Престъпността разяжда България

Според британския посланик и след 24 г. ги има черните коли
14 мар 2011 20:41,
248
Престъпността разяжда България
Стийв Уилямс. Снимка: БТА

Проникването на организираната престъпност в политическите и бизнес структурите, и корупцията, свързана с това, е "разяждаща" за България – за икономиката, но преди всичко за обществото като цяло.

Това заяви посланикът на Великобритания Стийв Уилямс в лекция по повод края на мандата си в София.

"Малцина забогатяха прекомерно, незаконно, за сметка на мнозинството. Тези проблеми бяха отчетени при присъединяването на България към ЕС с установяването на механизма за оценка и сътрудничество", каза Уилямс, цитиран от БТА.

По думите му през последните 18 месеца е отбелязан значителен напредък, което се признава от ЕК. Заслугата затова в голяма степен е на правителството, смята той.

Според посланика е жизнено важно да се продължи с този напредък, защото огромното мнозинство от обикновените българи искат и заслужават това.

Уилямс отбеляза, че колкото и успешни да са полицейските операции през последната година, те трябва да бъдат последвани от осъдителни присъди, за да могат хората в и извън България да се убедят, че напредъкът е необратим.

Посланикът е изкарал около седем години на дипломатическа служба в България - първоначално от 1984 до 1987 г. и от 2007 г. до момента.

Говорейки за промените в обществената йерархия и социалния статус, Стийв Уилямс си припомни гледки на черни мерцедеси и волги, които сигнализират със светлините си, за да отбиеш и да мине "ВИП персоната".

"24 години по-късно е потискащо, че същият феномен съществува. Големи черни автомобили, мигащи светлини и водачи, които смятат, че едни са правилата за тях, а други – за "обикновените хора".

Разликата е, че този път тези водачи обикновено не са от политическия елит, а водещи фигури от "сивата" икономика, меко казано, или "мутри"- ако се изразим по-малко учтиво" каза Уилямс, като добави, че не всички в големи черни автомобили са "мутри".

"Българите са малко като британците. Проявявате склонност да сте много  самокритични, да виждате "чашата" по-скоро "наполовина празна" отколкото "наполовина пълна", допълни британският посланик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
жана преди 13 години
Британският посланик за голямо съжаление казва истината.Близо две години се въртя в един омагьосан кръг между полиция, адвокати съдии властоимащи и хора от организираната престъпност, които са си създали такава мрежа по между си,че по скоро с главата си стена ще пробия,отколкото в мрежата пробив да направя.Молете се да не изпаднете в мойто положение,защото изказването на г-н Уилямс ще ви звучи похвално.
224
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 13 години
В България трябва наистина да има вкарани в затвора прокурори,съдии,полицаи/гдбоп/ за да повярват хората че има реално правосъдие в страната ни а не всичко да се замазва от фиктивни проверки и докато важи максимата гарван гарвана око не вади полицейската мафия ще прави каквото си иска .....
223
1
 
1
 
! Отговори
mstr max преди 13 години
toja angliiski nestasnik sto ne si gleda sibanata strana ? v anglija i osobenno v london e sabrano izmeta na sveta,prestaplenijata sa na vseki trideset minuti i policiata ne moze da se spravi s tjah.Lesno e da davas saveti na drugite ,da vidjat sebe si.
222
1
 
