Министър раздаде скандално високи премии

Маргарита Попова и заместниците й взели хилядарки за "добра работа"
Обновена: 25 май 2011 15:07 | 25 май 2011 07:05,
196
Министър раздаде скандално високи премии
Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Въпреки непрекъснатите скандали около Търговския регистър заради неуредиците, които блокират работата на фирмите, в Министерството на правосъдието са си раздали огромни премии точно за добра работа по него, пише в. "Сега".

Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март и се държи от политическия кабинет.

В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%. От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Питането на изданието е провокирано от сигнали, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си. От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии, тъй като и той влиза в графата на раздавани бонуси на служители, ангажирани с Търговския регистър.

От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на Министерство на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на Търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това.

Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Още по темата

Бонуси от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство". Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - № 66 от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и № 212 от 1993 г. за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
11
 
39
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Да България не е за Българите и всички наши политици работят за чужди интереси ,но не и за Българина,в момента гледам БТВ И СЕ ВЪЗМУЩАВАМ ОТ ТАКИВА ПРЕДАТЕЛИ.Как може за едни има закони ,а за други няма и кой нарушава обществения ред.Колко пъти Волен постави този въпрос в парламента за мюсюлманите и никой не си мърда пръста и сега го обвиняват че той нарошава обществения ред и какво излиза че Българина е длъжен да търпи и ще продължават да го терорезират.
63
8
 
46
 
! Отговори
георги преди 12 години
с какво са заслужили тия много високи премии.с лошото правосъдие ли.маргините наглите и още много не са в затвора.а обикновен човек ако убие го оставят го 3 години в затвора а хоара като маргини и нагли дори не ги осъждат
62
13
 
35
 
! Отговори
хахахах преди 12 години
огромни хахахах,абе вие не сте добре бе
61
10
 
55
 
! Отговори
КауБойко преди 12 години
Нямам нищо против да се получават бонуси. Това е правилния начин да се стимулират и поощряват служителите вкл. и държавните, обаче тея се оляха. И тая дърта кошница мило мило мига по телевизиятац пък в следващия момент явно се чуди от къде да щипне някой лев.
60
9
 
54
 
! Отговори
trunk преди 12 години
Бонуси в политическият кабинет...или в министерство....може .С кеф да ги харчат ....за лекарства.
59
9
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв парадокс! Веднъж ни правят на маймуни. След това ни сочат с пръст--Вижте какви маймуни сте . А когато покажеш ,че вече не си *** , започват да ти обясняват колко е правилно да си......
58
9
 
61
 
! Отговори
мим преди 12 години
КАК НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО?ОСЪДИХА БАЩА ИЗНАСИЛВАЛ 10-год.СИ ДЪЩЕРИЧКА НА 5г,4м.МАЛКО ЛИ Е ТОВА?ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СЕ ИЗМОРИХА ДОКАТО ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕТО ЗА ТОЗИ*БАЩА*
57
20
 
44
 
! Отговори
Долу АТАКА!!! преди 12 години
Волен Сидеров окраде и разруши България,,,а хората разврати!!!
56
8
 
53
 
! Отговори
има ли значение преди 12 години
Министерството си раздават бонуси, а задълженията им към фирми, организации и служители се увеличават и хич не *** да ги платят.
55
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
darjavata ne e sbarkana , ami naroda , NARODA E SBARKAN , SLED TAKAVA novina v druga darjava ve4e 6tqha da sa se sabravi pred vaprosnoto u4rejdenie i Ministarkata vatre 6te6e da si pi6e sama ostavkata , ina4e se znae kakvo sledva... NE E LUD KOITO QDE BANICATA !!! 4UDETE SE KAK DA SI GLEDATE DECATA S EDNA ZAPLATA , NEINITE DA NE MISLITE 4E SA V BALGARIQ HAHAHHAHAH !!!
54
11
 
61
 
! Отговори
електорат преди 12 години
ГОСПОД НЕ Е БЪЛГАРИН!!! НИЕ СМЕ НАЙ-НАКАЗАНАТА НАЦИЯ В СВЕТА ОТ СОБСТВЕНИТЕ СЕ ПОЛИТИЦИ . ТЕ ИЗВЪРШВАТ ГЕНОЦИТ НАД БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, КАТО СТИМУЛИРАТ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН НЕБЪЛГАРИТЕ . В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА ДА ИМА УПРАВИЯ ДО КРАЯ НА СВЕТА , ЗА ТОВА КОЙТО МОЖЕ -ДА БЯГА ДАЛЕЧ!!!!!
53
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За добра работа ли????? Интересно. Ние да не живеем случайно в друга държава? На ли знаем какво се става там.
52
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка! Оставка! Оставка!Един престъпник не вкараха в затвора, ама паричките си ги вкараха в затвора!!!А на изборите ние ще ви го вкараме!
51
8
 
44
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Не съм убеден,че това което пише е вярно,но ако е така е престъпно деяние.Не може цял свят да ни критикува за престъпното действие на правосъдната система,а тя да си разпределя бонуси.ББ да провери това и ако е така да се иска оставка на минисърката и се върната парите обратно в хазната,това са народни пари,независимо че са от санкции.
50
9
 
61
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Ей тая е най-голямата *** в ГЕРБ. Вие псувате и плюете Дянков, Найденов, Игнатов и т.н., но тези поне вършат някаква работа, опитват се да променят нещата, а тази гнусна *** не стига, че цялата правосъдна система е подгизнала от корупция, ами и думичка не е излезнала един път да каже за някакви реформи, за някакви промени, тоест аз си вадя извода, че тя нищо не върши. Ето и сега, разделили си огромни премии за нещо което се критикува... И това се взима от парите на данъкоплатците. ***
49
8
 
55
 
! Отговори
аз преди 12 години
годишните отчети на 3-е ми фирми от 2009г ,още не са обработени въпреки платените 3 пъти по 50 лв, ТЕ ПРЕМИИ ЩЕ СИ РАЗДАВАТ-ОСТАВКА ЗА ПОПОВА
48
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво !!!идват избори само така се вдига рейтинга на ГЕРБ
47
8
 
62
 
! Отговори
гост преди 12 години
Веднъж и тази министърка да влезе в новините! През цялото време си стои, като мижитурка, нищо не прави и никой не я закача за нищо. Другите министри, поне нещо се опитват да правят - дали е правилно или не, търпят негативи или позитиви, а тази все едно не съществува. Министерството и е едно от най-критикуваните, а никой не го закача. Нека да си вземат подкупите, бонусите и да казват, че много работят. Нагли и безочливи, но това е България! Всички закони са направени за тях, само те работят!
46
8
 
49
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Еми нещата не отиват на добре за съжаление, не знам какво ще става занапред :(Така е като сме овце и роби де
45
8
 
51
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
А защо полицаите спряха протестите? Заради черните очи на Цветанов ли? Не вярвам,но от там не изтече информация.Стана тихомълком.А безработните се оказаха с 1,5 мил.повече.Не,че не го знаехме,ноо Т.Младенов реши ,че е под 10 %,а че е над 50% не му пука.И кого лъжат?Просто не знаят как да