Парламентарният контрол скучен, ГЕРБ иска екшън

Опозицията избесня, че им орязват въпросите
20 апр 2011 15:50,
72
Парламентарният контрол скучен, ГЕРБ иска екшън
И на тях им е скучно - личи им. Снимка: Булфото

Идея за промени в провеждането на петъчния парламентарен контрол предизвика дебат в парламента.

Депутатите от ГЕРБ Любен Татарски и Георги Икономов предлагат ограничение в броя на въпросите, които депутатите могат да задават на министрите и премиера по време на контрола, защото сегашното провеждане на  контрола не било достатъчно интересно, а протяжно и скучно. 

Двамата настояват питанията към представителите на изпълнителната власт да се сведат до три. А всички останали въпроси над тази бройка да се задават в писмен вид.

Депутатите от правната комисия в парламента обаче не са одобрили идеята им.

Поводът незабавно беше използван за атака срещу управляващите. Левият депутат от „Коалиция за България” Мая Манолова подчерта, че ГЕРБ иска да запуши устата, не само на опозицията, но и на избирателите, от които идвали повече от питанията по време на контрола.

„Както е тръгнало ГЕРБ ще затвори български пощи. С тези предложения ГЕРБ искат да ни превърнат в пощальони на министрите”, предупреди Мая Манолова.

Тя припомни, че често се случва отговорите на министрите по време на парламентарния контрол да са подготвени от чиновници, а министрите да сричат от трибуната подготвените писмени резюмета.

„Опозицията да мълчи, за да изглеждат ГЕРБ по-силни. Това няма да спести на управляващите неудобните въпроси”, подчерта червеният юрист.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова обясни, че идеята на двамата й колеги от ГЕРБ не и било съгласувано с останалите в групата.

„Предложението беше категорично отхвърлено”, коментира Фидосова.

„Мислили сме си, например дали той да не се измени с някаква кардинална промяна – да се задават блиц въпроси на министрите, така както е в други парламенти, като сръбския. Или дали да не се отговаря в писмен вид на въпроси, свързани с регионални теми”, поясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
13
 
! Отговори
nqkoi преди 13 години
най се дразня от това, че ме занимават с тия клоуни, а няма една тема, новина за това, което е станало преди 135 години на днешния ден... няма да се учудя, ако има хора в тоя форум, които не знаят за какво говоря... ае със здраве :)
23
5
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 13 години
Защо е взела пари ???Ти какво щеше да направиш, да ги ритнеш ли? Направо си те виждам как се дърпаш и не щеш да ги взимаш!'Айде стига демагогия, де! Засрами се!
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
V BG ako ima6e realna opziciq,otdavna 6te6e da ima revoluciq
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Следващата стъпка е да поискат парламента да се събира два пъти в годината за по три дни.
20
4
 
27
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Съпредседателят на ГЕРБ и шеф на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова е взела 150 000 лева за отдаване под наем на имот на сметопочистващата фирма "Титан АС ЕАД* * * Фидосова крие резултатите от данъчна ревизияИскра Фидосова няма да огласи публично резултатите от ревизията на доходите й, която данъчните вече са приключили, пише вестник "Сега".Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ обяви това пред вестника, като се позова на служебна тайна.* * * НИЕ СМЕ ГЕРБ, СЪС 150 000 ЛЕВА СМЕ ПО-СИЛНИ!
19
6
 
16
 
! Отговори
Гаус преди 13 години
Ако правилно съм разбрал, Първанов има само един апартамент от 65 кв.м. !?Погледнато от този ъгъл излиза, че аз съм по - богат от него, поне ако съдим от декларираните му имоти ?Питам се тогава следното : Защо аз , например, не мога да си позволя екскурзия в чужбина за 20.000 долара ? Защо аз не мога да спестя 50.000 лв за последните 10 г. ?Доста сложни въпроси, нали ?Едно е ясно - на тези въпроси никога няма да получим отговори ! Защо ли ?
18
2
 
18
 
! Отговори
познай кой преди 13 години
Честит Ви комунизъм, драги сънародници!Започва и конфискацията.
17
5
 
11
 
! Отговори
До Антигербер преди 13 години
Гледал ли си поне веднаж един парламентарен контрол-пълен цирк,пред 3-4 човека в залата,при всяко положение по-малко от присъстващите журналисти,предполагам и пред не-повече от 100-200 телевизионни зрители се задават въпроси,обикновено не интересуващи целокупния избирател,с единствената цел да се покажем пред камерите.Това представление прилича по-скоро на диктатура на депутат над зрителя,а не диктатура на ГЕРБ или коя и да е партия.Ако някога си в лошо настроение,ти го препоръчвам.
16
3
 
10
 
! Отговори
Pehota преди 13 години
"... защото сегашното провеждане на контрола не било достатъчно интересно, а протяжно и скучно.". Е нямам думи. Тия там да работят ли са отишли или да се веселят?
15
9
 
7
 
! Отговори
ре Голям П(еде)раз преди 13 години
Какво става беее, празляк, Кутев преведе парите и ти се раззелени, разхубави, и седна да се отблагодариш? ;)
14
13
 
14
 
! Отговори
www преди 13 години
ДА МЛЪКНАТ ЗА ВИНАГИ .ПОЛОВИН ВЕК ВСЕ ЧЕРВЕНИ ПРИКАЗКИ СЛУШАХМЕ !
13
4
 
24
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Идеята е брилянтна!Въпросите да се представят под формата на комикси,за да се разбират правилно от членовете на правителството.
12
7
 
21
 
! Отговори
plovdiv преди 13 години
диктатура на ГЕРБ - по цялото земно кълбо и никой да не се обажда и да пита... За какво да пита - то е ясно! И на север и на юг.... Ох няма ли да дойде време тези от групата на фидоска да се изметат заедно с краля слънце
11
3
 
8
 
! Отговори
до №1 преди 13 години
Де да беше така, цената си нямаше да имат... тая държава има нужда от стягане, баси разпасаната нация сме..
10
6
 
29
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова обясни...,,,Фидосище, обясни как и защо си взела 150 ХИЛЯДИ ЛЕВА от "ТИТАН"!
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все едно имат какво да кажат от опозицията... Бунаци.
8
8
 
18
 
! Отговори
Лая Манолова преди 13 години
Керванът си върви, Мая си лае...
7
2
 
6
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 13 години
DA ZAPOCHVAT....KALASCHNICI BOL..
6
18
 
14
 
! Отговори
Узунов преди 13 години
Правилно!!!Колкото по малко се проявяват червените неграмотници толкова по добре!!!
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
IANE SERGO I VIGENIN ZABRANENO ZA DECA POD 18 GODINI