Трайков лъже, аз съм само бушон!

Красимир Първанов категоричен, че няма обвързващо споразумение
Обновена: 6 апр 2011 16:20 | 6 апр 2011 14:16,
283
Трайков лъже, аз съм само бушон!
В думите на министър Трайков няма и грам истина, заяви шефът на НЕК.

Директорът на НЕК Красимир Първанов обвини министър Трайчо Трайков в лъжа и обяви, че сключените вчера споразумения по отношение на АЕЦ „Белене“ са само от полза за проекта.

Първанов даде с огромно закъснение пресконференция, защото е бил изслушан в МС във връзка със разразилия се скандал по енергийния проект.

Във вторник Трайков уволни шефа на НЕК, затова че е подписал с „Атомстройекспорт" обвързващо за страната ни споразумение до два месеца да подпише окончателен договор за строителството на „Белене" и да договори крайната цена за атомната централа.

Трайков беше категоричен, че тези условия не са изгодни за България и Първанов е превишил правомощията си.

„В думите на министър Трайков няма и грам истина“, заяви шефът на НЕК и обяви, че с подписването на документите компанията не се обвързала с нищо по-различно от досега договореното по проекта.

Красимир Първанов показа въпросното споразумение 12, за което във вторник икономическият министър каза, че задължава страната ни да парафира окончателно договора за строителството на АЕЦ „Белене“ до първи юни.

Шефът на НЕК бе категоричен, че в споразумението няма текст, който да задължава правно страната да подпише договора за АЕЦ "Белене" до 1-ви юни.

Той обясни, че с новото споразумение се удължават сроковете на вече изтеклото предишно такова на 31 март.

По думите му е имало опасност руската страна да заведе дело срещу България в Арбитражния съд в Париж. Руската страна е щяла да има финансови претенции към нас в размер на близо 1 милиард евро – 300 млн. евро за вече направени плащания към подизпълнителите и над 600 млн. евро допълнителни претенции.

Освен това със споразумението се договаряме да се преразгледа проектът по отношение на безопасността на бъдещата централа, така че тя да отговаря на най-новите европейски изисквания.

„Първанов пак щеше да бъде уволнен. Защото в този случай Първанов беше бушонът – и при подписване и при неподписване.“, категоричен беше шефът на НЕК.

Още по темата
5 апр 2011 19:34
494
Той обясни, че всъщност не е уволнен от министър Трайков, защото може да бъде отстранен от поста само след решение на ръководството на БЕХ.

Същевременно обаче стана ясно, че Красимир Първанов е съгласувал процедурите по подписването на споразуменията с финансовия министър Симеон Дянков, а не с енергийния министър Трайков.

Красимир Първанов обясни, че всяка промяна в текстовете е била съгласувана с членовете на БЕХ, а министър Трайков е бил уведомяван за промените "по всяка една дума" по e-mail.

Енергийният министър бил уведомен и за крайния текст на споразумението. Одобрението за подписването му обаче е дошло от Симеон Дянков, защото по думите на Първанов той е ресорният вицепремиер по енергетика.

„Разговаряхме няколко пъти, той (Трайков – б. р.) оставаше да мисли, впоследствие не можахме да се чуем, аз съм потърсил министър Дянков и той каза „Да“, обясни Красимир Първанов.

„Да“ от министър Трайков нямам, но нямам и „Не“, обясни действията си директорът на НЕК. Той уточни, че не му е даван писмен мандат с конкретни насоки какво трябва да се търси при преговорите с руската страна.

Същевременно цената на бъдещата АЕЦ "Белене" остава основният проблем за постигане на договореност.

По думите на Красимир Първанов ние не сме съгласни с цената, която обявява руската страна, а сближаване по позициите няма. Шефът на НЕК не пожела да се ангажира със конкретна сума, а обясни, че е натоварил финансовия директор на компанията да бъде направена пълна разбивка, за да стане ясно каква цена търси страната ни.

Според Първанов една от причините все още да не знаем цената, която търсим, е, че бе поискано тя да е фиксирана.

