1:0 за гражданското общество. НС се опълчва на монополите

Предвиждат се законодателни промени в полза на хората
Обновена: 11 мар 2011 15:07 | 11 мар 2011 14:23,
55
1:0 за гражданското общество. НС се опълчва на монополите
Известни личности подкрепиха борбата с монополите. Снимка: Булфото

В новия закон за енергетиката ще удовлетвори част от исканията на Гражданската инициатива срещу монополите.

На 21 декември 2010 година движението, водено от популярни творци като Силвия Кацарова, Латинка Петрова, Камелия Тодорова, внесе в Народното събрание над 700 хиляди подписа на българи срещу политиката на монополните дружества, работещи на територията на страната.

С днешна дата, след повторна среща с представители на ГЕРБ в парламента, стана ясно, че предложенията на гражданското движение се приемат. От Държавната комисия по енергийно и водно регулиране членовете на движението искат:

1. Да се увеличи гражданското участие в Консултативния съвет на ДКЕВР, който взема решенията на регулаторния орган.

2. Да се създаде специално звено за енергиен одит, което да работи с първични документи на монополните дружества и да има достъп до класифицирана информация.

3. Да се въведе „горна граница” за цените на монополно предлаганите услуги.

4. Да се ускори пълна либерализация на търговията с електрическа енергия.
 
Красимир Луканов, който е председател на Гражданска инициатива срещу монополите, допълни, че движението е получило над 16 000 сигнала на битката на български граждани с монополите.

Част от исканията са за премахване на такси за ползването на електромер и водомер. Хората искат да премахнат всякакви такси за регистрация на абонати.

В случай на предварително прекратяване на договор с мобилен оператор неустойката да не надхвърля 10% от размера на таксата до края на прекратяването на договора. Настоява се още за бърз и лесен пренос на номерата на мобилните оператори.

От гражданското сдружение обясниха, че техни сътрудници юристи дават безплатни съвети на потребители, недоволни от монополите, в цялата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: монополи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И тия се продадоха на Герб !
51
0
 
1
 
! Отговори
Радио Ереван преди 13 години
До тук добре. Но за да се спечели мача , трябва да се играе и през второто полувреме. Има и дузпи , а не се знае кой ще надува свирката? Затова не трябва да се отклонява или притъпява активността и вниманието на обществото, докато в новия закон за енергетиката не бъдат удовлетворени част от исканията срещу монополите!
50
1
 
4
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Евентуалните законодателни промени да не се предвиждат , а да се направят по най-бързия начин - така, както ООН приема резолюции за нападение / може и за 24 часа / --- Правителството е на ход /ако резултатът наистина е 1 на нула в полза на гражданското общество /
49
2
 
2
 
! Отговори
до Бай Колю преди 13 години
Комунизъмъ, така е промил мозъчетата на някои хора, че гелдай какви схващания за "рожденни права" е насадил у простолюдието ... Че дай като ми е елементарно човешко право да съм информиран и да имам интернет и да мога да комуникирам, държавата да ми осигури ТВ /ама от новите ;) /, комкпютър и мобилен телефон, или по-добре смартфон ... щото само ток да ми осигурява, не ме топли, ако нямам печка, ТВ, компютър ;)
48
7
 
0
 
! Отговори
до Бай Колю преди 13 години
... Ами ако всеки реши, че "по рождение" му се полага ток, телефин, парно, плазма? М?
47
4
 
0
 
! Отговори
до Бай Колю преди 13 години
Уважаеми Байо, мисля че бъркаш социален със социалистически/комунистически!Освен това бъркаш и някои икономически закономерности, характерни за пазарната икономика, независимо че говорим за изкривявания като монопола! Елементарното човешко право е правото на живот - въздух, вода, храна! За всичко останало е необходимо социалната държава да осигури условия - имаш ли на пазара ток, телефонни комуникации, информация? Ами ако можеш си ги купи - не бъркай "рожденните" права с други неща ...
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още номенлатура, този път уж "гражданска" - да ви е честито.
45
0
 
5
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Уважаеми 15-ти,Никой не иска да определя ничия цена! Нека ако ще токът да поскъпне двеста пъти! Става дума, че след като държавата България е приела сама за себе си, че е социална, вкарвайки този текст в собствения си основен закон -Конституцията, тя е длъжна да осигури на всеки неин гражданин определен социален минимум! Т.е. ако токът е двеста пъти по скъп, държавата трябва да раздава двеста пъти по големи енергийни помощи! Както и в момента го прави! И колкото е по скъп тока, толкова повече ще се разширява кръгът от хора, които чакат на тези помощи! Е, щом това е правилният път според теб, аз нямам нищо против! Ти, изкарвайки повече пари, ще плащаш неизбежно повече данъци за да покриваш социалната функция на държавата! Пък ако не ти харесва....може да кажеш чао на държавата! Щото ...на монополистите хората не могат да кажат чао! Затова варианта пред тях са само два! Или да искат държавата да натиска монополите, докота цените достигнат някакво поносимо за тях ниво, или да искат от държавата да им плаща масрафа! И това няма нищо общо с комунизъм, ами както казах по долу, с елементарни човешки права! А те наистина са по рождение! Всеки, който се е родил тук ги има! Не е нужно да работи за тях или да ги заслужава! Те за това се казват човешки права, а не ....привилегии, примерно!
44
2
 
