Договорно GSM закрепостяване

НС ще решава законодателно проблемите с мобилните оператори
Обновена: 2 мар 2011 10:30 | 2 мар 2011 10:30,
113
Договорно GSM закрепостяване
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парламентът трябва законодателно да реши проблемите  между потребителите и мобилните оператори, настояват експерти.

В деловодството на Народното събрание вече е внесен законопроект за промяна на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) от народния представител от Синята коалиция Михаил Михайлов.

От Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) също смятат да направят, чрез правителствен законопроект, свое предложение за промяна на закона, регулиращо отношенията между операторите и потребителите на мобилни услуги.

Михайлов предлага неустойката при предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор да бъде между 5 и  8% от сбора на остатъчните дължими суми за срока на  договора.

Депутатът иска изрично посочване на максималния размер на дължимите неустойки, които при предсрочно прекратяване на индивидуалния договор от крайния потребител не може да надхвърлят 8 на сто, а при промяна на тарифния план – 5% от сбора на остатъчните дължими суми за срока на договора.

Депутатът от Синята коалиция предлага процедурата по прехвърляне на личния телефонен номер от един оператор към друг да е не по-дълга от един месец.

Той предлага още операторът да предупреждава крайния потребител при наближаване на определения от него месечен лимит на електронните съобщителни услуги.

Също така Михайлов смята, че при достигане на този лимит изходящите съобщения на потребителя трябва да се ограничават до заплащане на дължимите суми или до изрично отправено искане от потребителя за увеличаване на лимита.

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че по отношение на пазара на мобилни услуги хората са поставени в ситуацията на "крепостни селяни". 

"Това не може да продължава, за съжаление Комисията за защита на конкуренцията стои като пасивен наблюдател на този процес, а трябва да прави много по-активни пазарни анализи", коментира той.

Предложение за законодателни промени, свързани с мобилните оператори, имат и от Комисията за регулиране на съобщенията.

Те ще настояват мобилните оператори задължително да уведомяват клиентите си, когато достигнат до 90% от кредитния им месечен лимит.

КРС ще поиска от Народното събрание също с промени в ЗЕС да се откажат операторите от практиката да  сключват срочни договори с абонатите си.

Според председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков условието за автоматично подновяване на договора не е европейска клауза, не е добра практика, и е антиконкурентна клауза, която фактически закрепостява абонатите към съответния оператор.

Той обаче смята, че тя не може да отпадне от само себе си, защото операторите нямат интерес.

"Това може да стане само със законодателна промяна, тъй като КРС няма право да се бърка в индивидуалните договори", смята Божков.

Според председателя на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов потребителите трябва да имат възможност да "излизат" от срочните договори с мобилните оператори със справедлива компенсация, която да бъде определена в законодателството.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров посочва, че потребителските жалби  срещу мобилните оператори са свързани основно с преносимостта на номерата, автоматичното подновяване на договорите, закъсняването на фактурите, неспазването на кредитния лимит, получаването на нежелани кратки съобщения и договарянията от разстояние.

                                                                                                                                                                                                      (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А сега като искаш да си прекратиш предсрочно договора дължиш 100% от сумата за останалата част от договора !!! Що за тъпотия ? Ако наистина направят тази сума 5 - 8 % прекратявам веднага моя договор , защото ми омръзна да ми надписват сметката.
12
0
 
26
 
! Отговори
гадове преди 13 години
Мобилните оператори в Бг дерибействат и лъжат като за световтно-но така е когато няма държава и управниците са на далавера-***!!!
11
0
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
И аз съм така. В София само мен ме няма та да се набутам и аз там.
10
1
 
44
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
В Закона за електронните съобщения влизат и интернет-доставките, кабелната телевизия, стационарните и мобилни телефони..всичко това са електронни съобщения.Така че ако се промени закона - всички тези тарикати ще клекнат.Ама закона трябва да е перфектно написан - без вратички и комшолуци и естествено да се приеме.Топлофикацията, тока и водата са в други закони, които също трябва да се променят, а не да отглеждаме поредия Вальо Топлото, или Р.Овч.Не щат обаче-няма да могат да ни доят"по закон"
9
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПОТКРЕПЯМ НОМЕР 1
8
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
всичко е важно в една държава в всичко трябва да се реголират нещата не само с мобилните оператори а е краино време да се въведат и индивидуалните договори за чез и краиния потребител и тогав анима да има тия измеслини дигания на цената на тока както е на запад
7
13
 
24
 
! Отговори
lola bunny преди 13 години
Защо пък само мобилните оператори, решете и проблема с кабелните телевизии, Топлофикация, БТК.Мобилната услуга е доброволна и по мое мнение е мнооого по-добре регулирана от редица други.
6
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 1 е абсолютно прав и престанете да му слагате минуси. Издагнали сте тия дранкулки в култ, а нямате пари да посрещнете по-приоритетните нужди.
5
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз имам доход 600 лв.Едвам се справям ,но няма да дойда да се гъчкам в София.Само когато се даде глътка въздух и на хората в провинцията, тогава ще се оправят нещата.
4
1
 
37
 
! Отговори
Blake преди 13 години
Въпроса е принципен. Тук все някой решава, че ще лъже и *** хората, и почва да го прави. В случая има милиони "жертви". Така че, не е лошо да се започне отнякъде. Сравнението с колите, което си направил, е нелепо и безпочвено.
3
1
 
40
 
! Отговори
edin преди 13 години
Аман от законодателни промени! Ако ще променяте нещо, направете го за всички оператори - мобилни, телевизии, интернет....И пак ще измислят нещо. Приехте наредба за предсрочното погасяване на кредитите към банките. Какво стана - до сега моята банка искаше 2% неустойка от сумата, която внасям предсрочно. Сега - при нов заем ми взема 2% такса управление - върху цялата сума. Какво печеля като потребител...едно голяямо нищо. Просто давам повече пари авансово /получавам по- малко, а плащам пак толкова
2
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази сутрин в Бояна поредната *** долна МУТРА с джип за 100 000 лв уби безнаказано БЪЛГАРИ при чудовищна катастрофа!А вие лапайте мухите и вЕрвайте на кьорфишеците за горнооряховските лекари!
1
53
 
63
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Цялата държава е цъфнала и вързала, че се загрижихме за GSM-ите. Парите стигат и за ядене, и за пиене, и за дрехи, та стигнахме до GSM-ите. Аз предлагам да стачкуваме защото не може всеки да си купи мерцедес или ферари. *** и цървулската държава, нямат какво да си облекат ама всеки хванал по един GSM за 500-600 лева. Аз имам доход над 1500 лева на месец и пак карам с един стар GSM за 100-тина лева. Мизерници ..