След края на пресконференцията Красимир Първанов каза, че не би подал оставка, защото няма причина за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
1
 
2
 
! Отговори
Да се маха! преди 13 години
Тоя *** да си ходи. Някъде четох че няма да подава оставката. Абе тоя *** добре ли е с гл. си мозък, Трайков го е уволнил, тоя *** ще ми разправя, че няма да си подава оставката. Ясно е че изобщо не е в час, ама такива некадърници са всички назначени червените.
267
1
 
2
 
! Отговори
Реалист! преди 13 години
Ти не си бушон, а БУШМЕН! Разбра ли бе бушмен с бушмен. Къде по света ще подпишеш нещо при положение че шефа ти е наредил да не го подписваш, а? Кажи бе, защо подписа, колко ти платиха червените за да стане тоя скандал, които впрочем са те назначили? Трябва яка метла за цялата ръководна администрация, назначена от червено-турското крадливо управление.
266
0
 
3
 
! Отговори
ZZ преди 13 години
Министър Трайков е един от най-читавите и честни министри,но явно не се вписва в игрите на Б.Б и С.Д. и ще е бушона,който ще изгори в играта Белене.
265
0
 
4
 
! Отговори
Иванка преди 13 години
Господине Трайков не лъже Ти си най корумпираният Като беше директор точно не зная длъжността но нямяхме ток в Банкя и вие ми изпратихте при човек ваш служител, който ми поиска огромна сума Това сте го правили с много хора Дано Борисов да поразпита за Вас Много хора мислим че Трайков е най-сполучливия министър Браво Трайков Дано истината тържествува
264
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
хора не виждате ли че от бойко и от цялата му чета нищо не става и какво трябва да стане че най-после да се отървем от тях завинаги.
263
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
хора не виждате ли че от бойко и от цялата му чета нищо не става и какво трябва да стане че най-после да се отървем от тях завинаги.
262
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
хора не виждате ли че от бойко и от цялата му чета нищо не става и какво трябва да стане че най-после да се отървем от тях завинаги.
261
0
 
0
 
! Отговори
САШКАТА РАДЕВ преди 13 години
ГЛЕЙ СЕГИ "ЦИРК БУШ" ВТОРАТА СЕРИЯ!!! ВТРЕТАТАСЕРИЯПАК ЩЕ ИМА СЕ РЕ СЕ ТА А А А!!??!!
260
0
 
0
 
! Отговори
САШКАТА РАДЕВ преди 13 години
ГЛЕЙ СЕГИ "ЦИРК БУШ" ВТОРАТА СЕРИЯ!!! ВТРЕТАТАСЕРИЯПАК ЩЕ ИМА СЕ РЕ СЕ ТА А А А!!??!!
259
0
 
1
 
! Отговори
do 247 преди 13 години
..abe prudlio kolko e potrblenieto na elektro energiq otizturbu6enata ikonomika na BG??? sme6nik..,za kakvo ni e da xar4im 6-7 milqrda lv.??...ima tolkova geotrmalni izvori v BG s tezi pari 6te se postroqt eko tecove i magistrli i vsi4ko 6te e "6"...Boiko pravi postanovka za komisionnoto qsno e otvsqkade...
258
0
 
0
 
! Отговори
qnko преди 13 години
Tikvata / nai tapiq/ pak se izdani toq samo gluposti pravi 4ak da ne poverva6 kakv tapnar e
257
4
 
1
 
! Отговори
африкански преди 13 години
момченце траиков не става за нищо.да замине при дянков в америка и от и двамата да не се връщат.да ги харизаме на американските в ласти за някой друг долар.
256
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали още преговарят?Какъв 1 милиард, какви подизпълнители и на какво?
255
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е пак гласувйте за тях!НАТИСК от Русия!?!?!?!Къде е правителството и защо не каже, какъв е този натиск?Или са взели и трябва да дават?
254
1
 
