Гвардейки – скорошна гледка пред президентството

Оказва се, че сме първенци по жени в армиите от НАТО
8 мар 2011 15:00,
160
Гвардейки – скорошна гледка пред президентството
Досега гвардейците са само мъже. Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че е отменена наредбата, с която се ограничават права на жени военнослужещи да заемат определени длъжности в армията.

В тази връзка той коментира, че сега предстои да се приемат военнослужещи в Националната гвардейска част и няма проблеми жени да участват, стига да отговарят на съответните физически изисквания.

Ангелов отбеляза, че неведнъж е бил посрещан от почетни караули в чужбина, в които е имало и жени.

"В момента няма висящи проблеми по отношение на службата на жените в армията", похвали се Ангелов, който днес се срещна с ръководството на Сдружението на жените военнослужещи.

"Съгласихме се с представителите на сдружението, че то трябва да увеличи влиянието си не само сред офицерите и сержантите, но и сред войниците жени", каза министърът.

На срещата е било отбелязано, че военнослужещите жени, както и мъжете, ще имат не само правата, но и същите задължения – например, ако са в състава на определена войскова част и тя бъде изпратена на мисия, те също трябва да участват в нея, за разлика от досегашното доброволно участие в мисии.

Още по темата

Представителките на сдружението са посочили като проблем чрез физическите изисквания към военните да не се промъква "скрита" дискриминация по отношение на жените.

Сега процентът на жените в армията средно е 14, във ВВС те са 19 на сто, а в Сухопътните войски – 13.

"Ако гледаме количествения параметър, сме, общо взето, в предните редици на армиите от страните членки на НАТО", похвали се Ангелов.

Министърът коментира, че за разлика от други държави от НАТО, в това число и стари членки, в които има забрани по отношение на забременяване и други ограничения, в нашата армия няма да има такива забрани.

Ангелов не смята, че има тенденциозност в постъпването на жени в армията за използване на служебното положение във връзка с евентуална бременност.

Министърът заяви също, че засега няма проблеми с отказ на изпълнение на задължения от жени военнослужещи.

"За нас е важно да няма ограничения, те да бъдат свободни да избират своята длъжност, така както чувстват, че са способни да я изпълняват. Естествено, всеки си прави сметката, когато постъпва в армията, за каква длъжност кандидатства", коментира в заключение министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
голям *** ще е
125
6
 
17
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Може, ама да караулят с къси фустички като на мажоретките. Като ще е резил, поне гледката да е секси.Жени войнички и гвардейки, баси жалкият цирк.
124
4
 
3
 
! Отговори
уйо преди 13 години
моата нече равноправие сака ми царевицата а ако сакат тие де гвардейките мое да им нарубим и на них аре добър апетит
123
6
 
8
 
! Отговори
уйо преди 13 години
Аню-ануса ще ги назначи ами да не почнат да бъркат командата лени защото може да си разтворят краката в положение ТУШШШШШ
122
4
 
3
 
! Отговори
a преди 13 години
tova nee ministar tozi ni6to nee napravil za armiqta
121
3
 
9
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
128В случая Аню не е виновен. Тая свинщина я забъркаха още при тройната коалиция и ония *** Свинаров, който въпреки че нямаше нищо против отказа искането за "гвардейки". Ама тогава скочиха ония от "Джемини" и ЛГБТ (ЛезбиянГейБисексеуалТравестит) и тръгнаха да съдят държавата в Страсбург за дискриминация. Ей те т`ва е цялата история. Преди време имаше едно предаване "Сблъсък" в което полк. Петко Йотов направи лесбийките на пух и прах с тяхтите амбиции за гвардейство.
120
3
 
9
 
! Отговори
jki преди 13 години
Този *** министър друго не може ли да измисли? Жена-гвардейка?Ами тя вместо да вдига крака,ще ги разтваря.Абе то само да му видишимето- Аню. Звучи ***. Аню,егати името.
119
3
 