3
 
! Отговори
Конкретност, моля! преди 13 години
Някой тук знае ли за конкретен случай, при който синя лампа да е била поставена на автомобил, който не обслужва правителството, не е на МВР и не е от колите за спешна помощ?Помня, че футболистът Стоичков искаше синя лампа, а *** певачка Софи Маринова настояваше заради нея да бъдат променени правилата за движение на столичния булевард "Витоша", за да влезе тя там с автомобила си с цел да си напазарува. Дали наистина и Стоичков има ромска кръв, не знам.
221
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОРЕНА НА ПРОБЛЕМИТЕ НА СТРАНАТА СЕ НАРИЧА "СЪДЕБНА СИСТЕМА"ДОКАТО ТЯ НЕ СЕ ПРОМЕНИ ИЗЦЯЛО; ДОКАТО НЯМА ОСЪДЕНИ СЪДИИ НЯМА ДА ИМА РЕД.И МАЛКИТЕ ДЕЦА ЗНАЯТ, ЧЕ КОЙТО ИМА ПАРИ ЗА НЕГО НЯМА ЗАКОНИ, ЗАЩОТО ТОЙ ЩЕ ПЛАТИ КАКВОТО ТРЯБВА НА КОГОТО ТРЯБВА И ЗАКОНА ЩЕ ГО ОНЕВИНИ.ТОВА Е ЧЕРВЕЯТ, КОЙТО РАЗЯЖДА СТРАНАТА, ОБЩЕСТВОТО, МОРАЛНИТЕ УСТОИ.ИЗЛИЗА, ЧЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, Т.Е. ТЕЗИ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ НАЙ-РАЗРУШИТЕЛНИТЕ И МОЩНИ АНТИДЪРЖАВНИ ДЕЙНОСТИ СА СЪДИИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ ОНЕВИНЯВАТ ПРЕСТЪПНОСТ
220
2
 
5
 
! Отговори
???? преди 13 години
*** ли са българите ? Отговор : *** е меко казано , по-бетер са и от ***!
219
0
 
5
 
! Отговори
Ху преди 13 години
Има... 50 пъти по-малко престъпност при 10 пъти по-малко полицаи на глава от населението. В България скоро ще се редим ***-милиционер-пенсионер- нормален, ***-милиционер-пенсионер- нормален, ***-милиционер-пенсионер- нормален....
218
4
 
2
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Че нима в Англия няма престъпност?
217
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
докато начело са издънките на луканов престъпността по високите етажи ще си краде на воля
216
0
 
9
 
! Отговори
о преди 13 години
оставка
215
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И тоя да не остане по на зад от посланника на САЩ
214
1
 
4
 
! Отговори
sijalenie преди 13 години
i az sijalqavam
213
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 13 години
хаха Много съжалявам за високите цени и за корупцията - хаха
212
2
 
19
 
! Отговори
teo преди 13 години
БОЙКО И ЦЕЦО, ЗАЩО ПАК ЧАКАМЕ ПАК ОТВЪН ДА НИ ПОКАЖАТ, ЧЕ "ЦАРЯТ Е ГОЛ"??? НИМА ЩЕ ДОЧАКАТЕ ПАК ОТВЪН ДА ВИ ПОКАЖАТ ТРОЯНСКИЯ КОН В ПРАВИТЕЛСТВОТО - ПОПОВА, КОЯТО ДО СЕГА ТРЯБВАШЕ СМЕЛО ДА ИЗГОТВИ ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО ВИСШИТЕ ЕТАЖИ! НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО В НАЧАЛОТО НА МАНДАТА ВИ НЕ СМЕЕХА ДА СЕ ПОКАЖАТ И ТРЕПЕРЕХА, А СЕГА СМЕЛО СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕЩУ ВАС И АКО НЕ ГИ ВКАРАШ В ЗАТВОРА, ТЕ ВАС ЩЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА?? СЪБОДЕТЕ СЕ БОЙКО И ЦЕЦО ДОКАТО НЕ СА ВИ ОСЪДИЛИ??ОК
211
7
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
българските служби (ДС) и руските им господари разграбиха и погребаха Бг., за *** (които НЕ са чели РАН-ЪТ), м о г а т да го прочетат в интернет го има! Бг. прехода беше осъществен по руско- съветски мафиотски модел (Русия и Бг.) са доказателство за това, ако планът Ран- Ът беше въведен сега клетата ни държавица щеше да е на нивото на Полша, Чехия и Унгария. но не би!
210
1
 
