Министър раздаде скандално високи премии

Маргарита Попова и заместниците й взели хилядарки за "добра работа"
Обновена: 25 май 2011 15:07 | 25 май 2011 07:05,
196
Министър раздаде скандално високи премии
Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Въпреки непрекъснатите скандали около Търговския регистър заради неуредиците, които блокират работата на фирмите, в Министерството на правосъдието са си раздали огромни премии точно за добра работа по него, пише в. "Сега".

Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март и се държи от политическия кабинет.

В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%. От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Питането на изданието е провокирано от сигнали, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си. От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии, тъй като и той влиза в графата на раздавани бонуси на служители, ангажирани с Търговския регистър.

От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на Министерство на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на Търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това.

Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Още по темата

Бонуси от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство". Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - № 66 от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и № 212 от 1993 г. за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
8
 
35
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Забрави да сложиш кавички на МНОГОТО РАБОТА
123
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За служителите на държавата само твърда заплата на трудов договор. Никакви допълнителни граждански договори, никакви бонуси.Ако им е малка заплатата - на пазара на труда да си търсят нова, по-добра.
122
13
 
46
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Само на глупаците не им е ясно, че ГРОБ са протежета на БКП/БСП. С какво са по-различни? Боко имал политика?!?!(днес БТв) Да не прави нищо и да ползва метода проба-грешка?!?! Страотна политика! ГРОБ имал икономическа програма. Нищо, че никой не я е виждал... Има едно момче там - МАвродиев ли беше, кой там... Има само леко безумен поглед, програма - ЙОК :) Боко преписва НЕПРАВИЛНО от Хитлер. Поне да беше прочел Моята борба а не Винету...
121
9
 
63
 
! Отговори
:) преди 12 години
До 113 България някога беше рай за бизнеса, сега е царството на монополите, ако си голям, няма кой да те помръдне, ако си малък, жална ти майка, бачкаш като луд и накрая с мъка си покриваш нуждите. Не ме коментирай с обратното, аз съм точно в този малък бизнес и не от вчера :)
120
29
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато кумунизките *** ръфаха с олигавените си *** майката родина, си траехте и само няколко души се осмелиха да излязат на площада да протестират!Сега г-жа Попова си е заделила малко пари за премия за работата която тя, както и всички министри от този кабинет, върши в полза на България и веднага почнахте със зурните и дайретата да замърсявате въздуха!Да не искате пак СерГей и Духан да ви ощастливяват бе, а?
119
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бокич, какво става да го еа? Да разбираме ли че напук на твоите и на копоя Цоко изказвания (недоумявания) правосъдието си върши работата? И още един "палав" въпрос - как така в независимата съдебна власт има политически кабинет? И още един: Какво точно върши политическият кабинет в министерството на правосъдието че така добре си е изпълнил задачите?
118
8
 
38
 
! Отговори
Dundy преди 12 години
До 123Сега като дойде време за ГФО ТР съвсем ще умре, като за това е виновно единствено и само ръководството на АВ.
117
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдия е синоним на наглец.
116
8
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! И какво са направили за ТР? През 5 минути Service Unavailable...затова ли са бонусите? И че докато пускам важни документи по електронен път, системата забива?!БРАВО!!!! Нямам думи! Целият народ тъпе в мизерия, тия бонуси си раздават....поквара....
115
9
 
62
 
! Отговори
кики преди 12 години
А някои хора нямат пари за хляб...
114
17
 
59
 
! Отговори
galq преди 12 години
такова кредене като ГЕРБ никои досега не са правили-то е е било,било ама такъв глад за държавата ни никой не е докарвалНЕ ИСКАМЕ ВЕЧЕ ГЕРБ-МАХАЙТЕ СЕ !
113
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега има нов морал и тези пари са за многото работа, която министърката е преценила, че е свършила заедно със своите близки колеги!Нищо общо с алчност и лакомия няма в случая.
112
11
 
43
 
! Отговори
Dundy преди 12 години
Да уточним, че МП няма много общо със съда и издаването на присъди. От друга страна МП участва в управлението на АВ до там, че държи торбата с парата и само реже бюджета на агенцията, която в скоро време съвсем ще го закъса, но явно това не им пречи да си вземат бонусите от "работат" на ТР.
111
16
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ СА ГРАБИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,КРАДЦИТЕ НА ХЛЯБА,ХРАНАТА,ЛЕКАРСТВАТА,ПЕНСИИТЕ ,ЗАПЛАТИТЕ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ПРОДАЖНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ , КОИТО ГЛЕДАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА Е ЗЛЕ, А ТУРСКО-*** ПАСМИНА ДА Е ДОБРЕ.ЦЕЛУВАТ И ЛИЖАТ А.Н.У.С.И.Т.Е НА ТУРЦИ И АМЕРИКАНЦИ .
110
10
 
60
 
! Отговори
hehe преди 12 години
а как само опищяха публичното пространство кво били правили преднитевсичките са от един дол дренки, да не се прави ББ на супермен, ами да си надзирава подчинените кви ги вършат
109
10
 
61
 
! Отговори
vad преди 12 години
Бързааат, бързат.....не има остана много време, избори идат....защо да не вземат нещичко като за последно, гадове мръсни....
108
10
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нема наяждане брат ... Ето затова и куцо и сакато се бори да се докопа до власт. При криза и умрял бизнес единствените фондове в държавата са парите от данъците на хората и точно тях крадат, защото други няма.
107
21
 
40
 
! Отговори
Дид преди 12 години
Кое му е скандалното???Да не би някой от вас пишещите тук ,ако един ден е министър да е съгласен да си върши задълженията с 1000 лв заплата.Клатите клавиатурата цял ден,вместо да свършите нещо за себе си и държавата.България е рай за всякакъв бизнес и докато не го разберете ще дремете и ще търсите вина за неблагополучния си живот в другите.Извинявам се ако някой се чувства засегнат!
106
8
 
46
 
! Отговори
:) преди 12 години
1600 лв таван за заплата на зам министър :) така ли се борим с корупцията :)
105
8
 
51
 
! Отговори
мама преди 12 години
Напълно заслужено!!! Разбойниците,които ни управляват са възнаградили щедро онези,дето ги защитават!!!