвам и съответно знам кога и как мога да реагирам. Ако всеки си направи едно невероятно малко усилие да си запише кое до кога е и няма да има проблеми. to be continue...
31
1
 
4
 
! Отговори
фалконе преди 13 години
е неговия тумбак на номер 1 не е гол тумбак,и от позиция прави височайши изказвания и обобщения и пак накрая ни анализират..извън софия е мизерия бе хора,а ако в софия стане такава мизерия никаква власт няма да оцелее и 1 месец...но властта това го знае и държи софия горе-долу добре заплатена,другите не сме хора за властта....пък тя една софия.....щом свинар държеше пловдивския панаир и е приятел на гоце доноса правете си изводи.....
30
1
 
12
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Най-големите мошеници са Виваком. Постоянно дават по тв как са измамили стари хора с техните "подаръци", телефонните договори и никой не прави нищо! Да не говорим, че 5 минути имам нет, после 30 нямам, но не мога да се махна от тях, защото д-ра ми се е подновил. И това за премахванто на автоматичното подновяване ще е само за месец и то за нови абонати или за тези, на които д-ра им изтича през март. Останалите духаме супата и това е!
29
7
 
2
 
! Отговори
до номер 1 преди 13 години
Нека Номер 1 направи публикация в фейсбоок и така да видят всиччки самата истина.Браво за изказването му прав е човека.На гол тумбак чифте пищови!!!!
28
1
 
12
 
! Отговори
нещастен клиент на.. преди 13 години
Най-добре ще е да им спретнем един колективен отказ от услугите им - всички без GSM-и !Тогава ще ни молят и без пари да сме им клиенти - но НЯМА !ДА СЕ МАХАТ ОТ БЪЛГАРИЯ !
27
0
 
5
 
! Отговори
fani преди 13 години
Това е добре, но какво правим с дистанционните договори? Премахват нелоялните практики на автоматично преподписване, но да разбирам ли че продължават с НЕЗАКОННИТЕ практики на Виваком да сключват договори чрез куриер или по телефона? ...има още върху какво да се работи!
26
0
 
9
 
! Отговори
Петя преди 13 години
Няма да има по-голямо облекчение от това, да предоставят избора на клиентите си. Даже мисля, че ще имат повече абонати - ако хората знаят, че те определят какви договори и докога да ги ползват, със сигурност ще се чувстват много по-спокойни. Но това да знаеш, че си вързан с договор, който ако искаш да прекратиш, ще изплатиш половината си заплата просто ей-така....това си е адското напрежение....
25
0
 
15
 
! Отговори
Гъбка преди 13 години
Поредната абсурдна реакция... Не мога да разбера защо най - после иска да промени нещо към добро, а вие започвате да плюете по него - каквото и да се прави все сте недоволни .. Колко ти струва GSM апаратът си е твоя работа, аз предпочитам да не ми преподписват автоматично договора и да не ме правят на ***! Нооо разбирам, че не е редно да подхождаме с оптимизъм, българи сме все пак - не ни е привично ...
24
4
 
7
 
! Отговори
Greg преди 13 години
До 16,Господине, много се радвам, че кандидатът за работа е постъпил по този начин с Вас. Вие го определяте за алчен, аз за такъв който знае цената на квалифицирания труд. В БГ(където не живея от години) преди работих за престижна хед хънтърска агенция и си имах работа тогава с такива " пишмян" работодатели като Вас. Ние сега ще ти дадем токова, защото не знаем защо а пък после ще видим. Ситуацията в БГ е жалка, дано останалите 68 човека да са доволни от работата си с Вас.
23
0
 
7
 
! Отговори
Славка преди 13 години
Не видях никъде да се дискутира проблема с "телефонното подписване", от което аз съм потърпевша и вече не знам към кого да се обърна. Писах жалби във Виваком, в КЗП и още чакам. Казах, че не искам д-р, а те ми изпратиха, после го анулираха, но накрая ми партиха фактура за неустойки, при положение, че аз от самото начало не искам д-р с Виваком!
22
1
 
11
 
! Отговори
Falkone преди 13 години
аз пък си нося един телефон с шайба с мене постоянно. е ..не мога да говоря...но привличам внимание....и жените ме заглеждат даже.....
21
0
 
10
 
! Отговори
horus преди 13 години
Не е виновен тоя дето яде баницата а тоя дето му я дава ! На *** ни депутати сега ли им дойде да не уточнявам какво от къде, че почнаха да правят такъв закон !Че мобилните ни оператори се гаврят с нас - истина безпорна, ама че закона е "врата у поле" и депутатите са "кухи тикви у бостан" и това е вярно
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
15-ти Повечето хора в провинцията са с доход 300 лв на месец, че и по-малко така че спокойно.
19
0
 
20
 
! Отговори
stasyli преди 13 години
До 1 и тези които го подкрепят без да са прочели за какво става въпрос в статията. Въпроса не е за GSM-те и това кой колко пари изкарва, каква кола кара или колко скъп телефон носи. Става въпрос за това че като граждани на РБългария ние трябва да имаме права и докато не си ги потърсиме сами никой няма да ни ги даде на поднос. Аз водя борба с БТК от 4месеца и съм подала достатъчно жалби, смятам че съм дала и продължавам да давам приноса си за тази промяна. А Вие КАКВО ПРАВИТЕ?
18
0
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 13 години
Бил в София, а от София ли си изобщо ???
17
6
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
съжалявам, но глупавите хора са си глупави и опитите да им се облекчи живота със закон само сговняват на умните хора живота.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да ви разкажа нещо в тази връзка: Аз давам работа на 68 души в София. Имам нужда от счетоводител. Идва на интервю едно оперено момче на 33г, квалифициран добре, има опит. Виждам го че става за работа, поговорихме и му предлагам труд. договор начална заплата 1500лв и постепенно да вдигаме. Той ме гледа 5 сек и казва - Чакайте, на мене само GSMa ми е 250-300лв на месец, как ще живея с 1500лв. поне 2500 начална искам. Още не е погледнал какво ще прави и иска. Алчен излезе...
15
8
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 13 години
Каква глътка въздух бе *** аз съм в София и съм с по-малък доход от теб. Какво искаш повече.
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1 е прав. Ако българина събере 10 000лв. ще си купи първо Мерцедес на старо за 9900лв., а с оставащите 100лв. ще зареди резервоара. Няма значение, че ще го изкарва 1 път в седмицата, за да ходи до село. ***!