0
 
! Отговори
deka e Misho Birata, преди 13 години
na Krasiu sa mu turnali snimka siakas za shofiorsko-pojarnikarska diploma ili nekrologtatat ddyyyyyyDa nai nekoi de sa e Misho Pivoto? Oti natatika mai sa mu kup=ile ot GERB on way ticket za GROB na toia Krasiu i deka sa pa on i kazva i Prvanov da gi glujdi i na familia i na kompetencia.
253
1
 
5
 
! Отговори
alieno преди 13 години
Иначе мустачките на Красьо хубави! Пасват идеално върху някой mons pubis...
252
1
 
3
 
! Отговори
alieno преди 13 години
Б.Б.Б./Баш Бакан Бойко/ удари през пръстите Трайчо да не пипа там и сметна че работата готова. Да,ама сега ще видим колко са маймуните на клона и червенеещите ***, щото на клона не могат да се скрият...
251
8
 
3
 
! Отговори
clearly преди 13 години
5 aприл трябва да се обяви за ,,Ден на националното предателство!!''България, Троянкото магаре на Русия, предава демократична Европа и затова трябва да бъде незабавно изгонена, с ритник отзад, от тази общност. Мястото й е в Азия, за да не бъде повече наричана Задунайская губерния, а Зауралская губерния. Това наименование ще й подхожда най-добре.
250
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В НЕК е цялата енергийна мафия! Я да си публикуват заплатите в НЕК вкл. и в нищо не правещите в Белене.
249
2
 
17
 
! Отговори
clearly преди 13 години
Бойко Борисов, а не Красимир Първанов носи отговорност за строителството на АЕЦ "Белене"''Шефът на НЕК Красимир Първанов подписал анекс към договора за АЕЦ Белене, който задължава България да започне строителството на руската централа от 1 юни тази година. Първанов сложил подписа си върху предложения от руснаците договор, който ще струва на българските данъкоплатци няколко милиарда евро, тайно от премиера Бойко Борисов и икономическия министър Трайчо Трайков. Вероятно бившият вече шеф на НЕК е подписал анекса към договора на някое много скришно място, за да бъде изпуснат от погледа на министър-председателя, който иначе следи изкъсо всяко действие на своите подчинени. Между другото, Красимир Първанов беше назначен за директор на НЕК на 10 февруари миналата година именно от настоящото правителство и от тогава до вчера беше една от основните фигури в преговорите за АЕЦ Белене.Някъде от февруари миналата година пък Бойко Борисов започна да обръща на 180 градуса позицията си по отношение на руската централа, която в началото на мандата си наричаше гьол, а преди месец от парламентарната трибуна обяви, че ако построи АЕЦ Белене, ще умре спокоен.Искам да кажа, че подписът на Красимир Първанов върху договора с руснаците е логично продължение на политиката, водена от Бойко Борисов. И ако има голям скандал, то той не се крие в дупката, в която бившият шеф на НЕК е подписвал договори с руснаците, а в поведението на Борисов.Ако Борисов не е знаел за това, че подчиненият му води паралелни преговори с руснаците, то това е още по-голям скандал. Това би означавало, че българският премиер знае какво правят лекарите в Горна Оряховица, но не знае какви ги върши шефът на НЕК, докато преговаря с Русия за многомилиарден проект. Новината за неинформираността на Борисов идва на фона на мащабното подслушване и следене, което струва десетки милиони левове на данъкоплатците и показва, че този човек не може да овладее най-важните фигури в собствената си администрация.Незнанието на Борисов означава и че България няма нито министър-председател, нито правителство, а се управлява от Красимир Първанов, чието име до вчера знаеха само ограничен кръг хора.Трябва да е ясно, че от днес нататък цялата отговорност за строителството на АЕЦ Белене и последствията от това се носи от Бойко Борисов и от никой друг. Опитът да се прехвърли отговорността за изключително важно стратегическо решение, каквото е строителството на АЕЦ Белене, върху гърба на един държавен чиновник не е нищо повече от поредния евтин театър, спретнат от човека, който все още се води министър-председател на България.