Трайков лъже, аз съм само бушон!

Красимир Първанов категоричен, че няма обвързващо споразумение
Обновена: 6 апр 2011 16:20 | 6 апр 2011 14:16,
283
Трайков лъже, аз съм само бушон!
В думите на министър Трайков няма и грам истина, заяви шефът на НЕК.

Директорът на НЕК Красимир Първанов обвини министър Трайчо Трайков в лъжа и обяви, че сключените вчера споразумения по отношение на АЕЦ „Белене“ са само от полза за проекта.

Първанов даде с огромно закъснение пресконференция, защото е бил изслушан в МС във връзка със разразилия се скандал по енергийния проект.

Във вторник Трайков уволни шефа на НЕК, затова че е подписал с „Атомстройекспорт" обвързващо за страната ни споразумение до два месеца да подпише окончателен договор за строителството на „Белене" и да договори крайната цена за атомната централа.

Трайков беше категоричен, че тези условия не са изгодни за България и Първанов е превишил правомощията си.

„В думите на министър Трайков няма и грам истина“, заяви шефът на НЕК и обяви, че с подписването на документите компанията не се обвързала с нищо по-различно от досега договореното по проекта.

Красимир Първанов показа въпросното споразумение 12, за което във вторник икономическият министър каза, че задължава страната ни да парафира окончателно договора за строителството на АЕЦ „Белене“ до първи юни.

Шефът на НЕК бе категоричен, че в споразумението няма текст, който да задължава правно страната да подпише договора за АЕЦ "Белене" до 1-ви юни.

Той обясни, че с новото споразумение се удължават сроковете на вече изтеклото предишно такова на 31 март.

По думите му е имало опасност руската страна да заведе дело срещу България в Арбитражния съд в Париж. Руската страна е щяла да има финансови претенции към нас в размер на близо 1 милиард евро – 300 млн. евро за вече направени плащания към подизпълнителите и над 600 млн. евро допълнителни претенции.

Освен това със споразумението се договаряме да се преразгледа проектът по отношение на безопасността на бъдещата централа, така че тя да отговаря на най-новите европейски изисквания.

„Първанов пак щеше да бъде уволнен. Защото в този случай Първанов беше бушонът – и при подписване и при неподписване.“, категоричен беше шефът на НЕК.

Още по темата
5 апр 2011 19:34
494
Той обясни, че всъщност не е уволнен от министър Трайков, защото може да бъде отстранен от поста само след решение на ръководството на БЕХ.

Същевременно обаче стана ясно, че Красимир Първанов е съгласувал процедурите по подписването на споразуменията с финансовия министър Симеон Дянков, а не с енергийния министър Трайков.

Красимир Първанов обясни, че всяка промяна в текстовете е била съгласувана с членовете на БЕХ, а министър Трайков е бил уведомяван за промените "по всяка една дума" по e-mail.

Енергийният министър бил уведомен и за крайния текст на споразумението. Одобрението за подписването му обаче е дошло от Симеон Дянков, защото по думите на Първанов той е ресорният вицепремиер по енергетика.

„Разговаряхме няколко пъти, той (Трайков – б. р.) оставаше да мисли, впоследствие не можахме да се чуем, аз съм потърсил министър Дянков и той каза „Да“, обясни Красимир Първанов.

„Да“ от министър Трайков нямам, но нямам и „Не“, обясни действията си директорът на НЕК. Той уточни, че не му е даван писмен мандат с конкретни насоки какво трябва да се търси при преговорите с руската страна.

Същевременно цената на бъдещата АЕЦ "Белене" остава основният проблем за постигане на договореност.

По думите на Красимир Първанов ние не сме съгласни с цената, която обявява руската страна, а сближаване по позициите няма. Шефът на НЕК не пожела да се ангажира със конкретна сума, а обясни, че е натоварил финансовия директор на компанията да бъде направена пълна разбивка, за да стане ясно каква цена търси страната ни.

Според Първанов една от причините все още да не знаем цената, която търсим, е, че бе поискано тя да е фиксирана.

След края на пресконференцията Красимир Първанов каза, че не би подал оставка, защото няма причина за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
2
 
5
 
! Отговори
цецко преди 13 години
не зареждай на лукоил с тези плитки лъжи монополиста никога ще държи най високите цени и бойко няма да ги пипне защото си получава лептата за тази защита и ако трайчо каже някаква истина на пънгара
247
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези висши управленски кадри за писмени заповеди не са ли чували!!!
246
0
 
7
 
! Отговори
2012 преди 13 години
Имам чуството , че каквото и решение да вземат ще е грешно и пак ние ще плащаме!
245
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Герберите им промиха мозъците-навсякъде виждат лош материал, ***-ДС!!!!
244
5
 
4
 
! Отговори
Robinson преди 13 години
Характерни за среден ешелон ДС мустачки - сигур е бил на школовка в Съюза...
243
2
 
