Министър раздаде скандално високи премии

Маргарита Попова и заместниците й взели хилядарки за "добра работа"
Обновена: 25 май 2011 15:07 | 25 май 2011 07:05,
196
Министър раздаде скандално високи премии
Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Въпреки непрекъснатите скандали около Търговския регистър заради неуредиците, които блокират работата на фирмите, в Министерството на правосъдието са си раздали огромни премии точно за добра работа по него, пише в. "Сега".

Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март и се държи от политическия кабинет.

В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%. От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Питането на изданието е провокирано от сигнали, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си. От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии, тъй като и той влиза в графата на раздавани бонуси на служители, ангажирани с Търговския регистър.

От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на Министерство на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на Търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това.

Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Още по темата

Бонуси от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство". Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - № 66 от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и № 212 от 1993 г. за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
46
 
! Отговори
CALIFORNIA преди 12 години
NARODA SPI DALBOKO SABUDETE SE IMALI SAD V TAZI DARJAVA PA I PARI IM DAVAT NA TIA
83
10
 
59
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Юристите в България са най-корумпираната пасмина. Това са хора, които биха продали и майките си в името на материалното си благополучие. Не за първи път в условия на жестока криза и всенароден глад поръчкови адвокати точат държавни пари по съдебни дела срещу България в чужди съдилища (например агент Тара); прокурори си раздават бонуси и 13-и заплати за добре свършена работа (например, нито един престъпник осъден ...), съдебни чиновници и законодатели получават огромни бонуси ... Изненада ли е?
82
22
 
35
 
! Отговори
загрижен преди 12 години
не е вярно, онези раздаваха дори повече, ама никой не разбираше!Тук поне е прозрачно!
81
8
 
38
 
! Отговори
Istinata преди 12 години
Vseki den edno i syshto mai se slu4va v milata ni dyrjavica - shepa banditi-otrepki qhanli vslastta, ohraneni, dovolni i edin biuliuk RAQ ba4kashta do iznemogvane za jylti stotinki.Syshtite tiq upravnici postoqnno revat 4e nqma pari za zdraveopazvane, za socialna politika, za obrazovanie, za pensii, naroda bqsno bqga zas granica da sluguva na 4ujdi urudi, no v syshtoto vreme syshtite tiq upravnici lapat i si razdavat bonusi sys strashna SILA, a popove izzednici se qhat na audi-ta i S-klasi!
80
9
 
40
 
! Отговори
ДО 75 преди 12 години
ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРЯ.НЕ РАЗБИРАШ ЛИ ЧЕ ГИ БАЗИКАМ.ЧЕ Е СРАМ И ПОЗОР.НЯМА ТАКАВА ДУМА ДА ГИ ОБИДИ ДОСТАТЪЧНО.ВСИЧКИ КОИТО МИ ИДВАТ НА УМА СА СЛАБИ.
79
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой казва че правосъдието работи зле? Ми като не им давате да гледат дела, нали трябва от някъде да избият, и го правят по закон, щото са министерство на правосъдието, сиреч на закона.
78
11
 
57
 
! Отговори
борко преди 12 години
за тази ли България си мечтаеше Левски.тероризирана от турци разграбеана от политици.
77
11
 
46
 
! Отговори
Анонимчо преди 12 години
БЯГАЙТЕ, след като не можете да ги накажете и махнете !
76
12
 
56
 
! Отговори
хаха преди 12 години
егати,тия са по хитри и нагли от предишните...ония си даваха по една 13,понякога и 14 заплата и от кумува срама подхвърляха и по някой лев и на пенсионерите...Сегашните обаче си дават всеки месец бонус,демек по още една заплата,така че за тях годината,що се касае за заплащане има 24 месеца и в същото време Дянков реве как няма пари за нищо...И повече да не съм чул да наричате Борисов -Тиква...Тикви сме ние че гласувахме за него,хаха
75
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брей ,а аз си мислех ,че заплатите на държавните служители са замразени.Народа да си брои стотинките и наесен да внимава с бюлетините ,че може и стотинки за броене да не останат.Как така всеки ден и Борисов и Цветанов обясняват ,че правосъдието не работи пък после им раздават хилядарки бонуси
74
13
 
49
 
! Отговори
работник преди 12 години
Абе, къде мога да се запиша за чиновник?Търся си работа като чиновник, не ща чак министър да ставам.По-добре да съм чиновник за да не ме познава никой, ама да си взимам по 300 - 400 - 500 лева премии. Места има, защото щатовете са раздути в пъти, а пък работа - никаква! Само пият кафе, четат жълти вестници и си разправят клюки.Ей, голям кеф е това да съм чиновник, но не би ... айде чао че трябва да бачкам!
73
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им приседне и да се задавят дано с тези пари !!!
72
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За едни Бонуси за други увеличени Глоби !Гарантирано от ГЕРБ
71
8
 
56
 
! Отговори
някой преди 12 години
Браво, браво, похвално! Който го може, го може.Ако можех, аз щях да си дам премия от 10 000 лева, ама не мога нали така?Между другото, те само министрите да бяха ...Ами то цялата държавна и общинска администрация на местни нива ни смуче кръвчицата и си раздава колкото им душа иска и никой не може да ги контролира!Деветдесет процента трябва да ги съкратят - само си клатят краката и взимат премии! Никъде в Европа няма такъв ужас - все едно социализма не си е отивал никога!!!
70
10
 
45
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
защо не осъдиха маргините и наглите по 20 години затвор а още е делото.ставиийски защо не го осъдиха който уби човек и осакати жена .това ли е добрата работа на правосъдието
69
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За пари ли става въпрос !Всичко е за пари аз си мислех ,че го правят за народа .Бедни ми бедни Андрешко ! Сиромаха отново е ВРАГ НА ДържаватаПонеже малко внася в бюджета изхранващ чиновниците
68
10
 
45
 
! Отговори
Dundy преди 12 години
Не били вземали от 2 години, пълна лъжа, дори когато в АВ ДМС-то беше спряно в МП продължаваха да си вземат бонусите, дори без да знаят какво е това ТР и как работи.
67
9
 
52
 
! Отговори
добре преди 12 години
За друго пари няма ,но за награди има,браво.
66
24
 
34
 
! Отговори
Xelian преди 12 години
61 - Това не е решение на министерството на правосъдието а на съда. Кога хората ще започнат да правят разлика между двете. Министерството ПРАВИ законите, съда е този който трябва да след за СПАЗВАНЕТО ИМ. Относно заплатите дето били раздадени - знаейки склонността на ДНЕС.БГ да търсят сензации, сигурно пак се прави от мухата слон.
65
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев е виновен.Царя е виновен.Костов е виновен.Доган е виновен.АЗ СЪМ ВИНОВЕН. Но ,няма да познаете кой е невинен от това правителство.