По-добре сива, отколкото никаква икономика

Реално сивият сектор бил 25-30%, успокоява Трайков
Обновена: 11 май 2011 15:12 | 11 май 2011 09:50,
214
По-добре сива, отколкото никаква икономика
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред bTV.

Той поясни, че дори хората, който работят в сивия сектор, имат принос за брутния вътрешен продукт.

"Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците", коментира още енергийният министър публикуваното изследване, според което 40% от икономиката на България е в сивия сектор.

По думите му обаче тези данни могат да бъдат оспорени.

"Оценките за сивата икономика се основават на различни методологии. Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по-голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", коментира министърът.

"Хората лесно се сещат за случаи, когато фризьорката не им е издала касова бележка или други малки неща, които не се отчитат. Но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", смята Трайчо Трайков. 

Според министъра има и друг начин да се изчисли сивата икономика и той се прави периодично.

Още по темата

"Сивата икономика идва от неплащане на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. Когато всеки от тези елементи се прецени експертно, можем да направим оценка. По тази методология сивата икономика фигурира между 25-30%. Но това са неща, от които Министерството на финансите се интересува най-много, защото там се губят постъпленията в прихода", коментира министърът.

"Когато беше въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", смята още Трайчо Трайков.

Министърът припомни, че миналата седмица парламентът е приел Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране.

"Той въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички административни режими. Ако трябва да се регистрирате за нещо и си подадете документите, а администрацията не ви е отговорила в срок, това значи, че е съгласна", поясни министър Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
30 преди 13 години
инфантилен ми се струва по-точно... играем си на министри
34
1
 
15
 
! Отговори
Sin преди 13 години
Наистина за 2 години управление при гербавите *** и милиционери си останахме бугаристан-последната дупка на кавала в нормалния човешки свят.
33
0
 
3
 
! Отговори
познай кой преди 13 години
Добро утро, Трайков
32
0
 
3
 
! Отговори
23 преди 13 години
абе на тях, и без да го обясняват, не им пука че ги има, за тях не важат явно
31
2
 
19
 
! Отговори
АМАН БЕ преди 13 години
И ТОВА ДОЖИВЯХМЕ. ЗАКОННАТА ВЛАСТ ДА ПРИЕМА НЕЗАКОННИЯ БИЗНЕС. ТОВА ОЗНАЧАВА НАЙ-МАЛКО ДВЕ НЕЩА.1.ЛИПСА НА ВОЛЯ И ЖЕЛАНИЕ/ПРАВИТЕЛСТВОТО САМО БЛОКИРА БОРБАТА СЪС СИВАТА ИКОНОМИКА,ПОРАДИ БЕЗХАБЕРИЕ,КОЕТО Е УКОРИМО ОТ ВСЯКАКВА ГЛЕДНА ТОЧКА/.2.МИНИСТРИТЕ СА НАБЪРКАНИ И СЕ "ИЗХРАНВАТ"ДОВОЛНО ОТ СИВИЯ СЕКТОР,КОЕТО Е НАЙ-ВЕРОЯТНО/ДОКАЗАТЕЛСТВАТА С/У МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ/ВЕЧЕ ВСЕ ПО-ЧЕСТО СЕ ПИТАМ "ИМА ЛИ ПИЛОТ В САМОЛЕТА" И ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ НАГЛИТЕ БЕЗХАБЕРНИЦИ.
30
2
 
13
 
! Отговори
crus преди 13 години
хм леко шантаво е изказването на Трайков....да разбирам ,че той ще толерира сивата икономика така ли ???
29
2
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Луд. Доказано луд.
28
5
 
17
 
! Отговори
ЖОРО преди 13 години
Аз не виждам какво я гонят толкова исват икономика-тя плаща заплати на работниците. Според мен сивата икономика прави много повече за хората, отколкото държава.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пък сме с най-висок сив сектор в икономиката.----------------------- А това къде го прочете? Или баба ти го разказа?
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"По-добре сива, отколкото никаква икономика"Ама наистина тикви ни управляват. Големи тикви. И кухи. Пълни с ВАКУУМ. :(((
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
''По-добре сива, отколкото никаква икономика''Toва не е вярно!Едно говори министъра друго правят подчинените му на практика!А и това за мълчаливото съгласие на администрацията не е вярно!Уж съгласие а пращат гадове да правят актове.Получава се ,че си виновен защото се трудиш,а на администрацията никой не прави акт,че се бави и не върши работа.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз имам производствена фирма и мисля 4е тоя процент никак не е веренсивата икономика е 20% СПОРЕД мени има да лавера пове4е, отколкото сива икономика и то от големите търговци, а не от малките-
23
8
 
7
 
! Отговори
ЩандартенХейтър преди 13 години
Искам всички хейтъри и люзъри строени под тази новина до минути! Нека плюенето започне сега !!!
22
3
 
22
 
! Отговори
Отврат! преди 13 години
Герберастите, за да останат на власт, ще започнат да обясняват, че е по добре на няма Конституция, закони, избори и други партии!
21
2
 
16
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Най-евтино ще е никой да не си плаща данъците. Нали уж бяхме държава с най-ниското данъчно облагане, пък сме с най-висок сив сектор в икономиката. Щом министъра на икономиката казва, че всичко е наред, значи държавата ни е тотално сбъркана. Този получи предупреждение, заради неговата некомпетентност трябва вече да хваща бързия. Вместо да се осъществи контрол всеки да плаща данъците, както е по закон, този стимулира сивия сектор. Ще си останем бедна, мафиотска, проста и забутана държава!!!
20
3
 
13
 
! Отговори
бай Колю преди 13 години
Аз като стар гей и като вещ в игрите с всякакви предмети за *** задоволяване ще ви дам един съвет: - Когато използвате дезодорант, винаги си го вкарвайте в ануса наобратно, с капачката надолу, за да не се случват сакатлъци. Добре че отдавна не съм ползвал такива заместители, защото от Позитано ни купиха безплатни вибратори за по-старите членове на БСП, та да има с какво да се топлим в самотните нощи...P.S.Опаааа, обърках се. Това трябваше да го публикувам под новината за тиквичката
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Moже и толкова да е но Ви уверявам, че ще нараства тъй като държавата съсипва малкия бизнес и фирмите са принудени да минават в сивия сектор.. А големите - че те никога не са плащали на данъци!
18
5
 
2
 
! Отговори
walerry преди 13 години
Бре, колко експерти имало тука:)
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАКВА ИКОНОМИКА , НЯМА ЕДИН ЗАВОД , ЕДНА ФАБРИКА АКО ЩЕ И КЛЕЧКИ ЗА ЗЪБИ ДА ПРОИЗВЕЖДА , ВСИЧКО ВНОС, ТРЕПЯТ ХОРАТА ПСИХИЧЕСКИ ,ТОВА Е ИСТИНАТА , МНОГО ТЪРПИ ТОЗ НАРОД , И ДОКОГААААА
16
2
 
9
 
! Отговори
Стоян Г. преди 13 години
Кое е успокоителното на 20-30 % сива икономика? И какъв е смисълът от сива икономика, като нито държавата взема нещо от нея, нито работника получава заслуженото. Той наясно ли е колко са търговските обекти в България? Всеки един от онези около 20 000 обекта, продаващи тютюневи изделия (пример), укрива едни поне 50 000 лв. Една проста сметка за кварталния магазин (гараж), продаващ хляб мляко и други подобни бързооборотни стоки, показва, че трябва да е регистриран по ДДС, а колко са регистрираните