16
 
! Отговори
KOTA 2011 преди 13 години
Премиерът преди се изу от проблемът между Цветанов и Танов, като ги посъветва да се зберът и разберът и да продължат както я знаят. Резултаът е че *** започнаха да посягат директно на полицаите и техните коли и карулки, а черната борса се оля от преливане...Сега Премиерът зоже Таралайко и Дядолайко да се зберът, разберът и да краднат как могат и от де могат. Резултатът е известен. Фиксирани пенсии, заплати и ориазани социални помости от една страна и вихри в цените на стоки и услуги, както и енергиен бонус за *** които крадът ток.Искам утре Генерал *** Аналуеф да се изпокара с Гейнерал Цунам Циникямов и да видиме как корабът Дръзки килнат на една стран се товари с богати лезбийци а нашите българи са избивани от племаната на Лезбийската дамаджанахаракирия...Ако ви кажат сутрин че ей тва е Тиква, къде обед се консултирайте защото ей онова е вече Пипон а кадъде надвече замязва на Кратуна, иначе е мутрата която се изявява като сурат а всъшносте е *** на изхода на ***-изветено в анатомията и клиничната и политическата като Задникът Анусов Дупеф
242
2
 
7
 
! Отговори
Стареца преди 13 години
До 174:Стамболов е убит в отговор на убийството на Коста Паница. Убити от хората му са и Атанас Узунов, Олимпи Панов, Димо Трамбешки и други-все герои от Освободителната, Междусъюзническата войни, съратници на Левски. Репресиран е най-честния министър-председател Петко Каравелов-според Буров, капитан Петко-известен в половин Европа и други. Всичките са русофили и достойни българи. Днес като нямаме нефт, газ, добри въглища-остава АЕЦ. Иначе внос от чужда АЕЦ-румънска или турска/I-та с руска АЕЦ/
241
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Boiko lyje pove4e ot Kostov i krade kato desetorna koalicia
240
3
 
19
 
! Отговори
Колт преди 13 години
От мутра начело на държавата какво очаквате? Държавата се управлява като мутренско ООД, демек не се управлява. Странно от къв зор се назначават министри, изп. директори и т.н след като всичко идва по решение на Тиквата? Ми да си оправлява без марионетки и да си носи отговорността. От къв зор тоя по-горе се назначава за изп. директор да взима пет цифрена заплата плюс бонуси след като той няма правомощия да взима решения?
239
4
 
10
 
! Отговори
OoOoO преди 13 години
239.Тоя саботьор е назначен от ГРОБ точно преди 1 година и 1 месец.За линчуването си прав,ама не само той,а и тия които са го назначили,а именно баш шефа на групировката ГРОБ-Боко картофа
238
1
 
5
 
! Отговори
236 преди 13 години
Ама той не му е шеф бе... писна ми отворете страницата на НЕК и там четете кой какъв е и на кого е подчинен има и нетехнически доклад за проекта Белене 136 стр. Защитниците на герберчетата да вземат да почетат малко книжки най-накрая, че срамота....
237
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 13 години
Ако БЕХ е знаел за всичко това , айде целокупно навън всички тарикати и тарикатки като Гегов - младши и Мая Христова да си ходят.Време разделно винаги идва , дори и за хипер тарикатите!
236
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За сведение на 239 " лекето" е назначено от ГЕРБ.Хем незнаете, хем пишете ли пишете. Аман от рабирачи!
235
0
 
2
 
! Отговори
до 238 преди 13 години
Мислиш ли преди да пишеш?
234
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пресконференциите да си ги дава от затвора. Аман от съботьори. ГЕРБ всячески се мъчат да постигнат един добър за страната ни договор и това ***, назначено от *** сега да направи онова нещо на метеното, както се казва. Тоя заслужава 100 тояги на голо.
233
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да се изметат от всички етажи на властта назначените от турско-червената мафия, която ограби страната ни. А тоя бурсук да каже пред съда колко комисионна е взел, отделно колко са му платили червените за да направи тоя гаф- да подпишеш договор без да уведомиш шефа си - това е върха на безобразието-ясно е че е направено нарочно. Тоя трябва да се съди за съботаж!
232
0
 
6
 
! Отговори
АТЛАНТИК преди 13 години
Както казва Младенов от МВнР - Това дали ще го прочетат в Брюксел?!
231
11
 
4
 
! Отговори
Тюркиш! преди 13 години
Да се махат всички некадърници, назначени от предишната червено-турска власт. Не може тоя *** да подписва каквото и да е без знанието на шефа си. Няма такъв филм никъде в света. Анадъмно ли бе другари! Явно на червените трябва вече да се говори на турски за да разберат. То с какъв се събереш, такъв ставаш.
230
2
 
15
 
! Отговори
д-р Хаусян преди 13 години
Групировката Гроб,ошушка буджета сега се скараха за пая от БЕЛЕНЕ,да очакваме ли още инфаркти......Циркаджиии
229
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Misliq si, ako slu4aino tova Sivo Iskyrsko Govedo borisov ostane o6te 4 godini!!!!!!!!!!naroda e poluudel ot tuupotata im i nai-ve4e ot negovata. 4esno ne moga da go iztupevam o6te edin mandata. pisna mi maika mu stara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!