3
 
! Отговори
Б. Борисов преди 13 години
Обещавам на всички, че ако гласувате за моята партия на президентските и местни избори, а също така и на следващите парламентарни избори, България ще е за пример и чужденците ще се бият да живеят тука! Ще усвоим европарите и ще увелчиим заплатите и пенсиите, и ще намалим цената на тока и на храните! Но това може да го направим най-рано от 2013 г. нататък, щото първия мандат Станишев ни остави лошо наследство, и ние още се борим с това.То Цанков камък, Белене, абе направо...Ако не беше Станишев, още тая година щеше да цъфнем ....Ама сега ще трябва втори мандат да ми дадете, и живота ви ще стане песен, само гласувайте за нас!
43
4
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
Подписал си договор за ползването на услугата! В момента, в който си подписал договора за /или си наследил/ апартамента! Щото към тоя момент е действал законът, съгласно който този апартамент е с топлофикацията и собственикът му ще плаща за което, следователно си го знаел това /щото всеки трябва да знае всички закони по презумпция/, следователно си се съгласил с това като си купил апартамента! Както казах вече - *** народ, слаба дъжава - не знае какво подписва, после реве ...
42
8
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 13 години
Пак съм 15!Информирай се с радио, а не с плазма!Комуникирай си с писма /или поне стационарен тел./, а не с мобилен!Топли се с 5 ката дрехи /ако нямаш - ще ти дам/, а не да ми се топлиш с парното на макс във всички стаи!Айде недей ми обяснява за 21-ви век, ЕС и т.н. ... Мен що не ми дреме за монополите колко ми вземат? Щото като дигнат цените или отивам и изкарвам колкото трябва в повече, или им казвам чао ... Нагло е да искаш да получиш нещо и да искаш да определяш цената ...
41
0
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
Прав си! Не ми харесва!Защото ако искам да си спра телефона, не ми се налага да го продавам...Пък и дори не си спомням да съм подписвал договор за ползване на тази "услуга".
40
1
 
0
 
! Отговори
niknay преди 13 години
Администратора -Е много бързо изтрихте линка който пуснах за командосите на ЧЕЗ как проверяват електромери и събират такси от длъжници и крадци.Надявам се все някой да го е видял.Ще се пробвам за последно - обещавам.Дайте ми само 30 минути - моля Ви.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
@34 - Имам за теб алтернатива /знам, че няма да ти хареса, но за това пък можеш да си стоиш абонат на топлофикацията колкото си искаш ;) /: продаваш апартамента и не си абонат! @36 - Тея права дето ги имаш /имаме/ не са "по рождение". Означават да ти се осигури възможност да ползваш въпросните неща, а не задължение на някой да ти ги "дарява" на изгодна за теб цена! Недей да ги бъркаш двата щата - социалния и комунистическия!
38
0
 
0
 
! Отговори
ХаХа преди 13 години
Ха Ха - "пълна либерализация" на търговията с електрическа енергия? А НЕК е държавна - значи който е с гейберуците, ще получи изгодна сделка и *** ще "затъргуват" с електроенергия - не че сега не нъргуват, ама съвсем ще затъргуват.Направо си вървим към блатото да затънем съвсем.
37
0
 
4
 
! Отговори
Сион преди 13 години
Сега ДАНС да почне да проверява истински ли са подписите:)
36
2
 
8
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
А бе, номер 15-ти,Ти много правилно разсъждаваш, ама разсъжденията ти са закъснели с няколко века! Ако живеехме още в пещери или поне във времето на Индустриалната революция в Англия, тогава щеше да си прав! Можеш да си го позволиш - ползваш ток, не можеш - духаш... Само че, през 21-ви век, още повече в Европа и в ЕС, ние-гражданите, освен задължнеия към монополистите, имаме права! Имаме право да бъдем информирани, което няма как да стане без "плазма" или поне радио. Имаме право на здравословни условия на живот и работа, което не може да стане без да се топлим зимъска и без да имаме достъп до чиста течаща вода в домовете си. Имаме право на комуникация, а това не става без телефони... Примерите са безброй! Даже последно в Скандинавия причислиха и достъпа до интернет към човешките права! Пък ти пишеш, който няма пари - да мре без ток! Айде по кротко де! Да не говорим, че дори и в нашата си, българската Конституция пише, че България е социална държава...да не обяснявам сега, какво аджеба значи това! Пък воъбще няма да отрварям приказка, че този същия, скъпия ток, с който ни дерат кожата е НАШ! Над 50 % от него се произвежда в Козлодуй, пък централата е държавна, т.е. НАША!!! На българите!!! Така че, хайде спести си тези либералистки простотии и се замисли! Не става дума за някакви ...извънземни, които ги мързи да работят! Най засегнати от всичко това са пенсионерите, т.е. майка ти и баща ти....
35
0
 
0
 
! Отговори
NetPari преди 13 години
dnes.bg/
34
2
 
4
 
! Отговори
до 24/15 преди 13 години
Не забравяш ли Топлофикация? Аз например плащам за необитаем двустаен апартамент със спряно парно 50 лева на месец само за "отопление", вода не се ползва. Тръбите в банята са зазидани, но от Топлофикация не желаят да отразят това. А МОЖЕ БИ ЗНАЕШ КАК МОГА ДА НЕ БЪДА АБОНАТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ИЛИ ПЪК ДА СТАНА АБОНАТ НА НЯКОЕ ДРУГО ДРУЖЕСТВО, КОЕТО НЯМА ДА МИ ВЗИМА ТАКСА "ПоРНО", АКО НЕ ПОЛЗВАМ?
33
0
 
6
 
! Отговори
krokozavar преди 13 години
а защо се мълчи за такса сградна инсталация, която е spam, не поискана услуга, за която Ви искат пари?