21
 
! Отговори
до 126 преди 13 години
Именно защото няма 2 години казарма мъжете вече не са мъже и разни пикли пишещи на маймуница си развяват самочувствието. Сред *** една такава фльорца се чувства даже значима и силна. Тръгнала да обяснява колко можели жените и как можели да вършат работата на мъжете. Само че не прави пиклата разлика, че говорим за мъжка работа, а не за гейска която вършат познатите й ***.
118
2
 
21
 
! Отговори
къде са??? преди 13 години
Чукундуре къде са тези мъже бе братко????ОТ как няма военна служба аз все *** виждам.Бяхме мъже когато ходихме по две години служба а сега няма разлика между мъж и жена.
117
1
 
12
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
122И аз говоря английски и руски. Говоря и западнобългарски диалект (викат му Македонски). Но се справям и с южните ни наречия (викат му мьеко). ИЗПОЛЗВАЙ КИРИЛИЗАТОР, КАТО СИ ТОЛКОВА ГРАМОТНА!
116
3
 
6
 
! Отговори
gte преди 13 години
Научи се да пишеш, неграмотна пикло!
115
2
 
13
 
! Отговори
до 116 преди 13 години
Како, защо при мисиите зад граница не сте на мястото на конфликта вие жените, а си седите в щабовете? Дискриминация ли е този факт за вас или дискриминация е за мъжете-военни? Нали сте всичките военни? Що мъжете са на огневата линия, а вие си пушите цигарки и пиете кафета в щабовете? Искаш да кажеш , че всичките жени са с офицерско образование и затова мястото не им е при рискуващите си живота военни? Айде бе! Я върви да готвиш, че мъжът ти довечера няма те пита в кой боен форум си се сражавала.
114
10
 
4
 
! Отговори
yeska преди 13 години
do 113Prijatelu, govorja bulgarski,ruski + 3 zapadni ezika,a sum samo na 23godini. Ucha v chuzhbina, cenjat me, plashtat mi dobre i me uvazhavat. I vupreki oligofreni kato teb, az shte se vurna skoro vreme. Prijaten den i dano se izlekuvash vse njakoga ot zlobata si.
113
2
 
8
 
! Отговори
re преди 13 години
"професиЙ"Още един неграмотен ***.
112
0
 
14
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
116 yeskaСъществуват кирилизатори, уважаема. А в България, отдавна жените са равнопоставени на мъжете, в което няма нищо лошо. Ама лошото идва, когато някакви принцески искат да се доказват като бойци и когато някакви "мъже" искат да се доказват като принцески и моделки - това е антиприродно и ненормално!
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Немо - професиИ, иСкам, маЙки.
110
7
 
3
 
! Отговори
мъж като гомно на дъ преди 13 години
Не разбирам какво се правите на мъже като не сте държали пушка повече от 20г.Жените поне си държат нагана всяка вечер и винаги са готови за атака.
109
5
 
7
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Има мъжки професий и женски професий.Обаче някои недоразомения на природата са решили че света трябва да е обратен защото те са такива.Изкам да попитам всички жени които ще са в армията ако са маики как ще застрелят някои ако се наложи.То само да пушат и да пият кафе нестава.
108
7
 
1
 
! Отговори
yeska преди 13 години
Chukundure,sorry,no sum v unito i njama kirilica. A do toja,deto vse se obazhda - koj ti kaza, che zhenite v dneshno vreme iskat da se dokazvat kato ravni? Az predpochitam da rabotja s uma si, otkolkoto da kopam u minata. Razbira se,che ima muzhki profesii, koito i spored men ne bi sledvalo da se uprazhnjavat ot zheni,ama kojto kakvoto go vleche.A za bg armija v segashno vreme ne mi govori - dobre,che nikoj ne ni znae kude sme na kartata, shtoto v bg samo v forumni pobojnici i pederasti e pulno
107
3
 
13
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Скоро пред президентството ще може да се види следната сценка: Гвардейка се гримира и говори по мобилния си телефон.