5
 
! Отговори
Монк преди 13 години
' На лагер в Лондон за кралската сватба14.03.2011 17:44Феновете на британското кралско семейство ще могат да отседнат в специален лагер срещу 75 паунда за 3 нощувкиФеновете на британското кралско семейство, които искат да гледат сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън следващия месец, но нямат пари за скъпи хотели, ще могат да се разположат на палатки в специално организиран лагер в Лондон, предаде Ройтерс.Camp Royale ще бъде организиран в Южен Лондон и ще предлага евтина алтернатива за всички, които желаят да посетят столицата на Великобритания за кралската сватба на 29 април.Лагерът ще е отворен от 28 април до 1 май и ще предлага три нощувки на цена 75 паунда (120 долара).Организаторите обещават на разположение на лагеруващите да има душове, чисти тоалетни, охрана и в типично британски стил - безплатни чаши чай. 'Кога ли ще дойде денят , когато Р. П. ще започне да съди държавата САЩ в Международния съд в Хага, защото са му отказали виза ? Едва ли някой се съмнява в това, че той е почтен човек ?! Да не би Р. П. да е съден от ' независимия ' съд у нас ? След като той не е осъждан, значи той е с чисто съдебно минало, т.е. не е престъпник !Ще бъде интересно да видим дали стотици хиляди честни и трудолюбиви български граждани ще отидат до Хага и респ. да спят в палатки в защита на бившия вътрешен министър и настоящ червен депутат с гадателски заложби !?Дай, Боже, да доживеем този ден !
209
1
 
16
 
! Отговори
Хм преди 13 години
"По думите му през последните 18 месеца е отбелязан значителен напредък"Какъв напредък бе?!?!? Мааму стара, само ние - живеещите в тая държава не усещаме никога за какво потупват по гърба (***) нашите управленци (освен когато не ни е в ущърб)!Аре стига сладки и медени - кво му го лъскате на Боко - и без тва достатъчно *** *** има в тая страна!
208
0
 
5
 
! Отговори
www преди 13 години
ако ме питате кога ще се оправим отговора е един НИКОГА
207
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Драги г-н Уилямс, за разяждащата се България носите вина предимно вие. Кои служби разрешиха разграбването на нашето национално богатство от избрани продажни управляващи, с цел смяна на системата мирно и тихо ? Кой прокара отработената отдавна в други държави схема за съсипването на селското ни стопанство, икономика, здравеопазване, образование и пр. под името планът РАН-ЪТ ?
206
3
 
7
 
! Отговори
Монк преди 13 години
Понеже отворихте дума за икономическите досиета, СДС ви постави преди десетина дни въпроса дали осъзнавате, че докато продължавате да мълчите за спонсорите си, които са подсъдими за злоупотреби с еврофондовете, пречите на връщането на доверието на инвеститорите към България. Впрочем тази теза беше повторена и през тази седмица за спонсорите. Какво отговаряте?Това е много добра тема за спонсорите. Аз много отдавна я поставям. Аз съм единственият, който е обявил официално всички спонсори от най-високите дарения до единичните такива, в това число и обръщам внимание цялата дарена сума. Вие може ли да приемете, че има партии, които са участвали в президентски, парламентарни и други избори с по 30 000 лв., след като сте виждали покрити улиците, булевардите с билбордове и плакати, да не говорим за рекламата по телевизията. Аз не искам да връщам репликата на сините, защото добре помним информацията, която течеше, защото разбрахме, че е водена битка с руската мафия, но точно аз съм запомнил имена от руската мафия, които станаха известни покрай даренията си за синята централа или за някои лични фондации. Нека да върнем лентата назад, да видим, доколкото, разбира се, са запазени информации, коя партия, респективно кой кандидат как е бил финансиран в хода на една или друга кампания. Аз не се притеснявам от това", каза още Георги Първанов. '